Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Svakodobro!

#1 Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by Svakodobro! »

Pozdrav svima,
Otvaram temu gdje ćemo, nadam se, čuti dobre savjete, dobra ali i loša iskustva kada je u pitanju ŠTEDNJA. Kako uštediti, ako imamo posao, i haj'mo reći stalni izvor prihoda na bilo koji način - ali neki "normalan" i konstanatn izvor prihoda, a ne nešto nerealno i nelegalno :D

Kako će uštediti osoba OD 25-30godina koja ima platu cca 1000KM (uključujući topli+kupon). Ukoliko je pušač i dnevno na to primjerice troši 3KM, dnevno hrana, kafa... - prosjek 15KM dnevno, ukoliko vozari do posla svojim autom i na to troši u prosjeku cca 200KM, stan ne plaća - ima vlastitu kuću, režije i ostale potrebštine (frižider napunjen...) cca 400KM. Povremeni izlasci, amortizacija automobila i slično ne uključujem u mjesečne izdatke.
Da li ova osoba može išta uštedjeti?

Drugi slučaj.
Samohrana majka ili otac, 30god. "Osrednji" posao s platom između 700-800KM. Dijete primjerice 5-6 godina. Škola ili predškolsko - vrtić... - trošak mjesečni na to cca 300-350KM. Potrebštine, režije etc...

Bilo bi dobro da navedete primjere, možda baš nekome pomognemo. Iskreno ne u potpunosti, ali donekle spadam u prvi slučaj s platom iz drugog - kako uštediti???

Edit sam temu: Dakle, pišite i mjesta gdje je aktuelno koje sniženje i za šta, sve ono što vam se čini zanimljivim i nekom da će koristiti.
Last edited by Svakodobro! on 23/10/2013 20:17, edited 1 time in total.
Svakodobro!

#2 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

lamudan wrote:tek sto sam poceo citat odma se vidi gdje se moze ustedit,pusis 3KM dnevno,znaci 1095KM godisnje ustedis ako ne budes pusio,trosis 200 KM na gorivo do posla,uzmes mjesecnu kartu za autobus ili nesto slicno i tu ustedis jos 1000-1500 godisnje,dosta ti je da ne idem dalje :-D
Hm, neću sad ništa prokomentarisati za ovo, posebno cigarete. U svakom slučaju, pozitivno razmišljanje i dobar savjet, ali postoji "ali" :mrgreen:
dinoo1898

#3 Re: Kako uštediti?

Post by dinoo1898 »

moj tip stednje: kad dođe plata odmah odvojim 50 KM i onda imam dogovor sam sa sobom da svaki dan štedim po barem 3KM koje ubacujem u kasicu. Imam kalendar i križam dane da znam za koje sam dane "uštedio". Možda se ne čini kao neki veliki iznos ali svako 4 mjeseca odnesem te kovanice u banku, inkasiram ~400 KM te ga potrošim na nešto tipa putovanja.

Prostom računicom: 12 mjeseci po 140 KM = 1680 KM a nisam ni osjetio.

Naravno ako imam u planu neko veće putovanje onda je režim malo žešći ali je logika ista. :thumbup:
Baby Jane

#4 Re: Kako uštediti?

Post by Baby Jane »

dinoo1898 wrote:moj tip stednje: kad dođe plata odmah odvojim 50 KM i onda imam dogovor sam sa sobom da svaki dan štedim po barem 3KM koje ubacujem u kasicu. Imam kalendar i križam dane da znam za koje sam dane "uštedio". Možda se ne čini kao neki veliki iznos ali svako 4 mjeseca odnesem te kovanice u banku, inkasiram ~400 KM te ga potrošim na nešto tipa putovanja.

Naravno ako imam u planu neko veće putovanje onda je režim malo žešći ali je logika ista. :thumbup:
:thumbup:

Ja stedim tako sto svaki put kad plata legne, prvo uplatim na stedni racun, koji ne diram, a onda ostalo rasporedim kako mogu.
sema911s

#5 Re: Kako uštediti?

Post by sema911s »

po pitanju stedenje ja sam ekstreman,.,

prebacio platu u novu banku, poslovnica i bankomat u strosmajerovoj,., pin za karticu zaboravio.,.kad bude plata kod njih poplacama racune(nemaju naknadu) i rate,.,
i posto su mi daleko nemogu stalno da trcakaram po pare,., i moram malo vise racunat,., ono sto ostane na kraju mjeseca u kasicu pored vrata i svu sicu ispod 2km u kasicu,.,

a vi pusaci najlakse ustedjet da bacite cigare(lazete kada kazete da nemozete,.zivim sa jednom takvom)
Svakodobro!

#6 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

dinoo1898 wrote:moj tip stednje: kad dođe plata odmah odvojim 50 KM i onda imam dogovor sam sa sobom da svaki dan štedim po barem 3KM koje ubacujem u kasicu. Imam kalendar i križam dane da znam za koje sam dane "uštedio". Možda se ne čini kao neki veliki iznos ali svako 4 mjeseca odnesem te kovanice u banku, inkasiram ~400 KM te ga potrošim na nešto tipa putovanja.

:thumbup: Ovo za 3KM ili 5KM čini se jako dobrom idejom, morat ću se natjerati na isto, a neće se "bogzna" ni primjetiti.

@sema911s Tražim način za uštedu bez ostavljanja cigareta :mrgreen: Ma nemam ni ja puno bankomata Vakufska banka, ali plaćam karticom đe zapne i nabere se vazda jbg.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Kako uštediti?

Post by Truba »

jednostavno ne trošiš

s posla pravo kući iz kuće pravo na poso
a na poslu ne slušaš šta su drugi kupili :D
almir90

#8 Re: Kako uštediti?

Post by almir90 »

Pa uzmi jedan mjesec pisi na papir sve gdje potrosis pare, znaci svaku marku koju potrosis zabiljezi, pa na kraju mjeseca detaljno prelistas gdje si najvise para potrosio, i reduciraj sta se moze. Ja sam isto ekstreman sto se stednje tice, jer planiram jednog dana pare uloziti u neki posao, i svaki mjesec ima odredjena cifra koju hocu "steknuti" to se po dobijanju plate odvoji, zatim trosim ono sto sam predvidio za trosenje, rezije, nakon toga sta ostane za hodanje, ne pusim, pa mi je to velika prednost, alkohol onako povremeno u drustvu par pivi i to je to. Jedino ako mi se desi nesto ne predvidivo pa nacnem iz steka, inace svaki mjesec ima odredjen iznos koji uvijek hocu da ustedim. Najveci ti je rashod u domacinstvu hrana koja se baca, uzmi uracunaj koliko potrosis mjesecno za hranu, a koliko zapravo bacis u smece.
Svakodobro!

#9 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

Black swan wrote:jednostavno ne trošiš

Utom zecu iskreno i leži grm, posle posla kafa, neki slatkiš.. :mrgreen:

@almir90 - pa izgleda i po ovom malom broju postova ipak to i jest najbolja varijanta - ODVOJITI I ŠTEK
kadinica

#10 Re: Kako uštediti?

Post by kadinica »

Napraviš trajni nalog u banci, da ti se mjesečno skida po 50 KM, te pare ne diraš, zaboraviš da postoje.

Druga varijanta, dogovorite se na poslu da pravite tombolu. Vas 6 uplaćuje po 50 KM mjesečno, to je 300 KM. Svaki mjesec se izvlači jedno ime kojem idu ove pare. Svako dođe na red dva puta godišnje - još ako si sretan pa to bude u vrijeme godišnjeg ili NG, onda super.

Uštediti se može na hrani ili na gorivu. Zdravije je nositi od kuće doručak i malo pješačiti. Zavisi koliko je posao daleko, varijanta je i dijeliti troškove prevoza, na plaćati parking mjesto i sl.
shiny

#11 Re: Kako uštediti?

Post by shiny »

Ja tek krajem mjeseca kad me besparica spuca skontam da bez pola stvari mogu. Umjesto na poslu sendvič od 2-3 KM, napravim ga kući za pola marke ili manje. Cigarete ubijaju, izvlače novac veoma hinjski, pa na početku mjeseca pušim maliboro, krajem mjeseca rezani duhan. Umjesto Somersbija, u kafiću naručim običnu kafu za marku i po. Za izlaske mi nije žao trošiti, ali se ništa manje ne provedem kad umjesto pet, popijem jedno il dva pića. Štedna knjižica ili kasica prasica su zakon, ali samo ako si dovoljno jak da ne umačeš s vremena na vrijeme, onda ode sve. Najviše para trošim na stvari koje mi ne trebaju, a na njima bi se najviše uštedjelo...
seldzuk

#12 Re: Kako uštediti?

Post by seldzuk »

Da bi se moglo uštedjeti važno je stalno analizirati troškove i tražiti mogućnost da se oni smanje. Veliki broj ljudi (tu sebe ne isključujem) ima prekoračenje vezano za platu u vrijednosti 1, 2 ili 3 plate. Ta vrsta pozajmice (mislim da se stručno zove revolving kredit) je najgora bankarska usluga(isključujući možda jedino hipoteku). Kamate su po 13 ili ne znam koliko %. U biti ti se odbija od plate od 10 do 30 i kusur maraka, a dug ti ostaje isti. Moj način štednje će biti da se kutarišem tog prekoračenja prvom prilikom.
A ostalo, gasim sijalice po kući i trubim drugima da ih gase. S nekim stvarima bolje ekonomiše žena, s nekim ja.
U većini firmi, ukljućujući svjetske, ekonomisanje je ustvari smanjivanje troškova. Tako bi trebalo biti i u domaćinstvu.
Jedna od naših kućnih strategija ekonomisanja je kupovina eurokrema umjesto čokolada, pošto volimo slatko. Veliku nutelu dok pojedeš treba ti vremena. A 2 milke za ženu, mene i dvoje djece su ništa. A cijena ista.
Cigare smo naravno ostavili na moju inicijativu. Da smo se obogatili, nismo, Ali se troškovi ipak kreću u nekom normalnijem smjeru.
Za mene je jedan od načina štednje i kupovina domaćih proizvoda, ne štednje domaćinstva već čitavog društva. Dok ne budemo imali jaču proizvodnju, nećemo moći imati ni jače plate. Moramo mnogo više biti orijentisani prema čuvanju radnih mjesta. Svako radno mjesto je ogromna ušteda. Jedna ili više usta manje kojima je potrebna pomoć.
almir90

#13 Re: Kako uštediti?

Post by almir90 »

Svakodobro! wrote:@almir90 - pa izgleda i po ovom malom broju postova ipak to i jest najbolja varijanta - ODVOJITI I ŠTEK
Ma moze se ustediti, nema potrebe za nekim posebnim racunima koji se ne mogu koristiti, ili sta ti ja znam. Sve je u volji covjeka i kakve sebi ko ciljeve postavi. Ja, primjera radi imam jarana koji radi fizicki posao, ima dobru platu, al' sjebe sve sto zaradi, nikakvu motivaciju nema u zivotu, vodi se motom "eh sutra mogu umrijeti, sta cu cuvati, pa ostade sve nekom drugom, a nisam prozivio nista", treba nesto i proziviti nema govora, mada meni licno je bolje stediti posebno za neki godisnji gdje cu otici na neko mjesto gdje nisam bio nikada, a ne svaku noc po kafanama, jest i to neki dozivljaj u zivotu, al' haj' to je sada ne vezano za ovu temu..

Moguce je ustediti, samo je kod nas problem sto svi bolujemo za nekim luksuzom i prepucavanjima, znam u sebe generaciju, par godina gore-dole, ne bitno, najvaznije je ko ce skuplji i veci telefon nosati, ko ce nositi skuplju odjecu (imam osjecaj da cemo za godinu dana vidit kako vecina nosi na odjeci etikete sa cijenama, koliko je sta placeno), veci lanac oko vrata, bolji auto, sve se svelo na nabijanje nekih kompleksa i prepucavanje "ko ce vise"...

Sto se stednje tice, roditelji me uvijek zezaju, tesko onoj koju ozenim ako bude volila puno da trosi haha....
dinoo1898

#14 Re: Kako uštediti?

Post by dinoo1898 »

jos jedan prijedlog:
gore iznad sam opisao svoj vid stednje i to je sve ok za manje iznose do 1000-2000 KM godisnje za koju me motivise moj hobi, a posto u naredne dvije-tri godine trebam da kupim stan,planiram da uradim slijedece:

Uzecu kredit od cca. 15000 na tri godine u banci sa najnizom kamatom (vidio sam da Vakufska daje oko 7%, ove manje banke imaju povoljnije kamate) i odmah isti dan te pare oročiti na jednak vremenski period u banci sa najvecom kamatom na stednju (sto je trenutno Moja banka sa 5%). Znam da sada slijedi pitanje gdje je logika, ali moja logika je da mi je bolje platiti 2-3% kamatu nego 7 ili 8%.

A razlog za ovakvo razmisljanje je to sto mi se vise povecava plata, veci su i prohtjevi i vise trosim novac na gluposti, tako da nema teorije da bih sebe mogao natjerati da bas svaki mjesec odvojim 480 KM koliko bi mi bila mjesecna rata. Ako neko može ja mu "skidam kapu". I na kraju cu ostati za ~16000 KM nakon 3 godine.

Dobra stvar sa ovim je da u slucaju nemogucnosti vracanja kredita isti se uvijek moze zatvoriti uz minimalne troskove.
Teufik

#15 Re: Kako uštediti?

Post by Teufik »

:thumbup:
Ja slicno radim samo sto odmah od plate odvojim 150 KM (zaboravim da postoje).
Da se ne handrim sa dnevnom stednjom :mrgreen:
XeuX

#16 Re: Kako uštediti?

Post by XeuX »

Može se uštediti na milion načina.Uglavnom pravilo je kupovati ono što ti treba a ne ono što ti se sviđa.
Svakodobro!

#17 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

XeuX wrote:Može se uštediti na milion načina.Uglavnom pravilo je kupovati ono što ti treba a ne ono što ti se sviđa.
Iskreno, iz do sada pročitanih iskustava ovdje - SAMO JAKA VOLJA I DOBAR PLAN. Pa počinjem s istim već od 1.11. :mrgreen: al' ozbiljno.
ExNihilo

#18 Re: Kako uštediti?

Post by ExNihilo »

dinoo1898 wrote:jos jedan prijedlog:
gore iznad sam opisao svoj vid stednje i to je sve ok za manje iznose do 1000-2000 KM godisnje za koju me motivise moj hobi, a posto u naredne dvije-tri godine trebam da kupim stan,planiram da uradim slijedece:

Uzecu kredit od cca. 15000 na tri godine u banci sa najnizom kamatom (vidio sam da Vakufska daje oko 7%, ove manje banke imaju povoljnije kamate) i odmah isti dan te pare oročiti na jednak vremenski period u banci sa najvecom kamatom na stednju (sto je trenutno Moja banka sa 5%). Znam da sada slijedi pitanje gdje je logika, ali moja logika je da mi je bolje platiti 2-3% kamatu nego 7 ili 8%.

A razlog za ovakvo razmisljanje je to sto mi se vise povecava plata, veci su i prohtjevi i vise trosim novac na gluposti, tako da nema teorije da bih sebe mogao natjerati da bas svaki mjesec odvojim 480 KM koliko bi mi bila mjesecna rata. Ako neko može ja mu "skidam kapu". I na kraju cu ostati za ~16000 KM nakon 3 godine.

Dobra stvar sa ovim je da u slucaju nemogucnosti vracanja kredita isti se uvijek moze zatvoriti uz minimalne troskove.
Svjestan si da oročeni novac nećeš moći dirnuti tri godine, a da ćeš kredit vraćati, vjerovatno, mjesečno?
merimas

#19 Re: Kako uštediti?

Post by merimas »

Ovo me podsjeti na pricu o Nasrudin - hodzi, kada kaze: "Taman sam naucio magarca da ne jede, a on crk'o". :)
Svakodobro!

#20 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

merimas wrote:

Ovo me podsjeti na pricu o Nasrudin - hodzi, kada kaze: "Taman sam naucio magarca da ne jede, a on crk'o". :)
A dobro si, šta u kući? Crći :D ups crknuti :mrgreen:
Truba

#21 Re: Kako uštediti?

Post by Truba »

kafice čokoladice sokići mrsko tramvajem taksi mobitelom svakog zvati umjesto s fixnog ili govornice
svašta nešto u jednom danu pored onog osnovnog = previše trošiš u odnosu koliko zarađuješ
Svakodobro!

#22 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

Black swan wrote:kafice čokoladice sokići mrsko tramvajem taksi mobitelom svakog zvati umjesto s fixnog ili govornice
svašta nešto u jednom danu pored onog osnovnog = previše trošiš u odnosu koliko zarađuješ
Vidovit utisak. + pretplata (ne dopuna) pa svako ocekuje da ga nazoveš LADNO :mrgreen: izbaci taxi - u mom slucaju je auto (da, znam još gore troškali) - dodaj poneki listić, kafice na poslu (mrsko praviti bosansku iako aparatura i sadrzaj je tu),pa svako malo aparat :) etc... na kraju ostaje ova zadnja misao -da previše se troši "ni na šta"
Truba

#23 Re: Kako uštediti?

Post by Truba »

Ima viber za sms, jeftina struja za kucu. Ne moras
uvijek nutelu ima kolac od jabuka
I tako
Svakodobro!

#24 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

Black swan wrote:Ima viber za sms, jeftina struja za kucu. Ne moras
uvijek nutelu ima kolac od jabuka
I tako
A da sjetim se i vibera, nakon sto se ispricam s nekim ko mi je u viber kontaktima još online, no dobro jbg, navika je čudo, samo jaka navika i sve se može. Stoga sam i pokrenuo temu, iskustva, iskustva iskustva - savjeti i kako to rade drugi - valjda se nešto korisno iskristališe ubrzo :bih:
Truba

#25 Re: Kako uštediti?

Post by Truba »

kupim jučer snikers a kući čeka pita od jabuka, nakav kolač star 2 dana, nutela...

totalni vejst novaca
Post Reply