Kako uravnoteziti zivotni ritam?
-
meteorit135531
#1 Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Posto se vec par mjeseci borim sa stresom, i posto vec imam ozbiljne probleme sto se tice opceg stanja organizma, sto ide do toga da se jako lose osjecam, fizicko i psihicko stanje je uzasno i grozno, ne znam kako uspjevam pregurati dan.
Svaki udah koji uzmem mi je jako naporan, ja jednostavno nemam volje ni snage da mislim. ni sam ne znam kako uspjevam ostati pribran, jer dolazi do stadija da bih najradije da vristim.
Mnogo sam nervozan, razdrazljiv i nemam volje apsolutno nizasta. Nisam u stanju da mislim.
Ne bih da objasnjam detalje, ali treba mi par savjeta i smjerica, jer racunam da ima ozbiljnih osoba koje ce dati ozbiljan komentar.
Mene prvenstveno zanima kako usporiti zivotni ritam, kako se rijesiti losih misli, i kako jednostavno se iskljuciti iz zivotnih desavanja.
Meni to jako treba, jer ne mogu vise ovako. Svaki dan mi je ziva katastrofa, ja vise nemam fizicke snage da ustanem iz kreveta,
Sigurno se i mnogima desilo, da su bili u slicnoj situaciji. ako moze samo da mi kazete kako ste rijesili nervoze, sta bi od namirnica trebalo konzumirati, sta jedete svaki dan , sta bi trebalo kupovati, sta provjereno pomaze brzom opravku organizma, kako osposobiti organizam da bude u normalnu opticaju i kako da bi svom organizmu vratim elan i snagu i zivost?
posto sam vidio da ljudi koriste stranicu IHERB , da se mogu naruciti zdravi suplementi i dodaci prehrani, omega 3 masne kiseline, ili vitamini, molio bih za savjet sta ste narucili, i sta bi bilo vrijedno pogledati? sta mi moze pomoci?
Zdravlje je ipak najvaznije,i trebaju mi samo ozbiljni savjeti i komentari. Hvala.
Svaki udah koji uzmem mi je jako naporan, ja jednostavno nemam volje ni snage da mislim. ni sam ne znam kako uspjevam ostati pribran, jer dolazi do stadija da bih najradije da vristim.
Mnogo sam nervozan, razdrazljiv i nemam volje apsolutno nizasta. Nisam u stanju da mislim.
Ne bih da objasnjam detalje, ali treba mi par savjeta i smjerica, jer racunam da ima ozbiljnih osoba koje ce dati ozbiljan komentar.
Mene prvenstveno zanima kako usporiti zivotni ritam, kako se rijesiti losih misli, i kako jednostavno se iskljuciti iz zivotnih desavanja.
Meni to jako treba, jer ne mogu vise ovako. Svaki dan mi je ziva katastrofa, ja vise nemam fizicke snage da ustanem iz kreveta,
Sigurno se i mnogima desilo, da su bili u slicnoj situaciji. ako moze samo da mi kazete kako ste rijesili nervoze, sta bi od namirnica trebalo konzumirati, sta jedete svaki dan , sta bi trebalo kupovati, sta provjereno pomaze brzom opravku organizma, kako osposobiti organizam da bude u normalnu opticaju i kako da bi svom organizmu vratim elan i snagu i zivost?
posto sam vidio da ljudi koriste stranicu IHERB , da se mogu naruciti zdravi suplementi i dodaci prehrani, omega 3 masne kiseline, ili vitamini, molio bih za savjet sta ste narucili, i sta bi bilo vrijedno pogledati? sta mi moze pomoci?
Zdravlje je ipak najvaznije,i trebaju mi samo ozbiljni savjeti i komentari. Hvala.
-
Last December
#2 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Ja koristim razne suplemente sa iHerba ali čini mi se da je sve to onake meh, možda ne uzimam redovno, vjerovatno treba duži period konstantog uzimanja da se osjeti promjena. Probaj da uložiž taj novac u kvalitetnij hranu radije.
Jedan frend mi kaže da Ashwagandha pomaže kao adaptogen na stres, pa probaj prvo s tim suplementom, mislim da je jeftin na iHerbu.
Generalno, nema nam pomoći, ko se ovdje nije nasikirao nije normalan, mislim na život u Bosni, tako da znači da si još normalan
Eto malo utjehe.
Brzog oporavka nema, jer si upao u jedno hronično stanje, pa najmanje toliko vremena treba i da se izađe iz toga. Hrana boj jedan - izbaci junk food, probaj nositi od kuće mješane obroke u kutiji, cijelovitu hranu, meso, povrće, voće, žitarice.
Probaj spavati, san je čak bitniji i od hrane. U baš velikoj krizi i nesanici ja sam uzimao male doze leksilijuma ali treba biti oprezan jer svi benzići izazivaju zavisnost, tako da samo u baš teškim momentima uzimati lijekove za smirenje.
Gledam na TVu su počele već uveliko da se promovišu tablete za smirenje kao nešto što bi svakodnevno trebalo uzimati i kao neko normalno stanje. Dakle, već smo u tom stadijumu kad cijela nacija mora bit na bensedinima...
Jedan frend mi kaže da Ashwagandha pomaže kao adaptogen na stres, pa probaj prvo s tim suplementom, mislim da je jeftin na iHerbu.
Generalno, nema nam pomoći, ko se ovdje nije nasikirao nije normalan, mislim na život u Bosni, tako da znači da si još normalan
Brzog oporavka nema, jer si upao u jedno hronično stanje, pa najmanje toliko vremena treba i da se izađe iz toga. Hrana boj jedan - izbaci junk food, probaj nositi od kuće mješane obroke u kutiji, cijelovitu hranu, meso, povrće, voće, žitarice.
Probaj spavati, san je čak bitniji i od hrane. U baš velikoj krizi i nesanici ja sam uzimao male doze leksilijuma ali treba biti oprezan jer svi benzići izazivaju zavisnost, tako da samo u baš teškim momentima uzimati lijekove za smirenje.
Gledam na TVu su počele već uveliko da se promovišu tablete za smirenje kao nešto što bi svakodnevno trebalo uzimati i kao neko normalno stanje. Dakle, već smo u tom stadijumu kad cijela nacija mora bit na bensedinima...
- pukepuke
#3 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Ja bih ti preporučila da počneš više misliti na sebe i svoju dobrobit i da malo više zadovoljavaš svoje potrebe, a ne tuđe. Nismo svjesni koliko se trošimo na druge, od nepoznatih ljudi na drugom kraju svijeta o kojima slušamo/čitamo/gledamo užasne vijesti, do naših najmilijih koji nam, ruku na srce, mogu piti krv na slamku.
Trebaš pronaći formulu koja tebi pomaže. U vrijeme iznimnog stresa na poslu, meni je pomagalo vrijeme provedeno u igri s djecom, izbacivanje vijesti iz crne kronike iz mog života i izbjegavanje poznanika/kolega koji funkcioniraju po načelu "u šali pa privali/moji su problemi najveći" i samoća i tišina, da sredim misli. Naravno, svatko je drugačiji i ima svoju formulu.
Možda imaš vrlo stresan posao. Možda imaš tešku bolest u obitelji. To su situacije koje ne možeš promijeniti ali je dobro razgovarati o njima s nekim. Ako se radi o općenito nakupljenom stresu, moraš naći vremena za sebe, da izbaciš taj stres i središ misli. Možeš li poslije posla prošetati kući, umjesto da se voziš? Barem dio puta? Jesi li se nekad bavio nekim dragim hobijem, možeš li ga reaktivirati? Bilo koja fizička aktivnost pomaže da se čovjek ispuše. Izbjegavaj otrovne vijesti, otrovne ljude, otrovne situacije. S tabletama za smirenje nemam iskustva ali možeš prvo pokušati s dobrim starim čajem od kamilice, za miran san. Možda te sam ritual pripreme i ispijanja čaja može smiriti i opustiti. Puno je sitnica koje mogu doprinijeti da se osjećaš staloženije. Nek ti TV ne bude stalno upaljen kao pozadinska buka, nekad je i tišina dobra. Nek ti dom bude uredan, jer kaos oko nas doprinosi kaosu u glavi. Reci ne kad ljudi od tebe traže stvari koje ne želiš raditi. I vrisni nekad, ako moraš.
Pravilna prehrana je svakako važna ali mislim da nadomjestci i hrana sami ne mogu riješiti problem. Moraš naći način da se opustiš sam, a ne da te opuštaju tablete. Mislim da je nekad važnije kako hranu uzimaš, a ne koju hranu uzimaš, da si u stanju sjesti i s mirom, opušteno pojesti svoj obrok a da ti noga pri tom ne cupka nervozno, da ti misli ne skaču, nego da si u stanju pri tom razmišljati o jednoj stvari ili ne razmišljati uopće...
Trebaš pronaći formulu koja tebi pomaže. U vrijeme iznimnog stresa na poslu, meni je pomagalo vrijeme provedeno u igri s djecom, izbacivanje vijesti iz crne kronike iz mog života i izbjegavanje poznanika/kolega koji funkcioniraju po načelu "u šali pa privali/moji su problemi najveći" i samoća i tišina, da sredim misli. Naravno, svatko je drugačiji i ima svoju formulu.
Možda imaš vrlo stresan posao. Možda imaš tešku bolest u obitelji. To su situacije koje ne možeš promijeniti ali je dobro razgovarati o njima s nekim. Ako se radi o općenito nakupljenom stresu, moraš naći vremena za sebe, da izbaciš taj stres i središ misli. Možeš li poslije posla prošetati kući, umjesto da se voziš? Barem dio puta? Jesi li se nekad bavio nekim dragim hobijem, možeš li ga reaktivirati? Bilo koja fizička aktivnost pomaže da se čovjek ispuše. Izbjegavaj otrovne vijesti, otrovne ljude, otrovne situacije. S tabletama za smirenje nemam iskustva ali možeš prvo pokušati s dobrim starim čajem od kamilice, za miran san. Možda te sam ritual pripreme i ispijanja čaja može smiriti i opustiti. Puno je sitnica koje mogu doprinijeti da se osjećaš staloženije. Nek ti TV ne bude stalno upaljen kao pozadinska buka, nekad je i tišina dobra. Nek ti dom bude uredan, jer kaos oko nas doprinosi kaosu u glavi. Reci ne kad ljudi od tebe traže stvari koje ne želiš raditi. I vrisni nekad, ako moraš.
Pravilna prehrana je svakako važna ali mislim da nadomjestci i hrana sami ne mogu riješiti problem. Moraš naći način da se opustiš sam, a ne da te opuštaju tablete. Mislim da je nekad važnije kako hranu uzimaš, a ne koju hranu uzimaš, da si u stanju sjesti i s mirom, opušteno pojesti svoj obrok a da ti noga pri tom ne cupka nervozno, da ti misli ne skaču, nego da si u stanju pri tom razmišljati o jednoj stvari ili ne razmišljati uopće...
- KB9
#4 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
za pocetak puno SVJEZEG voca i povrca u ishrani, pij sirutku i sto vise hodaj (omiljena muzika na mobitel, slusalice u usi i tabanaj kud te noge nose)
to su prve i cak najbitnije korekcije za pocetak
to su prve i cak najbitnije korekcije za pocetak
- MikroBelaj
#5 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Okreni se vjeri
- klaki
#6 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
prebaci akumulator nazad mozda onda bude 50/50 balans
- amar1994
#7 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
klaki wrote:prebaci akumulator nazad mozda onda bude 50/50 balans
-
Nocni Monni
#8 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?

Otvori pedeset osam tema o tome "kako ovo", "kako ono", onda istrči 29 Njujorških maratona, nakon toga pojedi kilu bibera, kada sve to uradiš otvori još jednu temu tipa "kako sam uspio", problem riješen.
Nadam se da sam pomogao, ne moraš zahvaljivati.
- HAVANA
#9 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Mojne ga, pocece nas peglat.MikroBelaj wrote:Okreni se vjeri
-
Nocni Monni
#10 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
HAVANA wrote:Mojne ga, pocece nas peglat.MikroBelaj wrote:Okreni se vjeri

- insomnia78
#11 Re: RE: Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
[emoji1]HAVANA wrote:Mojne ga, pocece nas peglat.MikroBelaj wrote:Okreni se vjeri
- zeina
#12 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Postavi sebi prioritete u zivotu, prestani trositi energiju na stvari koje ti nisu potrebne, koliko god imao obaveza nadji vremena za odmor u toku dana, prestani unositi otrove bilo koje vrste u svoje tijelo, bilo to pusenje, alkohol ili nezdrava hrana, isto tako, kako tvoje tijelo treba njegu treba i dusa, okreni se vjeri, neke stvari koje ne uspijevas drzati pod kontrolom prepusti Bozijoj volji jer ne postoji covjek koji je apsolutni gospodar svega sto se nalazi oko njega jer apsolutni Gospodar je samo Bog, ukoliko budemo citav zivot tezili za potpunom kontrolom bez ostavljanja na volju Njemu nikad necemo biti zadovoljni jer nikad necemo postici to cemu tezimo bez Bozije volje, a Bog za nas sigurno zeli najbolje
- HAVANA
#14 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Sad mi je lakse.Nocni Monni wrote:HAVANA wrote:Mojne ga, pocece nas peglat.MikroBelaj wrote:Okreni se vjeri
- Helena Trojanska
#15 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Odnesi par paketa sa hranom roditeljima cija djeca nemaju sta vecerati...postat ces sretan, ispunjen i zadovoljan sobom I svojim zivotom.
- Montana
#16 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
zapali džojnt.najbolji ljek za tvoj problem.
- zeina
#17 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Samo slabici pribjegavaju opijatima kada se suoce s problemom, na taj nacin problem se samo odlaze, ignorise a nikako ne rjesava, a stalnim pribjegavanjem opijatima problemi se samo nagomilavaju umjesto da se cistog i zdravog uma krenu rjesavati jedan po jedan....jako los savjetMontana wrote:zapali džojnt.najbolji ljek za tvoj problem.
- insomnia78
#18 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Opijati su majka
I maćeha
I maćeha
- Montana
#19 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
trava je ljek a ne droga.nisi upućen baš...trava opušta tjelo i duh.to o čem ti pričaš su drogeraši,šprica,heroin i to..zeina wrote:Samo slabici pribjegavaju opijatima kada se suoce s problemom, na taj nacin problem se samo odlaze, ignorise a nikako ne rjesava, a stalnim pribjegavanjem opijatima problemi se samo nagomilavaju umjesto da se cistog i zdravog uma krenu rjesavati jedan po jedan....jako los savjetMontana wrote:zapali džojnt.najbolji ljek za tvoj problem.
- insomnia78
#20 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Jasta je
[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]
[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]
- Danguba
#21 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
- pozitivno razmisljanje. ne razmisljati o problemima u ovakvom stanju ma kakvi bili
- uradi nesto za sto smatras da je dobro djelo
- hrani se samo dobrim pricama. izbjegavaj osobe koje sire negativnu energiju
...
najbolje da potrazis savjet kod strucne osobe. ovo je sve naprdjivanje.
- uradi nesto za sto smatras da je dobro djelo
- hrani se samo dobrim pricama. izbjegavaj osobe koje sire negativnu energiju
...
najbolje da potrazis savjet kod strucne osobe. ovo je sve naprdjivanje.
- HAVANA
#23 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Onako generalno,za svakoga,jedan od najpametnijih savjeta.Danguba wrote: - hrani se samo dobrim pricama. izbjegavaj osobe koje sire negativnu energiju
...
-
Nocni Monni
#24 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
InšAllah da i tebe Allahova milost obasja, nema veće sreće od one kad padneš na sedzdu i pomoliš se svom Stvoritelju.HAVANA wrote: Sad mi je lakse.
Moliću se za tebe.
- hrle1976
#25 Re: Kako uravnoteziti zivotni ritam?
Broj 1 svoje probleme natova na grbacu drugima. Znaci da budes ravnodusan 100% Tipa posao si negdje i kasnis, ko ga ferca, neka cekaju. Broj 2 sto vise crnog humora, ovo nije africki humor, vec smijanja na tudji racun. Mada kad covjek bolje sagleda ta jadna Afrika dodje ko kec na desetku. Broj 3 pokusaj koliko toliko da budes na nivou, ako nista onda izvodi hostaplera. Broj 4 pocni navijati za neku stranu reprezentaciju u nekom sportu, to ce ti dati mentalnu snagu da si tamo a ne ovamo. Broj 5 gledaj sto vise cnrobijelih filmova, i onako je sve crno ili bijelo, a ti filmovi nezamaraju oci, a time ces profilirati se, rece vidi ovaj zna sta valja. Broj 6 suti kad si u drustvu gdje se raspravlja, a kad te upitaju imas ti sta reci, odna udari jednu pametnu ili diplomatsku, tako ces ubrzo postati savjetnik svima, a ako budu slusali onda to u svoju priliku koristi i muzi ih do dna. Broj 7 slazi puzzle.meteorit135531 wrote:Posto se vec par mjeseci borim sa stresom, i posto vec imam ozbiljne probleme sto se tice opceg stanja organizma, sto ide do toga da se jako lose osjecam, fizicko i psihicko stanje je uzasno i grozno, ne znam kako uspjevam pregurati dan.