kako umreziti dva kompjutera pomocu mreznog kabla

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
samir_omerovic
Posts: 13
Joined: 14/03/2007 16:54

kako umreziti dva kompjutera pomocu mreznog kabla

Post by samir_omerovic » 20/03/2007 14:53

Hej,

zna li neko, a sigurno zna, mogu li se dva racunara umreziti samo s mreznim kablom. I naravno sta treba uraditi, konfigurisati da to fino radi.

Samir


TheWatcher
Posts: 2161
Joined: 08/03/2007 12:09
Location: *** tamo gdje prestaje logika tu pocinje Bosna ***

Post by TheWatcher » 20/03/2007 14:55

jel zbog interneta il ?

samir_omerovic
Posts: 13
Joined: 14/03/2007 16:54

Post by samir_omerovic » 20/03/2007 15:35

TheWatcher wrote:jel zbog interneta il ?

ma zbog igrica i fajlova.

TheWatcher
Posts: 2161
Joined: 08/03/2007 12:09
Location: *** tamo gdje prestaje logika tu pocinje Bosna ***

Post by TheWatcher » 20/03/2007 15:36

samir_omerovic wrote:
TheWatcher wrote:jel zbog interneta il ?

ma zbog igrica i fajlova.

mozes preko modema ako ga imas

samir_omerovic
Posts: 13
Joined: 14/03/2007 16:54

Post by samir_omerovic » 20/03/2007 15:47

TheWatcher wrote:
samir_omerovic wrote:
TheWatcher wrote:jel zbog interneta il ?

ma zbog igrica i fajlova.

mozes preko modema ako ga imas


a jel moze samo preko crossover kabla? postavim ip na 192.168.0.1 i .2 i subnet masku i gateway i to je to?
nadam se da je tako jednostavno.

TheWatcher
Posts: 2161
Joined: 08/03/2007 12:09
Location: *** tamo gdje prestaje logika tu pocinje Bosna ***

Post by TheWatcher » 20/03/2007 15:48

samir_omerovic wrote:
TheWatcher wrote:
samir_omerovic wrote:
TheWatcher wrote:jel zbog interneta il ?

ma zbog igrica i fajlova.

mozes preko modema ako ga imas


a jel moze samo preko crossover kabla? postavim ip na 192.168.0.1 i .2 i subnet masku i gateway i to je to?
nadam se da je tako jednostavno.

naravno da mozes ako znas :-D

Nisim
Posts: 3
Joined: 07/04/2006 14:39

moze

Post by Nisim » 20/03/2007 20:14

Naravno da moze, crossover kabal, najbtnije podesenje ti je da na oba stavis istu WORKGRUOPU, po defaultu (workgroup). Sharujes foldere i to je to.

revolutia
Posts: 246
Joined: 11/09/2006 20:07

Post by revolutia » 20/03/2007 21:54

ja ih povezujem pomocu lan kabla, podesis default workgroup, a IP adresu stavis na automatsko podesavanje da se njih dvojica "nadju" :D

nego, moze li mi neko reci, posto samo jedan komp mi ima prikljucak na net (kompjuter A), kako mogu kad su njih dvojica povezani, surfati na internet sa kompjuterom B (koji nema prikljucak na net) preko kompjutera A koji ima pristup internetu ??

hvala za odgovore :)

nelo
Posts: 227
Joined: 04/12/2006 22:58

Post by nelo » 20/03/2007 21:59

vrlo jednostavno, prikljucis se na jedan i na properties konekcije (koja je aktivna) checkiras opciju ICS-internet connection sharing i surfas na oba preko jednog.
Al obavezno ostavi da IP konfiguraciju kupi automatski.

User avatar
bmx
Posts: 406
Joined: 15/04/2003 00:00
Location: Sarajevo

Re: kako umreziti dva kompjutera pomocu mreznog kabla

Post by bmx » 20/03/2007 22:46

samir_omerovic wrote:Hej,

zna li neko, a sigurno zna, mogu li se dva racunara umreziti samo s mreznim kablom. I naravno sta treba uraditi, konfigurisati da to fino radi.

Samir


imas ovdje neke stvari pojasnjenje, pa probaj:

http://www.elitesecurity.org/tema/81455-FAQ-Osnove-umrezavanja

revolutia
Posts: 246
Joined: 11/09/2006 20:07

Post by revolutia » 20/03/2007 22:52

nelo wrote:vrlo jednostavno, prikljucis se na jedan i na properties konekcije (koja je aktivna) checkiras opciju ICS-internet connection sharing i surfas na oba preko jednog.
Al obavezno ostavi da IP konfiguraciju kupi automatski.


aaa evo ga fercera, dobra furka!! he-he

tnx a lot! 8)

nelo
Posts: 227
Joined: 04/12/2006 22:58

Post by nelo » 21/03/2007 14:30

Ma jaka tehnicka podrska, pa eto ti......
no problem

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 3 times

Post by The_Fluid » 21/03/2007 15:01

nelo wrote:Ma jaka tehnicka podrska, pa eto ti......
no problem


24h :D:D

Post Reply