Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Dope_Man
#1 Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
U naslovu je pitanje. Ovih dana primjetih, posebno ujutro kada vozim glavnom prema gradu, dakle pravo u susret Suncu, da ne vidim ni blizu dovoljno koliko bi trebao da vidim za sigurnu voznju zbog odsjaja na sajbi. Jedan dio toga je Sunce, drugi je odsjaj instrumentalke na sajbu, i mislim da je on i veci problem, pa me zanima moze li se to nekako umanjiti.
Postoji li neki sprej ili nesto slicno cime bi se umanjila reflektivnost plastike sa instrumentalke?
Ima li smisla zatamniti prednju sajbu (znam da nije dozvoljeno, ali mozda sa nekim veoma malim postotkom) kako bi se umanjio utjecaj sunca i mozda i odsjaj kontrolne?
Postoji li neki sprej ili nesto slicno cime bi se umanjila reflektivnost plastike sa instrumentalke?
Ima li smisla zatamniti prednju sajbu (znam da nije dozvoljeno, ali mozda sa nekim veoma malim postotkom) kako bi se umanjio utjecaj sunca i mozda i odsjaj kontrolne?
- O'zone
- Globalni moderator
#3 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Evo odgovorio ti @ElRe. Polarizirane naočale jedini lijek. Kod mene na Picassu je taj problem ogroman jer je i šajba ogromna i bez cvika bi je tokom sunčanih dana bilo nemoguće voziti.
Uzmeš za E-bay-a neke do 7-8 dolara i zaštekaš u autu da su uvijek tu.
Uzmeš za E-bay-a neke do 7-8 dolara i zaštekaš u autu da su uvijek tu.
-
condy
#4 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Tebi treba i krema za sunčanje 
- Dope_Man
#5 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Inace ih nikad nisam nosio, ne mogu se navici, ali uzecu definitivno neke samo za voznju prvom prilikom. Samo nezz koliko ce to pomoci sa odsjajom kontrolne table. Ima li kakvog nacina da je "potamnim" ili nesto. Zna ona i po noci stvarati problem jer reflektira rasvjetu pa bi je rado ucinio manje reflektivnom.
- commendatore
#6 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
da je srece zakonom bi bile propisane naocale za vrijeme suncanih perioda....
- O'zone
- Globalni moderator
#7 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Ma jok, termo je pa spašavacondy wrote:Tebi treba i krema za sunčanje
Dope_Man wrote:Inace ih nikad nisam nosio, ne mogu se navici, ali uzecu definitivno neke samo za voznju prvom prilikom. Samo nezz koliko ce to pomoci sa odsjajom kontrolne table. Ima li kakvog nacina da je "potamnim" ili nesto. Zna ona i po noci stvarati problem jer reflektira rasvjetu pa bi je rado ucinio manje reflektivnom.
Nema efikasnog načina. Citroen je recimo za Picassa pravio aftermarket "prekrivače" za tablu kao da bi smanjio sjaj i po izvještajima korisnika jeste ga smanjivalo ali nije uklanjalo.
Polarizirane naočale uklanjaju prelamanje svjetla koje nastaje na šajbi od komandne table. Puno je lakše i voziti, oči se ne umaraju a i preglednije je. Nema škiljenja. Ja prvo uzeo Polaroid sa smeđim staklima platio 80 KM na nekom sniženju u optici...jao razlike kao da nisu tvoje oči

- basicm
#8 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Probaj "matirati" tablu necim, ili stavi nekakav prekrivac na nju. Vidi da ti sajba nije prljava iznutra.Dope_Man wrote:Inace ih nikad nisam nosio, ne mogu se navici, ali uzecu definitivno neke samo za voznju prvom prilikom. Samo nezz koliko ce to pomoci sa odsjajom kontrolne table. Ima li kakvog nacina da je "potamnim" ili nesto. Zna ona i po noci stvarati problem jer reflektira rasvjetu pa bi je rado ucinio manje reflektivnom.
- Dope_Man
#9 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
O'zone wrote:
Polarizirane naočale uklanjaju prelamanje svjetla koje nastaje na šajbi od komandne table. Puno je lakše i voziti, oči se ne umaraju a i preglednije je. Nema škiljenja. Ja prvo uzeo Polaroid sa smeđim staklima platio 80 KM na nekom sniženju u optici...jao razlike kao da nisu tvoje očijoš smeđa stakla pa je sve u nekim toplim nijansama oko tebe a onda njuškao po E-bay-u i uzmem od kineza za 2,5 $ cvike koje evo nosim svakodnevno dvije godine, predobre i sad naručim još jedne i evo nisu stigle neko ih puhnuo usput
![]()
Svakako cu uzeti samo za voznju pa moze bilo sta, dakle samo da zaganjam polarizirane.
@basicm Ma cist k'o suza, jednostavno se radi o odsjaju plastike koji stvara povelik bijeli polukgrug na sajbi. Ne bi da stavljam neki prekrivac jer mi je preruzno (probao sa crnim peskirom) pa kontam sta drugo. Mozda cu razmisliti o lijepljenju neke mat folije ili sta preko. Ipak, to mi je zadnja opcija, ne bi da unistavam auto takvim ''cuniranjem''.
- muha_sa
#10 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
ne prskaj tablu onim sprejevima i nece se caklitDope_Man wrote:Inace ih nikad nisam nosio, ne mogu se navici, ali uzecu definitivno neke samo za voznju prvom prilikom. Samo nezz koliko ce to pomoci sa odsjajom kontrolne table. Ima li kakvog nacina da je "potamnim" ili nesto. Zna ona i po noci stvarati problem jer reflektira rasvjetu pa bi je rado ucinio manje reflektivnom.
-
Naslovnica
#11 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Ja sam ćoro, pa samo naručio preko ebay-a clipove, polarizirani, $2-3, rade svoj posao fantastično, ima već nekoliko godina. Bagatela a drama dobra stvar. Ima raznih oblika, moje su taman oblika cvika. I pazi dobro, neka budu sa oznakom da su polarizirane (šta god to značilo
).
Bez njih nigdje ne idem.
Pozz!

Bez njih nigdje ne idem.
Pozz!

- amar1994
#12 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Kao sto je neko stavio , uzmi polarizovane naocale , beton su pogotovo za sjene i nalete sunca
Za tablu mozes probati sa onim matt finis vlaznim maramicama
Za tablu mozes probati sa onim matt finis vlaznim maramicama
- Dope_Man
#13 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Ma nisam je dosad nikad nicim prskao. Obrisem malo vlaznom krpom, posusim suhom i to mi je sve.muha_sa wrote: ne prskaj tablu onim sprejevima i nece se caklit
- muha_sa
#14 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
nikad suncane turio nisam--jednom natakario, pogledo se u ogledalo i prepadoh se
da sam ih bogdo koristio ne bi bio volko izboran

da sam ih bogdo koristio ne bi bio volko izboran

- muha_sa
#15 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
jajednom naprsko onim sprejemDope_Man wrote:Ma nisam je dosad nikad nicim prskao. Obrisem malo vlaznom krpom, posusim suhom i to mi je sve.muha_sa wrote: ne prskaj tablu onim sprejevima i nece se caklit
Havana mi reko koju tecnost da kupim--kupih je, al da me ubiješ ne znam kako se zove---plastika fina i cista al ne blješti
- amar1994
#16 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
de nam postavi.koja je , ja kupio sonax , reko hajd svabo je. Usro sam citavu tablu , em se sjaji em ostavlja masne tragovemuha_sa wrote:jajednom naprsko onim sprejemDope_Man wrote:Ma nisam je dosad nikad nicim prskao. Obrisem malo vlaznom krpom, posusim suhom i to mi je sve.muha_sa wrote: ne prskaj tablu onim sprejevima i nece se caklitubilo me u oci
![]()
Havana mi reko koju tecnost da kupim--kupih je, al da me ubiješ ne znam kako se zove---plastika fina i cista al ne blješti
-
ado-šampion
#17 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Ja koristim Sonax, ona limena duga zelena, ima sigurno 10 godina, na vise auta, uvijek unutra cistim sam, nikad nikakvih problema. Ne ostavlja bljestavilo.
Meni se sve od Sonaxa pokazalo odlicno, a koristio sam ili koristim sigurno 10 proizvoda. Zadnji u nizu cistac unutrasnjosti u spreju, skida cokoladu sa sjedista i crnu mast s ruku majstora na sivoj tkanini ispod A stuba ko od sale.
Meni se sve od Sonaxa pokazalo odlicno, a koristio sam ili koristim sigurno 10 proizvoda. Zadnji u nizu cistac unutrasnjosti u spreju, skida cokoladu sa sjedista i crnu mast s ruku majstora na sivoj tkanini ispod A stuba ko od sale.
- amar1994
#18 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
eh bas taj zeleni imamado-šampion wrote:Ja koristim Sonax, ona limena duga zelena, ima sigurno 10 godina, na vise auta, uvijek unutra cistim sam, nikad nikakvih problema. Ne ostavlja bljestavilo.
-
hladan.preminger
#19 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Dope_Man wrote:Ma nisam je dosad nikad nicim prskao. Obrisem malo vlaznom krpom, posusim suhom i to mi je sve.muha_sa wrote: ne prskaj tablu onim sprejevima i nece se caklit
Uzmi šmirgla 1000-arke i išmirglaš je u mat.
Kod mene službena oktavija ubi brašno sa tim odsjajem table ne šajbi. Još kad je otjeraju na pranje i baja je ulašti sa onim sprejem. Moram krpe nabacati po njoj da se može voziti.
-
hladan.preminger
#20 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
muha_sa wrote:jajednom naprsko onim sprejemDope_Man wrote:Ma nisam je dosad nikad nicim prskao. Obrisem malo vlaznom krpom, posusim suhom i to mi je sve.muha_sa wrote: ne prskaj tablu onim sprejevima i nece se caklitubilo me u oci
![]()
Ja imam ovaj i super je

- Rugafet
#21 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
Ma samo naocale na nosinu, to je jedini lijek za sljastenje okoline, table i sl.
- amar1994
#22 Re: Kako umanjiti odsjaj na sajbi?
kakav sam ja majmun , brisao prasinu sa table krpom kojom brisem ulje sa sipke
na kraju uzmem mat vlazne maramice
, prebisem dva puta , ko novo 
na kraju uzmem mat vlazne maramice
, prebisem dva puta , ko novo