pa RS je nametnuta silom i ratom i genocidom, a kao sto rekoh, Federacija je 'default' te situacije... koju su onda rasparacali, jer je svako okrenuo ledja bosni kao bosni, i poceo gledati kako da prigrabi "komad" za sebe. ali rat nije poceo time sto je neko zamislio federaciju, i poceo ubijati i ratovati za nju. to je ta pocetna razlika. i zato je federacija posljedica, a RS uzrok.digger wrote:Da vidimo "treca" rezonovanja:danas wrote:ne znam... ima dosta ljudi koji rezonuju i ovako:
1. RS je stvorena silom, pa sto ne bi bila ukinuta silom.
2. vrijeme nece pomoci, vec ce zabetonirati situaciju tako je sa svakim danom sve teze i teze rasformirati.
3. federacija nije nastala silom i genocidom, vec kao "default" nakon upostavljanja RS-a. porediti to dvoje nije umjesno.
Ako je RS nastala silom (ili sto bi mozda bilo tacnije: rezultat sile), slican rezon vazi i za Federaciju. Inace, od kuda onda termin "Federacija" kojim su istovremeno data odredjena teritorijalna prava BH Hrvatima? Nisu li se time i Hrvati izborili "za svoje?" Tri jezika i de facto tri teritorije?
Znaci, sve je rezultat sile gdje je neko nekome nesto "naturio" a drugi to kao "prihvatio." Tuzno, ali je tako.
i da dam svoje dodatno vidjenje: cini mi se da vecina ljudi kada kaze "ukinuti RS" automatski podrazumijeva i ukidanje Federacije, te povratak na prijeratno stranje. ja to svakako mislim, jer mi ne treba ni jebeni RS ni jebena Federacija -- meni treba bosna u kakvoj sam odrasla...
znaci, nestankom RS-a bi nestala i Federacija -- to je jedino normalno i logicno. ali ne vidim da je ikoga u Federaciji previse strah njenog nestanka, dok mi se cini da se narod u RS-u 'nako pribojava nestanka RS-a. sto li?