Kako ukinuti RS?

Da li ste za to da se RS ako ne moze mirnim putem za kratko vrijeme, ukine ratom?

Da
17
34%
Ne
32
64%
Ne znam
1
2%

Total votes: 50

mostarac

#1 Kako ukinuti RS?

Post by mostarac »

Evo vidim da postoje razlicita misljenja oko ukidanja RS i sve nas koji nismo spremni stupiti u krvoprolice za ukidanje iste i mislimo da ukidanje, ma koliko trajalo, mora ici mirnim putem, mnogi proglasavju izdajnicima i cetnicima i sta sve ne. Kakvo je raspolozenje pucanstva :D
Da li mirom ili ratom?
Ja licno mislim da rat nije rjesenje jer apsolutno ne bi rjesio problem, osim ako rjesenje problema neki vide u etnicki cistoj BiH, a tu vec dolazimo do drugih pitanja. Po meni je put kojim treba ici dezintegracija institucija RS i njihova integracija u institucije BiH, a to je proces koji ce trajati, ali je svakako bolji od rata. Nakon toga je potrebno kad se smiri sva situacija za 50 godina napisati jednu knjizicu o tome kako i zasto je poceo i trajao rat na nasem otoku oko koje ce se postici konzenzus i zatvoriti stranicu ovog rata, a knjizicu dijeliti u osnovnim skolama i da se cita za lektiru da nam se nikad vise ne ponovi.
Jos su glave prevruce da bi se pisala istorija, a i svaki dan se sve vise uvjeravamo da mi ustvari nemamo pojma sta se desavalo i nove cinjenice izlaze na vidjelo.
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Ako ovu ratnu opciju nudis za hipoteticku raspravu, onda je ok.
Ako je stavljas na analizu uz uvazavanje trenutne situacije, onda se moram nasmijati. Rat protiv RS koji ce organizovati i voditi SDA??? Pa zar nas nisu vec dovoljno zavili u zeleno, pardon, u crno.
Bjeri bola!!!

ps- Da ne spominjem kako bi se HDZ ponasao u zamisljenoj situaciji.
mostarac

Post by mostarac »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Ako ovu ratnu opciju nudis za hipoteticku raspravu, onda je ok.
Ako je stavljas na analizu uz uvazavanje trenutne situacije, onda se moram nasmijati. Rat protiv RS koji ce organizovati i voditi SDA??? Pa zar nas nisu vec dovoljno zavili u zeleno, pardon, u crno.
Bjeri bola!!!

pa ja ratnu ne zamisljam nikako i od tih koji misle na nju trazim da mi pojasne kako to oni vide i odgovore na sljedeca pitanja

1. Da li misle da to svijet ne bi tretirao kao gradjanski rat, a u ovom slucaju to bi bio?
2. Da li misle da se Srbija ne bi umjesala?
3. Da li misle da bi svijet podrzao jedan takav rat?
4. Sta bi uradili ukoliko bi uveli zemlju u rat koji medjunarodna zajednica ne bi podrzala?
5. Da li misle da bi medjunarodna zajednica u ovom odnosu snaga i aktuelnom politickom trenutku podrzala stvaranje jedne 80% muslimanske drzave u srcu Evrope?
6. Koje su njihove realne, ali realne, pretpostavke o tom ratu i njegovim ciljevima i rezultatimai naravno posljedicama?
7. Da li misle da taj rat moze znaciti kraj BiH?
AmirAga

Post by AmirAga »

ja mislim da ce se sama ugasit ulaskom bih u eu.
savjest

Post by savjest »

Sve su prilike da nije bilo dovoljno Srebrenica,Markala, visegradskih cuprija, Omarskih,..... cim ima idiotskih laika koji razmisljaju kao vi,kojima poslije svega ne moze da dode iz guzice u glavu. Jebiga, sta drugo reci nego da ste nove ovce za klanje. Da mi vas je zao, nije...ko je slijep pored ociju a gluh pored usiju, je bez pomoci. Ne vrijedi se osvrtati na takve.

1. genocidna tvroevina se iskljucivo moze ukinutio vojno

2. genocidna tvorevina nije problem kao takav. Naime moze se ona zvati i "iskljucivo bosansko bosanski teritorij ", ili nesto u tom stilu. Problem je u samim "ljudima" koji zive na tom teritoriju. Oni imaju svoju fix ideju o velikosrpstvu i klanju turaka koja se prenosi s koljena na koljeno i od nje nece odstupiti nikada. Mozes ti Pale zvati kako hoces ali to nece promjeniti one koji tu zive. Dakle nije stvar u formi vec u sustini.

3.sada da li smo mi sposobni za vojno oslobadanje? Sve smo dalje od toga. Vi to upravo dokazujete. Pazi sad ovaj protura i price o tome kako se ne zna sta se desavalo. Mora da se sve ovo desilo onako "nehotice". Nije da su srbi htjeli pobiti sve sto se mrda i sravniti sve tursko, nego eto... malo su se zanijeli, nisu oni krivi.... A na kraju krajeva ovo je bi samo jedan rat plemena. Jel tako? E jadni li smo mi sa takvima.
Ne da smo jadni samo sa takvima koji razmisljaju kao to nego smo jadni i sa ovima koji ukinuse ono najvrijednije sto smo dobili u 90-im a to je Armija.

Naivni do bola.... a tezimo ka debilnosti.
Murisno1

Post by Murisno1 »

Sve su prilike da nije bilo dovoljno Srebrenica,Markala, visegradskih cuprija, Omarskih,..... cim ima idiotskih laika koji razmisljaju kao vi,kojima poslije svega ne moze da dode iz guzice u glavu. Jebiga, sta drugo reci nego da ste nove ovce za klanje. Da mi vas je zao, nije...ko je slijep pored ociju a gluh pored usiju, je bez pomoci. Ne vrijedi se osvrtati na takve.

2. genocidna tvorevina nije problem kao takav. Naime moze se ona zvati i "iskljucivo bosansko bosanski teritorij ", ili nesto u tom stilu. Problem je u samim "ljudima" koji zive na tom teritoriju. Oni imaju svoju fix ideju o velikosrpstvu i klanju turaka koja se prenosi s koljena na koljeno i od nje nece odstupiti nikada. Mozes ti Pale zvati kako hoces ali to nece promjeniti one koji tu zive. Dakle nije stvar u formi vec u sustini.

3.sada da li smo mi sposobni za vojno oslobadanje? Sve smo dalje od toga. Vi to upravo dokazujete. Pazi sad ovaj protura i price o tome kako se ne zna sta se desavalo. Mora da se sve ovo desilo onako "nehotice". Nije da su srbi htjeli pobiti sve sto se mrda i sravniti sve tursko, nego eto... malo su se zanijeli, nisu oni krivi.... A na kraju krajeva ovo je bi samo jedan rat plemena. Jel tako? E jadni li smo mi sa takvima.
Ne da smo jadni samo sa takvima koji razmisljaju kao to nego smo jadni i sa ovima koji ukinuse ono najvrijednije sto smo dobili u 90-im a to je Armija.

:thumbup:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Gdje Cazinjanin sa svojom vojnom strategijom? :-D
mostarac

Post by mostarac »

savjest wrote:Sve su prilike da nije bilo dovoljno Srebrenica,Markala, visegradskih cuprija, Omarskih,..... cim ima idiotskih laika koji razmisljaju kao vi,kojima poslije svega ne moze da dode iz guzice u glavu. Jebiga, sta drugo reci nego da ste nove ovce za klanje. Da mi vas je zao, nije...ko je slijep pored ociju a gluh pored usiju, je bez pomoci. Ne vrijedi se osvrtati na takve.

sve je to uredu ali ti ne napisa kako bi vodio taj rat i ne napisa politicke i vojne ciljeve tog rata kao i na koji nacin bi obezbjedio podrsku, a isto tako ne odgovori jesi li svjestan da bi to sada bio gradjanski rat?
Sto se tice ovog ovce za klanje i tako to ne bih komentarisao. Sto se tice ovog sta se desavalo znam ja dobro sta je bilo i nisam lud, ali ima tu i nekih stvari i prodavanja teritorija i svega necega sto jos treba izuciti da djeca znaju ko su bili agresori i zlocinci, ko su bili glavni izdajnici i ko su bili rijetki branioci na BH politickoj sceni. Istina nije bas tako crno-bijela.
vratnik

Post by vratnik »

Mozda podizanjem bruto nacionalnog dohotka na teritoriji federacije na triput veci nivo od onog na nivou rsa?
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Kako kaze moj Komsija "Jebite se i radite sto hocete al NEMOJ TE RATOVAT.
Aj ba kakav rat, ukinuce se ona sama. Nazalost za to treba vremena.
rajvosa

Post by rajvosa »

vratnik wrote:Mozda podizanjem bruto nacionalnog dohotka na teritoriji federacije na triput veci nivo od onog na nivou rsa?

Tako nekako
sudnjidan

Post by sudnjidan »

vratnik wrote:Mozda podizanjem bruto nacionalnog dohotka na teritoriji federacije na triput veci nivo od onog na nivou rsa?
I ja sam se nadao da bi moglo ovom metodom tj. na nacin kako se Istocna Njemacka "pripojila" bogatoj Zapadnoj. Nazalost, trendovi su malo drugaciji, sto pokazuje tekst iz jucerasnjeg Oslobodjenja.
Napredak u RS

Prema većini makroekonomskih pokazatelja Republika Srpska ima bolje rezultate u ovoj godini od Federacije BiH.
U ovom entitetu privreda se konsoliduje, privatizacija teče brže, neke od reformi napreduju, a vlasti se pridržavaju budžetske discipline koju traže međunarodne finansijske institucije. Pohvale za vlasti Republike Srpske stigle su ovih dana od Pitera Dojla, šefa misije MMF u Bosni i Hercegovini, a prethodno i od Orsalije Kalancopulos, direktorice Svjetske banke za BiH.
- Veliki napredak vidjeli smo u RS u oblasti korporativnog restrukturiranja preduzeća, u vezi politika koje se odnose na privatizaciju, naplati poreza, provođenju stečajnih postupaka i dr., rekao je Dojl.

Sve to odrazilo se u proizvodnji koja je znatno porasla. Za 2005. godinu planiran je rast industrijske proizvodnje od devet posto, ali je već sada izvjesno da će biti znatno premašen - u prvih devet mjeseci iznosio je čak 22,1 posto.
U ovom napretku ne učestvuje, kao doskora, samo zvornički Birač - gotovo sve privredne grane bilježe značajan uzlazni trend. Indeks proizvodnje u prerađivačkoj industriji veći je, takođe za prvih devet mjeseci, za 23,9 posto, u vađenju rude i metala 87,3 posto, proizvodnji motornih vozila 37,6 posto, tekstilnoj industriji 46,6 posto, kožarstvu i proizvodnji obuće 87,3 posto, proizvodnji namještaja 38,6 posto, prehrambenoj industriji 32,7 posto, proizvodnji električnih mašina i aparata 123 posto, itd.

Republika Srpska “prešišala” je FBiH u stopi pokrivenosti uvoza izvozom koja već iznosi oko 40 posto (u FBiH je oko 35 posto ) i veća je za 11,7 posto nego u prošloj godini. Takođe, prosječna plata u ovom entitetu sve manje zaostaje za onom u FBiH.
U ovoj godini privatizovano je trideset preduzeća, od čega su četiri strateška, a bržu pretvorbu imovine RS, čini se, ima zahvaliti pragmatičnijem pristupu (prodaja državnog kapitala putem berze), ali i manjem broju privatizacijskih afera, inače obilato pristunih u FBiH. Republika Srpska pokazala je u posljednje vrijeme veću posvećenost reformama, pa je za razliku od FBiH, ispunila uslove Svjetske banke za dobijanje tri kredita za poboljšanje poslovnog okruženja, fiskalnih politika i socijalnog sektora.

No, postoji i druga strana medalje. Vlasti RS na čelu sa premijerom Bukejlovićem ne provode reforme koje su uslov za jačanje države u BiH, a na što je prošle sedmice upozorio i Ured visokog predstavnika. Riječ je, između ostalog, o opstuiranju usvajanja zakona o obligacijama, superviziji banaka na državnom nivou, te uspostavi bh. ministarstva poljoprivrede, a što sprečava priliv stranih investicija i brži razvoj.

Zanimljivo je da upravo u trenutku kada počinje ubirati rezultate ranijeg rada, Vlada Republike Srpske ostaje bez skupštinske podrške, a poslanici odbijaju, između ostalog, usvojiti informaciji o stanju privrede. Politička turbulentnost, kao svepristuna domaća boljka uzima danak, a ovoga puta došla je kao posljedica prelaska PDP u opoziciju i, čini se, političkih igara u susret izborima naredne godine.

Nesumnjivo je da najveći dio zasluga za pozitivni trend pripada prethodnom premijeru Draganu Mikereviću, ali ništa manje i političkim prilikama koje su, bez obzira na posljednje potrese, ipak nešto povoljnije od onih federalnih. Premijeru RS puno je lakše pomiriti interese, nego njegovom federalnom kolegi, gdje struktura dva naroda, “njihovih” političkih stranaka i satelita otežava “guranje” pojedinih rješenja. Najbolji primjeri su višemjesečno “razvlačenje” slučaja Energopetrol i izdvajanje za borce oko kojih već duže vrijeme traje nesporazum između vlasti FBiH i Svjetske banke.

Sve ovo ne treba čitati tako da je u RS stanje sjajno, da nema kriminala, korupcije, da su politike uvijek dobre, ali govore o pomacima nakon godina zaostajanja ovog entiteta za FBiH.

Budućnost BiH je u ravnomjernom razvoju, ekonomskom brisanju granica, a uspostavom fiskalnog vijeća i zajedničkom planiranju javne potrošnje. Stoga i ovi pozitivni znaci u RS treba da budu putokaz za ukupni ambijent u Bosni i Hercegovini. Neki procesei su nezaustavljivi. Ne samo međunarodne finansijske institucije nego i Evropska unija posmatraće nas jedino kao cjelinu. Za sveukupni napredak, dakle, nužno je više države BiH.
Na stranu sada nacin na koji je nastala tzv. RS, ali treba biti slijepac pa ne vidjeti kako je tamo "drzava" efikasnija sa jednim nivoom vlasti manje nego u Federaciji. U FBiH je suvisna ili entitetska ili kantonalna vlast, a birokratija koja se nagomilala u 10+1 Vladama trosi sredstva koja bi se mogla usmjeriti u razvoj proizvodnje. Tako da je svakim danom sve manje i manje nade kako ce ekonomski interes prisiliti "RS" da se odrekne svoje "autonomije".
Prenj

Post by Prenj »

umro je mostar wrote: sve je to uredu ali ti ne napisa kako bi vodio taj rat i ne napisa politicke i vojne ciljeve tog rata kao i na koji nacin bi obezbjedio podrsku, a isto tako ne odgovori jesi li svjestan da bi to sada bio gradjanski rat?
Sto se tice ovog ovce za klanje i tako to ne bih komentarisao. Sto se tice ovog sta se desavalo znam ja dobro sta je bilo i nisam lud, ali ima tu i nekih stvari i prodavanja teritorija i svega necega sto jos treba izuciti da djeca znaju ko su bili agresori i zlocinci, ko su bili glavni izdajnici i ko su bili rijetki branioci na BH politickoj sceni. Istina nije bas tako crno-bijela.
Nisam nimalo iznenadjen cinenicom da se ogromna vecina ovih ratnih stratega javlja iz dijaspore.
Kamo je vecina vrelih patriota zbrisala cim je prva puska zapucala ...
Dok je, kao i obicno, na linijama uglavnom ginula fukara ...
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

umro je mostar wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Ako ovu ratnu opciju nudis za hipoteticku raspravu, onda je ok.
Bjeri bola!!!

pa ja ratnu ne zamisljam nikako i od tih koji misle na nju trazim da mi pojasne kako to oni vide i odgovore na sljedeca pitanja

1. Da li misle da to svijet ne bi tretirao kao gradjanski rat, a u ovom slucaju to bi bio?
2. Da li misle da se Srbija ne bi umjesala?
3. Da li misle da bi svijet podrzao jedan takav rat?
4. Sta bi uradili ukoliko bi uveli zemlju u rat koji medjunarodna zajednica ne bi podrzala?
5. Da li misle da bi medjunarodna zajednica u ovom odnosu snaga i aktuelnom politickom trenutku podrzala stvaranje jedne 80% muslimanske drzave u srcu Evrope?
6. Koje su njihove realne, ali realne, pretpostavke o tom ratu i njegovim ciljevima i rezultatimai naravno posljedicama?
7. Da li misle da taj rat moze znaciti kraj BiH?
Da samo raznjasnim da nisam za rat. Ali ipak evo moje misljenje na ova vrlo interesantna pitanja.

1. I ovaj prosli tretiraju kao gradjanski, a kamoli kad bi doslo do novog.
2. Sigurno bi se umjesala, jos uvijek se u BG sanja o "Velikoj Srbiji"
3. Nikad
4. Postali bi islamski fundamentalisti u ocima svijeta, iako muslimani u BiH vec malo i jesu (u njihovim ocima), zahvaljujuci propagandi koja se vodi protiv Islama.
5. Nikad u zivotu, kad bi kao sto navodite SDA pocela rat, svijet bi istrijebio muslimane iz BiH. (Licno mislim da idalna BiH u ocima pripadnika SDA nije muslimanska BiH, na isti nacin kao sto je idealna BiH u ocima SDS:ovaca jedna BiH sa 100% pravoslavaca, odnosno Srba i pod nazivom Velika Srbija, zajedno sa SCG. Neznam, mozda se varam.)
6. Pa uzimajuci u obzir situaciju ARBiH pred kraj rata, rezultati bi bili "pozitivni" u tom smislu da bi se "VRS" stjerala u BG pasaluk, tj. bez mjesanja svijeta.
7. Novi rat bi vrlo lako mogao biti kraj BiH, uz pomoc zapadnog svijeta. Kakvo je trenutno misljenje svijeta prema muslimanima, jedan rat koji bi Bosanski muslimani poceli bi vjerovatno bio i njihov zadnji na ovim prostorima.

Moje skromno misljenje. Zato nedaj Boze rata. Valjda ce svijet naci razum pa ukinuti RS, jer mi sami to nikad necemo moci.
ibnHome

Post by ibnHome »

Prenj wrote: Nisam nimalo iznenadjen cinenicom da se ogromna vecina ovih ratnih stratega javlja iz dijaspore.
eh sad sam skroz zbunjen...ja sam na ovom forumu naucio da je dijaspora ta koja je satavljena od fukare :roll:
Prenj

Post by Prenj »

ibnHome wrote:
Prenj wrote: Nisam nimalo iznenadjen cinenicom da se ogromna vecina ovih ratnih stratega javlja iz dijaspore.
eh sad sam skroz zbunjen...ja sam na ovom forumu naucio da je dijaspora ta koja je satavljena od fukare :roll:
Da ne bi sada previse cjepidlacili oko toga ko je ko u dijaspori tek da dodam da u moralnoj procjeni onih koji danas cine ili su cinili dijasporu postoji jako bitna razlika izmedju aktivnog glagola "zbrisati" i pasivnog glagola "protjeran".
Sljedeci univerzalni zakljucak je da oni koji seru o ratu pravo rijetko i ucestvuju u njemu, sto je i zadnji rat zorno pokazao.
ibnHome

Post by ibnHome »

Prenj wrote:Da ne bi sada previse cjepidlacili oko toga ko je ko u dijaspori tek da dodam da u moralnoj procjeni onih koji danas cine ili su cinili dijasporu postoji jako bitna razlika izmedju aktivnog glagola "zbrisati" i pasivnog glagola "protjeran".
istina da mi je bosanski ostao nedoucen, ali zar je ovo stvarno glagol????
ali, ko sto ti rece, necemo cjepidlacit'...pridjev, glagol, supak, raja, crven, plav, crn, zelen - tu je to...
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Bez pomoci svijeta se nemoze ukinuti RS na miran nacin. Evo bas jedna zanimljiva anketa sa foruma B92. Dosta gradjana SCG bi se i protivilo spajanju RS i SCG, ali velika vecina gradjana RS:a su za spajanje. Imao sam jedan link sa drugom anketom sto se napravila u RS pa ga nemogu naci. Tu je u glavnom oko 50% ili vise glasalo za spajanje RS i SCG pa i pod cijenu rata. Oko 30% za spajanje na miran nacin, a jedan mali procenat protiv spajanja. Bilo je jos nekih alternativa kojih se ne sjecam.

http://www.b92.net/invboard/index.php?a ... =37&t=6635

[/url]
wanderer

Post by wanderer »

Prvo, rat je najgori i najneizvjesniji metod rjesavanja problema. Srbi su pred raspadanje Juge imali maltene sve na svojoj strani (vojsku, propagandu, diplomaciju, diletante za protivnike, itd), pa su ga ipak na kraju zestoko ispusili. Nisu u potpunosti ostvarili nijedan zadati cilj sem srozavanja protivnika, a uveliko gube cak i Kosovo. Da potsjetim, malo je bilo onih koji su 1990. i sanjali trenutni status Kosova, da ne idemo dalje. Mi, medjutim, imamo vrlo malo od onoga sto je Slobo imao.

Drugo, ove price oko ukidanja RS pocinju skretati sa nekakve logicke linije. Zaboravljamo zasto je treba ukinuti, pa nam sredstvo iz nekog razloga postaje cilj. Bolje je po meni pitanje kako sacuvati BiH, a protiv tog cilja nemamo samo RS, vec i nacionalisticko-fundamentalisticke linije unutar bosnjacke i hrvatske zajednice, zatim dilentatizam i vlasti i opozicije, moralno srozavanje mocnika koji bi za saku eura i fotelju prodali i rodjenu mater, daljnu dekadenciju u drustvu, itd.

A jedini nacin za ocuvanje i jacanje BiH je jacanje unutarnjih prvo ekonomskih veza, koje bi mogle za sobom povuci i reorganizaciju vlasti. Za to nam moze dobro posluziti pristupanje EU, ali ovo nije dovoljno. Dakle, izbalansirajmo malo snaga ka pospjesivanju razvoja Federacije i BiH na drzavnom i medju-opstinskom nivou izmedju FBiH i RS, a manje ka RS kao takvoj.
Last edited by wanderer on 08/12/2005 14:16, edited 1 time in total.
Stari

Post by Stari »

ibnHome wrote:
Prenj wrote:Da ne bi sada previse cjepidlacili oko toga ko je ko u dijaspori tek da dodam da u moralnoj procjeni onih koji danas cine ili su cinili dijasporu postoji jako bitna razlika izmedju aktivnog glagola "zbrisati" i pasivnog glagola "protjeran".
istina da mi je bosanski ostao nedoucen, ali zar je ovo stvarno glagol????
ali, ko sto ti rece, necemo cjepidlacit'...pridjev, glagol, supak, raja, crven, plav, crn, zelen - tu je to...
Radi se naravski ...o glagolskom pridjevu trpnom ...kolko se ja sjecam ...dozvoljavam mogucnost da sam u krivu.

Nego batalim li gramaticko cjepidlacenje (kao sto sto Ibn Home preporucuje) ...ostaje mi opet povelika supljina....dijasporci su dakle ili oni "protjerani" ili oni "zbrisani" (ja izraza... tito :-) partijo...jest me krenulo) ...sta sa onima koji dokumentovano ne spadaju ni u jednu od ponudjenih kategorija....recimo oni koje nije niko protjerao ...a bogme nisi ni od kog ni bjezali nego fino polako i sasvim regularno ...otisli.

Oni dakle nisu dijaspora....?
ibnHome

Post by ibnHome »

Stari wrote:Radi se naravski ...o glagolskom pridjevu trpnom ...kolko se ja sjecam ...dozvoljavam mogucnost da sam u krivu.
davno se islo u peti razred ili se pridjevi uce u sestom :? ...inace ti si rijetko, sasvim rijetko u krivu. ;)
Nego batalim li gramaticko cjepidlacenje (kao sto sto Ibn Home preporucuje) ...ostaje mi opet povelika supljina....dijasporci su dakle ili oni "protjerani" ili oni "zbrisani" (ja izraza... tito partijo...jest me krenulo) ...sta sa onima koji dokumentovano ne spadaju ni u jednu od ponudjenih kategorija....recimo oni koje nije niko protjerao ...a bogme nisi ni od kog ni bjezali nego fino polako i sasvim regularno ...otisli.

Oni dakle nisu dijaspora....?
Oni su na privremenom radu...s naglaskom na privremeni...
Mene nesto slicno, ali ipak drugo kopka. Da ne trazim one silne citate: Jesu li ovi "zbrisani" ili pak ovi protjerani dijasporasi ta fukara, ili su mozda ovi tvoji???
danas

Post by danas »

@rahmetli mostar:

de ti meni objasni sta ti zapravo smatras pod "ukidanjem RS-a"? da li je to samo formalno ukidanje toga imena; povratak situacije iz 1990-e; nesto novo? da ti iskreno kazem, mene licno ne zanima previse toga osim povratka na situciju kakva je bila 1990-e -- sa BiH kao suverenom gradjanskom republikom, izmijesanim stanovnistvom, ravnopravnim narodima, itd. ali se to vise nikada nece desiti, bojim se. ni ratom ni mirom. sad, da li ima nekih nacina da se vratimo na nasto slicno ili blisko tome... ne znam... :-?
Stari

Post by Stari »

Fukara....pa dobro ... nemam nesto veliku platu i opcenito uzevsi skucenih sam ekonomskih mogucnosti po svedskim standardima....a tuzlansku Slobodu sam oduvijek simpatisao jos od vremena Mulahasanovica Verlasevica Hatunica i Hukica ...ali to su bile samo simpatije... tako da nisam imao cast okititi se zvanjem fukare ni na taj nacin.

Sve u svemu mozda ... ali u tom slucaju vrlo uvjetno...bi me se moglo smatrati fukarom...no u tom slucaju ne vidim nista cega bi me trebalo biti sram.

Ili da ne kazem stid
ibnHome

Post by ibnHome »

Stari wrote:Fukara....pa dobro ... nemam nesto veliku platu i opcenito uzevsi skucenih sam ekonomskih mogucnosti po svedskim standardima....a tuzlansku Slobodu sam oduvijek simpatisao jos od vremena Mulahasanovica Verlasevica Hatunica i Hukica ...ali to su bile samo simpatije... tako da nisam imao cast okititi se zvanjem fukare ni na taj nacin.

Sve u svemu mozda ... ali u tom slucaju vrlo uvjetno...bi me se moglo smatrati fukarom...no u tom slucaju ne vidim nista cega bi me trebalo biti sram.

Ili da ne kazem stid
Ne mores ti bit fukara nikako...po definiciji... :arrow:
Prenj wrote:Nisam nimalo iznenadjen cinenicom da se ogromna vecina ovih ratnih stratega javlja iz dijaspore.
ti si vjerovatno strateg, nesto kao Zec ili Ciro... 8)
Post Reply