Kako ujediniti neujedinjeno?

xyz2007

#1 Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by xyz2007 »

Kako ujedinjena Nacija misli i kako se ponasa?
Zasto je bolje biti ujedinjen?
Ko smo mi, koje su karakteristike Bosanske nacije?

Nisam bio dugo na politickom forumu sad cu sve jednim postom da nadoknadim. Po mom misljenju ( mada je Balkan komplikovan problem za koju treba imati debelih zivaca ) sve je moguce. I duge drzave su prolazile kroz gore stvari pa su se izvukli. Zamislite vi da smo mi kolonija? Pa doduse nismo daleko od istine ali ... recimo Indija, Alzir ... to su bile kolonije.

Eh ako su Alzirci mogli i Indijci mogli da se oslobode kolonije mogu i Bosanci. Sve je moguce! Eh sad normalno bilo bi tragicno spoznati da nakon toliko godina rata i krvi prolivene sa svih strana nijedan ama bas ni jedan covjek ne bude Bosanac koji nikad ne masta o tome da svoju domovinu BIH izvuce iz krize i da spasi svu djecu ukljucujuci i svoju i da ne ceka da se ponovo rat desi. Tesko za povjerovati da iz rata nije neko izasao sa takvom idejom.

Da su oni koji su na vaznim funkcijama ulagali onoliku energiju i vrijeme u ovo sad bi bilo sve drugacije, a posto nisu sad snosimo posljedice. Medjutim nikad nije kasno. Drzava se nalazila jedno vrijeme u traumi a neke ta trauma nikad ne napusta, e ne mozemo svi biti bolesnici vjecno, treba napraviti strategiju i krenuti od nule.

Kako ujedinjena nacija misli i kako se ponasa?

Ljudi se osjecaju odgovorno za svoja djela, paze na prirodu i okolinu svoj drzave jer znaju da od nje zavise kao i nase buduce generacije, placaju taksu na vrijeme, rade, ne kradu drzavu, osjecaju se da je vrijednije doprinijeti, vole svoj narod, imaju neki osjecaj zajednistva. Zajednicki rijesavaju probleme i bez ozbzira na sve ne vuku na svoju stranu vec #1 sto je u interesu Bosne, znaci misle na nju kao na svoje dijete.

Zasto je bolje biti ujedinjen?

Zato sto kad jedno radi ono radi 3 posla. Kad dvoje rade oni rade manje a imaju vise, a kad troje rade oni rade jos manje a imaju jos vise. Bolji zivot, veci napredak, prosperitet, djeca imaju bolju buducnost, mozete vi sami ziviti naravo ali tesko je sam umrijeti. Pa sad treba razmisliti koji to ljudi zagovaraju podijele ti ljudi hoce da sebe kaznjavaju jer se bore za nesto sto nema smisla i nije u interesu Bosne. Osim toga svi problemi oko gluposti kao sto su 3 jezika i 3 zastave bi iscezli, ma nije mi ni cudo sto se svijet smije nasim politicarima pa njima je vaznija boja na zastavi nego neciji hljeb.

Ko smo mi i koje su karakteristike ujedinjene bosanske nacije?

Ja bih najvise volio kad bi Bosanci bili sinonim za = milioneri. Ma moramo shvatiti jednom da je novac kljucan za opstanak, bez novca djeca ne mogu na faks koji hoce i koji zasluzuju, zivot je tezi, i manje kvalitetniji, ne moze se grad izgraditi i urediti adekvatno jer nema se novca, novac je jako vazan za opstanak familije a kad se razbolimo bez para ljudi nece da se operisu jer nemaju! Nemojte tvrditi kako novac nije vazan novac je itekako vazan za jednu drzavu, za grad, za komsiluk!!!

Kako su bosanski ciljevi toliko niski je nevjerovatno da Bosna niti ganja niti ih je briga za ekonomiju i puko prezivljavanje nije nista drugo nego uvreda na svakom planu je to uvreda, kad je covjek beskucnik na ulici to je uvreda jer svako zivo bice zasluzuje osnovne stvari za zivot, kad covjek nema lijekova to je uvreda jer on ih treba imati, a sve one skole i univerzitete koju su Bosanci pozavrsavali objesiti macku o rep jer mozda 1% ako i to nece nikad ostvariti svoj potencijal. Eto to je slika sada.

Kako mi mozemo uopste reci da smo mi inteligentna nacija kad se Bosna nalazi na istom mjestu godinama. Kolektivno svi koji zive u Bosni zive u iluziji, zivot bi mogao biti toliko puno bolji, vi, mi, oni se zadovoljavaju mrvicama. Zasto?

A ako smo mi toliko pametni i savremeni pa sto mi to nismo multimilioneri i multi-multi u svakom pogledu? Sto mi to nemamo lance kompanija, sto mi to ne idemo da rijesavamo konflikte drugih drzava nego nama salju ekipe od nemila do nedraga da "filozofiraju". Sto nama treba humanitarna pa koga mi pravimo blesavim, svi znaju da su Bosanci kokuzi i da cijeli Balkan izgleda kao neka pijaca. A kad kazem na Bosance mislim i na Bosanske Hrvate i Bosanske Srbe i Bosanske Bosnjake i Bosanske Sve Ostale.

A ja mislim da se ne moze biti sretan u Bosni dok se Bosna ne izmjeni, a da bi se Bosna izmjenila treba mijenjati svijest jer svjest koja kreirala problem taj problem ne moze istom svjescu rijesiti, mora da se mijenja, nama treba nova svjest koja je bolja od stare i koja ce se suociti sa inferiornijom sebe iz proslosti koja nas je i dovela do rata!

Ako cemo porediti Bosnu sa drvecem a njhov rast sa mjerom duhovne, intelektualne, mentalne i emotivne zrelosti pa ja mislim da je Bosna velicine bonzai drveta! Prihvatite odgovornost ovo je sve rezultat nase svjesti koja pod hitno mora da se mijenja. I kad ce se vise na ovom forumu poceti rijesavati problemi i nuditi strategije za rijesavanja BH krize umjesto konstantnog kukanja ovaj ovakav onaj ovakav. Evo sad imate sansu, imate gore pitanja. Solucije a ne problem, to je sto treba biti fokus! ( Hvala lijepo na citanju, sad vi ). :)
belfy

#2 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by belfy »

o Boze! ti si definitivno jedan od najnevjerovatnijih likova ovog foruma. skoro da je nevjerovatna kombinacija onoga sto ti pises i tvog nacina razmisljanja. ocigledno je da si dobronamjeran i imas dobre zelje, ali to definitivno bacas nizvodno svojim postovima diljem ovog foruma. naslovom teme prikazujes ili kao da si dao odgovor na to pitanje ili da zelis da postavis to pitanje drugima, ali u uvodnom postu ne das nista da bi se moglo prokomentarisati. pises o, generalno, opste poznatim kvalitetama i na kraju zakljucujes kao da si dao konkretno rjesenje.
napisati da narod treba da bude pozitivno orjentisan da bi prosperirao nije neka mudrost. treba dati primjer ili ideju kako do toga doci. ili sto si gore "objasnio" zasto je bolje biti ujedinjen... pa do toga treba doci, a ne napisati da je to bolje. a da bi se do toga doslo treba imati jasnu ideju kako do toga doci. isto tako promjena svijesti koju pominjes. lako je reci treba promijeniti svijest, ali treba dati konkretne korake kako dovesti do promjene svijesti. jos da dodam na to da si ti jedan od primjera kako se svijest tesko mijenja. kroz cijeli forum ti niti jednom nisi pokazao mijenjanje svoje svijesti, a ovdje sada pricas o tome. licemjerno, zar ne?
a kraj jos smjesniji gdje kazes da na rjesenja treba biti fokus dok ti nisi ponudio niti jedno konkretno rjesenje za bilo sta, a ponajmanje na naziv teme. ali vec sam poprilicno siguran da ti u stvari i ne razumijes da to nisi ucinio, nego mislis da si u stvari bio konkretan i dao neko solomonsko rjesenje, iako u stvari ni do tople vode nisi dosao... sada pretpostavljam da ces opet samo ponavljati svoje stavove i kopirati ono sto si sam napisao da bi dokazao svoju poentu, dok pomaka u tvojoj licnoj promjeni svijesti nece doci ni za milimetar. zato bi bilo lijepo da pocnes prvo od sebe i povedes primjerom. odzdrav.
omar little

#3 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by omar little »

belfy wrote:o Boze! ti si definitivno jedan od najnevjerovatnijih likova ovog foruma. skoro da je nevjerovatna kombinacija onoga sto ti pises i tvog nacina razmisljanja. ocigledno je da si dobronamjeran i imas dobre zelje, ali to definitivno bacas nizvodno svojim postovima diljem ovog foruma. naslovom teme prikazujes ili kao da si dao odgovor na to pitanje ili da zelis da postavis to pitanje drugima, ali u uvodnom postu ne das nista da bi se moglo prokomentarisati. pises o, generalno, opste poznatim kvalitetama i na kraju zakljucujes kao da si dao konkretno rjesenje.
napisati da narod treba da bude pozitivno orjentisan da bi prosperirao nije neka mudrost. treba dati primjer ili ideju kako do toga doci. ili sto si gore "objasnio" zasto je bolje biti ujedinjen... pa do toga treba doci, a ne napisati da je to bolje. a da bi se do toga doslo treba imati jasnu ideju kako do toga doci. isto tako promjena svijesti koju pominjes. lako je reci treba promijeniti svijest, ali treba dati konkretne korake kako dovesti do promjene svijesti. jos da dodam na to da si ti jedan od primjera kako se svijest tesko mijenja. kroz cijeli forum ti niti jednom nisi pokazao mijenjanje svoje svijesti, a ovdje sada pricas o tome. licemjerno, zar ne?
a kraj jos smjesniji gdje kazes da na rjesenja treba biti fokus dok ti nisi ponudio niti jedno konkretno rjesenje za bilo sta, a ponajmanje na naziv teme. ali vec sam poprilicno siguran da ti u stvari i ne razumijes da to nisi ucinio, nego mislis da si u stvari bio konkretan i dao neko solomonsko rjesenje, iako u stvari ni do tople vode nisi dosao... sada pretpostavljam da ces opet samo ponavljati svoje stavove i kopirati ono sto si sam napisao da bi dokazao svoju poentu, dok pomaka u tvojoj licnoj promjeni svijesti nece doci ni za milimetar. zato bi bilo lijepo da pocnes prvo od sebe i povedes primjerom. odzdrav.
:thumbup:
danas

#4 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by danas »

omar little wrote:
belfy wrote:o Boze! ti si definitivno jedan od najnevjerovatnijih likova ovog foruma. skoro da je nevjerovatna kombinacija onoga sto ti pises i tvog nacina razmisljanja. ocigledno je da si dobronamjeran i imas dobre zelje, ali to definitivno bacas nizvodno svojim postovima diljem ovog foruma. naslovom teme prikazujes ili kao da si dao odgovor na to pitanje ili da zelis da postavis to pitanje drugima, ali u uvodnom postu ne das nista da bi se moglo prokomentarisati. pises o, generalno, opste poznatim kvalitetama i na kraju zakljucujes kao da si dao konkretno rjesenje.
:thumbup:
:kravata:
a tek kad se uzmu u obzir biseri sa LJ&S i R&F :D :D :run:
xyz2007

#5 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by xyz2007 »

STATISTIKA - Prosječni broj nezaposlenih veći 4,32 posto
Autor/izvor: SEEbiz
SARAJEVO - U Federaciji BiH je tokom 2007.godine prosječno bilo zaposleno 405.086 radnika, što je u odnosu na 2006.godinu (389.601) povećanje za 15.485 radnika, odnosno 3,9 posto, saopćeno je iz ureda za informisanje Vlade F BiH.

Povećan broj nezaposlenosti posljedica je nedovoljne razvijenosti privrede, stečaja i likvidacije preduzeća, nedovoljnog ulaganja u otvaranje novih radnih mjesta, visoke zastupljenosti skrivene (sive) ekonomije, motiviranosti za prijavljivanje na evidenciju nezaposlenih radi sticanja prava na zdravstvenu zaštitu i prava na novčanu naknadu po Zakonu o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih porodica, završetka obrazovanja...

Prosječna stopa nezaposlenosti u Federaciji BiH 2007.godine iznosila je 47,8 posto i ima blagu tendenciju rasta u odnosu na prethodne godine. Pravo stanje je teško utvrditi jer mnogi sa evidencije nezaposlenosti rade na crno u privatnim firmama i međunarodnim organizacijama koje djeluju u BiH. Prema nekim istraživanjima i procjenama WB i IMF stopa nezaposlenosti iznosi 17 posto, -23 posto.

Bez obzira na način iskazivanja stope nezaposlenosti, ona ukazuje na potrebu većeg angažiranja društva u cjelini, te svih institucija koje na bilo koji način imaju utjecaja na rješavanje ovog problema. Ovakvo stanje zahtijeva obavezu reforme tržišta rada i prilagođavanje ovog dijela socijalnog sektora tržišnim uvjetima privređivanja.
-----

Ako broj nezaposlenosti raste oko 5% godisnje, znaci sada je oko 53%, 2009 = 58%, 2010 = 63%, 2011 = 68%, 2012 = 73%, 2013 = 78%

2014 = 83% 2015 =88% 2016= 93%

Znaci za najvise 6 godina otprilike drzava ce da bude u totalnom kolapsu. :roll:

( ako procenat nezaposlenosti bude bio otprilike 5%, i ako je 47.8% tacna cifra. )

A ako je postotak nezaposlenosti veci od 47.8% to ce se onda desiti jos prije. I ako procenat bude veci od 5% isto tako totalan krah Bosne nastupa ranije.

Ipak mislim da je najefiksanije pisati ko je kakav i naravno sjediti na stolici a cekati da neki carobnjak dodje i ponudi "rijesenje".

Svi drugi treba da promjene svoju svjest da bi se ona uklopila sa svjescu kompletne postave kao i BH stanovnika koji svi skupa ne prihvataju odgovornost i ne angazuju se dovoljno da spase drzavu i ponude bolje sutra svojim generacijama.
belfy

#6 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by belfy »

ne mogu da vjerujem. pa ti na temi koju si licno otvorio odes u totalni off topic. mada mislim da nije losa ideja da se sam sa sobom fokusiras na temu koju si sam otvorio. tako ce barem ostatak foruma prosperirati. eto jedan konkretan prijedlog za poboljsanje situacije. :-)
mozda nisam ravan ovom tvom "terenskom"poslu koji si odradio na internetu za vrijeme dok nisi sjedio, nego si se potrudio da nam nadjes rjesenje.
xyz2007 wrote:Ipak mislim da je najefiksanije pisati ko je kakav i naravno sjediti na stolici a cekati da neki carobnjak dodje i ponudi "rijesenje".
e sad, posto ja prvi nisam dovoljno pametan da razumijem sta si ti nama ponudio kao rjesenje ni u prvom, niti u drugom slucaju molim te da mi objasnis.

sto se tice mene licno i rada na rjesavanju problema, mislim da to radim sasvim dovoljno i onoliko koliko je to u mojoj moci. cak bih rekao da imam i ucinka. koliko se to vidi na nivou drzave, vjerovatno malo ili nikako posto se ne bavim politikom profesionalno, ali mozda i na to nadodjem :) ti si vjerovatno uradio mnogo vise od toga, ali si rezultat imao isto kao i na ovom forumu rekao bih. odzdrav.
omar little

#7 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by omar little »

xyz2007 wrote: Ako broj nezaposlenosti raste oko 5% godisnje, znaci sada je oko 53%, 2009 = 58%, 2010 = 63%, 2011 = 68%, 2012 = 73%, 2013 = 78%

2014 = 83% 2015 =88% 2016= 93%

Znaci za najvise 6 godina otprilike drzava ce da bude u totalnom kolapsu. :roll:

( ako procenat nezaposlenosti bude bio otprilike 5%, i ako je 47.8% tacna cifra. )

A ako je postotak nezaposlenosti veci od 47.8% to ce se onda desiti jos prije. I ako procenat bude veci od 5% isto tako totalan krah Bosne nastupa ranije.
Cisto i samo onako informativno da ti kazem jer vidim da si si dao truda u racunanju, zemlja koja ima 48% nezaposlenosti je u totalnom ekonomskom kolapsu. Danas. A ne u 2016.
xyz2007

#8 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by xyz2007 »

Ova djeca sa R & i F koja pisu u tandemu su opsjednuta mojim temama pa im nemojte zamjeriti. :) (besposleni)

Ja trebam kao neki Carobnjak da im mahnem rukom i tu je poslic od $50.000. :D A oni na internetu 24/7. Nismo vise u komunizmu gdje drzava misli i rijesava probleme za nas.
Last edited by xyz2007 on 27/05/2008 03:01, edited 1 time in total.
xyz2007

#9 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by xyz2007 »

Ima li ko jos kakvih ideja? Kako ujediniti neujedinjeno?

Mi smo u demokratskom drustvu, nista ne zavisi od drzave. Stanovnici BH biraju kompetentne predstavnike koji dolaze svojim efikasnim idejama do rijesenja koja su u interesu BIH, i/ili Narod zeli nesto a predstavnici to ispunjavaju a istovremeno ( znaci nije samo oni, vec i mi ) snosimo odgovornost za stanje u zemlji!

Zemlja jeste u totalnom kolapsu ali cifre su nekad vazne da su uvidi da za 6 godina Bosna totalno krahira ekonomski a rekao sam vec mozda i ranije. Za ovu su krivi oni ali krivi smo i mi (kolektivno).

Ali ovo je sve rezultat svijesti sto se ocekuje da neko drugi nadje "rijesenje". Pa rijesenje prvo pronalazi Narod, ta Ideja proizlazi prvo od Naroda i tu Ideju predstavnici tog BH NARODA imaju zadatak na sve nacine da ispune. A po ovom sto imamo 2008 onda je Narod odgovoran u istoj mjeri kao i postava.

Medjutim Narod ne prihvata odgovornost a ne prihvata je ni postava. To je sve rezultat iste svjesti. Da bi se problem rijesio neko mora svijest da mijenja, ako nece postava onda trebaju ljudi kolektivno da mijenjaju svoju svjest.

Ja samo kazem, ukljucimo vijuge i pocnimo misliti kao savremeni ljudi, preokrenimo situaciju, izgradimo jednu Naciju, spasimo drzavu a ne sa puno ufuranosti ici na fakultet kao lafcina pricati satima o bojama na zastavi i sta je rekao ovaj i onaj, ostati bez posla, biti beskucnik, a cekati da neko ponudu rijesenje.

Balkan jos uvijek izgleda kao pijaca. :roll:
Last edited by xyz2007 on 27/05/2008 02:48, edited 2 times in total.
omar little

#10 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by omar little »

xyz2007 wrote:Ova djeca sa R & i F koja pisu u tandemu su opsjednuta mojim temama pa im nemojte im zamjeriti. :) (besposleni)

Ja trebam kao neki Carobnjak da im mahnem rukom i tu je poslic od $50.000. :D A oni na internetu 24/7. Nismo vise u komunizmu gdje drzava misli i rijesava probleme za nas.
Najpametniji shahu :D jesil' ti i pomislio mozda da ja radim za puno vise od $50,000 u Kanadi s obzirom da sam eto ateista, ali obrazovana i sposobna? I da niko moje probleme ne rjesava osim mene? Koliko puta ti moram reci, PROVJERI I ISPITAJ ono sto ti je prezentirano, pa onda donosi zakljucke, u protivnom isapadash smijesan :D Kao recimo sad :lol:
danas

#11 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by danas »

omar little wrote:
xyz2007 wrote:Ova djeca sa R & i F koja pisu u tandemu su opsjednuta mojim temama pa im nemojte im zamjeriti. :) (besposleni)

Najpametniji shahu :D jesil' ti i pomislio mozda da ja radim za puno vise od $50,000 u Kanadi s obzirom da sam eto ateista, ali obrazovana i sposobna? I da niko moje probleme ne rjesava osim mene? Koliko puta ti moram reci, PROVJERI I ISPITAJ ono sto ti je prezentirano, pa onda donosi zakljucke, u protivnom isapadash smjesan :D Kao recimo sad :lol:
sta ces, pa vidis da je covjeku $50K godisnje pojam 'posla' i 'zarade' :D
sve ti je jasno :lol:
xyz2007

#12 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by xyz2007 »

E ovo je tema za BH gradjane koji nisu u Kanadi i koji se suocavaju sa svakodnevnicom. :D

Vi djevojke ste digle sidra, imigrirale u tudje drzave i nemate sad razloga biti arogantne i ometati temu da se diskutuje dalje. Sto se tice R & F to se rasparavlja na Politici. Ovdje je tema politika Bosne i rijesavanje krize sto vas ocigledno puno ne tangira.
xyz2007

#13 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by xyz2007 »

omar little wrote:Najpametniji shahu jesil' ti i pomislio mozda da ja radim za puno vise od $50,000 u Kanadi s obzirom da sam eto ateista, ali obrazovana i sposobna?
danas wrote: sta ces, pa vidis da je covjeku $50K godisnje pojam 'posla' i 'zarade' :D
sve ti je jasno :lol:
Sarkazm i superiornost na osnovu plate je ocigledan. Srecom ne pisete vec ste na solji.. ( kao i obicno ) visite na forumu 24/7 i proganjate clanove kojima niste zanimljivi. :D obadvije. :D
danas

#14 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by danas »

platu nije spomenula prva ni omar little ni ja, vec ti...
i naravno da ni ona ni ja (nas OBADVIJE :D) nismo nikome zanimljive... zasto bismo bile...
pa mjesto dezurnog forumskog pajaca je vec nadasve uspjesno popunjeno vasom malenkoscu :)
omar little

#15 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by omar little »

xyz2007 wrote:E ovo je tema za BH gradjane koji nisu u Kanadi i koji se suocavaju sa svakodnevnicom. :D

Vi djevojke ste digle sidra, imigrirale u tudje drzave i nemate sad razloga biti arogantne i ometati temu da se diskutuje dalje. Sto se tice R & F to se rasparavlja na Politici. Ovdje je tema politika Bosne i rijesavanje krize sto vas ocigledno puno ne tangira.
Kao prvo, ti si taj koji si arogantan i koji demonstriras kvazi superioritet. Prvi si spomenuo platu, nerad i neodgovornost za vlastitu situaciju. Ja ti samo odgovorih. Kao drugo, ja kao rodjena Bosanka imam pravo da diskutujem na koju god temu hocu. To sto tebi moje misljenje smeta, to je tvoj problem a ne moj. I ovo sto si ti kao ,nesto, lafo zapoceo je bila neka rasprava o ekonomiji. Hmm u tom polju nesto kao i znam :D pa te, evo, cekam sa cinjenicama i faktima da razgovaramo kao ljudi. Ti nisi ovdje iznio nikakve prijedloge i nikakve planove. Mlatis praznu slamu, blateci druge ljude. Ista stvar koja vazi na R&F vazi i ovdje, daj mi argumente i cinjenice i onda se moze razgovarati. Kulturno, profesionalno i posteno. :D
WizzardFromBOZ

#16 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by WizzardFromBOZ »

Kao drugo, ja kao rodjena Bosanka imam pravo da diskutujem na koju god temu hocu.
bit ce da je za bosnu u ovom trenutku najbitnije to da li je netko rodjeni bosanac ili su rode vjetrovi odnijeli malo dalje od BH granica...tstststs... :mrgreen:
belfy

#17 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by belfy »

xyz2007 wrote:Ima li ko jos kakvih ideja? Kako ujediniti neujedinjeno?
oces reci da si ti dao neku ideju? koju?
xyz2007 wrote: Mi smo u demokratskom drustvu, nista ne zavisi od drzave. Stanovnici BH biraju kompetentne predstavnike koji dolaze svojim efikasnim idejama do rijesenja koja su u interesu BIH, i/ili Narod zeli nesto a predstavnici to ispunjavaju a istovremeno ( znaci nije samo oni, vec i mi ) snosimo odgovornost za stanje u zemlji!
ma da, sto ce nam onda drzava uopste. kao da bi se oni trebali brinuti o zaposlenosti, najnizoj satnici i slicnim bezvezarijama... :-) a ako ponovo procitas drugu recenicu ovog svog pasusa siguran sam da neces znati sta si htio reci, jer i nisi rekao nista.
xyz2007 wrote: Zemlja jeste u totalnom kolapsu ali cifre su nekad vazne da su uvidi da za 6 godina Bosna totalno krahira ekonomski a rekao sam vec mozda i ranije. Za ovu su krivi oni ali krivi smo i mi (kolektivno).
zemlja nije u totalnom kolapsu. to je stvar tacke gledista. meni, recimo, uopste nije lose i cak bi se moglo reci da mi je vrlo dobro, cak tezi odlicnom, a sve to samo licnim radom i zalaganjem.
xyz2007 wrote: Ali ovo je sve rezultat svijesti sto se ocekuje da neko drugi nadje "rijesenje" (nije rijesenje nego rjesenje). Pa rijesenje prvo pronalazi Narod (narod se u ovom slucaju kao i u nastavku pise malim slovom), ta Ideja proizlazi prvo od Naroda i tu Ideju predstavnici tog BH NARODA imaju zadatak na sve nacine da ispune. A po ovom sto imamo 2008 onda je Narod odgovoran u istoj mjeri kao i postava (kakva postava? reprezentacije u fudbalu?).

Medjutim Narod ne prihvata odgovornost a ne prihvata je ni postava (opet postava? :? ). To je sve rezultat iste svjesti. Da bi se problem rijesio neko mora svijest da mijenja, ako nece postava onda trebaju ljudi kolektivno da mijenjaju svoju svjest (gore pises svijest, a dole svjest. pitanje za tebe: koje od to dvoje je tacno?).

Ja samo kazem, ukljucimo vijuge i pocnimo misliti kao savremeni ljudi, preokrenimo situaciju, izgradimo jednu Naciju, spasimo drzavu a ne sa puno ufuranosti ici na fakultet kao lafcina pricati satima o bojama na zastavi i sta je rekao ovaj i onaj, ostati bez posla, biti beskucnik, a cekati da neko ponudu rijesenje.

Balkan jos uvijek izgleda kao pijaca. :roll:
Ako nam takvi kao ti budu nalazili rjesenja onda cemo bas daleko dogurati... sto se tice toga da rjesenje pronalazi narod evo ti slicica :lol: a onda u nastavku cinis upravo ono na sto sam upozorio u drugom postu - ponavljas ono sto si vec rekao.
sto se tice tvog zavrsetka - standarno produzeni pad nizvodno. pokusavas naci neko rjesenje, ali u stvari ne mozes, jer nista konkretno ne mozes da predlozis.
posto imas dobru volju, kao i visak energije predlazem ti da krenes od sebe. tebi ocigledno nedostaje mnogo citanja, informisanja i znanja generalno, kao i razmisljanja. prvo napravi od sebe nekoga ko je u stanju nekome pomoci, a do tada najbolje pomozi samom sebi. kako ces pomoci drugom ako ne mozes pomoci sebi? za kraj da dodam i da ne bi bilo lose da sam naucis izvuci nesto pozitivno iz rasprava i diskusija, a ne samo misliti da si najpametniji. ja jos niti jednom nisam vidio da si ti promijenio svoje misljenje tokom neke od rasprava na forumu (da, citam i druge dijelove foruma kao R&F i LJ&S, kao i ostale, ali tamo ne smatram da imam za reci nesto sto ce pridonijeti raspravi). sada pustam da malo razmislis o svemu sto sam iznad napisao, kao i sto su napisali ostali iznad. i otvori um, to sto se neko ne slaze s tobom ili ima suprotan stav ne znaci da nije u pravu. odzdrav.

P.S. ovdje sam ti prvi put ukazao na gramatiku iako gresis u skoro svakom svom postu. dalo bi se raspravljati i o tvojoj sintaksi koja takodjer nije dobra, ali onda bi ovo totalno otislo off...
omar little

#18 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by omar little »

WizzardFromBOZ wrote:
Kao drugo, ja kao rodjena Bosanka imam pravo da diskutujem na koju god temu hocu.
bit ce da je za bosnu u ovom trenutku najbitnije to da li je netko rodjeni bosanac ili su rode vjetrovi odnijeli malo dalje od BH granica...tstststs... :mrgreen:
carobnjak nemoj zezat' :D , rekla sam rodjena jer mi "kulturni" kolega spotice mjesto boravka pa sam mu na jednostavan nacin zeljela dati do znanja da sam se u Bosni rodila i zivjela te, itekako, znam materiju i imam pravo o njoj razgovarati.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#19 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by mIRCerka »

Msje xyz, gdje je vase konkretno rjesenje? I otkad to u Bosni neko prica o poslu u Dolarima? Mi volimo Eure.
Hvala na atenshn i prijatno.
pitt

#20 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by pitt »

omar little wrote:
WizzardFromBOZ wrote:
carobnjak nemoj zezat' :D , rekla sam rodjena jer mi "kulturni" kolega spotice mjesto boravka pa sam mu na jednostavan nacin zeljela dati do znanja da sam se u Bosni rodila i zivjela te, itekako, znam materiju i imam pravo o njoj razgovarati.
al posto si u dijaspori onda nemas pravo da se brines......i da glasas........ako se neki pitaju :D Domaca pamet je najbiolja :D:D mudzahedinko :D :D
mIRCerka

#21 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by mIRCerka »

pitt wrote:
al posto si u dijaspori onda nemas pravo da se brines......i da glasas........ako se neki pitaju :D Domaca pamet je najbiolja :D:D mudzahedinko :D :D
et, ugrozena dijaspora... :D
pitt

#22 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by pitt »

vazda :D i mi imamo pravo kukati ko i svi :D Boli vas cuna za nase usopjesne ljude vani, najradije bi im uzeli drzavljanstva jer tudji uspjeh boli najvise, a sarlatane poput Indiana sema u zvijezde kujete. Kud ce vam bolje :D
mIRCerka

#23 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by mIRCerka »

pitt wrote:vazda :D i mi imamo pravo kukati ko i svi :D Boli vas cuna za nase usopjesne ljude vani, najradije bi im uzeli drzavljanstva jer tudji uspjeh boli najvise, a sarlatane poput Indiana sema u zvijezde kujete. Kud ce vam bolje :D
i VAMA najvise smeta generalizacija, dok je VAMA ista dozvoljena...

meni xyz miwishe na provokejsn.... nazalost neki mu naletishe :D
pitt

#24 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by pitt »

Pa VI to jedino razumijete :D Moramo pricati jezikom domovine :D :D
mIRCerka

#25 Re: Kako ujediniti neujedinjeno?

Post by mIRCerka »

pitt wrote:Pa VI to jedino razumijete :D Moramo pricati jezikom domovine :D :D
So talk my dear, I am all ears :D :D :D
Post Reply