kako to, zašto to

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
b152

#1 kako to, zašto to

Post by b152 »

U 150 godina otkako je objavio svoje epohalno djelo “Porijeklo vrsta putem prirodne selekcije” i 200 godina od njegovog rođenja koje se obilježava ove sedmice, Charles Darwin nije uspio uvjeriti većinu Amerikanaca u valjanost svojih teorija.

U augustu 2006., u anketi Foruma o religiji i javnom životu istraživačkog centra Pew ustanovljeno je da 63 posto Amerikanaca tvrdi kako vjeruje da su ljudi i ostale životinje ili uvijek postojali u trenutnom obliku ili su s vremenom evoluirali vođeni rukom vrhovne sile, dok samo 26 posto tvrdi da je život evoluirao isključivo u procesu prirodne selekcije.

U sličnoj anketi Istraživačkog centra Pew objavljenoj u augustu 2005. ustanovljeno je da 64 posto Amerikanaca želi učenje kreacionizma osim evolucije u školama, prenosi AP.

Sad da vidimo koliko vas vjeruje u Darwinovu teoriju? :shock: :shock: :shock:
Compact

#2 Re: kako to, zašto to

Post by Compact »

b152 wrote:U 150 godina otkako je objavio svoje epohalno djelo “Porijeklo vrsta putem prirodne selekcije” i 200 godina od njegovog rođenja koje se obilježava ove sedmice, Charles Darwin nije uspio uvjeriti većinu Amerikanaca u valjanost svojih teorija.
U augustu 2006., u anketi Foruma o religiji i javnom životu istraživačkog centra Pew ustanovljeno je da 63 posto Amerikanaca tvrdi kako vjeruje da su ljudi i ostale životinje ili uvijek postojali u trenutnom obliku ili su s vremenom evoluirali vođeni rukom vrhovne sile, dok samo 26 posto tvrdi da je život evoluirao isključivo u procesu prirodne selekcije.
U sličnoj anketi Istraživačkog centra Pew objavljenoj u augustu 2005. ustanovljeno je da 64 posto Amerikanaca želi učenje kreacionizma osim evolucije u školama, prenosi AP.
Sad da vidimo koliko vas vjeuje u Darwinovu teoriju? :shock: :shock: :shock:
Podforum religija, vode se žestoke bitke mjesecima o tome da li je čovjek nastao od majmuna ili nije. Ja se ne bih hvalio da sam nastao od majmuna! Prije da je majmun nastao od čovjeka.
amrica

#3 Re: kako to, zašto to

Post by amrica »

Compact wrote:
b152 wrote:U 150 godina otkako je objavio svoje epohalno djelo “Porijeklo vrsta putem prirodne selekcije” i 200 godina od njegovog rođenja koje se obilježava ove sedmice, Charles Darwin nije uspio uvjeriti većinu Amerikanaca u valjanost svojih teorija.
Podforum religija, vode se žestoke bitke mjesecima o tome da li je čovjek nastao od majmuna ili nije. Ja se ne bih hvalio da sam nastao od majmuna! Prije da je majmun nastao od čovjeka.[/quote]

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Majmun je evoluirani čo'jk! :D
Kako je tek majmune sramota od cega su nastali. :roll:
Halo, ba, compact, Ameri su poznati po općem obrazovanju, mjerilo pameti na planeti :D Ne znaju da postoji 17 h, nego samo 5 popodne.
Vares City

#4 Re: kako to, zašto to

Post by Vares City »

Charles Darwin=blento!

Fino mu Knjige kazase kako je i zasto "postao"covjek!
On onda dode na ideju da izmisli tocak nanovo :mrgreen:
Fino @compact rece,...
U cijeloj Darwinovoj teoriji je jedina istina da evolucije ima,znaci razvoj onih biljnih i zivotinjskih vrsta koje su i birvaktile bile u nekom prvobitnom obliku pa su se tokom milenijuma eto razvile u ove danasnje.
Pogledajte samo neke od zivotnjskih vrsta(danasnji dinosaurusi),krokodil,kornjaca,nosorog,.....
Da je bogdo ziv da ga pitamo:A zasto samo COVJEK ima RAZUM :?
fuse

#5 Re: kako to, zašto to

Post by fuse »

Za Darwinovu teoriju nema dokaza, jer sve ono sto su dosad naucnici otkrili je samo stela za film. Za kreacionizam ima mnostvo dokaza, samo ih jos nismo pronasli. Uzmimo za primjer Noinu arku. Ona je dokaz, samo treba da je nadjemo. To ne bi trebalo biti tesko jer posto je sadrzavala po par od svake vrste morala je bit veca od USS Enterprise najmanje 200 puta. Samo treba nac gdje se nasukala. I onda kad je nadjemo naci cemo i Noinu evidenciju ukrcanih zivotinja (tzv. tovarni list), na kojoj cemo vidjet da su npr. mamuti i sabljozubi tigrovi odbili da se ukrcaju, sto ce objasnit zasto danas ne postoje. Ne postoje jer se nisu ukrcali, a ne zbog toga sto jednostavno u evolucijskom procesu nisu bili prilagododjeni novonastalim promjenama u okolini i izumrli. Nadajmo se da se tovarni list nije smocio i subsekventno tome uzrokovao tintu da se razmaze jer je to jako bitan dokaz. Kad to nadjemo, otici cu Darwinu na grob i dobro mu se ismijat.
Vjeruj u ono sto ti se kaze i ne pokusavaj preispitivat je bio kljuc napretka srednjovjekovne Evrope.
fuse

#6 Re: kako to, zašto to

Post by fuse »

Compact wrote:
Podforum religija, vode se žestoke bitke mjesecima o tome da li je čovjek nastao od majmuna ili nije. Ja se ne bih hvalio da sam nastao od majmuna! Prije da je majmun nastao od čovjeka.
I ovo mi je dobro, samo pokusavam zamislit s kojom zivotinjom je co'ek mor'o imat odnos da napravi majmuna. Recimo meni se u slucaju cimpanzi kao logicno objasnjenje namece crna ovca. To bi objasnilo zasto je cimpanza glupa u odnosu na covjeka i zasto je tako dlakava. Moram jos malo razmisljat po pitanju orangutana, ali nadocu ja.
Esma_saida

#7 Re: kako to, zašto to

Post by Esma_saida »

U medijima i skolama se evolucija namece,ali nisu uspjeli tako dobro u ubjedjivanju,,u vecini drzava vise ljudi ne vjeruje nego sto vjeruje.U Turskoj 20% vjeruje u evoluciju,u Danskoj oko 40%,u Engleskoj podjeljeno 50-50,,mislim da je najveca sifra u Svedskoj gdje oko 70% vjeruje

Katolicka crkva je priznala evoluciju,,islam strogo negira

za pravoslavlje ne znam
fuse

#8 Re: kako to, zašto to

Post by fuse »

Slazem se da sto vise ljudi vjeruje u nesto da je to blize istini. U srednjem vijeku, recimo, i u Danskoj i u Engleskoj je 100% ljudi vjerovalo da je zemlja ravna. I bila je ravna.
thron

#9 Re: kako to, zašto to

Post by thron »

Pa je iko od vas makar pročitao Darwinovo "Porijeklo vrsta" i ako jeste gdje je tu našao i jedan pasus posvečen kako je čovjek nasta od majmuna.

Ljudi vi nemate pojma o tom radu a komentarišete ga.
alica.k

#10 Re: kako to, zašto to

Post by alica.k »

thron wrote:Pa je iko od vas makar pročitao Darwinovo "Porijeklo vrsta" i ako jeste gdje je tu našao i jedan pasus posvečen kako je čovjek nasta od majmuna.

Ljudi vi nemate pojma o tom radu a komentarišete ga.
upravo tako!

mrzim na ovu temu bilo kakve diskusije. svak nek vjeruje sta zeli. u religiji su ljudi nasli racionalna objasnjenja za ono sto naucno nisu mogli shvatiti (ne kazem da su glupi!).

meni je puno manje jasno kako ljudi i dan danas mogu vjerovati da je zemlja RAVNA, i da oko te ravnine ima veliki ledeni zid koji cuvaju vojnici da ga nikad niko ne bi slikao. MISLIM, HALO? iracionalno much?
tranquil

#11 Re: kako to, zašto to

Post by tranquil »

Sad da vidimo koliko vas vjeruje u Darwinovu teoriju? :shock: :shock: :shock:
Ne vjeruje niko. U dogmu se vjeruje, a ovo nije dogma nego naučna teorija. Tačno je da se obara sa pozicije dogme, tako da napadači projiciraju svoj sistem vrijednosti na naučnu teoriju i sa njom se ponašaju kao da je protivnička religija, ali to je čista glupost, naučnoj teoriji se treba pristupiti kao takvoj i pokušati je oboriti naučnim dokazima a ne nekim pamfletićima i Youtube predavanjima.

Teorija evolucije je jedna od najjačih naučnih teorija, jer je od svih naučnih teorija najviše puta pokušavano da se ospori, i iz naučnih a još više iz nenaučnih krugova, a teorija i dalje stoji, uprkos tome šta kaže propaganda. To što veliki broj ljudi to ne priznaje nimalo ne šteti teoriji evolucije. To nije natječaj popularnosti i teorija neće biti oborena ako anketa pokaže da u nju "ne vjeruje" dosta ljudi. Prije hiljadu i po godina barem 99% ljudi je vjerovalo da je Zemlja ploča i da se Sunce okreće oko nje, pa nisu bili u pravu i danas im se smijemo, onako kako će se naši potomci smijati ljudima koji su dva vijeka nakon Darwina i dalje tvrdili da se evolucija nije desila.

Kao i drugi na ovom thread-u, skrećem pažnju da postoji niz postojećih tema na PF "Religija", a ima i odlična tema "EVOLUCIJA" na "Nauci i edukaciji", nažalost previše zaspamana komentarima kreacionista.

Pozdrav
Jara

#12 Re: kako to, zašto to

Post by Jara »

fuse wrote:Za Darwinovu teoriju nema dokaza, jer sve ono sto su dosad naucnici otkrili je samo stela za film. Za kreacionizam ima mnostvo dokaza, samo ih jos nismo pronasli.
"ima dokaza samo još nisu pronađeni"... :lol:
b152

#13 Re: kako to, zašto to

Post by b152 »

pročitao sam sve komentare i po meni svaki ima svoje mjesto i vrijednost, ako imam razloga da sudim o mišljenjima. niti jedno djelo darwina nisam pročitao, ali znam da me učiteljica u školi naučila da vjerujem u tu teoriju a da me ništa nije pitala.

danas kad demokratski i legalno možemo da biramo, i kad je nauka uznapredovala do samih granica, kako onda i dalje u knjigama stoji da je ta teorija validna? ako u školi djecu iz predmeta vjeronauka uče jedno, a iz biologije drugo ko je tu pametan?

ako procentualno veliki broj naučnika, ljudi od struke i znanja smatra da postoji drugo objašnjenje trebamo li poništiti vrijednost dosadašnjih tvrdnji? :? :? :?
Luke Perry

#14 Re: kako to, zašto to

Post by Luke Perry »

ako u školi djecu iz predmeta vjeronauka uče jedno, a iz biologije drugo ko je tu pametan?
Prije ces medju popovima(za hodze ne znam) naci evolucioniste nego sto ces medju naucnicima naci kreacioniste.
Npr Francisko J. Ayala
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.h ... A96F958260

studied at a spanish monastery and never saw evolution as an enemy, arguing instead darwinism resolves paradox of christianity of how a loving creator can allow suffering and evil
Post Reply