kako su ustanici širili bratstvo i jedinstvo

winetou

Post by winetou »

Što, jel to nestašica protuargumenata? :-?
JBT

Post by JBT »

Ma previse ih je, a ne vrijedi truda. Cekaj ti na usljenja i isaljenja.
winetou

Post by winetou »

Ja bi zaista volio čuti šta imaš za reći. Iz diskusija se uvijek može nešto naučiti :D
zzzzz

Post by zzzzz »

Na ZAVNOBIH i AVNOJ se mora gledati pozitivno sa obzirom na to koje su alternative bile namjenjene za BiH ,sporazum Cvetkovic-Maceh a poslije NDH. Izmedju dva zla :x :x i lose ideje :( ipak se losa ideja :( cini najboljom variantom.
Ono sto je meni neoprostivo sto se tice Broza je njegova saradnja sa cetnicima u vrijeme najvecih pokolja Bosnjaka u Istocnoj Bosni i Istocnoj Hercegovini. Nesto mi smjesno da sudimo za zlocine iz ovog rata a u isto vrijeme zanemarujemo one iz proslog. Titove postupke razumijem (ali ne opravdavam),valjalo je pridobiti srpsko stanovnistvo ali nerazumijem Bosnjake koji zmire pred takvim cinjenicama i glorifikuju ga do te mjere da bi da glavna ulica u glavnom gradu nosi njegovo ime.
progDVB

Post by progDVB »

Shoba wrote:I hajde napokon da zavrsimo tu pricu kako Bosnjaci hoce multikulturnu Bosnu...da se vise ne lazemo......nije to tesko prevaliti preko usta....samo treba biti iskren.....
Shoba, pa eto ti si to vec rekao u ime Bosnjaka...sto onda da te mi sad ubjedjujemo da nisi u pravu?
Shoba

Post by Shoba »

e volio bi da si mogao sva ova pitanja postaviti mojoj nani koja je od Ustasa (muslimana) izgubila troje brace i sestru(zaklani,objeseni), a od cetnika muza....

argument:

Image

Cisto sumnjam da su partizani mogli ista uciniti da sprijece pokolje u istocnoj Bosni...isto ko sto mi nismo uradili nista da sprijecimo pokolj u Srebrenici..

Partizani su ipak uhvatali dobar broj cetnika i pobili ih koliko su mogli, ili su ih protjerali. I Draza Mihajlovic je uhvacen ZIV, pa mu se sudjeno u Beogradu.

E da Bog da ovdasnja vlast ikad uhvati Karadzica. Kako je krenulo , na kraju ce ga ubaciti nazad u parlament....
winetou

Post by winetou »

Nenadjebiv argument :D
:roll:
Shoba

Post by Shoba »

ja nisam za podjelu Bosne, ali ako vecina tako odluci, bujrum......
zzzzz

Post by zzzzz »

Bilo je Bosne i prije partizana,a sto se pokolja tice ako nije mogo nista uraditi nije mor`o ni sjeliti sa cetnickim komandantima. Ko sto rekoh saradnja je bila na nivou do polovine 42`.
progDVB

Post by progDVB »

Shoba wrote:(usput, prvi koji su dosli sa mapama podjele na Lisabonku konferenciju ,koja se desila PRIJE RATA, su bili bosnjaci predvodjeni profesorom Mahmutcehajicem.....srbi nisu imali mape jer su mislili da ce Bosnjaci ostati u YU...)
Nije istina. U Lisabon su sa kartama isli Srbi, koliko se ja sjecam, jer je bilo puno tih konferencija, pa se vise ne sjecam koja je koja. Alija je govorio o nekakvoj leopardovoj kozi, i o tome kako je Bosnu nemoguce dijeliti po etnickom principu. Nekoliko puta je cak govorio da je tamo isao upravo da bi pokazao apsurdnost i ne mogucnost podjele Bosne po principu kako je to Karadzic predlagao. Za to isto vrijeme je Karadzic crtao neke karte sa "etnickim kantonima" i pricao o Svicarskoj. Ta crtanja karata su prije Lisabona poceli Tudjman i Milosevic, a Karadzic i Boban su nastavili, i to niko nije vise mogao da sprijeci. Svi oni koji su makar i povrsno pratili politiku, dobro znaju ko je crtao karte i zasto.
winetou

Post by winetou »

A u vezi Tita i Draže, Draža je bio taj koji je odbio saradnju. Tito je bio voljan sarađivati bez obzira na sve :shock:
Shoba

Post by Shoba »

I na kraju, da se razumijemo....Za JEDINSTVENU Bosnu cu uvijek uzeti pusku u ruke, ali za podiljeljenu necu.....

Image
Shoba

Post by Shoba »

Pa s kim se Alija GRLIO 1991 ? Cini mi se da je to bio onaj sto se sad krije po sumama....
Shoba

Post by Shoba »

no comment...

Image
winetou

Post by winetou »

Što pa ti kao ratnik si bio sretan zbog potpisivanja deytona :D
Većina Bošnjaka je bila oduševljena. Isključujući mene naravno :D
Shoba

Post by Shoba »

Kraj rata me docekao negdje na treskavici, naravno da sam se veselio..kome je do belaja....

Ali , dejton je KATASTROFA od sporazuma. Zar nije? Jeli se ti osjecas sretan na 24% teritorije?
winetou

Post by winetou »

Zar trebaš odgovor :-)
Shoba

Post by Shoba »

progDVB wrote:
Shoba wrote:(usput, prvi koji su dosli sa mapama podjele na Lisabonku konferenciju ,koja se desila PRIJE RATA, su bili bosnjaci predvodjeni profesorom Mahmutcehajicem.....srbi nisu imali mape jer su mislili da ce Bosnjaci ostati u YU...)
Nije istina. U Lisabon su sa kartama isli Srbi, koliko se ja sjecam, jer je bilo puno tih konferencija, pa se vise ne sjecam koja je koja. Alija je govorio o nekakvoj leopardovoj kozi, i o tome kako je Bosnu nemoguce dijeliti po etnickom principu. Nekoliko puta je cak govorio da je tamo isao upravo da bi pokazao apsurdnost i ne mogucnost podjele Bosne po principu kako je to Karadzic predlagao. Za to isto vrijeme je Karadzic crtao neke karte sa "etnickim kantonima" i pricao o Svicarskoj. Ta crtanja karata su prije Lisabona poceli Tudjman i Milosevic, a Karadzic i Boban su nastavili, i to niko nije vise mogao da sprijeci. Svi oni koji su makar i povrsno pratili politiku, dobro znaju ko je crtao karte i zasto.

progDVB, raspitaj se malo bolje. Srbe je u Lisabonu predstavljao Nikola Koljevic, koji se mom prijatelju (Bosnjaku, zaposlenom u MIP-u) svojedobno kleo da nisu imali nikakve gotove mape, nego su morali improvizirati....
progDVB

Post by progDVB »

Shoba wrote:progDVB, raspitaj se malo bolje. Srbe je u Lisabonu predstavljao Nikola Koljevic, koji se mom prijatelju (Bosnjaku, zaposlenom u MIP-u) svojedobno kleo da nisu imali nikakve gotove mape, nego su morali improvizirati....
Ja se raspit'o
Dobio opet iste podatke.
Hajde barem da znam da se tvoja informisanost u principu zasniva na informacijama koje poticu od Koljevica. Sada me neki tvoji stavovi i ne iznenadjuju.
Shoba

Post by Shoba »

taj koji mi je tu informaciju rekao ima mnogo blize stavove tebi nego meni....osim ako nisi bio tamo kada se to desavalo...ovaj tip jeste....

Pored toga, sjecas se sta je karadzic rekao u parlamenu, pa ga niko nije shvatio ozbiljno.....a zastave su se uveliko vezivale....
JBT

Post by JBT »

"Što pa ti kao ratnik si bio sretan zbog potpisivanja deytona
Većina Bošnjaka je bila oduševljena. Isključujući mene naravno"

-Gdje je tebe Dayton zatek`o?
zlata

Post by zlata »

Tito je ima'o svoj "izabran narod", i to su bili Srbi.

Niti bi dobio rat..niti bi ostvario Jugoslaviju...da nije uspio pridobiti ogroman dio Srpskog pucanstva, ukljucujuci i dio Cetnika, i Srpske nacionaliste. Nema tu tajne. To vam je najprostija politicka strategija. Ako pridobijes najjaceg, najbrojniji narod...imat'ces vlast.

Sad, sto je nek'o u toj nacionalistickoj hijerarhiji mor'o "popusiti". OOOPs..SORRY!!!! To su morali biti najmanje "vazni" i uticajni narodici..napr. tadasnji BiH muslimani.

Ako se sjecam..dobro..po postotku zivlja...muslimani su za vrijeme Drugog Svj. Rata imali vise zrtava i od Srba. A ja sam samo slusala o Kozari, i Jasenovcu. Bili smo treci po redu...iza Zidova i Roma. Nikad nisam cula o pokoljima u Istocnoj Bosni, Hercegovini, itd. Srbi su bili zrtve UBER ALLES.
Falilo je napustiti Jugoslaviju...i imati pristup povjesnim podatcima, i statistickim informacijama koje nisu "racunali" komunisti i Srbi.

Nema poredjenja Pavelica, Tite, Ljotica, Draze. Tito je i dalje Tito. Izmucen narod nije isk'o pravdu..nego MIR, blagostanje, zivot, i bar dijelomicnu ravnopravnost. To smo imali...sve do 1990...dok Srbi nisu odlucili da Jugoslavija moze opstati samo onako kako ju je Tito "oslobodio"..SA SRBIMA i dalje, kao NAJRAVNOPRAVNIJIMA MEDJU RAVNOPRAVNIMA. U medjuvremenu..mi manje ravnopravni..se opametismo..i pocesmo zahtijevati ravnopravnost. Srbi i Milosevic ni mukajet!!! Sto bi nam dijelili "sadaku" kad su se oni sa Titom, Francuzima i Englezima "dogovorili" o uredjenju i stare kraljevine i nove Jugoslavije?

Niko nije htio ostati u takovoj drzavi. Nebi ni Tito..da nije bio Tito.
progDVB

Post by progDVB »

Shoba wrote:Pa s kim se Alija GRLIO 1991 ? Cini mi se da je to bio onaj sto se sad krije po sumama....
Stavljas me u jednu ruznu situaciju...da branim Aliju, od tvoje nebuloze, i onda ja ispadnem sljedbenik Aline politike, ali ipak sam odlucio da reagujem.
Alija se 1991. nije ni sam kim grlio, nego je saradjivao sa svojim politickim protivnicima upravo onako kako se to radi u svim normalnim i demokratskim drzavama. Svako ko je imalo pratio politiku tih godina, jasno je mogao da vidi kome je u interesu rat, i ko ga po svaku cijenu zeli. Cudni su mi likovi poput tebe koji bi sada da izjednace Aliju, Karadzica i Bobana. Tvoje kolege sa akademije mi nisu rekle da imas takva razmisljanja, ali valjda kad' covjek malo ode odavde, onda pusti iz sebe sve ono sto je godinama drzao u sebi. Polako pocinjes da pokazujes svoje pravo lice Shoba.
Danguba

Post by Danguba »

progDVB, raspitaj se malo bolje. Srbe je u Lisabonu predstavljao Nikola Koljevic, koji se mom prijatelju (Bosnjaku, zaposlenom u MIP-u) svojedobno kleo da nisu imali nikakve gotove mape, nego su morali improvizirati....
On je vec odavno bio pod zakletvom,da ce braniti i cuvati... :? kao zjenicu oka svojega :lol:
progDVB

Post by progDVB »

Shoba wrote:taj koji mi je tu informaciju rekao ima mnogo blize stavove tebi nego meni....osim ako nisi bio tamo kada se to desavalo...ovaj tip jeste....

Pored toga, sjecas se sta je karadzic rekao u parlamenu, pa ga niko nije shvatio ozbiljno.....a zastave su se uveliko vezivale....
...osim ako ja nisam bio tamo??...a ti si k'o biva bio tamo?? Cudna si biljka Shoba, jer meni prigovaras ono sto si prvo trebao prigovoriti sebi, jer da si to uradio, shvatio bi da te ta "argumentacija" ne cini nista posebnijim u odnosu na mene. Suplje price koje ti proturas sa tim svojim prijateljem, mene uopste ne zanimaju. Morao bih predhodno biti poprilicno retardiran, ili ispranog mozga, da nasjednem na podvalu kakvu ti nudis.
O kakvom vezivanju zastava sa Karadzicem ti pricas?? Ja se toga ne sjecam. Gdje si ti to gledao, molim te lijepo??
A sto se tice Karadzicevih rijeci...da, on je jasno rekao i u Skupstini, a i na jos mnogim mjestima o zamjeni "srpskih teritorija" za neke druge, a ti pricas te gluposti o Lisabonu. Nebrojeno mnogo je dokaza koji potvrdjuju crtanje karata u Kradjordjevu, a sasvim sigurno su crtane i prije, jer se u Karadjordjevo doslo sa govotovim kartama, a ti si izgleda jedini koji vjeruje da su to radili bosnjaci?? Da je to tacno, zar ne mislis da bi to SDS do sada vec iskoristio kao dokaz kojim bi dokazao da su podjelu i karte zagovarali bosnjaci??Dodji sebi covjece, jer stvarno se provaljujes. Nisam ocekivao da ces da se sluzis ovakvim stvarima i izmisljas stvari Shoba.
Sto se tice mojih politickih opredjeljenja, samo ti mogu reci da ti nemas pojma kakva su moja opredjeljenja, dok ja tvoja postepeno upoznajem, jer postepeno neke stvari kod tebe izlaze na povrsinu.
Shoba wrote:progDVB, raspitaj se malo bolje. Srbe je u Lisabonu predstavljao Nikola Koljevic, koji se mom prijatelju (Bosnjaku, zaposlenom u MIP-u) svojedobno kleo da nisu imali nikakve gotove mape, nego su morali improvizirati....
U ovo moze povjerovati samo neko ko o poltici nema blage veze, ili neko ko kao svog uzora vidi Koljevica, jer je taj covjek, bas kao i cijeli SDS potvrdio da mu se moze vjerovati! :-)
Post Reply