Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
-
emra_a
#1 Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Zašto su Bošnjaci '48. branili Jerusalem od Izraelaca?
Američki list "San Francisco Sentinel" prošle je sedmice objavio priču izraelskog autora Seta Frencmana (Seth J. Frantzman), inače stručnjaka za arapsko-izraelska pitanja, koji je podsjetio na malo poznatu činjenicu da se 1948. godine grupa bosanskih muslimana borila na strani Palestinaca u odbrani Jerusalema.
Bojno polje
Zapisi o Bošnjacima koji su branili Jerusalem u ratu nakon kojeg je država Izrael, poslije međunarodnog priznanja, dobila teritoriju, postoje u listovima koji su u to vrijeme izlazili u Izraelu, ali i u arapskim državama.
Tako je "Palestinian Post" pisao o tome kako je novinar i dopisnik tog lista Emilo Traubner, nekoliko mjeseci nakon sukoba na ratištu kod Jafe, pronašao dnevnik izvjesnog Jusufa Begovića sa Pala kod Sarajeva.
On je u dnevniku detaljno opisivao aktivnosti i borbu protiv izraelskog okupatora.
- Nas 35 bosanskih muslimana bit ćemo prvi koji ćemo džihadom odbraniti Jerusalem i osloboditi Tel Aviv - napisao je tada Begović.
Navodeći podatke o bosanskim muslimanima u ratu za Jerusalem, Frencman u svom tekstu pokušava provući tezu da se radilo o Bošnjacima koji su se, nakon predaje Handžar divizije Britancima, rasuli po arapskom svijetu te su neki od njih završili u stroju sa Arapima, koji su se borili protiv izraelske okupacije Svetog grada.
No, za takvu, ali i za drugačije teorije, premalo je dokaza, a ono malo pisanog materijala govori da se radilo o malom broju ljudi, koji su se, kako se pretpostavlja, iz čisto vjerskih pobuda odlučili priključiti odbrani Jerusalema kao grada koji je jednako svet i važan i muslimanima kao i Jevrejima.
Autor članka navodi da su arapski agenti tokom cijele 1948. godine radili na regrutovanju Bosanaca za borbu u Palestini te navodi da su Bosanci dolazili u grupama od po 40 ili 25 boraca, koji su se priključivali otporu.
Jedan članak izraelskih novina navodi da je samo u aprilu te godine skoro 200 Bosanaca stiglo u Bejrut i prijavilo se u palestinske redove. Ipak, manji broj njih se, na koncu, našao na bojnom polju zbog teške političke situacije i nejedinstva arapskih snaga pa su mnogi bili vraćeni u Siriju.
Prekid opsade
Listovi navode nekoliko bitki, od kojih je jedna od ključnih pokušaj prekidanja opsade Jerusalema, u kojima su dobrovoljci iz BiH učestvovali tokom rata. Nije potpuno jasno šta se dogodilo sa ljudima koji su preživjeli rat.
Jedan od njih Kemal Rustemović, kako je navedeno na osnovu njegove izjave jednom listu, nastanio se u Libanu, gdje je postao oficir tamošnje vojske i njihov državljanin.
Frencman pretpostavlja da je dio dobrovoljaca otišao u Sjedinjene Američke Države i Australiju, ali s obzirom na to da je većina tih osoba "već sada vjerovatno u devedesetim godinama, to je teško provjeriti".
Tito i Naser
Postoji i priča čiju je istinitost teško provjeriti, a spominje se među malo onih koji su išta znali o tim događajima, da se grupa Bošnjaka koji su branili Jerusalem poslije rata naselila u Egiptu.
Obavještajne službe Jugoslavije su to saznale pa je, navodno, jedan od prvih zahtjeva Josipa Broza Tita tadašnjem predsjedniku Egipta Naseru - u vrijeme kada su dogovarali formiranje Pokreta nesvrstanih - bio da se ti Bošnjaci vrate Jugoslaviji. Navodno je Naser poslušao Tita i sve one koje je uspio pronaći, izručio Jugoslaviji, nakon čega im se gubi svaki trag.
Obilježavanje Dana katastrofe
Palestinci širom svijeta protekle su sedmice - 15. maja - obilježili dan "Naqbe", odnosno, godišnjicu osnivanja države Izrael, koja je osnovana nakon arapskog poraza u ratu 1948. godine.
Dan "Naqbe" na arapskom znači "Dan katastrofe", što govori o tome kako Arapi doživljavaju osnivanje države Izrael. Palestinci navode da su tada desetine hiljada Palestinaca protjerane sa svojih ognjišta kako bi bila formirana država Izrael.
dnevni avaz
Američki list "San Francisco Sentinel" prošle je sedmice objavio priču izraelskog autora Seta Frencmana (Seth J. Frantzman), inače stručnjaka za arapsko-izraelska pitanja, koji je podsjetio na malo poznatu činjenicu da se 1948. godine grupa bosanskih muslimana borila na strani Palestinaca u odbrani Jerusalema.
Bojno polje
Zapisi o Bošnjacima koji su branili Jerusalem u ratu nakon kojeg je država Izrael, poslije međunarodnog priznanja, dobila teritoriju, postoje u listovima koji su u to vrijeme izlazili u Izraelu, ali i u arapskim državama.
Tako je "Palestinian Post" pisao o tome kako je novinar i dopisnik tog lista Emilo Traubner, nekoliko mjeseci nakon sukoba na ratištu kod Jafe, pronašao dnevnik izvjesnog Jusufa Begovića sa Pala kod Sarajeva.
On je u dnevniku detaljno opisivao aktivnosti i borbu protiv izraelskog okupatora.
- Nas 35 bosanskih muslimana bit ćemo prvi koji ćemo džihadom odbraniti Jerusalem i osloboditi Tel Aviv - napisao je tada Begović.
Navodeći podatke o bosanskim muslimanima u ratu za Jerusalem, Frencman u svom tekstu pokušava provući tezu da se radilo o Bošnjacima koji su se, nakon predaje Handžar divizije Britancima, rasuli po arapskom svijetu te su neki od njih završili u stroju sa Arapima, koji su se borili protiv izraelske okupacije Svetog grada.
No, za takvu, ali i za drugačije teorije, premalo je dokaza, a ono malo pisanog materijala govori da se radilo o malom broju ljudi, koji su se, kako se pretpostavlja, iz čisto vjerskih pobuda odlučili priključiti odbrani Jerusalema kao grada koji je jednako svet i važan i muslimanima kao i Jevrejima.
Autor članka navodi da su arapski agenti tokom cijele 1948. godine radili na regrutovanju Bosanaca za borbu u Palestini te navodi da su Bosanci dolazili u grupama od po 40 ili 25 boraca, koji su se priključivali otporu.
Jedan članak izraelskih novina navodi da je samo u aprilu te godine skoro 200 Bosanaca stiglo u Bejrut i prijavilo se u palestinske redove. Ipak, manji broj njih se, na koncu, našao na bojnom polju zbog teške političke situacije i nejedinstva arapskih snaga pa su mnogi bili vraćeni u Siriju.
Prekid opsade
Listovi navode nekoliko bitki, od kojih je jedna od ključnih pokušaj prekidanja opsade Jerusalema, u kojima su dobrovoljci iz BiH učestvovali tokom rata. Nije potpuno jasno šta se dogodilo sa ljudima koji su preživjeli rat.
Jedan od njih Kemal Rustemović, kako je navedeno na osnovu njegove izjave jednom listu, nastanio se u Libanu, gdje je postao oficir tamošnje vojske i njihov državljanin.
Frencman pretpostavlja da je dio dobrovoljaca otišao u Sjedinjene Američke Države i Australiju, ali s obzirom na to da je većina tih osoba "već sada vjerovatno u devedesetim godinama, to je teško provjeriti".
Tito i Naser
Postoji i priča čiju je istinitost teško provjeriti, a spominje se među malo onih koji su išta znali o tim događajima, da se grupa Bošnjaka koji su branili Jerusalem poslije rata naselila u Egiptu.
Obavještajne službe Jugoslavije su to saznale pa je, navodno, jedan od prvih zahtjeva Josipa Broza Tita tadašnjem predsjedniku Egipta Naseru - u vrijeme kada su dogovarali formiranje Pokreta nesvrstanih - bio da se ti Bošnjaci vrate Jugoslaviji. Navodno je Naser poslušao Tita i sve one koje je uspio pronaći, izručio Jugoslaviji, nakon čega im se gubi svaki trag.
Obilježavanje Dana katastrofe
Palestinci širom svijeta protekle su sedmice - 15. maja - obilježili dan "Naqbe", odnosno, godišnjicu osnivanja države Izrael, koja je osnovana nakon arapskog poraza u ratu 1948. godine.
Dan "Naqbe" na arapskom znači "Dan katastrofe", što govori o tome kako Arapi doživljavaju osnivanje države Izrael. Palestinci navode da su tada desetine hiljada Palestinaca protjerane sa svojih ognjišta kako bi bila formirana država Izrael.
dnevni avaz
-
breviar
#2 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
kako tuzna prica.
- Jazz_Junkie
#3 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Zasto ne kazu Hrvata. To je ustaska emigracija.
i Dzafer-beg Kulenovic je zbrisao u Siriju i aktivno ucestvovao u ustaskoj emigraciji.
i Dzafer-beg Kulenovic je zbrisao u Siriju i aktivno ucestvovao u ustaskoj emigraciji.
-
breviar
- Luke Perry
#5 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Zanimljivo Tito od svog prijatelja Nassera(koji je bio njemacki spijun kao i Sadat) nikad nije trazio izrucenje jeruzalemskog muftije Jugoslaviji.
-
user_friendly
#6 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
zbog kojeg zločina?Luke Perry wrote:Zanimljivo Tito od svog prijatelja Nassera(koji je bio njemacki spijun kao i Sadat) nikad nije trazio izrucenje jeruzalemskog muftije Jugoslaviji.
- Luke Perry
#7 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Pa cuj valjda je Handzar divizija u SFRJ spadala u istu kategoriju kao ustase, cetnici itd, ili mozda nije. Englezi su muftiju nudili Jugoslaviji. Ja bi volio znati zasto ga Jugosloveni nisu htjeli.
-
user_friendly
#8 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Za šta bi Huseini tačno odgovaro? Skoro cijela Europa je kolaborirala sa nacistima, barem cijela Njemačka jeste. Ne znam da je se u Nurnbergu sudilo za pripadnost NSDAP-u ili za glorifikovanje te ideologije. Po toj analogiji cijelu Njemačku bi trebalo zatvorit.Luke Perry wrote:Pa cuj valjda je Handzar divizija u SFRJ spadala u istu kategoriju kao ustase, cetnici itd, ili mozda nije. Englezi su muftiju nudili Jugoslaviji. Ja bi volio znati zasto ga Jugosloveni nisu htjeli.
Tito je neke ustaše i četnike koji su se pokajali pred kraj rata amnestir'o, što bi se zamarao nekim krnjim nacistoidnim muftijom kad je im'o vecih problema po tom pitanju?!
- Luke Perry
#9 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Ne lupaj. To nije ta analogija.Za šta bi Huseini tačno odgovaro? Skoro cijela Europa je kolaborirala sa nacistima, barem cijela Njemačka jeste. Ne znam da je se u Nurnbergu sudilo za pripadnost NSDAP-u ili za glorifikovanje te ideologije. Po toj analogiji cijelu Njemačku bi trebalo zatvorit.
Eh kad mi se jave ovakvi.
kad vec kazes to vjerujem da ih mozes imenovati.Tito je neke ustaše i četnike koji su se pokajali pred kraj rata amnestir'o
-
colt
#10 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Jazz_Junkie wrote:Zasto ne kazu Hrvata. To je ustaska emigracija.![]()
A zato je sad njegov unuk potpresjednik Congress of North American Bosniaks
-
user_friendly
#11 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
bajno, pitam te daj mi razlog zbog čega bi muftija odgovaro i kome, ti men tražiš imena amnestiranih četnika. jebi ga nije se o tome onomad baš pisalo po partijskim traktatima.Luke Perry wrote:Ne lupaj. To nije ta analogija.Za šta bi Huseini tačno odgovaro? Skoro cijela Europa je kolaborirala sa nacistima, barem cijela Njemačka jeste. Ne znam da je se u Nurnbergu sudilo za pripadnost NSDAP-u ili za glorifikovanje te ideologije. Po toj analogiji cijelu Njemačku bi trebalo zatvorit.
Eh kad mi se jave ovakvi.
kad vec kazes to vjerujem da ih mozes imenovati.Tito je neke ustaše i četnike koji su se pokajali pred kraj rata amnestir'o
"Što se tiče Tita, zamjeram mu što je nakon velike pobjede nad četnicima 1943. dopustio da preživjeli, većinom, postanu partizani i da se 1945. pojave kao i osloboditelji, zauzmu bitna mjesta u državnom aparatu i vojsci!!"( http://www.zeljkokomsic.blogger.ba )
- Luke Perry
#12 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Necu ti reci zasto je muftija trebao odgovarati. Nismo na istom nivou, jbga.
-
user_friendly
#13 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
nećeš reći jer kenjaš i ne znaš šta pričaš.Luke Perry wrote:Necu ti reci zasto je muftija trebao odgovarati. Nismo na istom nivou, jbga.
to za nivo si u pravu!
Last edited by user_friendly on 25/05/2008 08:26, edited 1 time in total.
-
Leonid Breznjev
#14 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
pripazi malo na svoj rijecnik @user_friendly... vakat ti je... hvala na razumijevanju.. 
- Jazz_Junkie
#15 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Znam. Od hrvatstva nije bilo nafake.colt wrote:Jazz_Junkie wrote:Zasto ne kazu Hrvata. To je ustaska emigracija.![]()
A zato je sad njegov unuk potpresjednik Congress of North American Bosniaks
-
user_friendly
#16 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
dubuko se izvinjaajem arsla, ali se ospem kad nekom postavim najnormalnije pitanje on ti odgovori "ma glup si", "nisi moj nivo", "eh kad mi se jave vaki" itd.Arslan wrote:pripazi malo na svoj rijecnik @user_friendly... vakat ti je... hvala na razumijevanju..
ljudi smo, omakne se
- bascelik
#17 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Zasto bi Bosnjaci - ustase bili Hrvati. Bosnjak je to sto jeste (kao i svaki pripadnik nekog naroda) makar bio i mrski ustasa. Glupo bi bilo npr. Hrvate koji su pripadali ustaskom pokretu, a koji je imao podanicki odnos spram nacisticke Njemacke nazivati Nijemcima, zar ne(iako bi mnogim bilo dragoJazz_Junkie wrote:Zasto ne kazu Hrvata. To je ustaska emigracija.![]()
- kirby
#18 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
davno u nekim novinama sam citao intervju sa covjekom koji se borio za palestince.cini mi se da je iz hrvatske bio.i on je rekao da je bilo dosta ljudi iz ex-yu koji su se borili na strani palestinaca.
-
lahor
#19 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Ako je muftija bio jeruzalemski zasto bi ga izrucivali Jugoslavii i Titu?Luke Perry wrote:Zanimljivo Tito od svog prijatelja Nassera(koji je bio njemacki spijun kao i Sadat) nikad nije trazio izrucenje jeruzalemskog muftije Jugoslaviji.
- Jazz_Junkie
#20 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Imalo bi smisla sto kazes, da su se npr. ti muslimani koji su sluzili u ustasama zvali Bosnjacima.bascelik wrote:Zasto bi Bosnjaci - ustase bili Hrvati. Bosnjak je to sto jeste (kao i svaki pripadnik nekog naroda) makar bio i mrski ustasa. Glupo bi bilo npr. Hrvate koji su pripadali ustaskom pokretu, a koji je imao podanicki odnos spram nacisticke Njemacke nazivati Nijemcima, zar ne(iako bi mnogim bilo dragoJazz_Junkie wrote:Zasto ne kazu Hrvata. To je ustaska emigracija.![]()
i Dzafer-beg Kulenovic je zbrisao u Siriju i aktivno ucestvovao u ustaskoj emigraciji.)
Sluzbeno su bili Hrvati.
- Prozor
#21 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Dakle, bosanski mudzahedini
- buzzer
#22 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
neki dan upoznam jednog ciku iz egipta i on mi, nakon sto mu rekoh da sam iz bosne, prica kako u kairu zive ljudi s imenom bosniak, te kako se on dugo pitao ko su, odakle su ti ljudi...
bas sam planirao raspitati se kako bosnje do kaira stigose, kad krenu topic...
- Citizen-X
#23 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
Bijela elkajda, pu sram ih bilo
Sad znam odakle dolazi terorizam
Fini Sloba je imao pravo kada je tvrdio - da se bori protiv islamskog fundamentazlizma
A njihovi unuci su potomci DJihaCkih ratnika
Nema sta - i ja sam DJihaCki ratnik, i bivsa mi zena u mene je, i bivsa cura mi je i moje d'jete ce bit' DJihaCki ratnik.
Insalla'
Nisam odavno satarasa napravio - pa evo ako ima ko pojeftino paprika, parajziga ima, jaja ima, ima i bahlje pa da spravimo stagod. Samo nek' neko uleti dobre paprike - ja cu ostalo. A moglo bi i lepine dobre-vruce od Salcinovica sa kimom. Uh, bude to k'o dusa.
Majko moja......
Fini Sloba je imao pravo kada je tvrdio - da se bori protiv islamskog fundamentazlizma
A njihovi unuci su potomci DJihaCkih ratnika
Nema sta - i ja sam DJihaCki ratnik, i bivsa mi zena u mene je, i bivsa cura mi je i moje d'jete ce bit' DJihaCki ratnik.
Insalla'
Nisam odavno satarasa napravio - pa evo ako ima ko pojeftino paprika, parajziga ima, jaja ima, ima i bahlje pa da spravimo stagod. Samo nek' neko uleti dobre paprike - ja cu ostalo. A moglo bi i lepine dobre-vruce od Salcinovica sa kimom. Uh, bude to k'o dusa.
Majko moja......
-
emra_a
#24 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
buzzer wrote:neki dan upoznam jednog ciku iz egipta i on mi, nakon sto mu rekoh da sam iz bosne, prica kako u kairu zive ljudi s imenom bosniak, te kako se on dugo pitao ko su, odakle su ti ljudi...
fino
Bosnjaci su tokom osmanskog carstva odlazili u razna osmanska mjesta,i tamo su cesto i ostajali
- pitt
#25 Re: Kako su Bosnjaci 1948 odlazili u dzihad u Jeruzalim
ima negdje i bosanska dzamija....sef mi je rekao da je vidio kad je bio tamo. ne znam jel u hebronu ili nazarethu.