Kako studirati u Americi

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Selma_123_456

#1 Kako studirati u Americi

Post by Selma_123_456 »

Poz. Idem na Masinski fakultet u Tuzli i zanima me kako da se prebacim u Ameriku na bilo koji fax. I kako da dobijem vizu. Hvala :)
Last edited by Selma_123_456 on 06/05/2014 21:35, edited 1 time in total.
Selma_123_456

#2 Kako studirati u Americi

Post by Selma_123_456 »

Poz. Idem na Masinski fakultet u Tuzli i zanima me kako da se prebacim u Ameriku na bilo koji fax. I kako. Da dobijem vizu. Hvala :)
Saian

#3 Re: Kako studirati u Americi

Post by Saian »

Ako nije hicha, napishem kad uhvatim vremena.
Dead Man Walking

#4 Re: Kako studirati u Americi

Post by Dead Man Walking »

Upisi community college, bilo koji, tu je maltene zagarantovano da ce te primiti. Na osnovu toga ide viza i onda je sve do tebe.
rajvoSa0

#5 Re: Kako studirati u Americi

Post by rajvoSa0 »

Sa community koledzom perspektiva je inace zagarantovana. :-D Kad ides u US, onda pretpostavljam ides na bolje. A kad ides na bolje, onda ti community koledz sluzi kao metod kako se prebaciti na jacu obrazovnu instituciju.. nista vise od toga. A visoko obrazovanje se placa, bar sto se tice top fakulteta, ono ima nekih stipendija, moze se umanjiti trosak, al racun je racun.

Dead Man Walking trebalo bi pojasniti malo onaj dio "sve je do tebe".. :)
Dead Man Walking

#6 Re: Kako studirati u Americi

Post by Dead Man Walking »

Pa naravno da je community college samo ulaznica, jer sanse da te prime iz Bosne direktno na neki univerzitet su minorne (a da ne govorim o suskama/zelembacima). Nakon community prebacivanje na univerzitet ide puno lakse, u medjuvremenu postanes i resident pa je i cifra za univerzitet manja.
doboj71

#7 Re: Kako studirati u Americi

Post by doboj71 »

Community koledz ,dvije godine ,pa se onda prebacis na neki veci koledz .S tim da gledas da ti priznaju kredite od comm. koledz..
Svaki koledz ima svoju stranicu na net-u ,pa mozes saznati dosta informacija oko upisa ,placanja ,viza ,...
Ovih par koledza su blizu mene;Onondaga community college,Empire State college .
Mozes provjeriti njihove sajtove .
sretno
jefferson

#8 Re: Kako studirati u Americi

Post by jefferson »

rajvoSa0 wrote:Sa community koledzom perspektiva je inace zagarantovana. :-D Kad ides u US, onda pretpostavljam ides na bolje. A kad ides na bolje, onda ti community koledz sluzi kao metod kako se prebaciti na jacu obrazovnu instituciju.. nista vise od toga. A visoko obrazovanje se placa, bar sto se tice top fakulteta, ono ima nekih stipendija, moze se umanjiti trosak, al racun je racun.

Dead Man Walking trebalo bi pojasniti malo onaj dio "sve je do tebe".. :)
To racun je racun mozes macku o rep okaciti. Ja znam ljude koji su usli na Harvard, zavrsili i doktorat tamo, i placali samo taxe od nekoliko stotina dolara.
Ima stipendija, grantova, privatnih fondacija itd. Nebitno je ko placa racun, vazno je da se racun plati.
Na community college je tesko skolarinu dobiti, i treba ganjat fakultet u manjim drzavama, gdje ce on kao student doci do izrazaja, a ne MIT gdje ce biti mala riba koja pliva medju ajkulama.
Indigont

#9 Re: Kako studirati u Americi

Post by Indigont »

a znate li ista o ovome 10mjesecnom treningu/obrazovanju iz razl. oblasti: http://www.ortchicagotech.edu/

ima i neka stipendija kao. Interesuje me samo da li se s tim moze ostati tamo, dobiti neki entry level posao, pa onda bi se snasao covjek poslije toga
Tkanton

#10 Re: Kako studirati u Americi

Post by Tkanton »

De ti prvo dobij vizu pa ces onda lako nac gdje i kako da studiras, a iskreno ako si neki talenat dosad bi ti vec bila na Harvardu i imala full stipendiju, ako nekog nemas tamo da te progura i pomogne drze se ti Tuzle
afa87

#11 Re: Kako studirati u Americi

Post by afa87 »

Da ne otvaram novu temu, moze li mi iko pomoci ili dati neke informacije kako studirati u UK.
drugtito2011

#12 Re: Kako studirati u Americi

Post by drugtito2011 »

Dead Man Walking wrote:Pa naravno da je community college samo ulaznica, jer sanse da te prime iz Bosne direktno na neki univerzitet su minorne (a da ne govorim o suskama/zelembacima). Nakon community prebacivanje na univerzitet ide puno lakse, u medjuvremenu postanes i resident pa je i cifra za univerzitet manja.
Kakve su šanse za prijem, je isključivo individualno pitanje. Ako imaš preduslove, onda su šasne odlične. A kad kažem preduslove, onda ne mislim da moraš imati brdo para ili biti genijalac. Mora se biti odličan učenik i malo se potruditi te pronaći najbolje za sebe. A ponuda je zaista velika i NIJE NEDOSTIŽNA.

Za tvoju informaciju, ove godine NYU (http://www.nyu.edu/) je primio 6 (šest) učenika iz BiH i obezbijedio svima bespovratna sredstva za studiranje. Cijena jedne godine je $ 61.000.

Troje ide u Shanghai (primljeno 300 studenata, od čega je 160 Kineza), a troje u Abu Dhabi (primljeno 300 studenata).
casanova123

#13 Re: Kako studirati u Americi

Post by casanova123 »

Cuj to neko od nasih primljen u NYU AD? I ja sam tamo aplicirao prije 3 godine.. Konkurencija je bila veca nego za Harvard xd.. Znas li slucajno ko je od nasih primljen u ADu?
drugtito2011

#14 Re: Kako studirati u Americi

Post by drugtito2011 »

casanova123 wrote:Cuj to neko od nasih primljen u NYU AD? I ja sam tamo aplicirao prije 3 godine.. Konkurencija je bila veca nego za Harvard xd.. Znas li slucajno ko je od nasih primljen u ADu?
Dvije djevojke i dva momka su iz Sarajeva, i iz istog razreda, što je zaista kuriozitet. Jedna djevojka iz Livna, a jedna iz Milića. One su učenice International School u Mostaru.

U NYU AD su primljena dva momka i jedna djevojka iz Sarajeva, a tamo je već od prošle godine jedna djevojka iz Sarajeva

I svi su dobili nepovratnu finasijsku pomoć. A ako te zanimaju imena, mogu ti poslati u pp.
casanova123

#15 Re: Kako studirati u Americi

Post by casanova123 »

Sto se tice financial aid-a to sve znam.. Bas me zanima ko su ti momci i cure i cime su uspjeli da zainteresuju ove iz NYUAD.. Iskreno se nadam da im je lijepo dole u ADu.. meni je taj NYUAD fakat ostao neprezaljeni san :(
najgore je kad prodjes cijeli onaj proces apliciranja, trazenja preporuka, placanja, cekanja, pa ti kaze hajde interview tad i tad, pa dva mjeseca razmisljas o tome kako ides u AD i puf onda.. samo dodje mail.. we have to inform you bla bla bla.. :D neprezaljeni san :D
casanova123

#16 Re: Kako studirati u Americi

Post by casanova123 »

$60k dollara godisnje -> prva varijanta
sve desetke, radis 3 posla, spavas kao leonardo davinci samo 2h dnevno pa uspijes i da treniras svaki dan pa onda pored svega toga treba da si osvojio mozda neko takmicenje u europi ili tako nesto :D ->druga opcija(ovo je za Ivy League college)..

osim IL, skoro ni jedan drugi college ne daje punu finansijsku pomoc.. mozes mozda dobiti sportsku stipendiju ako si bas u necemu dobar i imas rezultate i to tave da si medju najboljima u drzavi..

zavrsi fax tu gdje jesi, i onda trazi za master.. vece su sanse da se dobije stipendija za master..
Heisenberg_Walter

#17 Re: Kako studirati u Americi

Post by Heisenberg_Walter »

Znam da nije za ovu temu,ali me interesuje,onako uopsteno,od nekoga ko se dobro razumije u ovo.
Kakva je situacija sa studiranjem u UK?Da li je lakse ili teze upasti na uni ili dobiti stipendiju nego USA?Mislim na situaciju kad se zavrsi bakk i upisuje master
Znam da su neki,jos kod mene u srednjoj dobili neke stipendije za UK ali su pricali da su troskovi zivota i generalno skolovanka horor...

Gesendet von meinem LG-P880 mit Tapatalk
afmodb

#19 Re: Kako studirati u Americi

Post by afmodb »

Ovako, ne daj da te obeshrabre. Prije svega moze se otici i studirati. Tacno je da ima dio troskova koji treba snositi (pogotovo u prvoj godini), a kasnije, stipendije, posao itd, in-state tuition na osnovu dobrih ocjena i sve se da srediti.

Prije svega pogledaj koje su to skole (REALNO) na koje bi se mogao/la upisati. POgledaj sta traze (koliki ACT/SAT/TOEFL rezultat). ZAtim ide pisanje molbi i cekanje. Ako ispunjavas uslove imas solidnu sansu za prijem.

Ako hoces javi se na pp pa ti mogu dati i podatke o tome koliko te sta moze kostati i tome slicno.
Jeanny

#20 Re: Kako studirati u Americi

Post by Jeanny »

Mene zanima doktorat u Americi, konkterno jedan od "naših" jezika :-)
Malo sam guglala, ima tamo na puno univerziteta "slavic" programa pa mi se čini.... :thumbup: Jedino bi mogao biti problem što sam završila prije uvođenja bolonjskog procesa, ali kontam da je moja diploma ekvivalentna ovoj magistar struke. Ima li ko takvih iskustava?
swanfilter

#21 Re: Kako studirati u Americi

Post by swanfilter »

Koliko sam cuo, stari programi su prihvatljiviji od bolonja diploma van Europe ..
Post Reply