odlican post ,i ja im licno pokazujm svoje fotke jer su me cesto puta pitali ,plus internetToto wrote:Kad ameru zelim predstaviti domovinu onda nastojim da pricam u slikama koje on i razumiju. Mi nemamo neki prepoznatljiv simbol planetarnih razmjera. Ameri su navikli na CNN stil pa im treba sve u par slicica i holivodski. I meni to odgovara jer mi je jezik slabiji od zelje da se pofalim i isprsim.
Ja volim da istazujem zemlje kulture civilizacije. Moji nastavnici engleskom su mi uvjek govorili da o americi znam vise od prosjecnog obrazovanog amera i to mi daje neku prednost da im se fino "nacrtam".
Kad razgovaram o geografiji uvjek kazem da sam iz Europe da granicimo sa Italijom preko Jadranskog mora (iako ovo nije najtacnije ali je jako efikasno). Ovdje je u gastronomiji poznat pojam Mediterana. Dosta je mediteranskih restorana, recepata a ameri se uglavnom hrane u restoranima pa poguzijska terminologija dobro dodje za nacrtat nepoznato. Primjetio sam: kada prvo kazem da smo mediteranska zemlja da nas ispravno geografski lociraju i to u zandnje vrijeme koristim. Kada govorim o istoriji koristim se Holivodum. Onu dalju istoriju objasnjavam preko filmova o Gladijatoru i Aleksandru Makedonskom. Kkada govorim o istoriji od 12 vijeka i religiji onda im obavezno ispricam da je BiH nastala slicno njihovoj Kalifoniji. Kaliforniji su stvarali franjevci tako sto su iduci iz Meksika uz obalu okena -duz poznatog puta El Camino-stvorili dvadesetak misja oko kojih su nastali svi danasnji veliki americki gradovi. San Francisko je Sveti Franjo i kad im ja kazem da je moj najbolji prijetelj iz skolske klupe svecenik franjevackog reda namah me pocnu drukcije gledat:D iako su jako otvoreni i liberalnih nazora.
Kad razgovaram sa mladjarijom i studentarijom uglavno se prestavim preko sporta i umjetnosti.
Spomenem da smo imali Europskog prvaka u kosarci i da smo kao zemlja bili dio ALL Star YU reperzenracije u kosarci. Kad im kazem da smo i amere razvaljivali odmah idemo na internet i trazimo svjetska prevenstva gdje smo harali. Kad to vide odmah krene gotiva. Na to pridodam da smo organizvali i zimsku olimpijadu i to je mladim amerima najcesce dovoljno da nas pocnu gledati sa manje sumnjicavosti, uz put im pripomenem Oskara od Tanovica i ova dva tri nasa nobelovca i to je dovoljno.
U Klaiforniji je spanski drugi sluzbeni jezik i mnogi amerikanci govore ili dobro razumoju spanski. Njih jako mnogo iznenadi cinjenica da mi u nasem jeziku mnogo koristimo latinske rijeci kojih ima i u spanskom iako svi poistovjecuju nas jezik sa ruskim. Nekad mi to dobro dodje da to povezem sa istorijom i time da smo mi europska zemlja sto mnogi i ne znaju misleci da smo Ruska zemlja a za vecinu amera Rusije nije Evropska zemlja.
Amerikanci srednjih godina i stariji jako mnogo znaju o Jugoslaviji i Titu, te samoupravljanju. Mene je jako iznenadilo to da oni znaju da je Tito i YU bio komunista, juga komunisticka, ali da ga oni ipak toliko cijene. Razlog zasto Tito i ex YU ima toliki respekt kod starijih amera lezi u cinjenici da je Tito i jugoslavenski narodi medju prvima pruzili snazan otopr Hitleru, da su sami od sebe postali saveznici i ono sto posebno isticu je da smo se oduprli SSSR-u; samostalno krenuli u neki svoj put; sto smo u tom svom putu bili ponosni i samosvjeni, a posebno isticu to da smo prema Americi imali prijateljski stav. Bili smo komunisticka zemlja ali smo bili prijetelji sa Amerikom. Americko drustvo je jedno od nasurovijih drustava. Jako malo neko nekom nesto daje. Nema socijale. Ljudi su borci po genetici. Sve je licna borba. Najveci nivo grupisanja je uza pordica. To stariji ameri cijene i one koji im pokazu da su borci i u stanju nesto samostalno uraditi jako uvazavaju i prihvataju. Oni koji nesto znaju o ratu iz 1992 pamte samo to da smo bili u okruzenju da smo bili bez dovoljno oruzija ali da nas nisu mogli pobjediti i da su nam ameri pomogli da se oslobodimo.
Jedan penzionisani oficir koji je pred penziju bio u ratovima u ex jugi je rekao za bosnjake doslovno: "da nije vidio boljih boraca a losijih vojnika" da smo najabolja gerila na svijetu a covjek ima dulum ordenja na prsima od Vijetnama do Juge,
Oni ne znaju poticke aspekte i to ih ne ineteresuje. Bitno je da smo borci, da nismo porazeni i da su nam ameri pomogli. To su relacije u kojima razmisljaju ameri srednjih i starijih generacija.
Oni koji su imali vise kontakta sa nasim grupama isticu da smo jako prilagodljivi.
Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
- ljubav_aha
#151 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#152 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Spanci + strani jezik = Nigdje Veze
mada mislim da je to stvar ideologije i indoktrinacije drugih jezika sa njihove strane
mada mislim da je to stvar ideologije i indoktrinacije drugih jezika sa njihove strane
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#153 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
ja znam kako nas strankinje doživljavaju
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#154 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Ja kad sam bio tamo, ha im spomeneš da si iz Bosne, oni odmah "Meho Kodro!"KatarinaKosaca wrote:Španci misle da super igramo nogomet i košarku, da imamo nevjerovatan talenat da učimo jezike i tu se sve završava o nama.
Inače, pojam za talenat za jezike su im ljudi iz bivše yu. To vide po nogometašima i košarkašima. Kažu... dođu i za pola godine već govore, to je Špancima nezamislivo, jer su čuveni poligloti
Ali to je bila 2000. godina, Kodro je još bio aktivan, a i bio sam u San Sebastijanu, gdje je on uživao izvjestan status skoro pa legende (zbog nekada uspješnih igara u Real Sociedadu)...a za druge stvari, tuga...pitali me znamo li šta je Coca Cola, jede li se u nas krompir i sl
A to su bili Baskijci...iskreno, šta i mi znamo o njima?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#155 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
I mene su asocirali sa Kodrom 
Da, često su me pitali ima li u mojoj zemlji kafana, imamo li štednjak itd.....
Da, često su me pitali ima li u mojoj zemlji kafana, imamo li štednjak itd.....
- SenSen
#156 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Zivjela sam i ja jedno vrijeme u Spaniji (ono studentski
) Meni se cini da se fino odnose prema nama iz ex-YU, ali znam da je npr doseljenicima iz Africkih zemalja teze.. Meni se ti ljudi svidjaju pogotovo zbog nekih stvari. Dok sam bila tamo imali su obicaj da jednom sedmicno (mislim u cetvrtak) u izvjesno vrijeme izadju na balkone, i lupaju po ogradi u znak protesta potiv rata u Iraku, gdje je bilo njihove vojske. Onda se desio onaj teroristicki napad u Madridu, ali oni su odmah slijedece sedmice izasli na balkone i lupali po starom. To sam se zadivila! Jeste da sam bila u Barceloni, koja je malo posebna..
Inace nemaju pojma o jezicima, jer im je jezicka nastava losa. Ali sam slucajno imala jednu profesoricu koja je slusala Prljavo Kazaliste, kaze cula za njih kad je bila u Rusiji
Naravno, trebalo je vremena da odgonetnem na koji ona to bend misli, posto nije nikako znala izgovoriti 
Inace nemaju pojma o jezicima, jer im je jezicka nastava losa. Ali sam slucajno imala jednu profesoricu koja je slusala Prljavo Kazaliste, kaze cula za njih kad je bila u Rusiji
- Vitezanin
#157 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Dakle...kako??pici wrote:Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
ja znam kako nas strankinje doživljavaju
- ljubav_aha
#158 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Bosnohercegovac wrote:Kod Bugara "potvrdno" klimanje glavom gore-dole znаći NE, a "odmahivanje" lijevo-desno znaći DA. Možda si mnogo klimao i odmahivao glavom pa si ih zbunio.Orbini wrote:Jednom prilikom u Bugarskoj sjedim sa muzicarima u jednom restoranu. Skontali otprilike odakle sam pa me pozvali kod sebe. Sve se fino razumijemo, posto je bugarski i nas slican. I oni me kontaju da sam Srbin,.. a ja odgovaram ne vec Bosanac. Pa im objasnim da nije bas isto iako je slicno, a nije ni vjera ista(na stranu sto nisam neki vjernik inace). I onda neki kontaju preko vijesti o ratu,.. usput pitaju ponesto specificno za Bosnu,.. jedan prijateljski i srdacan ton svakako.
I sve kad sam objasnio i ubijedio da nisam Srbin vec Bosanac,.. jedan se okrene i dobaci konobaru da donese pice za njega i njegovog druga Srbina,.. na sta ostali potvrdno klimnuse.
Vidim po facama da nije provokacija ili zahebancija na moj racun,.. ili mi bugarski ne ide najbolje, ili ne kontaju nista drugo iz bivse YU osim Makedonaca i Srba,.. Mislim se u sebi,.. hajd nema veze,.. sta imam vise objasnjavati,.. bitno je da nam je fino,..
bugari su , pretopstavljam,jedini u tome
- x generation
#159 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
u Grckoj je slicno,kao u juznom i istocnom dijelu FYROM-aljubav_aha wrote:bugari su , pretopstavljam,jedini u tome
- ljubav_aha
#160 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
hvala,ovo defitivno nisam znalax generation wrote:u Grckoj je slicno,kao u juznom i istocnom dijelu FYROM-aljubav_aha wrote:bugari su , pretopstavljam,jedini u tome
- Bosna i Hercegovina
#161 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Općenito, vrlo malo znaju o Bosni i Bosancima. Imaju još uvijek dosta predrasuda. U dobrom dijelu svijeta još i ne znaju da se Jugoslavija raspala ?
- Ajatolah_
#162 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Ja sam znao za ovo samo kod Albanaca.ljubav_aha wrote:hvala,ovo defitivno nisam znalax generation wrote:u Grckoj je slicno,kao u juznom i istocnom dijelu FYROM-aljubav_aha wrote:bugari su , pretopstavljam,jedini u tome
- glade
#163 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
ja sam obicno nailazio na misljenje da smo agresivni i da imamo kratak fitilj (i za srbe je bilo isto misljenje)... dok recimo za hrvate i slovence su smatrali da su puno mirniji i civilizovaniji od nas...
al sad... kao sto neko rece, to nije misljenje naroda vec pojedinaca na koje nalijecemo (ali opet, sa druge strane, ko zna)...
al sad... kao sto neko rece, to nije misljenje naroda vec pojedinaca na koje nalijecemo (ali opet, sa druge strane, ko zna)...
- scheph
#164 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Jos mi trosimo kredit stare "Yuge"...dokle cemo ja ne znam.
- Bosanski_kralj
#165 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Najveći naš problem je što smo "galamdžije", ne znamo smireno i tiho pričati. To kod Evropljana ne postoji
Kod Talijana nisam primjetio da nas ne vole. Kod njih ima dosta Albanaca iz Makedonij i na prvi pogled pomisle da smo i mi Makedonci. Kad im kažeš da si iz Bosne dosta pozitivno reaguju.
Austrijanci i Njemci nas cijene zbog našeg rada.
Slovenci nas se boje. Jedan "naš" se napije i cijelu kafanu Slovenaca istjera napolje.
Hrvatice nas vole. Zabavni smo im, veseli...Hrvati ne vole ulaziti u raspravu sa nama
Kod Talijana nisam primjetio da nas ne vole. Kod njih ima dosta Albanaca iz Makedonij i na prvi pogled pomisle da smo i mi Makedonci. Kad im kažeš da si iz Bosne dosta pozitivno reaguju.
Austrijanci i Njemci nas cijene zbog našeg rada.
Slovenci nas se boje. Jedan "naš" se napije i cijelu kafanu Slovenaca istjera napolje.
Hrvatice nas vole. Zabavni smo im, veseli...Hrvati ne vole ulaziti u raspravu sa nama
- Jara
#166 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Bosanski_kralj wrote:
Slovenci nas se boje. Jedan "naš" se napije i cijelu kafanu Slovenaca istjera napolje.![]()
- pirmin
#167 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Opet predrasude.Jara wrote:Bosanski_kralj wrote:
Slovenci nas se boje. Jedan "naš" se napije i cijelu kafanu Slovenaca istjera napolje.![]()
![]()
![]()
Ma daj...ne pretjeruješ li malo?
Znam nekolicinu Slovenaca koji bi bez po`muke ispraznili svaku vecu bosansku kafanu.
Doduse treniraju vrlo zajebane vjestine.
-
somethings
#168 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Obično su radoznali jer ne znaju puno. Jedan Čeh je čak pitao zašto smo napali Srbiju. 
- glade
#169 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
nas je balasevic najbolje opisao
"A na cetvrtom sevdah
raja puca od zdravlja
jedni vide svog Boga
drugim Gospa se javlja
a proleter goloruk dize vilu na o-ruk
era mermera"

"A na cetvrtom sevdah
raja puca od zdravlja
jedni vide svog Boga
drugim Gospa se javlja
a proleter goloruk dize vilu na o-ruk
era mermera"
- Semir Holm
#170 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Cuj ovo?pirmin wrote:Opet predrasude.Jara wrote:Bosanski_kralj wrote:
![]()
![]()
Znam nekolicinu Slovenaca koji bi bez po`muke ispraznili svaku vecu bosansku kafanu.
Doduse treniraju vrlo zajebane vjestine.
E ja znam u Münchenu nekoliko zajebanih Bosanaca koji kada su jednoj kafani
tu kafani u krugu od 500 m zaobilaze Slovenci svakog stepena zajebanosti (cak i oni sa posebnim vjestinama)
- Bosanski_kralj
#171 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Ne pretjerujem. Stanje je takvo. Još u bivšoj Jugi, naši su im ljudi strah u kosti utjerali i to ih do danas drži. Slično je stanje i u Hrvatskoj.Jara wrote:![]()
![]()
Ali treba znati podatak da su uglavnom u tim državama naši ljudi sa područja Krajine, na privremenom radu
- ljubav_aha
#172 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Bosanski_kralj wrote:Ne pretjerujem. Stanje je takvo. Još u bivšoj Jugi, naši su im ljudi strah u kosti utjerali i to ih do danas drži. Slično je stanje i u Hrvatskoj.Jara wrote:![]()
![]()
Ali treba znati podatak da su uglavnom u tim državama naši ljudi sa područja Krajine, na privremenom radu
o kakvoj vrsti strah konkretno i ponosno pises
- Bosanski_kralj
#173 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Pričam o tome da se mi ponašamo "k´o i kod kuće", a oni sve to trpe. Još im i žeMske na to blagonaklono i sa simpatijama gledaju. Možda to i nije strah, već kombinacija nemoći i ljubomore.ljubav_aha wrote: o kakvoj vrsti strah konkretno i ponosno pises
- ljubav_aha
#174 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
kakvo je to poansanje koje moraju da trpeBosanski_kralj wrote:Pričam o tome da se mi ponašamo "k´o i kod kuće", a oni sve to trpe. Još im i žeMske na to blagonaklono i sa simpatijama gledaju. Možda to i nije strah, već kombinacija nemoći i ljubomore.ljubav_aha wrote: o kakvoj vrsti strah konkretno i ponosno pises![]()
- Bosanski_kralj
#175 Re: Kako stranci dozivljavaju Bosance - nije politika.
Niko nam ravan nije,naša muzika udara, naš je cijeli svijet, za*ebancije i provokacije.ljubav_aha wrote: kakvo je to poansanje koje moraju da trpe