Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv mladih

Post Reply
Nokija

#451 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Nokija »

Bodkin wrote:
Nokija wrote:
nova_korisnica wrote:Frankie, svaka cast! :thumbup: samo budi spreman na malo vece poteskoce kada firma poraste aBd i finansijski ojaca ili ako se budes morao siriti pa se za to budu pitale strukture iznad opstinske :) (ja ti ovo iz iskustva)....

Nokija, sa velikim djelom tvojih postova se slazem...ali, moze li samo jedno pitanje...pomalo privatno..jesi li ikada u BiH lijecila ili podrzavala nekoga u lijecenju sa teskim oboljenjem? tipa cancer, operacije i sl...ono gdje zivot visi o koncu?

Do sad srecom nisam. Ali je i ne tvrdim da je nase zdravstvo super. Ja samo mislim da s obzirom na to kakva nam je drzava i koliko se za zdravstvo izdvaja, situacija je podnosljiva. Jedan uredjaj za TC ili MRT kosta milion maraka, pa ne moze ih biti u svakoj ambulanti 10 komada. Normalno da se ceka na termin. Ali svugdje u svijetu se ceka. Jedna onkoloska terapija kosta na hiljade eura, i to su lijekovi koji se za skupe pare moraju uvoziti, jer mi to ne proizvodimo.
Naravno da se moze kukati na uslove u bolnicama, na neljubazno osoblje, na korumpirane ljekare. Ali ni nas narod nema osnovne kulture kad je u pitanju ponasanje u javnim ustanovama. Isto tako kao se guraju u posti na salteru tako se ponasaju i kad idu krv da vade. Ja sam skoro bila u posjeti u bolnici, klinika je u Sarajevu, stara ali stvarno cista. Gospodja u bolnici, krevet pored moje posjete, narucila sebi picu iz picerije jer joj kao bolnicka hrana ne odgovara. Pa gdje to ima. Pica za koju ne znas ko je nju i kakvim rukama razvijo, kakav je sir stavio na nju i sl. Gluho bilo. A zna se da je kontrola kvaliteta hrana u bolnici, cak i kod nas, na najvise nivou. Da ne govorimo o tome da je svijest o ocuvanj zdravlja na nula bodova, svak ziv pusi, ne bavi se sportom i u halu ide sa svojim golfom dvojkom. I kad se razbole ne valja im zdravstvo.
Ne do bog nikome bolesti. I ovo su sve pojedinacni slucajevi neodgovornih pacijenata i neodgovornog osoblja. I ne treba generalizovati, ali treba biti objektivan. Pa nismo mi Svicarska. Onog trenutka kad se pomirimo sa cinjenicom da smo jedna siromasna, priprosta, u strateskom pogledu nebitna drzava bice nam lakse da sagledamo sami sebe.
ne pricaj molim te o stvarima o kojima pojma nemas vazi? na mri ili ct se ceka po pola godine ili vise. znas li sta znaci pola godina za otkrice stadija raka? recu ti ja, znaci da li ces zivjeti 5-10 godina duze ili krace. ljekari i sestre? imao sam na zalost slucaj u porodici gdje sam vidio odnos sestara i doktora...ali zato ljube ruke i noge ljudima za koje "neko nazove". obicna potrckala se ponasaju kao da su kraljevi.da mi stara nije ljekar bila...nemoj me vuci za jezik.

lupas gluposti o tome kako se ljudi ne bave sportom i kako autima idu gdje stignu.koga god znam bavi se necim. eno ti danas clanak na sax o fizickoj aktivnosti pa ti vidi gdje smo. mi nismo svica nego smo uganda. malo sjaja za vrijeme sff-a i to je to. ako si se vec pomirila sa tim onda nemoj ocekivati od nas da prihvatimo i budemo zadovoljni, a pogotovo da jos ubjedjujes ljude koji zive po zapadu kako nije dilema vratiti se ili ne
Nema potrebe za ovakav ton :D

@bodkin & nova_korisnica: Ocito se ne razumijemo. Ja niti branim zdravstvo, niti ljekare, niti sestre. Naprotiv, mogla bi ih kritikovati 24 sata. Ja samo hocu da kazem da je zdravsto i podnosljivo u odnosu na to kakva je drzava. Vi sudite na osnovu svojih licnih iskustava i to je vase pravo. A ja samo pokusavam da sagledam sve aspekte i stvorim neko generalno misljenje. :run:
vaca

#452 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by vaca »

Nokija izvini a na osnovu čijih iskustava bi ljudi trebali donositi zaključke ako ne svojih vlastitih??

Naše zdravstvo je dno dna. Piše ti neko ko je na žalost iskusio ovo na osnovu ne vlastitog, nego iskustva najmljađeg člana porodice. Bolnice su neuslovne, osoblje je najčešće bahato i nezainteresovano.
nova_korisnica

#453 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by nova_korisnica »

Nokija wrote: Nema potrebe za ovakav ton :D

@bodkin & nova_korisnica: Ocito se ne razumijemo. Ja niti branim zdravstvo, niti ljekare, niti sestre. Naprotiv, mogla bi ih kritikovati 24 sata. Ja samo hocu da kazem da je zdravsto i podnosljivo u odnosu na to kakva je drzava. Vi sudite na osnovu svojih licnih iskustava i to je vase pravo. A ja samo pokusavam da sagledam sve aspekte i stvorim neko generalno misljenje. :run:
problem je sto generalno misljenje se kreira na neiskustvu...licno iskustvo daleko bolje (nazalost) formira misljenje i daje bolji uvid...ja ti samo govorim, obzirom da kazes da nije tako crno, da je ono jos crnje nego sto mislis, ali na tvoju srecu nisi se u to morala uvjeriti sama...
kazes da je podnosljivo kakva je drzava...sve se to vrti u krug...i taj se krug mora negdje presjeci..hajmo ga onda presjeci u zdravstvu..djeca umiru, skupljaju im se pare za lijecenje po nekoliko sedmica..a kod nekih bolesti su dani presudni...i sve to dok nasi politicari bacaju pare na skupe telefone, auta, sastanke, poklone...revizori to konstatuju, kritikuje se koji dan u medijima i niko ne odgovora nizasta! ja nisam vidjela da je iko snosio ikakve posljedice za raskalasenost...problem je sto ljudi u bih trebaju da pomire stim da smo u rangu sa ruandom i da treba da se pomirimo sa tim standardom zivota (jer bio je rat, bilo je ovo, bilo je ono...), ali nam politicari zive standardom luxemburga...u tom jazu je problem! po meni, jako veliki...
pogledaj pucnjave i kojekakva sranja po gradu...je li stradalo ikad dijete nekog politicara? za to se njima j*** za nikakve zakone i sankcije i to sto nema dovoljno mjesta u zatvoru, jer je njima dobro!
nema se para za obicni narod, ali zato drzavni aparat guta kao da nema dna i kao da se pare beru sa drveta u parku (a i parkova je sve manje :( )...da ne duljim dalje...
Nokija

#454 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Nokija »

Bodkin wrote:
Nokija wrote:
nova_korisnica wrote:Frankie, svaka cast! :thumbup: samo budi spreman na malo vece poteskoce kada firma poraste aBd i finansijski ojaca ili ako se budes morao siriti pa se za to budu pitale strukture iznad opstinske :) (ja ti ovo iz iskustva)....

Nokija, sa velikim djelom tvojih postova se slazem...ali, moze li samo jedno pitanje...pomalo privatno..jesi li ikada u BiH lijecila ili podrzavala nekoga u lijecenju sa teskim oboljenjem? tipa cancer, operacije i sl...ono gdje zivot visi o koncu?

Do sad srecom nisam. Ali je i ne tvrdim da je nase zdravstvo super. Ja samo mislim da s obzirom na to kakva nam je drzava i koliko se za zdravstvo izdvaja, situacija je podnosljiva. Jedan uredjaj za TC ili MRT kosta milion maraka, pa ne moze ih biti u svakoj ambulanti 10 komada. Normalno da se ceka na termin. Ali svugdje u svijetu se ceka. Jedna onkoloska terapija kosta na hiljade eura, i to su lijekovi koji se za skupe pare moraju uvoziti, jer mi to ne proizvodimo.
Naravno da se moze kukati na uslove u bolnicama, na neljubazno osoblje, na korumpirane ljekare. Ali ni nas narod nema osnovne kulture kad je u pitanju ponasanje u javnim ustanovama. Isto tako kao se guraju u posti na salteru tako se ponasaju i kad idu krv da vade. Ja sam skoro bila u posjeti u bolnici, klinika je u Sarajevu, stara ali stvarno cista. Gospodja u bolnici, krevet pored moje posjete, narucila sebi picu iz picerije jer joj kao bolnicka hrana ne odgovara. Pa gdje to ima. Pica za koju ne znas ko je nju i kakvim rukama razvijo, kakav je sir stavio na nju i sl. Gluho bilo. A zna se da je kontrola kvaliteta hrana u bolnici, cak i kod nas, na najvise nivou. Da ne govorimo o tome da je svijest o ocuvanj zdravlja na nula bodova, svak ziv pusi, ne bavi se sportom i u halu ide sa svojim golfom dvojkom. I kad se razbole ne valja im zdravstvo.
Ne do bog nikome bolesti. I ovo su sve pojedinacni slucajevi neodgovornih pacijenata i neodgovornog osoblja. I ne treba generalizovati, ali treba biti objektivan. Pa nismo mi Svicarska. Onog trenutka kad se pomirimo sa cinjenicom da smo jedna siromasna, priprosta, u strateskom pogledu nebitna drzava bice nam lakse da sagledamo sami sebe.
ne pricaj molim te o stvarima o kojima pojma nemas vazi? na mri ili ct se ceka po pola godine ili vise. znas li sta znaci pola godina za otkrice stadija raka? recu ti ja, znaci da li ces zivjeti 5-10 godina duze ili krace. ljekari i sestre? imao sam na zalost slucaj u porodici gdje sam vidio odnos sestara i doktora...ali zato ljube ruke i noge ljudima za koje "neko nazove". obicna potrckala se ponasaju kao da su kraljevi.da mi stara nije ljekar bila...nemoj me vuci za jezik.

lupas gluposti o tome kako se ljudi ne bave sportom i kako autima idu gdje stignu.koga god znam bavi se necim. eno ti danas clanak na sax o fizickoj aktivnosti pa ti vidi gdje smo. mi nismo svica nego smo uganda. malo sjaja za vrijeme sff-a i to je to. ako si se vec pomirila sa tim onda nemoj ocekivati od nas da prihvatimo i budemo zadovoljni, a pogotovo da jos ubjedjujes ljude koji zive po zapadu kako nije dilema vratiti se ili ne

Sorry, opet se vratih na temu :D
Srecom, moj izvor informacija nije sax. Clanak o fizickoj aktivnosti je interpretirao polupismeni "student" novinarstva. Ja se informisem u direktnom izvoru informacije :D Kao npr u Lancetu koji je visoko rangirani medicinski zurnal (ima jako visok impact factor), ima ih 4 sa razlicitim fokusima. Za Lancet Today, gdje je navodna studija objavljena, nisam nikad cula. I Grci najaktivniji. Smijesno. Ne zelim ni komentarisati.
A kod nas se svijet bavi sportom? Smijesna konstatcija. U osnovnoj skoli se pocne lagati kako se ima mjesecnica pa se ne moze raditi fizicko. Na fakultetu svak ziv trazi da ga se oslobode sporta. Otidji na koje god izletiste hoces, auto parkirano u samom jezeru da se ne bi kojim slucajem pjesacilo.
No to sve nije tema. Bjezim odaVle :run:
Bodkin

#455 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Bodkin »

Nokija wrote:
Nema potrebe za ovakav ton :D

izvinjavam se :) malo mi je povuklo zivac ovo da je normalno cekati na ct ili mri...vjeruj mi da nije normalno. cijela drzava je u kurcu, a sistem je takav da se ne moze normalizovati u dogledno vrijeme. ko je kriv? pa ljudi naravno i niko vise. uglavnom kaskadno propadaju sektori, nije to samo do zdravstva.
Bodkin

#456 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Bodkin »

Nokija wrote: Sorry, opet se vratih na temu :D
Srecom, moj izvor informacija nije sax. Clanak o fizickoj aktivnosti je interpretirao polupismeni "student" novinarstva. Ja se informisem u direktnom izvoru informacije :D Kao npr u Lancetu koji je visoko rangirani medicinski zurnal (ima jako visok impact factor), ima ih 4 sa razlicitim fokusima. Za Lancet Today, gdje je navodna studija objavljena, nisam nikad cula. I Grci najaktivniji. Smijesno. Ne zelim ni komentarisati.
A kod nas se svijet bavi sportom? Smijesna konstatcija. U osnovnoj skoli se pocne lagati kako se ima mjesecnica pa se ne moze raditi fizicko. Na fakultetu svak ziv trazi da ga se oslobode sporta. Otidji na koje god izletiste hoces, auto parkirano u samom jezeru da se ne bi kojim slucajem pjesacilo.
No to sve nije tema. Bjezim odaVle :run:
ma e ja sam samo procitao naslov :) a bave se ljudi vjeruj mi. ja mogu reci da je moje mikro-okruzenje ali 80% ljudi vozi biciklo, igra termine fudbala ili kosarke, pliva, trci, dize tegove... nije ti sport ono sranje na faksu jebote. pa ja tad profesionalno igrao jedan sport i levat nije htio da me pusti jer nisam isao u setnje nekakve :shock:
bolji ti je argument za to zdravlje, pusenje.to treba ukinuti. jebo sport ako me pasivno truju po kafanama i javnim povrsinama, a ljudi su aktivni dovoljno
Gojeni H

#457 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Gojeni H »

Pokretac teme je vjerovatno imao najbolju namjeru. Takodje postove su postavljali ljudi koji su ocito velike entuzijasti i spremni da ucine nesto sto bi pokrenulo stvari nabolje.
Entuzijazam je prijeko potreban ovoj zemlji, ali realnost ne treba smetnuti s uma.

Ljudi koji su vani se vjerovatno mogu podijeliti na 3 grupe:

- Ekonomski emigranti koji su zemlju napustili 60-ih i 70-ih u potrazi za boljim zivotom. Oni sada dolaze u BiH uglavnom da prozive zadnje penzionerske dane i da umru na svojoj grudi. Od njih se ne moze ocekivati nikakva inicijativa.
Njihova djeca su ili rodjena u SFRJ ili vani. SFRJ vise nema i prema Bosni ne osjecaju skoro nista. Naravno da postoje izuzeci, ali govorimo o velikoj vecini. Djeca prvih emigranata su sada ljudi koji nisu bili najbolje prihvaceni ni na teritoriji zemlje gdje su, ali za bolji sistem ne znaju i uklapaju se.
Njihova djeca, ne osjecaju ama bas nista prema Bosni a bosanski jezik ne govore.

- Ljudi koji su prognani iz svojih kuca. Sada je tamo genocidna tvorevina koja rasistickim rezimom ubija i zadnji dah zivota u ovim krajevima. "Intelektualci" i "vodje" bosnjackog naroda su nagovarali ove ljude da se vrate sa malo ili nimalo vizije sta dalje. Znam neke ljude koji su bili zeljni da ostanu nakon rata barem u Federaciji, dok su im porodice bile vani, ali su ubrzo odustali. Zemlja im se nije bas zahvalila, narod ih je cesto tretirao kao gradjane drugog reda i onda su ti ljudi napravili odluku da odu. Ne vjerujem da ce bilo ko od ovih ljudi imati ni ekonomske ni bilo kakve druge snage da se vrate.

- Ekonomski emigranti koji su zemlju napustili poslije rata. Neki od ovih su se vratili. Nakon idile srusene kao kula od karata, neki su odlucili da trava nije zelenija s druge strane. Vecina se medjutim relativno dobro snasla. Djeca ovih ne osjecaju mnogo prema Bosni, a roditeljima se ne ulaze onde odakle su dosli.

4 grupu ne racunam nigdje. To su dezerteri.

Sto se mladih tice, neka idu. Moje misljenje je da i trebaju da idu. Neka probaju svasta u zivotu.

Ko se htio vratiti vratio se. Nece vise niko nazad osim da lagodno zivi od "stranjske pemzije" ili da umre.
Mi koji smo ostali, tu smo...nema bolje. Pljuni u sake i radi.
Micaha

#458 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Micaha »

Potpuna ravnodusnost...
sith

#459 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by sith »

Malo off topic ali mislim da je jednako bitno ko i tema thread-a. Da li dijaspora treba imati pravo glasati? Sta mislite?
insomnia78

#460 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by insomnia78 »

sith wrote:Malo off topic ali mislim da je jednako bitno ko i tema thread-a. Da li dijaspora treba imati pravo glasati? Sta mislite?
Ne.

s' moje sokocalo
Diox

#461 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Diox »

filozofija wrote:Pozdrav svima,

U dijaposri sam, trenutno, cekam da zavrsim doktorat i namjeravam da se vratim u Sarajevo. Svakodneno citam da mladi odlaze iz BiH, a da se dijaspora ne vraca. Vazda se prica o tome kako je u BiH sve gore i gore i kako ima sve manje mogucnosti. Moje je misljenje da smo sami krivci i da dijaspora snosi dio odgovornosti, pogotovu ona obrazovana. Zasto? Pa iz prostog razloga, jer odlazi intelektualna radna snaga i sposobni samostalni poduzetnici. Kada bi se u BiH vratilo oko preko 100.000 visokoobrazovanih i visokokvalifikovanih osoba, mislim da bi se stanje u drzavi drasticno promjenilo na bolje. Cinjenica je da bi razni profili dijaspore sa iskustvima prikupljenim van BiH doprijeni razvoju novih preduzeca, usavrsavanju i poboljsanju postojecih i to samo na osnovu svoga iskustva vani.

Dalje, odlazak pismenih i visokostrucnih omogucava nesposobnih i ne strucnim osobama da zauzmu pozicije koje im ne pripadaju. Zar nije vise dosta suplje price da je u BiH korupcija, da vecinu poslova rade ne kvalifikovane osobe, da se zaposljava po nacionalnom i familijarnom kljucu. Moj je odgovor, nego se visokoobrazovani vrate i vremenom ce se stanje promjeniti. Ne mozemo samo cekati da to neko promjeni magicnim kljucem i onda da se vratimo.

Nadalje, potrebno je uspotaviti mehanizme kako se mladi kadrovi koji zavrse studije vani, ne bi zadrzavali vani, nego se vracali u BiH.

Interesuje me kakvo je vase misljenje o ovome? Ja licno mislim da za trenutno stanje, odredjenu krivicu snosi i dijaspora, koja ceka da se stanje popravi, a ono se moze samo popraviti, ako se i sama dijapora vrati. Otislo je jako mnogo sposbnih ljudi i vrijeme je da se pocnu vracati. Naravno da ce morati sve ispocetka, ali njihova djeca to nece morati.
Nikako. Prva generacija je svakako sentimentalno vezana sa Bosnu. Pismeni su na bosanskom jeziku, financijski su neki prosjek zapada, mozda malo i vise jer su Bosanci stedljiviji od prosjecnih zapadnjaka, a zarade su im tu negdje u prosjeku. Obrazovanje im je vecinom iz Bosne. Sto se tice druge generacije dijaspore, oni su puno manje sentimentalno vezani za Bosnu, ono dok roditelji imaju utjecaj na njih, posjecivati ce Bosnu. Rodjeni u Bosni, obrazovani i to puno vise na zapadu. Mnogi od njih imaju visokoobrazovanje i govore nekoliko stranih jezika, ali pismenost na bosanskom im je puno losija. A bez pismenosti na bosanskom, Bosna ih ne moze bas puno iskoristiti. Tu imamo vec sad i trecu generaciju, rodjeni na zapadu, obrazuju se na zapadu, u biti radi se o zapadnjacima, ne Bosancima, oni nisu ni sentimentalno ni nikako vezani za Bosnu, nekad im roditelji o tome pricaju, ali to njih bas puno i ne zanima. Za takve u Bosni je potrebno sporazumijevanje na recimo engleskom jeziku ili uz prevodioca.

U biti protjerani u ratu, pa popljuvani nakon rata, Bosna je izgubila dijasporu, a BiH dijaspora cini nekakvu trecinu ukupne BiH populacije, sad zamislite sta znaci za jednu siromasnu balkansku drzavu da joj je trecina populacije financijski u prosjeku zapada, mozda cak i iznad tog prosjeka, i da je obrazovana na zapadu. Znaci puno da se iskoristilo. Ali nije se znalo, a bogami ni zeljelo. Neka je godisnje pola dijaspore posjecivalo Bosnu, to znaci isto kao da je 500k Njemaca posjecivalo Bosnu, s razlikom sto Njemci trose manje. U biti Bosna je samo na tome svake godine imala vise nego joj je budzet.

Danas je sve i onako kasno. Dok je prve generacije, oni ce povlaciti drugu da dolazi u Bosnu, nakon toga, druga, a pogotovo treca generacija su za Bosnu izgubljene, njih i necemo moci zvati nasom dijasporom, jer su oni zapadnjaci.

A sa bosanskim skolama u vecim zapadnim gradskim centrima i recimo zimskim i ljetnim kampovima u BiH se moglo dosta toga uraditi da se i druga i treca generacija dijaspore veze za Bosnu. Medjutim sad je i onako kasno i da se ima zelje i znanja, a iskreno nema se ni jednog ni drugog.

Inace kakva korist u Bosni od doktora nauka, koji govori/pise/cita recimo tri jezika, ako istovremeno slabo ili nikako cita/pise/govori bosanski jezik?
A1B

#462 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by A1B »

insomnia78 wrote:
sith wrote:Malo off topic ali mislim da je jednako bitno ko i tema thread-a. Da li dijaspora treba imati pravo glasati? Sta mislite?
Ne.

s' moje sokocalo
:thumbup:
Post Reply