Nema potrebe za ovakav tonBodkin wrote:ne pricaj molim te o stvarima o kojima pojma nemas vazi? na mri ili ct se ceka po pola godine ili vise. znas li sta znaci pola godina za otkrice stadija raka? recu ti ja, znaci da li ces zivjeti 5-10 godina duze ili krace. ljekari i sestre? imao sam na zalost slucaj u porodici gdje sam vidio odnos sestara i doktora...ali zato ljube ruke i noge ljudima za koje "neko nazove". obicna potrckala se ponasaju kao da su kraljevi.da mi stara nije ljekar bila...nemoj me vuci za jezik.Nokija wrote:nova_korisnica wrote:Frankie, svaka cast!samo budi spreman na malo vece poteskoce kada firma poraste aBd i finansijski ojaca ili ako se budes morao siriti pa se za to budu pitale strukture iznad opstinske
(ja ti ovo iz iskustva)....
Nokija, sa velikim djelom tvojih postova se slazem...ali, moze li samo jedno pitanje...pomalo privatno..jesi li ikada u BiH lijecila ili podrzavala nekoga u lijecenju sa teskim oboljenjem? tipa cancer, operacije i sl...ono gdje zivot visi o koncu?
Do sad srecom nisam. Ali je i ne tvrdim da je nase zdravstvo super. Ja samo mislim da s obzirom na to kakva nam je drzava i koliko se za zdravstvo izdvaja, situacija je podnosljiva. Jedan uredjaj za TC ili MRT kosta milion maraka, pa ne moze ih biti u svakoj ambulanti 10 komada. Normalno da se ceka na termin. Ali svugdje u svijetu se ceka. Jedna onkoloska terapija kosta na hiljade eura, i to su lijekovi koji se za skupe pare moraju uvoziti, jer mi to ne proizvodimo.
Naravno da se moze kukati na uslove u bolnicama, na neljubazno osoblje, na korumpirane ljekare. Ali ni nas narod nema osnovne kulture kad je u pitanju ponasanje u javnim ustanovama. Isto tako kao se guraju u posti na salteru tako se ponasaju i kad idu krv da vade. Ja sam skoro bila u posjeti u bolnici, klinika je u Sarajevu, stara ali stvarno cista. Gospodja u bolnici, krevet pored moje posjete, narucila sebi picu iz picerije jer joj kao bolnicka hrana ne odgovara. Pa gdje to ima. Pica za koju ne znas ko je nju i kakvim rukama razvijo, kakav je sir stavio na nju i sl. Gluho bilo. A zna se da je kontrola kvaliteta hrana u bolnici, cak i kod nas, na najvise nivou. Da ne govorimo o tome da je svijest o ocuvanj zdravlja na nula bodova, svak ziv pusi, ne bavi se sportom i u halu ide sa svojim golfom dvojkom. I kad se razbole ne valja im zdravstvo.
Ne do bog nikome bolesti. I ovo su sve pojedinacni slucajevi neodgovornih pacijenata i neodgovornog osoblja. I ne treba generalizovati, ali treba biti objektivan. Pa nismo mi Svicarska. Onog trenutka kad se pomirimo sa cinjenicom da smo jedna siromasna, priprosta, u strateskom pogledu nebitna drzava bice nam lakse da sagledamo sami sebe.
lupas gluposti o tome kako se ljudi ne bave sportom i kako autima idu gdje stignu.koga god znam bavi se necim. eno ti danas clanak na sax o fizickoj aktivnosti pa ti vidi gdje smo. mi nismo svica nego smo uganda. malo sjaja za vrijeme sff-a i to je to. ako si se vec pomirila sa tim onda nemoj ocekivati od nas da prihvatimo i budemo zadovoljni, a pogotovo da jos ubjedjujes ljude koji zive po zapadu kako nije dilema vratiti se ili ne
@bodkin & nova_korisnica: Ocito se ne razumijemo. Ja niti branim zdravstvo, niti ljekare, niti sestre. Naprotiv, mogla bi ih kritikovati 24 sata. Ja samo hocu da kazem da je zdravsto i podnosljivo u odnosu na to kakva je drzava. Vi sudite na osnovu svojih licnih iskustava i to je vase pravo. A ja samo pokusavam da sagledam sve aspekte i stvorim neko generalno misljenje.