Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv mladih

Post Reply
harisl

#351 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by harisl »

stari grad Visegrad wrote:Bosnu trebaju graditi i razvijati Bosanci. Niko na cijelom svijetu nece razvijai niti graditi Bosnu umjesto Bosanaca i hercegovaca. Ako vama nije stalo do Bosne onda se ne vracajte, a nemojte zamisljati da ce Bosne biti u buducnosti.
Sto se vise ljudi vrati mogu vise uticati na razvoj svih oblasti od vrtica, skola, zdravsta, usluga, prava.
Zamislimo sad da se svi varte, je li to milion ili 500 000 koji zive danas u svijetu, to ne znam.
Zamilsmo da se oni svi vrate, i otvore male fabrike te zaposle nezaposlene. Kako bi to bilo dobro.
... ili da samo svrate na dan-dva i ostave pare da se nadje za cevapa i kafe...
Mislim, sada ozbiljno, koliko ljudi od tih 500000 (ili koliko vec je vani) ima para da otvori fabriku? 15? 20?
dvije lijeve

#352 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by dvije lijeve »

Mislim, sada ozbiljno, koliko ljudi od tih 500000 (ili koliko vec je vani) ima para da otvori fabriku? 15? 20?
Ubija nas megalomanija....koliko ljudi treba odjednom zaposliti da bi se pokazalo uspjesnim?

Za uspjeh treba ideja, znanje, rad i vrijeme ( uz mnogo drugih stvari). Gledao sam intervju sa suvlasnikom ove kompanije. Dva covjeka su pokrenula firmu sa po 150 tisuca maraka kredita, poslije 20 godina su cetvrti u Evropi u sektoru kojim se bave, imaju vise od 200 zaposlenih, od cega je preko 50% inzinjera strojarstva.

http://rasco.hr/o-nama/povijest/
harisl

#353 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by harisl »

dvije lijeve wrote:
Ubija nas megalomanija....koliko ljudi treba odjednom zaposliti da bi se pokazalo uspjesnim?

Za uspjeh treba ideja, znanje, rad i vrijeme ( uz mnogo drugih stvari). Gledao sam intervju sa suvlasnikom ove kompanije. Dva covjeka su pokrenula firmu sa po 150 tisuca maraka kredita, poslije 20 godina su cetvrti u Evropi u sektoru kojim se bave, imaju vise od 200 zaposlenih, od cega je preko 50% inzinjera strojarstva.

Odlicna prica. Ali koji je razlog ne otvoriti firmu vani, ako je covjek vec tamo? Kako privuci ljude da uloze taj novac u BiH?
Onaj ko ima vec porodicu napolju ce dobro razmisliti prije nego ispise djecu iz skole i za njega tih 150 hiljada maraka mora biti visak, a ne veci dio ustedjevine.
I zar stvarno nema mjesta u BiH za dijasporu bez para da pokrene svoj biznis?
jefferson

#354 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by jefferson »

X2000 wrote:DIjaspora se ne mora, za pocetak, prvenstveno vracati, ali bi trebalo da ulaze svoj kapital u daljnji razvoj ove zemlje, sto bi, ekvivalentno, trebalo da smanji odliv mladih, jer bi im i ovdje bio omogucen posao i zivot dostojan covjeka.

Po mojoj procjeni, da bi se to desilo, treba samo stimulisati ULAGANJE DIJASPORE U BIZNIS U BIH, a to bi trebalo zakonima osigurati, odnosno pojednostaviti registraciju firmi, smanjiti troskove pokretanja firmi i eventualno ponuditi olaksice ili neke stimulanse za zaposljavanje domaceg strucnog kadra.

Treba, dakle, stimulisati dijasporu da ovdje ulaze novac i to tako da BIH postane za njih primamljiva kao drzava u kojoj je razvoj, rast i uspjeh sasvim realna opcija za sve one koji se ne boje rada.

Mislim da bi samo to vec bilo sasvim dovoljno.

Osim toga, iskoristiti dijasporu za povezivanje sa stranim trzistima i eventualni plasman proizvoda ili usluga u inozemstvu, mislim da bi, takodjer, bilo pametno.
Izvinbi ali uopste nema razlike izmedju dijasporca koji hoce ulagati i nekog stranog biznismena.
SVI ONI hoce vladavinu zakona i da im posao uspije.
Dijasporci su isto tako navikli da ne daju mito, da sve ide brzo i efikasno, i naravno da ce isto tako ocekivati da kada uloze pare da nece doci prvih mjesec dana 34 inspekcije, dda nece cekati 90 dana da otvore firmu, ili da daju urin da bi dobili dozvolu za rad.
Kada nasa drzava skonta (ovo bez obzira na dijsporce) da ulaganje u BiH nije privilegija nego da je nasa privilegija da neko dodje i ostavi pare, e onda se mozemo necemu nadati.
Na kraju, sto bi neko ulozio u BiH pored jedne SLovacke, Slovenije ili Hrvatske?
Kao sto neko rece, vlast u BiH ne biraju marsovci nego narod, tako da je tu korijen problema a ne ko ce uloziti!
bubavi1

#355 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by bubavi1 »

Micaha wrote:
elcaliente wrote:
Pa sta tu mogu ljudi u BiH promjeniti? Ako dijaspora zeli da se vrati ona se slobodno moze vratiti niko je ne sprecava, jeli tako? Pitanje je ima li istinske zelje za povratkom?
Pa eto i ako nema, gledaj da probudis zelju za povratkom . To mogu ljudi u BiH uradit. Izmedzu ostalog. Nemoj da se i ovo sjebe ko sto se je sve dosad sjebalo
preko 40% nezaposlenih, gdje ce se dijaspora zaposliti s obzirom da nasi poslodavci nece prihvatiti njihove strane diplome, ionako pojedine domace diplome nisu takodje prihvacene?? Kada citatam maltretiranje Bolonjaca a vecina stranih diploma su od Bachelora pa nadalje, dok nase gazde znaju samo za one stare VSS...
bubavi1

#356 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by bubavi1 »

Uvijek ista prica, trebaju drugi da nas vadi iz onoga...Za politiku treba nam Amerika, za ekonomiju treba nam Europa i MMF, za razvoj drzave treba nam dijaspora, a za sta su sposobni domaci??
detroit-mercy

#357 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by detroit-mercy »

dvije lijeve wrote:

Pa recepet je jako jednostavan, sto na nekom visem nivou ne fercera u BiH :mrgreen: . Zar se mora cekati da dodje dijaspora pa da radi tako nesto.
Ima tu puno vise stvari ali neka razumjet ces jednoga dana kada pocnes da radis i hranis porodicu :skoljka: .
jefferson

#358 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by jefferson »

bubavi1 wrote:Uvijek ista prica, trebaju drugi da nas vadi iz onoga...Za politiku treba nam Amerika, za ekonomiju treba nam Europa i MMF, za razvoj drzave treba nam dijaspora, a za sta su sposobni domaci??
Ja ne kontam fakat sta ljudi ocekuju kada konstantno na izborima pobjedjuju stranke koje su pune amatera?
Neko ocekuje neke fabrike i sl a voz koji bi trebao te proizvde prevesti na trzista (EU) ne moze posteno do HR doci a da ne promjeni bar jednom lokomotivu, pa granica, pa ovo pa ono.
Ko ce se s tim zajebavati?
Onda politicka nestabilnost.
Pa niko od stranak ne prica o ekonomiji jer NE ZNAJU!!! Bolje je pricati price o ugrozenosti nego o tome kako imamo brdo nezaposlenih.
Kada bi danas postavili u BiH Paul krugaman, Joseph Stigliza i Geoffry Sachsa, BiH bi trebalo 20 godina da postane normalna ekonomija, jer sa ovakvim obrazovanjem niko ozbiljan nece otvoriti fabrike koje bi trebale da zaposljavaju 4-5000 ljudi.
Mi mislimo da ako damo zemljiste tim kompanija da njima cinimo uslugu!
De se malo osvjestite, dana se drzave odricu stotina miliona dolara poreza da bi neko otvorio fabriku, grade pristupne auto puteve, skoluju ljude koji ce tu raditi pa cak i pristaju da vlade finansiraju primanja radnika prvih godinu do dvije.
Sta je BiH od ovog uradila?
Micaha

#359 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Micaha »

Teska tema, uh ... wrote:Evo vec nesto vise od godinu dana zivim u Americi. Dosao sam sa VSS- diplomom (koja je prije dolaska uredno bila prevedena i evaluirana iz USA ureda za strane diplome koju sam iz Sarajeva postom slao na USA adresu da je prevedu) i sa time samim tim "prepoznata", ovdje.
Kulturalni sok je djelimicno postojao, ali ne zbog neznanja engleskog jezika, jer sam dosao sa 100 % razumijevanjem i govorom engleskog jezika ovdje, a da ne kazem da mi "americki' akcenat nije izostajao. (Ameri su jako osjetljivi na akcenat i ko je odakle, iako se prosipa "demokratija" i ideal "pruzanja jednake sanse svima".)

Nakon dva mjeseca dobijem posao u jednoj firmi koja se bavi prodajom odjece i kucanskih materijala, i raznih predmeta, nesto sto bi mi Bosanci nazvali kao velika robna kuca ili shoping centar. Tu radim kao prodavac u jednom odjelu za odjecu.
Posao nisam dobio na osnovu fakulteta (iako sam uredno napisao CV i kopirao sve svoje preporuke na engleskom jeziku kao i prevode diplome- americka verzija) , ALI mi je poslodavac rekao da ga to "ne interesuje", pa sam posao dobio na osnovu "preporuke", koju sam izganjao preko familijarnih i prijateljskih veza.

Hocu da kazem da Amerika nije ono sto je bila, i ovo nije socijala, (sto ce mnogi pomisliti), mediji su jedno i ideal o Americkom snu, je davno ugasen, ljudi... Sada se i ovdje posao dobiva preko veze, na nacin da li i koga znas. Sada kad ispunjavas aplikaciju za bilo koji posao (pa i za bolje pozicije od ove sto imam :-? ) pitaju te u pismenoj aplikaciji da li imas koga od familije ili prijatelja da je radio za firmu koju apliciras i sl... I to se mnogo boduje.
Ako nema ko reci za tebe dobre rijeci, nosi ti i pregrst diploma i preporuka zaboli njih..... da ne kazem sta. :oops:

Osim toga njihova diploma cak i srednje skole im je vaznija, nego tvojih tri (ako ih imas) sa fakulteta. To je americka demokratija i americka realnost. Slazem li se sa tim ili ne u to sada necu ulaziti.
A ja sam bas onako sam bez familije svoje ovdje i jako je tesko...

Sada pohadjam ponovo fakultet ovdje ( za drugu fakultetsku diplomu, nesto sto kad imam novca upisem, moglo bi se reci kao vanredni student, i polazem ispite kako imam novca da ih platim, tako i upisem po par ispita i polozim i sve tako...

Pokusavam sebi olaksati. Ali ne znam sta da vam kazem, svakodnevno se pitam, sto mi je ovo u zivotu trebalo??? :?
U Bosni sam imao posao (puno radno vrijeme) od blizu 600 KM PLATE, ali nisam bio prijavljen i radio sam ko sto bi mi rekli ko crnac, te svakodnevno podnosio ponizavanja i torture od sefa i sl... Moram priznat ida je plata redovno dolazila svaki mjesec. Dosao sam za boljim zivotom ovdje ALI ga jos nisam nasao.

NE ZAVARAVAJTE SE ljudi, ovo je korporacijski svijet, osjecam se samo sto se zrak nece poceti naplacivati, SVE se bukvalno placa... NEMAS SLOBODE, jer sve je regulisano pravilima, sto zna biti i previse. Regulisano ti je kako ces hodati cestom, gdje mozes, a gdje ne mozes setati, koji park je za ljude, koji je za zivotinje...
Ves susis i peres u praonicama, koje kao gas su sve skuplje i skuplje. Protivzakonito je imati masine za ves u stanu, placas ogromne poreze i da ne nabrajam vise... :shock: A moras placati da bi ispunio osnovne zivotne potrebe, da omogucis sebi makar dostojanstven zivot kao covjek.
Ko ne moze da placa nek uzme karton i ide pod most da spava...I koga briga???! Bukvalno nikoga. :-)

Uglavnom poenta je odemo mi svi kojekuda u zelji za boljim zivotom i na kraju zavrsimo sa tugom u srcu, u tudjini, neko sa vise novca neko sa kreditima sto od stana (jer mora pod nekim krovom zivjeti) ili kuce, ili drugim dugovima, a neko bude na pozitivnoj nuli sto je njih manje to mogu reci iz iskustva ...

Ljude sto sam upoznao ovdje koji zive preko 15 godina su sad u depresiji, jer kad se osvrnu unazad sta su uradili od svog zivota vide samo neotplacen stan, auto i sl dugove pored sebe, ukratko: protracen zivot u tudjini i nista vise...

Ja samo znam da NE ZELIM biti jos jedna statistika, broj poput takvih ljudi ovdje. Sistem je korporacijski, i ne omogucava da se ljudi srednjeg staleza obogate ovdje. Jedino ako nisi dijete Donalda Trumpa, ili Gatesa i sl., onda NISI bogat. To je ILUZIJA ovdje.

Manje je onih sretnih prica supersnalazljivih ljudi koji se preko noci obogatili a dosli iz nase prelijepe, napacene Bosne.
To je tako nazalost. :sad:
Stisni bola malo, pusti kuknjavu i korporacije. Nece nista samo
damskot

#360 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by damskot »

Teska tema, uh ... wrote:Evo vec nesto vise od godinu dana zivim u Americi. Dosao sam sa VSS- diplomom (koja je prije dolaska uredno bila prevedena i evaluirana iz USA ureda za strane diplome koju sam iz Sarajeva postom slao na USA adresu da je prevedu) i sa time samim tim "prepoznata", ovdje.
Kulturalni sok je djelimicno postojao, ali ne zbog neznanja engleskog jezika, jer sam dosao sa 100 % razumijevanjem i govorom engleskog jezika ovdje, a da ne kazem da mi "americki' akcenat nije izostajao. (Ameri su jako osjetljivi na akcenat i ko je odakle, iako se prosipa "demokratija" i ideal "pruzanja jednake sanse svima".)

Nakon dva mjeseca dobijem posao u jednoj firmi koja se bavi prodajom odjece i kucanskih materijala, i raznih predmeta, nesto sto bi mi Bosanci nazvali kao velika robna kuca ili shoping centar. Tu radim kao prodavac u jednom odjelu za odjecu.
Posao nisam dobio na osnovu fakulteta (iako sam uredno napisao CV i kopirao sve svoje preporuke na engleskom jeziku kao i prevode diplome- americka verzija) , ALI mi je poslodavac rekao da ga to "ne interesuje", pa sam posao dobio na osnovu "preporuke", koju sam izganjao preko familijarnih i prijateljskih veza.

Hocu da kazem da Amerika nije ono sto je bila, i ovo nije socijala, (sto ce mnogi pomisliti), mediji su jedno i ideal o Americkom snu, je davno ugasen, ljudi... Sada se i ovdje posao dobiva preko veze, na nacin da li i koga znas. Sada kad ispunjavas aplikaciju za bilo koji posao (pa i za bolje pozicije od ove sto imam :-? ) pitaju te u pismenoj aplikaciji da li imas koga od familije ili prijatelja da je radio za firmu koju apliciras i sl... I to se mnogo boduje.
Ako nema ko reci za tebe dobre rijeci, nosi ti i pregrst diploma i preporuka zaboli njih..... da ne kazem sta. :oops:

Osim toga njihova diploma cak i srednje skole im je vaznija, nego tvojih tri (ako ih imas) sa fakulteta. To je americka demokratija i americka realnost. Slazem li se sa tim ili ne u to sada necu ulaziti.

Sada pohadjam ponovo fakultet ovdje ( za drugu fakultetsku diplomu, nesto sto kad imam novca upisem, moglo bi se reci kao vanredni student, i polazem ispite kako imam novca da ih platim, tako i upisem po par ispita i polozim i sve tako...

Pokusavam sebi olaksati. Ali ne znam sta da vam kazem, svakodnevno se pitam, sto mi je ovo u zivotu trebalo??? :?
U Bosni sam imao posao (puno radno vrijeme) od blizu 600 KM PLATE, ali nisam bio prijavljen i radio sam ko sto bi mi rekli ko crnac, te svakodnevno podnosio ponizavanja i torture od sefa i sl... Moram priznat ida je plata redovno dolazila svaki mjesec. Dosao sam za boljim zivotom ovdje ALI ga jos nisam nasao.

NE ZAVARAVAJTE SE ljudi, ovo je korporacijski svijet, osjecam se samo sto se zrak nece poceti naplacivati, SVE se bukvalno placa... NEMAS SLOBODE, jer sve je regulisano pravilima, sto zna biti i previse. Regulisano ti je kako ces hodati cestom, gdje mozes, a gdje ne mozes setati, koji park je za ljude, koji je za zivotinje...
Ves susis i peres u praonicama, koje kao gas su sve skuplje i skuplje. Protivzakonito je imati masine za ves u stanu, placas ogromne poreze i da ne nabrajam vise... :shock: A moras placati da bi ispunio osnovne zivotne potrebe, da omogucis sebi makar dostojanstven zivot kao covjek.
Ko ne moze da placa nek uzme karton i ide pod most da spava...I koga briga???! Bukvalno nikoga. :-)

Uglavnom poenta je odemo mi svi kojekuda u zelji za boljim zivotom i na kraju zavrsimo sa tugom u srcu, u tudjini, neko sa vise novca neko sa kreditima sto od stana (jer mora pod nekim krovom zivjeti) ili kuce, ili drugim dugovima, a neko bude na pozitivnoj nuli sto je njih manje to mogu reci iz iskustva ...

Ljude sto sam upoznao ovdje koji zive preko 15 godina su sad u depresiji, jer kad se osvrnu unazad sta su uradili od svog zivota vide samo neotplacen stan, auto i sl dugove pored sebe, ukratko: protracen zivot u tudjini i nista vise...

Ja samo znam da NE ZELIM biti jos jedna statistika, broj poput takvih ljudi ovdje. Sistem je korporacijski, i ne omogucava da se ljudi srednjeg staleza obogate ovdje. Jedino ako nisi dijete Donalda Trumpa, ili Gatesa i sl., onda NISI bogat. To je ILUZIJA ovdje.

Manje je onih sretnih prica supersnalazljivih ljudi koji se preko noci obogatili a dosli iz nase prelijepe, napacene Bosne.
Tako je 100% i u EU ista prica . Korpucija na vecem nivou bez stele nista . A diploma to je samo vazno roditeljima .
Sad moje iskustvo je nemoj se nisko cjeniti kad trazis posao ciljaj visoko . Mi smo snalazljivi a njima je vazan rad ne diploma i ako se pokazes mozes napredovati a diplomu(skolovanje) ce ti oni platiti . Jer si jeftiniji bez diplome ,bar je tako u EU . Cak neki kriju diplomu, jer po zakonu bi ti trebao za tu funkciju uz diplomu dobiti vise novca pa poslodavac nece ni da te primi . Samim tim sto zna da si ti VSS a placa te manje, pravi prekrsaj u NL (zakon CAO). Zato mu se ni ne govori .
drndalo

#362 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by drndalo »

Teska tema, uh ... wrote:Evo vec nesto vise od godinu dana zivim u Americi.

Hocu da kazem da Amerika nije ono sto je bila, i ovo nije socijala, (sto ce mnogi pomisliti), mediji su jedno i ideal o Americkom snu, je davno ugasen, ljudi... Sada se i ovdje posao dobiva preko veze, na nacin da li i koga znas.

Nakon dva mjeseca dobijem posao u jednoj firmi ......... velika robna kuca ili shoping centar. Tu radim kao prodavac u jednom odjelu za odjecu. Posao nisam dobio na osnovu fakulteta (iako sam uredno napisao CV i kopirao sve svoje preporuke na engleskom jeziku kao i prevode diplome- americka verzija) , ALI mi je poslodavac rekao da ga to "ne interesuje", pa sam posao dobio na osnovu "preporuke", koju sam izganjao preko familijarnih i prijateljskih veza.
I za tu godinu si sve to uspio ustanoviti? Mislim, to da Amerika vise nije sto je bila...?

Ovo ostalo o cemu se prica se zove "networking", "mingiling" i tako to, i dobra usmena preporuka zlata vrijedi svuda, osim na za druge namjestenim konkursima kod nas, gdje je bitno da neko ima tacno 724 dana iskustva u tome-i-tome, umjesto da hoce ucit' i radit'... To se svuda trazi, i spada u osnovne ljudske zelje, da te neko ne za*ebe... Pa onda ide i pitanje, "Imas li koga?....", a razlicit je pristup kada nam treba neko da popuni drzavno "lezi hljebe" mjesto, ili da radi npr. kao proizvodni inzenjer na nekoj konkretnoj proizvodnoj liniji... U prvom slucaju: "Imas li koga?...." znaci, da li imas nekoga "svog" za uhljebit, a u drugom slucaju:"Imas li koga?...." znaci, imas li koga da zna raditi taj posao, ili da ga moze brzo nauciti, a od skole treba to i to...?

Izvini, zasto bi tvom poslodavcu u robnoj kuci za tvoje radno mjesto prodavca trebale tvoje VSS diplome ? I zasto bi mu trebale biti relevantne ? Da li imas people skills za prodavca, ili nemas je jedino sto ti treba tu, ako vide da imas sto im treba naucice te ostalo, ako nemas, sta imaju oni od npr. Diplome prof. Geografije?
jefferson

#363 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by jefferson »

Evo ja nakon skoro 8 godina ti mogu reci da je Amerika ono sto je bila.
Zasuces rukave, skontas sta hoces i jbg, radis.
Meni se cini da si ti ocekivao socijalu pa si se razocarao (ili osigurano radno mjesto).
Demokratija nema veze s tim sto imas akcenat. Kad aljudi cuju akcenat normalno je da ih interesuje odakle si jer ocito nisi amerikanac. Amerikanci sa jugoistoka imaju naglasen akcenat, pa ih u drugim krajevima pitaju odakle su a ne tebe. Kakve veze to s demokratijom ima?
Takodje demokratija nije da ti prizna tvoju skolu iz druge drzave! Ja bi shvatio da se ljutis sto ti ne prizna VSS iz njemacke ili Velike Britanije, ali iz BiH, u kojoj zadnjih godina kada su u pitanju fakulteti se cuje sve, od droge pa do prostitutcije, e pa ne znam ko ce normalan priznati te diplome.
Nisu ni moje ispite koje sam iamo priznali, pa sta sad?
dvije lijeve

#364 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by dvije lijeve »

detroit-mercy wrote:
dvije lijeve wrote:

Pa recepet je jako jednostavan, sto na nekom visem nivou ne fercera u BiH :mrgreen: . Zar se mora cekati da dodje dijaspora pa da radi tako nesto.
Ima tu puno vise stvari ali neka razumjet ces jednoga dana kada pocnes da radis i hranis porodicu :skoljka: .
Ne znam da li se na mene odnosi zadnja recenica, ali mogu reci da sam skoro pa cetrdesetogodisnjak, i imam porodicu. No, to je nevazno.

Dacu ti moj primjer, u Sarajevu ne zivim malo vise od sest godina, otisao sam 2006. Ako bi odliucio da se sad vratim, u drzavu bi unio 250-300 hiljada maraka svog kapitala, namijenjog pokretanju biznisa ( ili da kupim posao?(ne bih to ucinio, zbog takvih stvari sam i otisao)).
Stambeno sam situiran, samo da ukljucim internet i kablovsku. Supruga ne treba posao. Auta koja imam bih uvezao, znaci samo placanje poreza, ne i carine.

Da me bolje razumijes, sav taj novac nemam u gotovini, ali sta ce mi kuca ako ne zivim na zapadu.
I ne bih ja to ni nazvao povratkom, meni je ko da nikad nisam ni otisao.

Ali nije se u sest godina mnogo stvari u Sarajevu promijenilo nabolje ( osim sto Zeljo hara).
poznanik

#365 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by poznanik »

filozofija wrote:Kako stimulisati povratak dijaspore...Interesuje me kakvo je vase misljenje o ovome? .
Kad bolje razmislim, za BiH i njeno stanovništvo u cjelini, mnogo korisniji je ostanak dijaspore " u dijaspori" :oops:
Trebam te

#366 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Trebam te »

poznanik wrote:
filozofija wrote:Kako stimulisati povratak dijaspore...Interesuje me kakvo je vase misljenje o ovome? .
Kad bolje razmislim, za BiH i njeno stanovništvo u cjelini, mnogo korisniji je ostanak dijaspore " u dijaspori" :oops:

Svakako pogledaj text:
BH. dijaspora rodbini godišnje šalje 3,5 milijardi KM
Bosanskohercegovačka dijaspora prema zvaničnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine u posljednjih deset godina u prosjeku je slala rodbini i prijateljima oko 3,5 milijardi maraka godišnje.
Ovo je u kontinuitetu bila jedna od najznačajnijih finansijskih injekcija.
poznanik

#367 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by poznanik »

Trebam te wrote:
poznanik wrote:
Svakako pogledaj text:
Bosanskohercegovačka dijaspora prema zvaničnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine u posljednjih deset godina u prosjeku je slala rodbini i prijateljima oko 3,5 milijardi maraka godišnje.

Znam, i zato razmišljam "poslovno produktivno" :oops: :D
kadinica

#368 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by kadinica »

Ali nije se u sest godina mnogo stvari u Sarajevu promijenilo nabolje ( osim sto Zeljo hara).
:D Dobar.

Odlazak/povratak je stvar ličnog izbora. Niko ti ne stvara uslove da ideš, niko ti ih neće stvoriti ni da se vratiš. Vrlo jednostavno. Borba je neophodna u svakom slučaju.
kiky

#369 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by kiky »

što je bilo povratka, bilo je ...
sad se ni ludi ljudi neče vratiti u bosnu ...
moguče je samo da još ko iz entiteta shvati da treba da se prijavi u rodno mjesto ...
i to je to ...
a mladi ko mladi ko i sav narod ...
uvijek im je slađe tuđe ...
Lacrosse

#370 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Lacrosse »

Cuj, prva godina u Americi je i najteza. Moras u isto vrijeme preboliti Bosnu i osvojiti Ameriku. Meni je ta godina bila teza od ratne bilo koje, nakon toga, bitno je samo znati svoj cilj, i traziti sredstvo da ga ostvaris, korak po korak, ako je dan tezak i tebi jebeno, znaci da si sebi previse odlomio, odlomis manje, spustis metu na nesto sto je moguce ostvariti recimo - usparacu na kraju sedmice 100 dollara, umjesto - dobicu posao na super mjestu, pa tako. A na pitanje sto ti je trebalo - pogledaj sve bijelce oko sebe, sve i jednog. Svi su oni dosli od nekog. I svi su oni dosli, iz boljih zemalja nego sto je tvoja. Jer, od Bosne nema gore zemlje u Europi. Bosna se sluzi kao kazna zatvorska, kao ljuta rana, kao problem, i kao dijagnoza. Bosna te obiljezi, a da nisi ni svjestan. Bosna se zavoli, na pogresan nacin, dok ni ne znas kako da mislis, i kako da procesuiras to sve.

Evo mene, nakon 14 godina, plata $230 hiljada dollara godisnje.
Radim ko ljekar.
A o povratku?
Pa ne mogu se ja vratiti da pisem zelene recepte kao visoko kvalifikovana osoba da bi neko pio antibiotik od 1 marku, a ja imao platu od 1000 maraka? Ne mogu se ja vratiti a da cekam na neciji CT po dva mjeseca, na necije laboratorije vise od 2-3 dana, na neciji patoloski nalaz vise od 1 sedmice, ne mogu se vratiti tamo gdje moras imati stranacku pripadnost da bi bio neki lider, gdje npr. ljudi koji ne vide 1 pacijenta godisnje su oni kojih se najvise plase i boje na medicini, gdje nema inicijative da vidis danas 100 pacijanata a ne 10, gdje nema elektronskog medicinskog rekorda, gdje nema istrazivanja jer za to treba novac, gdje je akademija sva lazirana, i gdje Torabija dovode kao pocasnog gosta da on prica i vazi o necemu po fakultetima, ne mogu da se vratim tamo gdje nema lifta u bolnici pa ne mogu invalidi da odu s 2 na 4 sprat, ne mogu da se vratim tamo gdje ne smije sestra da zovne ljekara u sred noci, ne mogu da mi donose ljudi poklone i koverte, umjesto da te sistem plati, a ljudi da porezima napajaju sistem.

Ako sam se skolovao 25 godina, pa necu da radim za 1000 maraka bolan a razmisljam mogao sam u Americi zaraditi 30 hiljada maraka za isti mjesec. Ja mogu u BiH doci samo misionarski, dakle da mi organizuju misiju da dodjem mjesec dana, ambulantna kola, i da zadjem po selima pregledati narod. To bih voljeo i ne bi mi niko morao platiti nista, ali hocu da imam dostup ljekovima koji nisu samo sa zelene liste, nego daj mi fond of 20-30 hiljada maraka za ljekove, pa da idem to rasporediti gdje i kako. Ali, koce mi reci hvala? Reci ce - onoj babi dao inekciju a ovoj nije, mora da su ga tamo podmitili, ili, ovako ili onako. Druga ideja, voljeo bih u Bosnu da dodjem i otvorim hospice, volunterski. Dakle mjesto na koje dolaze ljudi da umru. Da mi je naci jedno 30 nasih ljekara vani, da se povezemo i sprovedemo to u djelo, mislim da na kraju necijeg zivota, moze se postici jako mnogo da osoba umre bez da se pati, a i da nisu familiji teret, kod nas medjutim cusnu te negdje u stranu, lezis u bolnici i cekas svoj ur, pitajuci se sto nije prije nego kasnije. Ali, ne mogu ja sam organizirati ovo, a ne mogu ni da me jebu po salterima kad imam par dana odmora.
kadinica

#371 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by kadinica »

Dobar post, početak mi se sviđa i tvoja priča je realna.

Što se tiče ove ideje na kraju, u Sarajevu postoji palijativna njega, za najteže bolesnike. Imaju jednog ljekara i nekoliko sestara. Možda nije loša ideja da se povežeš sa njima, da se pokuša olakšati ljudima na samrti.

To i jeste zaista problem, što ljude sa metastazama jednostavno "otpišu", neće niko da ih primi u bolinicu, jer nema dovoljno mjesta. Drugi razlog je što porodica ipak želi da je pacijent kod kuće, ne želi ga dati "tamo negdje" u posljednjim danima života. A teško je gledati. Porodici treba psihološka pomoć.
poznanik

#372 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by poznanik »

Lacrosse wrote:...Evo mene, nakon 14 godina, plata $230 hiljada dollara godisnje.
Radim ko ljekar.

A o povratku?

Pa ne mogu se ja vratiti da pisem zelene recepte kao visoko kvalifikovana osoba da bi neko pio antibiotik od 1 marku, a ja imao platu od 1000 maraka? Ne mogu se ja vratiti a da cekam na neciji CT po dva mjeseca, na necije laboratorije vise od 2-3 dana, na neciji patoloski nalaz vise od 1 sedmice, ne mogu se vratiti tamo gdje moras imati stranacku pripadnost da bi bio neki lider, gdje npr. ljudi koji ne vide 1 pacijenta godisnje su oni kojih se najvise plase i boje na medicini, gdje nema inicijative da vidis danas 100 pacijanata a ne 10, gdje nema elektronskog medicinskog rekorda, gdje nema istrazivanja jer za to treba novac, gdje je akademija sva lazirana, i gdje Torabija dovode kao pocasnog gosta da on prica i vazi o necemu po fakultetima, ne mogu da se vratim tamo gdje nema lifta u bolnici pa ne mogu invalidi da odu s 2 na 4 sprat, ne mogu da se vratim tamo gdje ne smije sestra da zovne ljekara u sred noci, ne mogu da mi donose ljudi poklone i koverte, umjesto da te sistem plati, a ljudi da porezima napajaju sistem.

...Ja mogu u BiH doci samo misionarski, dakle da mi organizuju misiju da dodjem mjesec dana, ambulantna kola, i da zadjem po selima pregledati narod. To bih voljeo i ne bi mi niko morao platiti nista, ali hocu da imam dostup ljekovima koji nisu samo sa zelene liste, nego daj mi fond of 20-30 hiljada maraka za ljekove, pa da idem to rasporediti gdje i kako. Ali, koce mi reci hvala? ...
Tvrdim, mogu ti organizirati posjetu, a ti iskoristi sve svoje znanje i iskustvo u oblasti medicine, za liječenje oboljelih stanovnika sela i naselja sa brda i planina, tamo iznad Buturović polja, između Konjica, Prozor/Rame i Fojnice; tamo gdje jednostavno nema ambulante, tamo gdje se stanovništvo i ne razboljeva jer je može posjetiti ljekara jer je udaljen "dan hoda" i jer stanovništvo nema para za liječenje, a nije ni zdravstveno osigurano.

Tamo možeš misionarski doprinjeti svojoj državi, ponudio si i sam takvu pomoć, ali nemoj uslovljavati, nemoj tražiti zahvalnost, iako će ti sigurno svi reći "hvala", iako će ti svi sigurno donijeti korpu voća, gajbu povrća, neko i litar loze tutnuti u džep, jbg, takvi su ovdje ljudi... dođi i pomozi ljudima sebe radi ;-)
zlata

#373 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by zlata »

kadinica wrote:
:D Dobar.

Odlazak/povratak je stvar ličnog izbora. Niko ti ne stvara uslove da ideš, niko ti ih neće stvoriti ni da se vratiš. Vrlo jednostavno. Borba je neophodna u svakom slučaju.
Cak i u ovakvoj depresiji, povratak je zaniljiviji ako ti drzava pruzi bar osnovni preduvjet da se vratis:
a taj najbitniji preduvjet ti je
legalna i funkcionalna drzava koja te ne maltretira svojom birokracijom i korupcijom.

Ne traze povratnici novac niti privilegije.....
samo traze manje korupcije, vise transparency,
osnovne usluge uz minimum glavobolje i birokratskih procedura....

I dabome da se niko nece vratit ako unaprijed zna da nece imat JEDNAK pristup konkursima i tenderima
tj. da ce biti diskriminiran zato sto nije vise "domaci", nego je "dijasporas", ili zato sto nema "veze" da mu nastima pos'o itd.
%tacno*

#374 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by %tacno* »

Sta cemo vam mi. Bitno je ovo

Usljed teške ekonomske krize koja je zahvatila cijeli svijet iz godine u godinu se iznos pristiglog novca u Bosnu i Herceovinu smanjuje, od pet do deset procenata.

Slanje novca u domovinu nije samo osobenost BH dijaspore. Migranti, prije svega oni koji žive u Njemačkoj, ali i širom svijeta, svakodnevno šalju milijarde dolara i eura u svoje matične zemlje.

Po procjenama Svjetske banke, na osnovu podataka iz 2011. godine, međunarodnih transfera je napravljeno u iznosu od 483 milijardi dolara, ali ovako veliki iznosi novčanih transakcija ipak nisu, kako se očekivalo, oborili cijene novčanih transfera na očekivanu mjeru, iako se u posljednje vrijeme već pojavljuju banke, koje predstavljaju ozbiljnu konkurenciju dosadašnjim servisima za transfer novca.

“Bankarske naknade za međunarodne transfere su izuzetno visoke. Istovremeno, stvarni troškovi platnog prometa se već godinama smanjuju ” – kaže Pascal Beij, potpredsjednik evropskog VoiceCash-a (http://www.voicecash.de), Grupe koja već igra vodeću ulogu u tehničkom razvoju i pružanju usluga na tržištu Evrope.

Ova Grupa je sa svojim programom inovativnog pristupa transferu novca pridobila povjerenje velikih kompanija kao što su MasterCard, Microsoft i njemački Telekom.

Na polju međunarodnih transfera novca pristojbe i naknade za pošiljaoce i primaoce dostižu različite iznoce, tako naprimjer za slanje 200 eura od Njemačke do Hrvatske, usluga može koštati do 42 eura, ovisno o davatelju usluga.

Stoga je VoiceCash ponudio ekonomičan i transparentan alternativni model tradicionalnim bankarskim sistemima i platnom prometu preduzeća. Za većinu balkanskih zemalja VoiceCash već nudi prijenos novca od sedam eura, prenosi BMG Bosanska medijska grupa.

S obzirom da će ovakvo smanjenje troškova slanja novca uštedjeti u prosjeku i od deset do petnaest posto, moglo bi se očekivati da u narednim mjesecima prihodi od dijaspore u Bosnu i Hercegovinu porastu bar za pet posto. To na iznos od 3,5 milijardi godišnje uopće nije mali iznos, navode iz Bosanske medijske grupe.
Malo li je a niko nas nizasta ne pita. Nemamo svojih predstavnika u vlasti, nemamo ministarstva...nemamo nista osim volje da pomognemo napaceni narod.
Mi pomazemo socijalno ugrozene dok ,
U institucijama BiH pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje oko 3.000 zaposlenih, za šta se iz budžeta BiH mjesečno izdvaja milion maraka
Lacrosse

#375 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml

Post by Lacrosse »

poznanik wrote:
Lacrosse wrote:...Evo mene, nakon 14 godina, plata $230 hiljada dollara godisnje.
Radim ko ljekar.

A o povratku?

...Ja mogu u BiH doci samo misionarski, dakle da mi organizuju misiju da dodjem mjesec dana, ambulantna kola, i da zadjem po selima pregledati narod. To bih voljeo i ne bi mi niko morao platiti nista, ali hocu da imam dostup ljekovima koji nisu samo sa zelene liste, nego daj mi fond of 20-30 hiljada maraka za ljekove, pa da idem to rasporediti gdje i kako. Ali, koce mi reci hvala? ...
Tvrdim, mogu ti organizirati posjetu, a ti iskoristi sve svoje znanje i iskustvo u oblasti medicine, za liječenje oboljelih stanovnika sela i naselja sa brda i planina, tamo iznad Buturović polja, između Konjica, Prozor/Rame i Fojnice; tamo gdje jednostavno nema ambulante, tamo gdje se stanovništvo i ne razboljeva jer je može posjetiti ljekara jer je udaljen "dan hoda" i jer stanovništvo nema para za liječenje, a nije ni zdravstveno osigurano.

Tamo možeš misionarski doprinjeti svojoj državi, ponudio si i sam takvu pomoć, ali nemoj uslovljavati, nemoj tražiti zahvalnost, iako će ti sigurno svi reći "hvala", iako će ti svi sigurno donijeti korpu voća, gajbu povrća, neko i litar loze tutnuti u džep, jbg, takvi su ovdje ljudi... dođi i pomozi ljudima sebe radi ;-)
Pa radi sebe i pricam.

Ne treba mi nista, a treba mi sve.

Treba mi prvo, organizacioni okvir, tj. da sam ja legalno tu, i da radim legalnu stvar, dakle da sam pod misijom neke NGO, i da imam pravo prakticirati medicinu. Drugo, trebaju ljekovi, ja bez toga ne vrijedim koliko ni medicinska sestra. I trece, treba mi domaci kadar, a ja ne mogu doci na duze od 2 sedmice, dakle, treba naci dovoljan broj ljudi, i zadnju stvar koju bih trazio je da mi dadnu dva hamala, tj. doktora koji specijaliziraju, da idu na"poljski rad" sa mnom, eventualno jos 3-4 studenta medicine. Ja bih se strucnom kadru zahvalio jednim simpozijumom, da odrze ljudi koji to znaju par predavanja, i na kraju prikazu najinteresatnije slucajeve koji su vidjeni, pa da se radi na obrazovanju mladjeg kadra. Za to treba jedna soba sa kompjuterom i powerpointom i tablom. Nikakvi hoteli, zderacine, pijacine, govorancije o sebi i nama, i o donatoru. Samo struka. To bih sve snimo, i organizirao mozda da uplati ko moze koliko moze na paypall, i sljedece godine da onda moze se organizirati jos bolje, s vecim sredstvima i slicno, pa ako bi bilo uspjesno, imao bih obraza kontaktirati jos neke od ljudi koji su "nase gore list", ali ovo je sanjarenje....

Ako ima slican projekat ovome, neka mi neko posalje poruku privatno, ja cu se rado odazvati.
Post Reply