filozofija wrote:Pozdrav svima,
U dijaposri sam, trenutno, cekam da zavrsim doktorat i namjeravam da se vratim u Sarajevo. Svakodneno citam da mladi odlaze iz BiH, a da se dijaspora ne vraca. Vazda se prica o tome kako je u BiH sve gore i gore i kako ima sve manje mogucnosti. Moje je misljenje da smo sami krivci i da dijaspora snosi dio odgovornosti, pogotovu ona obrazovana. Zasto? Pa iz prostog razloga, jer odlazi intelektualna radna snaga i sposobni samostalni poduzetnici. Kada bi se u BiH vratilo oko preko 100.000 visokoobrazovanih i visokokvalifikovanih osoba, mislim da bi se stanje u drzavi drasticno promjenilo na bolje. Cinjenica je da bi razni profili dijaspore sa iskustvima prikupljenim van BiH doprijeni razvoju novih preduzeca, usavrsavanju i poboljsanju postojecih i to samo na osnovu svoga iskustva vani.
Dalje, odlazak pismenih i visokostrucnih omogucava nesposobnih i ne strucnim osobama da zauzmu pozicije koje im ne pripadaju. Zar nije vise dosta suplje price da je u BiH korupcija, da vecinu poslova rade ne kvalifikovane osobe, da se zaposljava po nacionalnom i familijarnom kljucu. Moj je odgovor, nego se visokoobrazovani vrate i vremenom ce se stanje promjeniti. Ne mozemo samo cekati da to neko promjeni magicnim kljucem i onda da se vratimo.
Nadalje, potrebno je uspotaviti mehanizme kako se mladi kadrovi koji zavrse studije vani, ne bi zadrzavali vani, nego se vracali u BiH.
Interesuje me kakvo je vase misljenje o ovome? Ja licno mislim da za trenutno stanje, odredjenu krivicu snosi i dijaspora, koja ceka da se stanje popravi, a ono se moze samo popraviti, ako se i sama dijapora vrati. Otislo je jako mnogo sposbnih ljudi i vrijeme je da se pocnu vracati. Naravno da ce morati sve ispocetka, ali njihova djeca to nece morati.
Moj savjet ostani gdje jesi a pomozi Bosni tako što ćeš u svijetu promovisat njene vrijednosti kroz svoj rad. Doći ćeš ovdje i radit za 1500-2000 KM i čekat da nekako doguraš do penzije a da prije toga odužiš kredite i usput molit Boga da ti ovi gore ostave kakvu takvu penziju (jer haman i to mogu ukinut).
Zašto?
Malo je poštenih da su uspjeli u Bosni. Pa evo ova borba za "državu za čovjeka" (a vi čitajte kako hoćete) je pokazala kakve nas patriote vode, sve je to za svoj džep. Usvajaju se zakoni i budžeti da se spase psi lutalice a ljudi radi za 400 KM mjesečno i pitanje je hoće li i to dobit i hoće li mu biti upalćeno osiguranje (federalni prosjek plate je dobar al samo zahvaljujući državnim platama, bankarima i ostalim kome je malo teže mućkat) zaustavite i pitajte radnika na mašini kolika je plata i koliko radi i kad to dobije što zaradi.
Mi imamo pametnih ljudi (nemam ništa protiv dijaspore) al ako nećeš prevarit i ukrast džaba ti pamet. Ja radim u firmi koja se bavi proizvodnjom i svake godine sve su veći nameti na privredu, sve veće kontrole i sve veći pritisci, pogledaj statistiku koliko se preduzeća zatvorilo u zadnje dvije-tri godine. Dok giganti rade a imaju radnike koji nisu osigurani, plate kasne mjesecima (naravno direktor u politici) pošten privatnik sve mora na vrijeme ispoštovat jer eto inspektora, itd.
U Bosni prvo trebamo svatit da smo svi u istom loncu i srbi i hrvati i muslimani i svi ostali narodi, sve dok mi vučemo svako na svoju stranu nema napretka, a onda kad to svatimo trebamo uzet motike i sve istjerat iz vlasti ko je bio u politici od početka 90-tih i pustit vlast novim ljudima.
Bosna jest lijepa zemlja al pitanje je kakvi smo mi.