Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv mladih

Post Reply
BASS

#226 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by BASS »

Ako je neko uspio vani,uspjet ce i ovdje.
Svako drustvo ima neke specificne ulazne barijere. Stvar je u tome sto nasa raja u inostranstvu uglavnom dobro zna nase barijere i zna sta ih ceka, ogrebat ce te kome dopustis, punit ce te negativnostima kome dopustis. Tako - malo distance nije na odmet.
Vec su neki dali generalni odgovor - ako se ocekuje drzavna firma,posao - tesko,ima poduzi spisak podobnih na cekanju. Privatno nesto pokrenuti- ima sanse, price oko "nemogucim misijama" osnivanja firmi su malo preuvelicane (bar sada, znam i sam par primjera zastoja, ali generalno niko nije zaustavljen na tome), a kako ce se nositi sa porezima ovisi od uspjeha (pri tome ne mislim na doprinose za pio i zdravstveno,ako ces na tome stediti onda nemoj dolaziti,imamo takvih dovoljno). Generalno se u BiH (pored niza ostalih diskursa) provlaci i onaj ugradjeni vs. nezavisni,pa tako ako si dobronamjerni i sposobni "dijasporac-povratnik" vrlo vjerovatno znas u kojoj grupi ti je mjesto.
andromeda101

#227 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by andromeda101 »

I ako treba da država dane neki simbolični poticaj.

Ne treba na državu gledati kao "razvojnu banku".

Doba socijalizma i komunizma su prošla.

Nema više SSSR-a, kredita od Amerike Jugoslaviji i nesvrstanih.
andromeda101

#228 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by andromeda101 »

Ako neko hoće od države da bude razvojna banka, onda neka prvo promjeni demokratiju, kapitalizam i slobodnu ekonomiju i uvede kineski komunizam. A ni u Kini nije komunizam. Strana ulaganja.
andromeda101

#229 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by andromeda101 »

BASS wrote:Ako je neko uspio vani,uspjet ce i ovdje.
Svako drustvo ima neke specificne ulazne barijere. Stvar je u tome sto nasa raja u inostranstvu uglavnom dobro zna nase barijere i zna sta ih ceka, ogrebat ce te kome dopustis, punit ce te negativnostima kome dopustis. Tako - malo distance nije na odmet.
Vec su neki dali generalni odgovor - ako se ocekuje drzavna firma,posao - tesko,ima poduzi spisak podobnih na cekanju. Privatno nesto pokrenuti- ima sanse, price oko "nemogucim misijama" osnivanja firmi su malo preuvelicane (bar sada, znam i sam par primjera zastoja, ali generalno niko nije zaustavljen na tome), a kako ce se nositi sa porezima ovisi od uspjeha (pri tome ne mislim na doprinose za pio i zdravstveno,ako ces na tome stediti onda nemoj dolaziti,imamo takvih dovoljno). Generalno se u BiH (pored niza ostalih diskursa) provlaci i onaj ugradjeni vs. nezavisni,pa tako ako si dobronamjerni i sposobni "dijasporac-povratnik" vrlo vjerovatno znas u kojoj grupi ti je mjesto.
:thumbup: :bih:
harisl

#230 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by harisl »

andromeda101 wrote:
harisl wrote:Daj ba, nemoj vise da mijenjas te postove. Taman se slozimo.
Nije fol u onima sto kupe bijesne aute i dodju da se foliraju. Od toga niko nema koristi.
S druge strane, u svijetu ima Bosanaca koji imaju veze i imaju neko znanje. Ne da otvore granap... Nije to valjda vrh.
Budimo ozbiljni, ko ima novca da otvori pogon?
Jel se iz BiH u dijasporu gleda samo kao u "razvojnu banku"?
Ne mora jedan. Akcioneri. Volio bih samo da BiH radi na tome da napravi neki mehanizam kroz PayPal, VISA, MASTER card itd, gdje ljudi iz vana mogu online investirati, donirati.

Kupiti akcije firme koja je u pravljenju.

Treba se lijepo organizovati. Imamo veoma malo ljudi sposobnih za organizaciju.

Svako čeka na nekog drugog.
Hajd moze i tako. Opet, inicijativa treba doci iz BiH, da se nekako ljudi koji su vani privuku. Oni imaju novac i imaju ga gdje uloziti i mimo BiH. Hajd dobro, tako se mozda i mogu ljudi vezati nekako za BiH.
Nauzimalo se kredita iz svijeta ranije, pa nikom nista. A i u sta da se ulaze kada niko nema zive veze sta treba BiH. Malo predstavljanja nebi bilo na odmet.
Ja sam vise mislio na nekakvu saradnju u oblasti nauke, specijalizacije, konsaltinga i tako toga. Nesto za sta niko ne mora dati novac. Pokusati povuci veze sa industrijom vani. Nije da se to moze odmah pojesti, ali na duze staze bi bilo korisno.
andromeda101

#231 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by andromeda101 »

harisl wrote:
andromeda101 wrote:
harisl wrote:Daj ba, nemoj vise da mijenjas te postove. Taman se slozimo.
Nije fol u onima sto kupe bijesne aute i dodju da se foliraju. Od toga niko nema koristi.
S druge strane, u svijetu ima Bosanaca koji imaju veze i imaju neko znanje. Ne da otvore granap... Nije to valjda vrh.
Budimo ozbiljni, ko ima novca da otvori pogon?
Jel se iz BiH u dijasporu gleda samo kao u "razvojnu banku"?
Ne mora jedan. Akcioneri. Volio bih samo da BiH radi na tome da napravi neki mehanizam kroz PayPal, VISA, MASTER card itd, gdje ljudi iz vana mogu online investirati, donirati.

Kupiti akcije firme koja je u pravljenju.

Treba se lijepo organizovati. Imamo veoma malo ljudi sposobnih za organizaciju.

Svako čeka na nekog drugog.
Hajd moze i tako. Opet, inicijativa treba doci iz BiH, da se nekako ljudi koji su vani privuku. Oni imaju novac i imaju ga gdje uloziti i mimo BiH. Hajd dobro, tako se mozda i mogu ljudi vezati nekako za BiH.
Nauzimalo se kredita iz svijeta ranije, pa nikom nista. A i u sta da se ulaze kada niko nema zive veze sta treba BiH. Malo predstavljanja nebi bilo na odmet.
Ja sam vise mislio na nekakvu saradnju u oblasti nauke, specijalizacije, konsaltinga i tako toga. Nesto za sta niko ne mora dati novac. Pokusati povuci veze sa industrijom vani. Nije da se to moze odmah pojesti, ali na duze staze bi bilo korisno.
Slažem se.
simpozijum delirijum

#232 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by simpozijum delirijum »

ajde' ne serite,.. :lol: pljujete po dijasporcima koji se pojacavaju svaku ljeto
a delalicici i gashiji , ? to je vas problem !!.. mocnici takozvani..".Casa Grande"na Ilidzi .. spalite ih do zemlje , i sponzoruse i maloljetnice .. zlocin cine ...
da otvorim biznis iz USA , a da budem krkan turbo-folka jebo' u zdrav mozak ? u BiH ?
malo morgen , :x
Gray

#233 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Gray »

Lug wrote:
Gray wrote:
Lug wrote:
a sto? mozes li malo obrazloziti? recimo, kod nas u BiH se covjek smije svaki dan ili je nasmijan, sto nije slucaj sa ljudima na zapadu. ljudi na zapadu govore da nije bogat onaj covjek sto vozi ferarija vec onaj koji ima najmanje racuna na kraju mjeseca. kvalitet zivota se ne mjeri asfaltom i svjetlima vec upravo onim osmjesima :-D, cistim zrakom, cistom vodom, prirodnom hranom.. zivot je umjetnost, nije sve crno i bjelo. ljudi na zapadu pate od depresije hronicno, velika vecina.. samo mali procenat ima slobodu tj. dovoljno novaca da sebi kupi tu slobodu.. ostali su na granici siromastva i totalno su zarobljeni ljudi sa ispranim mozgom. ti mislis da su oni na zapadu kao narod pametniji nego nas narod, varas se.. razlika je samo u onim sto vladaju zapadom i onim sto vladaju sa nama, a narod je i tamo i vamo tabula raza.. :bih:

Kao što ti je nego već rekao, bojim se da si u velikoj zabludi. Ljudi na zapadu su puna zadovoljniji životom i nasmješeniji nego ljudi kod nas i puno ljubazniji. Više puno vidim osmjeha ovdje nego u BiH gdje je svako nezadovoljan nečim i istresa te frustracije na druge. Dalje, borba za materijalno je puno veća kod nas gdje ljudi rade sve i svašta da bi došli do para (jer vlada opšta nesigurnost u društvu) tako da smo mi u BiH puno više zarobljeni a ljudi na zapadu su puno slobodniji.

A što kažeš da narod nije ništa pametniji nego da je razlika u onim što vladaju... pa ko ih bira? Vlast je odraz naroda, a tužna činjenica je da je većina našeg naroda onakva kakva je i vlast koju bira.

Mislim da je tebi neko dobro izaprao mozak o zapadu, više nego što je njima izapran mozak (kao što ti tvrdiš).
Suvise si povrsan, neiskusan i mlad da bi dalje diskutovali.
:lol: Niti zaš koliko sam iskusan niti koliko imam godina. A ti kažeš da su ljudi na zapadu svi izapranog mozga, i onda kažeš da sam ja površan :lol:

Upravu si, diskusija između nas je potpuno bespotrebna.
Lug

#234 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Lug »

leet wrote:
Lug wrote: a sto? mozes li malo obrazloziti? recimo, kod nas u BiH se covjek smije svaki dan ili je nasmijan, sto nije slucaj sa ljudima na zapadu. ljudi na zapadu govore da nije bogat onaj covjek sto vozi ferarija vec onaj koji ima najmanje racuna na kraju mjeseca. kvalitet zivota se ne mjeri asfaltom i svjetlima vec upravo onim osmjesima :-D, cistim zrakom, cistom vodom, prirodnom hranom.. zivot je umjetnost, nije sve crno i bjelo. ljudi na zapadu pate od depresije hronicno, velika vecina.. samo mali procenat ima slobodu tj. dovoljno novaca da sebi kupi tu slobodu.. ostali su na granici siromastva i totalno su zarobljeni ljudi sa ispranim mozgom. ti mislis da su oni na zapadu kao narod pametniji nego nas narod, varas se.. razlika je samo u onim sto vladaju zapadom i onim sto vladaju sa nama, a narod je i tamo i vamo tabula raza.. :bih:

mijenjam kvazi "osmijeh" za Ferrarija, hvala unaprijed.

..hoce Hamdija, al da prihvatis njegov kredit i njegov posao na bausteli i da budes znj liga...

ja ne bih dao BiH i njenih ljepota za hiljade ferarija, pogotovo ne onih na kredit.
Lug

#235 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Lug »

Boom71 wrote:
Lug wrote:
basicm wrote:Ko se god vrati nije normalan. A ko ima takve misli nek se odmah obrati psihijatru.
a sto? mozes li malo obrazloziti? recimo, kod nas u BiH se covjek smije svaki dan ili je nasmijan, sto nije slucaj sa ljudima na zapadu. ljudi na zapadu govore da nije bogat onaj covjek sto vozi ferarija vec onaj koji ima najmanje racuna na kraju mjeseca. kvalitet zivota se ne mjeri asfaltom i svjetlima vec upravo onim osmjesima :-D, cistim zrakom, cistom vodom, prirodnom hranom.. zivot je umjetnost, nije sve crno i bjelo. ljudi na zapadu pate od depresije hronicno, velika vecina.. samo mali procenat ima slobodu tj. dovoljno novaca da sebi kupi tu slobodu.. ostali su na granici siromastva i totalno su zarobljeni ljudi sa ispranim mozgom. ti mislis da su oni na zapadu kao narod pametniji nego nas narod, varas se.. razlika je samo u onim sto vladaju zapadom i onim sto vladaju sa nama, a narod je i tamo i vamo tabula raza.. :bih:
na zalost,u velikoj si zabludi.
prihvatam da jesam, ako mi objasnis sta je netacno u mom postu.

ti si isto za to da se protjerani ne trebaju vracati na svoje nego ostati gdje momentalno jesu?
Gray

#236 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Gray »

Lug wrote:
Boom71 wrote:[quote="Lug"

ti si isto za to da se protjerani ne trebaju vracati na svoje nego ostati gdje momentalno jesu?[/quote]

Pa objašnjeno je u dosta postova, ali ti ne prihvataš, tako da nema otrebe diskutovati sa tobom kada ćeš opet po svome. Jesi li imao priliku živjeti negdje drugo van BiH ipa da govoriš na osnovu iskustva, ili na temeljiš svoje tvrdnje na osnovu priča drugih?
hrle1976

#237 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by hrle1976 »

andromeda101 wrote:
harisl wrote:
andromeda101 wrote: To je do tih ljudi.

Da li su Židovi sami sebe u dijaspori povezivali, ili im je bila potrebna država za to kad je nisu ni imali.

Yebeš takvu dijasporu ako je nesposobna sama sebe organizovati.

Treba li im se još reći gdje da piške?

Da ih neki čiko uzme za rukice i objasni im kako i šta?!
Grijesis. Ljudi us se snasli sami napolju. I da se ne snadju, sta im moze BiH pomoci? Puno je veci interes BiH u ovome, nego dijaspore.
BiH treba samo pripremiti teren. Da se smanji korupcija i lopovluk i da privuče investitore.

Treba samo pripremiti solidnu podlogu. Pa BiH je mnogima koji su iselili se iz BiH prije rata ili tokom rata oduzela stanove, zemljista a neki ljudi to smatraju kao nisi vise dobro dosao.

A ko recimo može naći bolji plasman za izvoz od same dijaspore, koja ima i kontakte napolju. Pa nisu svi koji zive u inostranstvu direktori i osobe od vaznosti, vecina zivi klasican zivot koji se sastoji od posla, i licnog uzivanja, a na koji imaju pravu i smatram da nisu duzni da izvode ambasadore za bilo koga. Kao drugo BiH je duzna da sama za sebe brine po tom pitanju, jer postoje zakoni na koje obican covjek nema nikakvog utjecaja.

Da li je recimo dijaspora toliko smotana da prošeta od trgovine do trgovine ili da zivka telephonom i utvrdi gdje može plasirati robu proizvedenu u BiH? Nije smotan niko ko zivi vani gledano sa tvoje pozicije, ali upitaj se jel to realisticno sto trazis. Kome da te prodatke prodaju ili prosljede? Da li imaju vremena pokraj posla itd. Tu je duzna drzava da brine za svoje poizvodijoce kako ce plasirati svoju robu na necije trziste a ne da ljudi hodaju od trgovine do trgovine, ipak postoje fakulteti za biznis, ekonomiju i marketing

U državi u kojoj su.

Ili da otvori prodavnicu na zapadu.

Otvori pogon u BiH zaposli ljude i izvozi robu napolje.

Imas EU zakon koji to manje vise ne uslovljava a opet da ga probije to samo moze drzava a ne obicni vlasnik firme, jer siguran sam da bi oni koji vec imaju firme u BiH rado to ucinili tj. bili na stranom trzistu u mjerama koje bi bolje im odgovarale.

Da li je dijaspora toliko smotana, a ko biva snašli su se.

Svaki covjek ima legitimno pravo da misli na sebe i svoju poroducu. Isto tako i ti imas pravo, a ako neko moze ili ima vremena da bude huma, ok - ali da neko zivi na grbaci nekoga nije fer. Mnogi ljudi koji zive vani imaju velikih poteskoca sa rodbinom po BiH zbog, ljubomore, ocekivanja i grbacenja.

Mnogi su se snašli za "Kuća poso, poso kuća" a to može bilo ko. I četiri zida.

Digne kredit, kupi bijesno auto, i ode ja do BiH da se malo pofalim.

Luzeri.

Mnogi su se snazli kako su znali ili kako mogu i zive svoj zivot i nebi reko da su luzeri, a potvom nebi bili kad bi tebi svaki mjesec slali 5% svoje plate. Budi relana.
Proč jsi tak hloupý? A sto se tice posla: vous serez payé en fonction de la quantité de travail que vous fournirez!!
Boom71

#238 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Boom71 »

Gray wrote:
Lug wrote:
Boom71 wrote:[quote="Lug"

ti si isto za to da se protjerani ne trebaju vracati na svoje nego ostati gdje momentalno jesu?

Pa objašnjeno je u dosta postova, ali ti ne prihvataš, tako da nema otrebe diskutovati sa tobom kada ćeš opet po svome. Jesi li imao priliku živjeti negdje drugo van BiH ipa da govoriš na osnovu iskustva, ili na temeljiš svoje tvrdnje na osnovu priča drugih?[/quote]

ja sam neko ko je razocaran otisao iz bosne i hercegovine i nekoliko godina zivio vani.imao sam nesto znanja i ambicije da uspijem na 'zapadu',a najvise srece.ubrzo provaljujem da mi materijalno blagostanje nije dovoljno i da je sve to beznacajno bez mog sarajeva i raje.pocinju da mi se prividjaju neke stvari o kojima pise @lug.nasmijan i bezbrizan svijet pun nade u bolje sutra.

krajem 2003.g odlucujem da sve steceno prodam,vratim ogromne kredite i sa nesto preostale love ponovo zapocnem zivot u rodnom gradu.uradio sam ono o cemu masta pola dijaspore.

i da napomenem da sam sve ove godine redovno isao na 'zapad' i putovao po evropi i po nekoliko puta godisnje,tako da nisam izgubio tu vezu.znaci,mogao sam sve ove godine vuci neku paralelu i objektivno ocjenjivati situaciju.

dragi moji bosnaci i hercegovci u tudjini,najdobronamjernije vam savjetujem da sacekate da se ova situacija u domovini rijesi ili barem pocne rijesavati sa izvjesnim izgledom.sve do tada,povratak je jedna velika avantura sa malom sansom da uspije.

u najgorem slucaju,sacekajte penziju,ali ni tada ne sjecite veze sa drzavom u kojoj ste tu penziju zaradili.

e da,za one koji ovdje u bih uprkos svemu nadju posao ili ga (nekim cudom)sami stvore ili imaju neki poslovni prostor,znaci nebi imali finansiskih problema,postavlja se pitanje potomaka i njihove buducnosti i sigurnosti po svim pitanjima.
kadinica

#239 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by kadinica »

Ovo ću potpisati skroz....

Isto sam bila vani, vratila se, organizovala život, ali se nikada nisam pomirila sa nekim stvarima. Nije mi žao što sam se vratila, tako sam htjela, nostalgija je bila jača od svega.

Ali često pomišljam šbbkbb. Pošto ovdje države nema ni za 100 godina, pitam se da li moja djeca zaslužuju nešto bolje. Imam li pravo radi nostalgije uskratiti im bezbrižno djetinstvo i odrastanje u normalnoj sredini?

Da imam izbor, sigurno bi negdje otišla.
cehaja

#240 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by cehaja »

Ovaj hrle doktor nauka 5.000 EUR u Ceskoj mu plata, ima vilu u Monacu i Monte Carlu :D :D :D
UkrinaUsrcu

#241 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by UkrinaUsrcu »

nezz ko bi išao sa konja na magarca ? u dijaspori su se svi smjestili imaju ono što u bosni nikad neće imat a to je posao samim time su financijski stabilni netko više netko manje ali sigurno je život bolji od onog u BiH uostalom svi smo otišli iz BiH zbog posla
Boom71

#242 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Boom71 »

kadinica wrote:Ovo ću potpisati skroz....

Isto sam bila vani, vratila se, organizovala život, ali se nikada nisam pomirila sa nekim stvarima. Nije mi žao što sam se vratila, tako sam htjela, nostalgija je bila jača od svega.

Ali često pomišljam šbbkbb. Pošto ovdje države nema ni za 100 godina, pitam se da li moja djeca zaslužuju nešto bolje. Imam li pravo radi nostalgije uskratiti im bezbrižno djetinstvo i odrastanje u normalnoj sredini?

tacno tako.
cehaja

#243 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by cehaja »

UkrinaUsrcu wrote:nezz ko bi išao sa konja na magarca ? u dijaspori su se svi smjestili imaju ono što u bosni nikad neće imat a to je posao samim time su financijski stabilni netko više netko manje ali sigurno je život bolji od onog u BiH uostalom svi smo otišli iz BiH zbog posla
Da na zalost.
Jay Gatsby

#244 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Jay Gatsby »

UkrinaUsrcu wrote:nezz ko bi išao sa konja na magarca ? u dijaspori su se svi smjestili imaju ono što u bosni nikad neće imat a to je posao samim time su financijski stabilni netko više netko manje ali sigurno je život bolji od onog u BiH uostalom svi smo otišli iz BiH zbog posla
Ali šta se onda ima stimulisati? Kakav povratak? Kad ljudi neće s konja na magarca - što je sasvim razumljivo. Migracije zbog posla su uvijek postojale, nije to odlika samo BiH i ovog vremena.
Micaha

#245 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

kadinica wrote:Ovo ću potpisati skroz....

"ja ne bih dao BiH i njenih ljepota za hiljade ferarija, pogotovo ne onih na kredit"
hrle1976

#246 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by hrle1976 »

cehaja wrote:Ovaj hrle doktor nauka 5.000 EUR u Ceskoj mu plata, ima vilu u Monacu i Monte Carlu :D :D :D
Vilu u Monaku nemam eto samo toliko, a ako ce tebi biti laske da je imam onda nek je "imam"...
Lug

#247 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Lug »

Jay Gatsby wrote:
Ali šta se onda ima stimulisati? Kakav povratak? Kad ljudi neće s konja na magarca - što je sasvim razumljivo. Migracije zbog posla su uvijek postojale, nije to odlika samo BiH i ovog vremena.

:shock: :?
Lug

#248 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Lug »

@Boom 71

ja sam neko ko je razocaran otisao iz bosne i hercegovine i nekoliko godina zivio vani.imao sam nesto znanja i ambicije da uspijem na 'zapadu',a najvise srece.ubrzo provaljujem da mi materijalno blagostanje nije dovoljno i da je sve to beznacajno bez mog sarajeva i raje.pocinju da mi se prividjaju neke stvari o kojima pise @lug.nasmijan i bezbrizan svijet pun nade u bolje sutra.

krajem 2003.g odlucujem da sve steceno prodam,vratim ogromne kredite i sa nesto preostale love ponovo zapocnem zivot u rodnom gradu.uradio sam ono o cemu masta pola dijaspore.

i da napomenem da sam sve ove godine redovno isao na 'zapad' i putovao po evropi i po nekoliko puta godisnje,tako da nisam izgubio tu vezu.znaci,mogao sam sve ove godine vuci neku paralelu i objektivno ocjenjivati situaciju.

dragi moji bosnaci i hercegovci u tudjini,najdobronamjernije vam savjetujem da sacekate da se ova situacija u domovini rijesi ili barem pocne rijesavati sa izvjesnim izgledom.sve do tada,povratak je jedna velika avantura sa malom sansom da uspije.

u najgorem slucaju,sacekajte penziju,ali ni tada ne sjecite veze sa drzavom u kojoj ste tu penziju zaradili.

e da,za one koji ovdje u bih uprkos svemu nadju posao ili ga (nekim cudom)sami stvore ili imaju neki poslovni prostor,znaci nebi imali finansiskih problema,postavlja se pitanje potomaka i njihove buducnosti i sigurnosti po svim pitanjima.[/quote][/quote][/quote]

sa ovim gornjim dijelom posta se 99% slazem i hvala sto razmjenjujes svoje iskustvo.
proputovao pola svijeta prije rata, na zapadu zivio i prije rata, kratko.. a zivim i momentalno... vodio sam 3 razlicite firme na zapadu i zatvorio ih (gore zatvoriti nego otvoriti). u mojoj dragoj Bih sam vodio dvije firme, bio u ratu,... hocu reci kad pricam o zapadu, pricam iz iskustva, zivotnog, uostalom kao i ti. ali tek tako savjetovati nasim ljudima da ostanu tamo i da nemaju sta traziti u BiH... misli se zauvijek..( ti nisi to rekao, ali jesu drugi). cekaj malo :x
za masovni povratak koji se nije desio jer je bilo kako je bilo, potrebno je obezbijediti ili ekonomski odrziv povratak ili povratak na regionalizaciju BiH, bar jedno od to dvoje, nema trece.. to je potrebno da bi se prognani vratili. zelja postoji; kod mnogih, to je fakt! vremenom taj broj bi se samo povecavao.

zadnji dio posta mi je previse utopisticki, tako da se s njim apsolutno ne slazem... nista jos nije rijeseno, nazalost;

Jos samo nesto, ja bih se vratio u BiH ako ni zbog cega drugog, onda zbog klime i naseg mentaliteta, a samim tim i zdravlja. zivot nije samo pare, pare i pare...
znas kad su Avari osvajali tadasnju Dalmaciju (BiH plus Dalmacija) zapisano je kako je vojskovodja rekao " a sada idemo da osvojimo najljepsu zemlju na svijetu". istina ili ne, lijepo zvuci.
ostaj u zdravlju..
Jay Gatsby

#249 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Jay Gatsby »

Lug wrote:
Jay Gatsby wrote:

:shock: :?
Ne razumijem šta ti nije jasno. Govorim o ovome podvučenom: "Svi smo otišli iz BiH zbog posla".
Sezam

#250 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Sezam »

Moja porodica je protjerana, nije napustila BiH zbog posla, vec da izvuku zivu glavu. Takvih je na hiljade. Zato @JayGatsby pazi malo sta pricas, i u cije ime.
Post Reply