Jedno imaju sve drzave zajedno, koje su nastale od raspada Jugoslavije: Narod sa bilo kakvim darom/talentom za bilo sta, koji to sebi moze priustiti, ili na drugi nacin ima mogucnost, BJEZI.....pa i iz onih krajeva, gdje ni neznaju, da je bilo rata.
Neki dan mi rece jedan ruski biznismen, kako je prije u Sovjetskoj Uniji na svakom cosku bila prodata Jugoslovenksa roba.....a kad je prije par godina otisao u Rijeku (grad jedne, recimo, naprednije banana republike, koja ima srecu, da je turizam na plazama drzi u komi), nije se mogao zacuditi od broja zapustenih fabrika i generalno ekonomske divljine. Rekoh mu ja u smjihu: Pa dobro,da nisi zadesio izbombardovane fabrike u Bosni
Gospoda, koja je neko i nesta u ovom novonastalom "ekonomskom"

sistemu (recimo npr. djeca tih bezbroj uglednih politicara-sasvim nebitno, iz koje stranke i iz koje banana republike) goni svoju djecu u inostranstvo, jer dobro znaju, da ako, nedo' bog, izgube funkciju, tesko negdje mogu usteliti svoje dijete na neko normalno radno mjesto.
Nikad nikoga nisam upoznao, koji je imao "srecu" i volju, da se vrati, koji je to i ucinio.....a da se na kraju nije razocaro, jer je skontao, da stvari u novonastalim banana republikama tecu malo drugacije.....da npr. edukacija, znanje i volja za rad nisu primarno vazni elementi, da bi se negdje mogao uposliti, ili mogao nesta novo stvoriti, bez da znas nekoga od "tih ljudi" iz nekih stranaka

Jbt., ja se dan danas pitam, kako su ljudi mogli prije "izdrzati" tu totalitarnu KPJ?
Upoznao sam ja njih iz Zagreba, Beograda i Sarajeva.....iz, eto, "glavnih"gradova, koji su mi tu istu situaciju znali ispricati. Nek' je bog na pomoci onima iz drugih krajeva.
Jedan je covjek bio, koji je uspio da narod iz ovih krajeva izvuce iz vremena orang utana. Nismo jedinom postenom Jugoslovenu bili za to zahvalni. Bavimo se bolje bitnijim stvarima, tj. Evropskim prvenstvom.