St.Germain wrote:Atomic Punk wrote:Mozda je ova tema i bila ali zanima me kako ste shvatili trilogiju Matrix. Moze i komentar na pojedinacne filmove. Ja sam razgovarao sa mnogima a citao sam i neke teorije po webu. Izgleda da svako ima svoju verziju. Nedavno sam gledao dokumentarac kako je pravljen jedan od filmova. U tom dokumentarcu par samih glumaca kazu da nemaju pojma o cemu se film ustvari radi.

Matrix je bio nenadani uspjeh a broj 2 i 3 su samo krave muzare... i to ti je sva pamet. A vazda ima ljudi koji imaju puno vremena razmisljati o smislu postojanja pepeljare, drugih oblika zivota i sopstvenoj egzistenciji.
Matrix (prvi dio, ostala dva ne priznajem) sam shvatio vjerovatno kao i vecina postovalaca djela, naime kao osvjestenje, budjenje, dozivanje pameti

i pitanje what the hell i am doing here bez pomoci napadno agresivne mainstream produkcije ukljucujuci religiju i sve ostale ideologije koje nas cini zombijima...
- Po meni je 2. najbolja jer sadrzi najjace dijaloge. U tom djelu se najvise zasniva moja analiza. Prvi dio je odlican uvod. Trojka ne valja jer je glup kraj.
- "osvjestenje, budjenje" - od cega, budi konkretniji inace zvuci kao analiza milion drugih filmova. Npr, od kapitalizma koji nam jede dusu, od religije koja nas zavadja, itd itd.
- "bez pomoci napadno agresivne mainstream produkcije ukljucujuci religiju i sve ostale ideologije koje nas cini zombijima" - film je prepun religije. Odnos individue prema stvoritelju. Slobodna volja, pobuna, ljubav pobjedjuje sve, "ja sam unikat" itd itd
A sto se tice izraza "mainstream ", o teme bi trebala nova tema.