Kako ste se navikli na dijasporu?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
jefferson

#76 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by jefferson »

iamia wrote:
detroit-mercy wrote:[
jos da dodam da su se cijene pocele vracati tako da je vrijednost stana vec sada solidna. Za nekih pet godina, stan ce se sam isplatiti i poceti da generise cash pored buduce vrijednosti.
hahahaha
detroit-mercy wrote:[
Pored toga, prije godinu sam kupio jos jedan stan za neku smijesnu cifru, koji isto tako izdajem i koji pokriva svoje troskove, na njemu nista ne zaradjujema ali i ne gubim. Za dvije godine, stanar ce da otplati i taj stan.
jos jednom,,, hahahahaha
I ti to sve iz Bosne znas :lol:
Znam ja nase ljude u americi koji znaju svaki zakon a po pivu ne mogu otici koliko im je engleski los i nakon 15 godina.
moze biti da si jedan od tih koje sam sreo.
detroit-mercy

#77 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by detroit-mercy »

hrle1976 wrote:
detroit-mercy wrote:
hrle1976 wrote:

Zlatno pravilo je kesiras 100% ili 60 do 2/3 a 1/3 se zaduzis (i ako moze kao potrosacki kredit). Odes sa jelokupnim kesom i kesiras uz to da spustis cijenu od 15 do 25% na nacin arogantnosti i bezobrazluka. Ili kupis starudiju - devastiranu smustis cijenu 50% onda samo iskoristis prednost temelja da to neganjas i prijavis porjekat vikendice na tom temelju, napavis karaseriju od vikendice kad komisija izadnje itd. onda fino kad to sve prodje samo iznutra izgradis i nanovo podjelis raspored. Imas kucu za vrijednost od 4x audi a5 auta a mozes prodati za 16x a5.
Hrle, ne postoje zlatna pravila, pored toga mortgage uvijek imaju nizu kamatu od potrosackih kredita. Pravila se mijenjaju od situacije do situacije, od zemlje do zemlje. Ja sam kupio stan (ne klasican nego ono imas svoj ulaz i malu avliju sto bi rekli ovdje kondo). Platio sam ga, neku ralnu cijenu u tom momentu sa time da sam isao sa 20% ucesca. Moja vodilja je bila, da jedno od nas (ja i supruga) moze svojom zaradom da pokriva sve troskove zivota. Par godina kasnije, market ode dole totalno, taj moj stan je tada vrijedio nekih 30% od onoga sto sam ja platio :mrgreen: . Posto su cijene nekretnina otisle totalno dole, ja odlucim da iskoristim sansu pa kupim kucu koja je izgubila vise od pola svoje vrjednosti, tako da sam dobio jako dobru kucu za malo love. Fakticki, mene je kuca kostala manje nego stan koji je opet duplo manji od kuce :mrgreen: . Stan izdajem vec vise od 3 godine i rentom pokrivam sve troskove (rata, asocijacija i porez), jos da dodam da su se cijene pocele vracati tako da je vrijednost stana vec sada solidna. Za nekih pet godina, stan ce se sam isplatiti i poceti da generise cash pored buduce vrijednosti.
Pored toga, prije godinu sam kupio jos jedan stan za neku smijesnu cifru, koji isto tako izdajem i koji pokriva svoje troskove, na njemu nista ne zaradjujema ali i ne gubim. Za dvije godine, stanar ce da otplati i taj stan. Sada sam u fazi kupovanja jos jedne nekretnine za izdavanje jer su cijene jos uvije niske, mada je i to krenulo gore u zadnjih godinu godinu i po. Tako da u real estate mozes investirati samo ne smijes pretjerati. Znam naseg tipa, koji posjeduje vec osam kuca koje izdaje, istina kupovao o je dosta jeftine nekretnine i vecina je vec otplacena kroz stanarine. Ova kriza je od prije par godnia je bila odlicna sansa da se dodje do jeftinih nekretnina, neko je iskoristio neko ne
Sve je to ok sto ti napisa - inema tu nista pogresno osim rizika koji si imao tj. da je jedno od vas ostalo bez posla bili bi u veliko q. to i sam znas. Zato kazem zasto ici taj rizik na neke godine ako mozes na mnogo jeftinij nacin i uz malo licnog truda postici povoljnje rezultate to je moja poenta bila.
Rizik je bio 2009te, ja sam odlucio da rizikujem sa kupovinom kuce i pokazalo se kao ispravan potez. Pogrijesio sam na akcijama firme za koju sam radio u Julu-Augustu 2009 su bile $1.97 per share za nesto malo preko godine vrijednost je dosegla skoro $60.00 per share :-) . Hebiga nisam smio da rizikujem da kupim par hiljada akcija, sad bi bila druga prica.
Ono sto ja sada placam za tu kucu je vise nego smijesno, ljudi ne mogu da vjeruju, mada na kucu se ipak ne moze gleati kao na cisti investment. Ipak je to mjesto gdje zivis i poddizes familiju, ima i neku svoju drugu vrijednost.
iamia

#78 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

kao prvo kaze detroit da je kupio stan prije godinu dana, i da ce ga za dvije godine otplatiti.
(hmm,, kakav je to stan od 25 hiljada dolara ? :lol: ).. jer ga sigurno ne mozes rentati za 1000 dolara mjesecno..ako ga je kupio za tu cijenu.

drugo, kaze da je kupio stan koji mu je ispao skuplji od kuce... i taj ce isto biti otplacen za 5 godina.
hmm, ni tu se matematika ne slaze.
da je kupio stan na 15 godina, po odlicnoj! kamati od 2.875 % fiksno!, recimo za $175 hiljada.
racun bi mu bio $959.00/ mjsecno,, plus property tax, plus osiguranje na kucu.., plus fee..
znaci, $1400.00 / mjesecno.(ili vise )
e sad,, znajuci cijene rentovanja,, znam osobno da ne moze nikome izdati rentu za $1400.00 mjesecno (jer je imovina placena tek 175 hiljada),,
znaci nije uzeo taj stan na 15 godina,, nego na 30 godina (jedino tako bi imalo smisla da izda za rentu).

e sad,, ako izdajes imovinu na recimo 10 godina znas unaprijed da ta imovina nije vrijedna ni trecinu originalne cijene (jer ce je stanari unistiti isprljati razvaliti)..

tako da to njegovo "rentovanje" nema nikakvog smisla,, osim ako bi doslo so buma u nekretninama kao u dvijehiljaditima.
a do toga nece doci.
jefferson

#79 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by jefferson »

iamia wrote:kao prvo kaze detroit da je kupio stan prije godinu dana, i da ce ga za dvije godine otplatiti.
(hmm,, kakav je to stan od 25 hiljada dolara ? :lol: ).. jer ga sigurno ne mozes rentati za 1000 dolara mjesecno..ako ga je kupio za tu cijenu.

drugo, kaze da je kupio stan koji mu je ispao skuplji od kuce... i taj ce isto biti otplacen za 5 godina.
da je kupio stan na 15 godina, po odlicnoj! kamati od 2.875 % fiksno!, recimo za $175 hiljada.
racun bi mu bio $959.00/ mjsecno,, plus property tax, plus osiguranje na kucu.., plus fee..
e sad,, znajuci cijene rentovanja,, znam osobno da ne moze nikome izdati rentu za $1400.00 mjesecno (jer je imovina placena tek 175 hiljada),,
znaci nije uzeo taj stan na 15 godina,, nego na 30 godina (jedino tako bi imalo smisla da izda za rentu).

e sad,, ako izdajes imovinu na recimo 10 godina znas unaprijed da ta imovina nije vrijedna ni trecinu originalne cijene (jer ce je stanari unistiti isprljati razvaliti)..

tako da to njegovo "rentovanje" nema nikakvog smisla,, osim ako bi doslo so buma u nekretninama kao u dvijehiljaditima.
a do toga nece doci.
U detroitu su ljudi cak iz australije i novog zelanda dolazili i kupovali stanove jer se mogao isti kupit za 20,000 dolara.
iamia

#80 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

mozes ti kupiti stan za 20 hiljada,, ali ga ne mozes rentati za $900/month da bi ga otplatio u tri godine.
em11r

#81 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by em11r »

Tesko, prvi par puta kad sam dolazio u Bosnu na godisnji, pa se vratim pa me neko pita kako mi je bilo meni malo fali da prokinem :sad: .... sad nesto kako koji puta dodjem sve se radije vracam ovamo u pustinju ... hebes je nije nesto ... ali vjetar kroz glavu pushe .... radis, spavas, brines se sta ces jesti i sta ces obuci sutra i kad ces na godisnji ... nema ni dodika ni tihica ni mk partner ni bh telekoma ni zimskih guma ni cumura ni bljuzge

A sto se tice zivota ... dok se sa lokalcima ne udruzis nema ti napretka ni u jednoj zemlji, ni jezickog niti kakvog drugog.
A time sto se neces sa bosnjama druziti vjeruj da nista ne propustas. Sto kaze moj jedan drug "to sto je on iz Bosne ne znaci da se ja moram sa njim druziti kad je co'jk majmun"
jefferson

#82 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by jefferson »

iamia wrote:mozes ti kupiti stan za 20 hiljada,, ali ga ne mozes rentati za $900/month da bi ga otplatio u tri godine.
Jbg, on je nasao sebi neku racunicu, ni ja ni ti ne znamo koliko je paltio stan i kako ga renta.
Ti konstantno tudje zivote gledas kroz svoj, a to nikako ne moze.
hrle1976

#83 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

detroit-mercy wrote: Rizik je bio 2009te, ja sam odlucio da rizikujem sa kupovinom kuce i pokazalo se kao ispravan potez. Pogrijesio sam na akcijama firme za koju sam radio u Julu-Augustu 2009 su bile $1.97 per share za nesto malo preko godine vrijednost je dosegla skoro $60.00 per share :-) . Hebiga nisam smio da rizikujem da kupim par hiljada akcija, sad bi bila druga prica.
Ono sto ja sada placam za tu kucu je vise nego smijesno, ljudi ne mogu da vjeruju, mada na kucu se ipak ne moze gleati kao na cisti investment. Ipak je to mjesto gdje zivis i poddizes familiju, ima i neku svoju drugu vrijednost.
Pa to i govorim vezano za kucu kao neki investment. Ja sam ranije napisao da ko ima komotnost da dvi kuce kupe moze jednu unovcinti, a uzet jednu kucu da je unovcis pa se seljakat ko irish travellers sta ja znam... ali svak ima svoje...

Ali opet u USA je najvjerovatnije dugacija prica. Ovi nasi poznanici iz DK su uzeli neki kredit na kucu kako to oni opisuju gdje prvih 10 god. nisu morali da placaju kucu, znaci dobili su kucu prvih 10 god dzaba samo su morali da placaju % kamate i ono sto je kostalo napraviti kredit a poslje 10 god. ce u roku od 20 god. isplatiti 10 god zaostale rate i rate od narednih 20 god. I sada nema sanse da uspje pa im ko nudili novi kredit da plate kredit :-) ali kuce vrijednost pala ispod 80% vrijednosti prvog kredita i nemaju neko pokrice. :skoljka: A od komotnosti sto su imali 10 god. nisu stedili nego se kupovala nova auta, janjad se pekla itd.
luckylaka

#84 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by luckylaka »

Kupio kucu 2005 za $240.000 ta kuca i sad toliko vrijedi,necu je nikad otplatiti (koji ce mi qrac)dakle vrijednost kuca ista skoro kao i prije 10-20 godina,kamata malo opala.Otplatim malo uzmem kes dok mi se ukaze prilika pa sa familijom Bosna,meksiko,Havaji,kafana,rostilj,moja raja.E sad mogao sam napisati i da sam tu kucu platio $120.000 i da imam ratu $300 onda bi slagao sebe nebi vas :-D
BornInHell

#85 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by BornInHell »

Laka i ti si puko cini mi se (salim se) Nije ni cudno da je placenje kamata i naplata istih grijeh u islamu kad vidimo sta se sa nama desava. Uvaljujemo se u kredite da bih kupili stvari koje nam netrebaju radi ostavljanja utiska uspijha na ljude koji nam manje vise i tako nista neznace.
luckylaka

#86 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by luckylaka »

BornInHell wrote:Laka i ti si puko cini mi se (salim se) Nije ni cudno da je placenje kamata i naplata istih grijeh u islamu kad vidimo sta se sa nama desava. Uvaljujemo se u kredite da bih kupili stvari koje nam netrebaju radi ostavljanja utiska uspijha na ljude koji nam manje vise i tako nista neznace.
Ma nisi me dobro skontao ,ne dajem ni dolara vise drzavi od onoga sto sam obavezan.Bolan levati se uvaljuju u kredite da bi se slikali po F,B,ili ovdje srali kako imaju po 2-3 kuce,2-3 auta a ustvari nemaju nista od zivota.Drzim se devize,,od danas do sutra,,
iamia

#87 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

luckylaka wrote:[.Drzim se devize,,od danas do sutra,,
hahahaaha,,, to je jedini nacin da zivis u americi.

ovdje u BiH ja kucu otplatim i znam da ce ostati mojim unucima.
u americi otplacena kuca ima zestok porez,,, i ako ga ne platis, stavi ti drzava samo katanac na vrata ;-)
iamia

#88 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

dupli
hrle1976

#89 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

iamia wrote:

u americi otplacena kuca ima zestok porez,,, i ako ga ne platis, stavi ti drzava samo katanac na vrata ;-)
Jbg tako je. U BiH neki imaju tu privilegiju da imaju pofinu kucu, dzaba vodu, a jedino sto mjesecno plate nekih 50-70km za struju i to je jedini trosak mimio evt. telefona i kablovske :D To kad bi ispicao nekom francuzu, amerikancu ili noverzaninu rekli bi pa gdje ti zivis a gdje mi tek :lol: Meni je smjesno bilo kako se pretezno danci i norvezani dice besplatnim zdravstvenim sistemom, pa reko u SFRJ 70ih i 80ih je i zubar bio besplatan a ne samo zdravstvo - mislim placao si kroz duge kanale ali i oni to cine kroz proez - samo zubar je luksuz.
iamia

#90 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

nije zubar uopste skup u BiH.. vise je do svjesti ljudi.
meni je najgore kad vidim atraktivnu djevojku, a zubi joj grob.
vidi se da ima para. nosi cizme od 200Km,.. a ne moze izdvojiti 25KM za zubara. ma daj ?

ja sam imao upalu jednog kutnjaka prije par sedmica.
odem zubaru (u dobrinji odmah iznad trolejbuske stanice) uslika redgenski snimak, pregleda me.... i sve zajedno 10 maraka :lol:
smijesno.
mO k3

#91 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by mO k3 »

luckylaka wrote:
BornInHell wrote:Laka i ti si puko cini mi se (salim se) Nije ni cudno da je placenje kamata i naplata istih grijeh u islamu kad vidimo sta se sa nama desava. Uvaljujemo se u kredite da bih kupili stvari koje nam netrebaju radi ostavljanja utiska uspijha na ljude koji nam manje vise i tako nista neznace.
Ma nisi me dobro skontao ,ne dajem ni dolara vise drzavi od onoga sto sam obavezan.Bolan levati se uvaljuju u kredite da bi se slikali po F,B,ili ovdje srali kako imaju po 2-3 kuce,2-3 auta a ustvari nemaju nista od zivota.Drzim se devize,,od danas do sutra,,
Laka :thumbup: gledao sam nekidan na FB slike od nekih "poznanika" sve je to slikalo se kuce ,slikali se oko Hummera ,motori ofo ono ,ali nema ih u bosnu godinama ,a vamo kunu se u bosnu ,sta ti hocu reci ,prije nego sto kupim neko hebeno skupo auto uvalim se u kredit samo da bih pokazao nekome na FB oticu radje u Bosnu u nasrkati se onoga bosanskog zraka ....

U ostalom tebi svaka cast !!!!!
detroit-mercy

#92 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by detroit-mercy »

jefferson wrote:
iamia wrote:mozes ti kupiti stan za 20 hiljada,, ali ga ne mozes rentati za $900/month da bi ga otplatio u tri godine.
Jbg, on je nasao sebi neku racunicu, ni ja ni ti ne znamo koliko je paltio stan i kako ga renta.
Ti konstantno tudje zivote gledas kroz svoj, a to nikako ne moze.
Tip ima problem, nikada u USA nije ubo malo bolji posao, radio je za Financial Services, znas ono 100 njih pocne 99 kvita nakon mjesec i onda mu je svako kriv. Uglavnom pise nebuloze ovuda, odnosno svako ko nije patetican kao on mu je kriv.
Izgleda da mu treba da skeniram moj W2 i sve titles i tax returns da bi mu dokazao nesto.
Stan kupljen za $20,000, $2,000 down, rentam za $770 mjesecno. Pa sad zaracunaj koliko ti treba da se otplati, da li je 34,36 ili 38 mjeseci manje je vazno. Moj ROI je otprilike 3 godine.
Lacrosse

#93 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Lacrosse »

iamia wrote:

Koliki je to porez?

3000 dollara godisnje, s tim da ti djete ide u Americku skolu u suburbiji (jer od poreza se placa skolski distrikt da bi ti djeca u njega isla besplatno)

I na kraju ti kroz porez, i taj porez vrate, od godine do godine igras se ping-pong-a....

U Bosni ce uskoro uvesti poreze na nekretnine. Samo treba da zaduzenost bude jos vec-a, ne dozvoljavaju biznisima da se razvijaju od porezne stope, a PDV 17%, pa u Americi nema drzave da je PDV vise od 9% (gdje ja zivim je 6.25%), i jos ti se vrati, recimo kupi automobil, sav porez se od tog automobila vrati sljedece godine jer stimuliras ekonomiju svojom kupovinom.

Kuca se upravo kupuje zbog poreza, jer ako meni Amerika uzme blizu 100 hiljada dollara godisnje za porez, na koji nacin da ga ja vratim? Tako sto sve kamate i poreze odbijem od svojih primanja i onda trazim da mi vrati drzava pare jer nisam zaradio onoliko koliko pise vec mnogo manje. I drzava uzme i pregleda i vrati ti sumu novca. Drugo, ovdje firmu otvorim za 5 minuta, npr. LLC, otvorio sam u svoje ime pa tako tvrdim da moje auto pripada mojoj firmi i da miljaza koju predjem od kuce do posla je u stvari miljaza koju firma placa, pa imam kancelariju i prostor u kuci svojoj od firme, i to nesto kosta, pa putovanja i karte...

Ne mozes ti bolan iz Bosne nama objasnjavati sta je i kako porez, mozes tu ljudima koji ne znaju pricati kako je sve oporezovano i kako je budala onaj koji investira. Pa cijena kuce 1980 i 2013 je drukcija. Tad je kuca bila 50 hiljada dollara, a danas je 150 hiljada dollara. Ako je neko odplatio mortgage na 50 hiljada neka su mu uzeli jos 50 hiljada u kamatama (koje je on vratio svake godine uredno dokumentirajuci to na porezu), zaradio je covjek 50 hiljada dollara na kuci u kojoj je zivjeo 30 godina. Kad ces ti u Sarajevu zaraditi 50 hiljada dollara sto zivis u nekom stanu 20 godina? Evo od 2000 do 2013 koliko se cijena stanova promjenila?

Jednostavno nemoj stvari da misreprezentiras. Ovdje najgori rentaju stanove. I mi smo svi odatle krenuli i shvatili da nema racunice, i da je bolje dodati 200 dollara na to, da imas svoju kucu i onda igrati poreske igre s racunovodjom kojeg platis 200 dollara da bi ti drzava vratila 10 hiljada dollara svake godine .Pa meni Amerika isplati 13 platu u porezu koji mi vrati a nisam jedini, uzmi npr. kamiondzije. Koliko poreza oni dobiju nazad, koliki su im troskovi, gorivo, kvarovi, zivot, jos uzmu pa ne prijave par tura, i ljudima se vrati veliki dio tog isto poreza.

Istina jeste da je najteze ljudima u sredini jer nasa primanja se znaju, i sve je 1/1, nemas se gdje sakriti ali se zato moras boriti i otimati nazad svoj dio kolaca, i na to imas pravo. U drzavi u kojoj ja zivim ima npr. dan kad nema PDV-a, mozes kupiti sve bez poreza, na taj dan ljudi kupuju svu tehniku ili automobile. Uglavnom lako je pare zaraditi, to moze svaka budala, tesko je novac investirati, i ne treba se nicijoj investiciji smijati jer i najgora investicija je iznad onoga sta zivi 90% ljudi u BiH a to je - puko zaradjivanje i od plate do plate, i sto je najbitnije nauci kroz investicije covjek sta moze i ne moze proci, a u Americi samo dvije stvari moras, umrti i porez platiti ali porez je cak i najveci manji od 50% zarade, dakle cak i ako zaradis milion dollara uzece ti pola, koliki je porez u Europi, 60-70%? Na tako velke zarade. A u Bosni, u Bosni da bi ti uzeli prvo moras da zaradis, sta ce ti uzeti od 1000 maraka, to ljudi u Americi zarade za dan, i tu je bitna razlika, ne govorim ovo da ponozim radnike u Bosni ali kad vec prica neko kako ce napraviti kucu koja ce mu ostatiti sinu i nema poreza, ta je kuca u Bosni a u Bosni sin ti nece nikad moci na posten nacin zaraditi pola miliona, tako da se sve vraca na onu lokacija, lokacija, lokacija... sta mi vrijedi kuca besplatno kad u krugu od 50 km najbolja plata je 3000 maraka?

Uzmi da svaki dan placas PDV17, a u Americi neko 6 posto, jel to razlika 11 posto. Da potrosis 10 hiljada maraka godisnje jel to 1700 maraka PDV-a? Pa gdje je porez na platu koji ne mozes uopste da vratis, ne interesuje drzavu BiH koje ti imas zaduzbine, oni uzimaju svoj dio kolaca onome koje duzan 50 hiljada i 5 maraka. Kad se sve to sabere, sve je to tu negdje u 5 deka. Jedino sto nije u ped deka je mogucnosti. Ja u Americi jos ne znam nikog koje sposoban za rad da nema posla. Jos manje fakultetski obrazovanog. A u Bosni je takav svaki drugi-treci. I dok se za to ne nadje ljeka, ne mogu oni ni uvoditi porez na imovinu, ali, itekako su mogli istjeravati borce i sirotinju iz stanova, da bi se vracali vlasnicima iz one drzave, koji su za vrijeme one drzave bili podstanari u tom stanu a drzava bila vlasnik tog stana, da bi se stanovi prodavali i ljudi koji nikad nisu htjeli u njima zivjeti zaradjivali na tome. Nigdje kao u Bosni se nije imovina kao stambeni fond djelila da bi drzava mogla pljacku i rasprodaju firmi da provede, jer uzimanjem stana od drzave svi ste sudjelovali u pljacki koje se je desila, ali kako cemo sad, kako je sad ljudima u BiH kupiti kucu i stan, mora jedna plata od dvije da se dadne samo za to? Jer omjer cijena nekretnine - plata je ogroman. Pa nije normalno da kuca u BiH kosta 50% cijene u Americi, a primanja 10% Americkih. To znaci da bi mi svi u Americi trebali zivjeti u kucama od po 2-3 miliona? A gdje su puke druge stvari recimo grijanje, koji dio BIH ima centralno grijanje na plin, npr. koliko kostaju drva ili ugalj godisnje, ja ovdje jos nisam nikog cuo da su mu u stan provalili ili da su mu auto ukrali, to se ne desavaja jednostavno, osim u ghetima, to je onaj najgori kriminal koji nece niko osim na drogama ljudi, a zatvori i sudstvo funkcionalno, 2 miliona u zatvorima, u Bosni se Turkovicu nekom sudi 2 godine jel kakio, jel piskio, dok se porez muze a sudija ima platu od 5000 maraka, ama u Americi bi vec primao crnu kitu kao uzinu svaku noc, ovdje nema medijskog pokrivanja jednom kad si u sudnici gotovo je.
detroit-mercy

#94 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by detroit-mercy »

luckylaka wrote:Kupio kucu 2005 za $240.000 ta kuca i sad toliko vrijedi,necu je nikad otplatiti (koji ce mi qrac)dakle vrijednost kuca ista skoro kao i prije 10-20 godina,kamata malo opala.Otplatim malo uzmem kes dok mi se ukaze prilika pa sa familijom Bosna,meksiko,Havaji,kafana,rostilj,moja raja.E sad mogao sam napisati i da sam tu kucu platio $120.000 i da imam ratu $300 onda bi slagao sebe nebi vas :-D
Kao prvo, ti si se uvalio u dobru kredu sa kucom od 240k i radnickim poslom. Takva nekretnina za nekoga ko zaradjuje manje od 100k na godinu je u principu posao-kuca-posao, ali to je bio tvoj izbor. Sam si ga napravio.
Ja sam 2009te kupio kucu koja je prije toga bila prodata/vrednovana $212,000 za 99,000. To je bio vrhunac foreclosure marketa, kada si bukvalno u svakoj ulici imao po 6-7 foreclosed kuca. Dao sam 25k ucesca i dugujem oko 73k-74k za kucu, tako da skeptici mogu da izracunaju koliko bih ja mogao mjesecno da placam za to. Hebiga, nekome je kriza dobro dosla a neko je nahebao, i ja da sam kupio kucu prije 2009te bi se sada vjerovatno ujedao za guzicu :mrgreen: i pricao kako nista ne valja.
detroit-mercy

#95 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:

Sta nazivas zestokim porezom, zestok porez ti je kada ti od bruto plate uzmu preko 50% i jos ti natovare 17% PDVa na sve izmedju ostalog i na hranu :mrgreen: . Mucni malo glavom, nemoj na prvu :mrgreen: . Otplacena ili neotplacena, porez je isti, zasniva se na procijenjenu vrijednosti imovine :mrgreen:.
iamia

#96 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

detroit, 'de reci tacno gdje si kupio taj stan 20 hiljada keka, pa ga rentujes za $750.00 ?

molim , lokaciju,, pa da dokazem kako lazes. kao onaj put kad si rekao da imas 8 jarana sa privatnim biznisima, i svi uspjesni, svi se rasipaju parama.

ps. lacrosse,, ne znam gdje da pocnes sa tobom.
ti ne lazes ocigledno,, samo su neke stvari ne povezane.
detroit-mercy

#97 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:kao prvo kaze detroit da je kupio stan prije godinu dana, i da ce ga za dvije godine otplatiti.

a do toga nece doci.
Jeli i za ovo treba da ti podastrem papire, 2004ta kondo 105k, dao 25k dole, 80k dugovao banci, rentam ga za $850 mjesecnom, pa ti racunaj. Ostalo jos par godina :mrgreen: . Koji si ti skeptic jebote :skoljka: , pa covjece ne mozes mjeriti tudje zivote svojim.
iamia

#98 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

skusaj,,, detroit,,, molimt te prestani. nemam volje razvaljivati nikoga,, niti probijati balone ljudima.
jednostavno priznaj da si slagao.

gdje ces ti kupiti nesto za 20 hiljada i rentati za 750 ??
pa zivis u fantaziji covjece.

kad kupit nesto za 20 hiljada to je polusruseno.
moras investirati jos 50 hiljada da napravis ga dostojnim rentovanja.

evo ovdje u detroit,, najjeftiniji stan: $450/ mjesecno.
ali ima sve .
http://www.rent.com/michigan/detroit-ap ... ank=1&fl=0

Amenities
Cable/Satellite Ready
Carpeting
Ceiling Fan
Central Heat and Air
Crown Molding
Handicap Access Units Available
Hardwood Floors
Soon To Come Exercise Room
Tile Flooring
View
Walk-In Closets

Kitchen
Refrigerator
Self Cleaning Oven
Stove

Laundry
On Site Laundry Facility
Washer and Dryer Connections in Unit

---------------------------------------------
ne mozes ti sve ovo gore imati, i platiti 20 hiljada.
nemoj, bolan, kako te nije grehota ?>
ljudi ce stvarno pomisliti.. pa krenuti tamo. :lol:
detroit-mercy

#99 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:detroit, 'de reci tacno gdje si kupio taj stan 20 hiljada keka, pa ga rentujes za $750.00 ?

molim , lokaciju,, pa da dokazem kako lazes. kao onaj put kad si rekao da imas 8 jarana sa privatnim biznisima, i svi uspjesni, svi se rasipaju parama.

ps. lacrosse,, ne znam gdje da pocnes sa tobom.
ti ne lazes ocigledno,, samo su neke stvari ne povezane.
Sterling Height, Michigan. Je li treba i tacna adresa i da ti skeniram cek koji mi tenant svaki mjesec uplacuje. Pogledaj malo, raspitaj se, cijene stanova su bukvalno rohnule toliko da je bilo za ne povjerovati a rente su ostale iste pa cak i porasle jer dosta raje nije vise moglo tako lako dobiti kredu ko prije.
Evo danas treba da nazovem za jos jedan stan, cijene ga $20,000 Warren Michigan.
Mada je primjetno da je sve manje i manje stanova po toj cijeni jer se dosta ocistio market i cijene su krenule gore.
Skepticizam nije dobra stvar :mrgreen: , ako si ti napravio gresku, nemora znaciti da su svi.
detroit-mercy

#100 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:skusaj,,, detroit,,, molimt te prestani. nemam volje razvaljivati nikoga,, niti probijati balone ljudima.
jednostavno priznaj da si slagao.

gdje ces ti kupiti nesto za 20 hiljada i rentati za 750 ??
pa zivis u fantaziji covjece.

kad kupit nesto za 20 hiljada to je polusruseno.
moras investirati jos 50 hiljada da napravis ga dostojnim rentovanja.

evo ovdje u detroit,, najjeftiniji stan: $450/ mjesecno.
ali ima sve .
http://www.rent.com/michigan/detroit-ap ... ank=1&fl=0

Amenities
Cable/Satellite Ready
Carpeting
Ceiling Fan
Central Heat and Air
Crown Molding
Handicap Access Units Available
Hardwood Floors
Soon To Come Exercise Room
Tile Flooring
View
Walk-In Closets

Kitchen
Refrigerator
Self Cleaning Oven
Stove

Laundry
On Site Laundry Facility
Washer and Dryer Connections in Unit

---------------------------------------------
ne mozes ti sve ovo gore imati, i platiti 20 hiljada.
nemoj, bolan, kako te nije grehota ?>
ljudi ce stvarno pomisliti.. pa krenuti tamo. :lol:
Uporno ti promice da ja nemam veze sa Detroitom, zivim izvan Detroita i nekretnine imam izvan Detroita.
Post Reply