Kako srediti bosanske dokumente u Danskoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
daleko

#1 Kako srediti bosanske dokumente u Danskoj

Post by daleko »

Slijedi opis za sve one koji zele procitati jedno uspjelo iskustvo u Danskoj u vezi sredjivanja/vadjenja bosanskih dokumenata.

Ja sam jedna od onih koja je protjerana iz Bosne i Hercegovine 1993., dosla kao maloljetnik u Dansku, nisam imala bh. licnu kartu, jedini dokument je bio rodni list koji je mama ponijela (i tadasnju zdrastvenu knjizicu :) koja naravno nicemu nije vrijedila).

Poslije 16 godina u Danskoj postala sam prvo punoljetna, onda se udala sto je rezultiralo da sam promijenila svoje prezime i uzela muzevo, koji je takodjer protjeran i koji je bio maloljetnik kada je izbjegao. Oboje imamo dansko drzavljanstvo a bosanskog se nismo odrekli. Ako nam to budu trazili onda cemo se odreci danskog, a zelja nam je da u svakom slucaju zadrzimo bosansko.

Dobili smo dijete koje je dobilo danski rodni list i tako da su nam danski papiri i pasosi na muzevom prezimenu i skroz su regularni.

E sada: u Bosni mene pod muzevim imenom nema, djeteta takodjer ne poznaju bh. knjige, a ja i muz postojimo u knjigama rodjenih u razlicitim opstinama u Republici Srpskoj.

Ja sam stupila u kontakt sa bh. ambasadom u Kopenhagenu, na njihovoj stranici sam isprintala sve trazeno, popunila, prevela, uradila "apostile pecat" i sve to predala u ambasadu. Mislim da odavno nisu imali "tezi" slucaj. Bili su ljubazni i objasnili mi da cu dugo cekati jer opstine moraju izmedju sebe sve to povezati i uraditi. Bilo mi je svejedno, jednom se to radi i sredi tako bila sam spremna na potrebno cekanje.

Dakle dosli su i sljedeci rezultati:
1.Ovjeravanje mog i muzevog maticnog broja u nasim opstinama (registrovanje u CIPS sistem iz kojeg nas niko nikada ne izbrisa :))
2. Registrovanje naseg braka u Bosni
3. Moje ime je preslo na muzevo u opstini gdje sam rodjena i moji novi papiri su na muzevom prezimenu.
4. Registrovanje naseg djeteta u Bosni
5. Moje dijete ima danas maticni broj i drzavljanstvo Bosne i Hercegovine.

Svima onima koji su to odavno uradili, cestitam na uradjenom.
Drugim koji to jos uvijek nisu uradili a zele, rado cu im objasniti proces kroz koji sam prosla u vise detalja, ako zele da ucine te korake preko ambasade u Danskoj.

Razgovarala sam sa nasom ambasadom kada mi se dijete rodilo oko ove problematike, dakle 2004., i rekli su mi tada da to sredim kada odem na ferije u Bosnu. To mi tada nije odgovaralo, mi idemo u Bosnu na ferije 14 dana, zivili smo u opstinama daleko jedna od druge i vremenski to nije bilo izvodljivo za nasu familiju.
Prosle su 4 godine od tada, ponovo sam ih kontaktirala, ovaj put ih isto pitala i objasnila sta zelim da uradim od papira i bili su veoma prijatni, i cestitali mi na kcerkinom drzavljanstvu poslije obavljenog posla.

Tada neizvodljivo je ove godine postalo izvodljivo i sve to me jako obradovalo i sada nekako bolje spavam kada znam da je taj dio dokumentacije u najboljem redu.

Sve je to trajalo ukupno 7 mjeseci, i troskovi su bili oko 1500 -1700 DKK, najveci troskoci idu na prevod papira od maticara kao i danski rodni list i "appostille pecat".

Pozdrav
Soul_Sista

#2 Re: Kako srediti bosanske dokumente u Danskoj

Post by Soul_Sista »

Cestitam tebi, tvom muzu i djetetu vizavi sredjivanja bosanskih papira.
Jedna od stvari koja me raduje iz tvog iskustva je to da su vam u Bosanskoj ambasadi izasli u susret, pokazali ljubaznost i razumijevanje, volju da pomognu. Imam osjecaj da su ovakve price vise neki izuzetak nego pravilo. Nadam se da grijesim i da ce ih biti vise.

Lijep pozdrav!
:)
Angelina84

#3 Re: Kako srediti bosanske dokumente u Danskoj

Post by Angelina84 »

mislim da nećeš ništa postići odricanjem od danskog državljanstva, naprotiv... Sa danskim državljanstvom uvijek možeš doći u Bosnu, a sa bosanskim ćeš još dugo imati probleme.. (Ja ne bih da sam na tvom mjestu, barem sad zasad, a to se uvijek može promijeniti). Sorry što ti nisam dala neki konstruktivan prijedlog, jer ne znam puno i tome, ali samo mi je zapelo za oko to državljanstvo :)
daleko

#4 Re: Kako srediti bosanske dokumente u Danskoj

Post by daleko »

Angelina,

Hvala tebi na odgovoru.

Tema posta nije da li treba da se odreknem drzavljanstva vec da se dokumenti mogu sredivati posredstvom ambasade u Danskoj.
Da moja i muzeva odluka nije jasna, ne bi ni trazila papire da sredimo, kao ni kcerkine.

Ima nas razlicitih po tome pitanju, neki na pitanje drzavljanstva gledaju na jedan nacin, drugi opet na neki drugi. Sve je to malo komplikovanije nego sto izgleda sa rijecima: "Odricim se jednog ili drugog". Sve je to malo dublje od "dolazenja bez vize" u jednu ili drugu drzavu. Ali ta tema za drugi post, ovaj je informativne prirode za one koji imaju nesredene bosanske dokumente kao sto sam do juce i ja imala.

Pozdrav
Post Reply