Kako spojiti racunar sa tv-om?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
FastRide1

#1 Kako spojiti racunar sa tv-om?

Post by FastRide1 »

Pozdrav. Zanima me da li neko zna kako da spojim racunar sa tv-om? Tv je Sony Bravia, a komp ima graficku AMD Athlon 4200+ i nema HMDI prikljucak koji ima TV za kopcanje. Uspijem konektovati TV sa kompom preko kabla za monitor, msm da se zive VGA, ali stalno steka i pojavljuje se NO SYNC i nema zvuka. Hvala svima na odgovorima.
RNG_25

#2 Re: Kako spojiti racunar sa tv-om?

Post by RNG_25 »

FastRide1 wrote:Pozdrav. Zanima me da li neko zna kako da spojim racunar sa tv-om? Tv je Sony Bravia, a komp ima graficku AMD Athlon 4200+ i nema HMDI prikljucak koji ima TV za kopcanje. Uspijem konektovati TV sa kompom preko kabla za monitor, msm da se zive VGA, ali stalno steka i pojavljuje se NO SYNC i nema zvuka. Hvala svima na odgovorima.
VGA kabal prenosi samo sliku, ne i zvuk. Ako koristiš VGA kabal, onda trebaš zasebnim kablom povezati zvučni izlaz iz računara sa ulazom na TV-u.

Generalno, za rezolucije iznad 1280 x 1024 se NE preporučuje VGA interfejs (zbog raznih problema), već ili DVI ili HDMI. Kako tvoj računar nema HDMI, vidi ima li DVI konektor. U krajnjoj liniji, možeš nabaviti DVI->HDMI adapter/konverter, pa tako povezati računar sa TV-om - bar slike što se tiče. Nisam siguran da ćeš imati zvuk, jer koliko znam DVI ne prenosi zvuk, a konverter DVI->HDMI ti onda može poslužiti samo za sliku. Dakle, zaseban zvučni kabal ti treba.

Ili nabavi neku jeftinu grafičku kartu sa HDMI-om...
Post Reply