Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post Reply
Chika Krlja

#1 Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Chika Krlja »

U Kantonu Sarajevo nezaposleno 71.779 osoba

U Kantonu Sarajevo je trenutno nezaposleno 71.779 osoba, što je za 862 osobe ili 1,19 posto manje u odnosu na prošli mjesec, a u odnosu na broj nezaposlenih osoba u istom periodu prošle godine broj nezaposlenih osoba smanjen je za 982 ili 1,35 posto.

POVEZANO
Konaković: Zbog čega oni koji su kritikovali ovu vladu ne predlažu nova imena?
Usvojen Budžet Kantona Sarajevo u iznosu od 798 miliona KM
Završen Plenum, građani KS će redefinisati svoje zahtjeve
U Kantonu Sarajevo posao za 300 nezaposlenih osoba
Šalter sala u zgradi KS sutra počinje s radom
U Kantonu Sarajevo nezaposleno 71.779 osoba Kako je Agenciji FENA potvrđeno u prema podacima JU "Služba za zapošljavanja Kantona Sarajevo", najveći broj registriranih nezaposlenih osoba evidentiran je u općinama Novi Grad (19.976) i Ilidža (11.660), a najveća stopa nezaposlenosti već nekoliko godina registrirana je u općinama Ilijaš (45,34 posto), Trnovo 34,05 posto i Hadžići 36,60 posto.

U prošlom mjesecu Služba za zapošljavanje posredovala je u zapošljavanju za 1.378 osoba i to 383 sa visokom stručnom spremom (VSS), 14 sa višom stručnom spremom, 521 sa srednjom stručnom spremom, šest VKV, 343 s KV, tri PLV i 103 NKV radnika, što je za 145 osoba više u odnosu na prošli mjesec.

Aktivnosti zaposlenih u JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo", kao i reformski procesi koji se već nešto više od godini dana provode u ovoj ustanovi u saradnji s međunarodnim institucijama, sigurno su imale uticaja na zaustavljanje višegodišnjeg rasta nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, smatraju u Službi.

Inače, Služba za zapošljavanja Kantona Sarajevo prva je u Federaciji BiH otvorila Ogledni biro Novo Sarajevo, kao i Klub za traženje posla u kojem se primjenjuju evropski standardi u radu sa nezaposlenim osobama.

- Zajednički rad, ako je suditi po ostvarenim rezultatima, dobar su primjer u kom pravcu treba da idu službe za zapošljavanje u budućnosti - ističu u ovoj službi.
drunken tiger

#2 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by drunken tiger »

Treba početi otvarati fabrike, proizvodnju a maniti se otvaraja kojekakvih tržnih centara gdje će raditi ljudi za 300-400KM mjesečno od jutra do mraka. Dokle god mi, narod ne budemo sposobni natjerati one koje izaberemo da otvore fabrike, uvežu proizvodnju, transport, plasiranje robe na tržište i sl. ne možemo pričati o povećanju broja zaposlenih. Toliko poljoprivrednih proizvoda propadne jer vlast neće da pomognje proizvođačima da plasiraju robu na tržište.
Ali Kemal

#3 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Ali Kemal »

Tesko da ce se ekonomija pokrenuti dok se energija trosi na JMBG, slucaj Sejdic -Finci, pitanjima sta je Dodik jutros jeo za dorucak, jel Kusta opro kosu, ko je osnovao novu stranka danas, a pogotovu sa idejama kako da se preglasaju Hrvati, a da je sve po ustavu.
U takvom okruzenju je nemoguce uraditi nesto sto bi moglo da reformise drustvo i pokrene ga u pravcu ekonomskog razvoja.
Trenutno, sto traje vec dvadesetak godina :D , je idealna situacija za muljatore i nacionalisticke lopove koji nacionalizmom drze narod pod uzdama i uzimaju lovu lopatom.
Prema tome jedini spas je federalizacija Federacije BiH :bih:
O'zone
Globalni moderator

#4 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by O'zone »

Smanjiš doprinose na plate i natjeraš poslodavce da prijave radnike koji rade na crno.

Izvršiš masovno iseljavanje nezaposlenih iz države.
jahh

#5 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by jahh »

Tako sto ce se zaposliti nezaposleni.
seln

#6 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by seln »

Ali Kemal wrote: Prema tome jedini spas je federalizacija Federacije BiH :bih:
Ima i druga opcija: svi kojima se ne svidja da odsele.
Ali Kemal

#7 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Ali Kemal »

seln wrote:
To je individualno rjesenje i u pravu si, tako da mozes i ti da se odselis.
seln

#8 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by seln »

Ali Kemal wrote:
seln wrote:
Pa mozes i ti da se odselis.
Vec jesam. Budi i ti principijelan pa se fino pokupi iz BiH.
Ali Kemal

#9 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Ali Kemal »

seln wrote:Vec jesam. Budi i ti principijelan pa se fino pokupi iz BiH.
Izvini nisam skonto odmah, tvoj recept za smanjivanje nezaposlenosti je iseljavanje stanovnistva.
Ima logike :oops:
seln

#10 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by seln »

Ali Kemal wrote:
seln wrote:Vec jesam. Budi i ti principijelan pa se fino pokupi iz BiH.
Izvini nisam skonto odmah, tvoj recept za smanjivanje nezaposlenosti je iseljavanje stanovnistva.
Ima logike :oops:
Ne, moj recept za smanjivanje nezadovoljstva stanovnistva je da se nezadovoljni isele.
Nema stanovnistva - nema nezadovoljnih.
A te ercegbosanske zelje pisi u pismu didu Bozicnjaku.
Alfons Kauders

#11 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Alfons Kauders »

jahh wrote:Tako sto ce se zaposliti nezaposleni.
:D

cojk sve reko

a sad morete zatvorit temu

cak je i ercegsrbin ali kemal mudro zakljucio da je najbolji nacin za smanjenje nezaposlenosti federalizacija (pazi sad ovo) federacije... ko da kazes "deflorisanje kurve"...
Indigont

#12 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Indigont »

Tako sto ce se liberalizirati ekonomija i omoguciti bolje poslovno okruzenje za poduzetnike.

Znaci da se ne ceka na otvaranje firme mjesecima nego u par dana kao u zapadnim drzavama i da se ne placa 2000KM nego 140 (mislim) ko u Britaniji itd.

Da otvaranje firme bude nesto bezbolno, a i da propadanje firme ne bude nesto uzasno tragicno nego prirodan tok ispitivanja trzista i poduzetnickog rizika.

Drzava ne otvara firme vise, davno smo presli na kapitalizam.
Ali Kemal

#13 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Ali Kemal »

Alfons Kauders wrote:
jahh wrote:Tako sto ce se zaposliti nezaposleni.
:D

cojk sve reko

a sad morete zatvorit temu

cak je i ercegsrbin ali kemal mudro zakljucio da je najbolji nacin za smanjenje nezaposlenosti federalizacija (pazi sad ovo) federacije... ko da kazes "deflorisanje kurve"...
Prvo ja sam Bosanac :bih:
Drugo, federalizacija Federacije zvuci na prvi pogled paradoksalno, ali BiH je svakako puna paradoksa, tako da bi to bilo jedno od rjesenja za stvaranja preduslova za ekonomski oporavak.
seln

#14 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by seln »

Ali Kemal wrote:
Prvo ja sam Bosanac :bih:
I Jenna Jameson je djevica.
JThomas

#15 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by JThomas »

valjda malo 10 kantona + opštine + gradovi...
emmir1

#16 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by emmir1 »

Treba slijediti pozitivan primjer SDA i Bakira.

Kako se nedavno pohvalio na tv , otvorili su centar te su podijelili neke krave.

Jebote tačno me sramota bilo što sam Bošnjak kada izvali tu glupost.
Stoner

#17 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Stoner »

Kao što već neko reče trebamo liberalizirati tržište , uvesti flat tax poreze, smanjiti sve doprinose, izvrsiti nekoliko trzisnih reformi , izvrsiti dobre i uspjesne privatizacije svih drzavnih firmi, smanjiti regulacije i ukinuti izmišljene inspekcije te ograničiti državnu intervenciju jer motor ekonomije treba da bude privatni sektor i slobodno tržište kao i u svim razvijenim zemljama.

Jednostavno, treba nam više pravog brutalnog kapitalizma a manje korporatizma,socijalizma i krony kapitalizma...
Hajvan

#18 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Hajvan »

Stoner wrote:Kao što već neko reče trebamo liberalizirati tržište , uvesti flat tax poreze, smanjiti sve doprinose, izvrsiti nekoliko trzisnih reformi , izvrsiti dobre i uspjesne privatizacije svih drzavnih firmi, smanjiti regulacije i ukinuti izmišljene inspekcije te ograničiti državnu intervenciju jer motor ekonomije treba da bude privatni sektor i slobodno tržište kao i u svim razvijenim zemljama.

Jednostavno, treba nam više pravog brutalnog kapitalizma a manje korporatizma,socijalizma i krony kapitalizma...
objasni što će se ovim desiti i kako cu ja bolje živjeti (evo cekam to vec par decenija- vazda neke krize, još od 1980. pa naovamo)…

evo sve da se uradi kako ti kažeš, što će se desiti?

nastranu to što je vecina ovog vec implementirana i vidimo rezultate te liberalizacije (jednosmjerne- samo u našem pravcu)...
Alfons Kauders

#19 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Alfons Kauders »

Hajvan wrote:
Stoner wrote:Kao što već neko reče trebamo liberalizirati tržište , uvesti flat tax poreze, smanjiti sve doprinose, izvrsiti nekoliko trzisnih reformi , izvrsiti dobre i uspjesne privatizacije svih drzavnih firmi, smanjiti regulacije i ukinuti izmišljene inspekcije te ograničiti državnu intervenciju jer motor ekonomije treba da bude privatni sektor i slobodno tržište kao i u svim razvijenim zemljama.

objasni što će se ovim desiti i kako cu ja bolje živjeti (evo cekam to vec par decenija- vazda neke krize, još od 1980. pa naovamo)…

evo sve da se uradi kako ti kažeš, što će se desiti?

nastranu to što je vecina ovog vec implementirana i vidimo rezultate te liberalizacije (jednosmjerne- samo u našem pravcu)...
covjek ima pravo.... a vecina ovog nije implementirana

cak se i raja protivi takvim reformama... jer kontaju da svi trebaju raditi za drzavu i biti zasticeni kao bijeli medvjedi
Cohers

#20 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Cohers »

https://www.facebook.com/smrt.tamnom.vi ... ercegovini

zetbegovićeva vlast, od 2010. ponovo predvođena Zlatkom Lagumdžijom - ZLOM! = Kadija te tuži, kadija ti sudi! = Tamni vilajet! / SMRT TAMNOM VILAJETU! - SLOBODA BOSNI I HRCEGOVINI!
bh.tornjak

#21 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by bh.tornjak »

drunken tiger wrote:Treba početi otvarati fabrike, proizvodnju a maniti se otvaraja kojekakvih tržnih centara gdje će raditi ljudi za 300-400KM mjesečno od jutra do mraka. Dokle god mi, narod ne budemo sposobni natjerati one koje izaberemo da otvore fabrike, uvežu proizvodnju, transport, plasiranje robe na tržište i sl. ne možemo pričati o povećanju broja zaposlenih. Toliko poljoprivrednih proizvoda propadne jer vlast neće da pomognje proizvođačima da plasiraju robu na tržište.
Otvarati fabrike...?????

Da, u pravu si....samo,postavlja se pitanje STA proizvoditi i KOME proizvoditi....?
Onima kojima je draze da kupuju STRANO a ne DOMACE...?
Prvo treba narod da rascisti sam sa samim sobom sta hoce.
Kad se budu kupovali domaci prozvodi.....fabrike ce nicati jedna za drugom......a samim time i nezaposlenost ce se svesti u granice "normale".
Do tada....patnja....!!!!!
It_is_a_Leclerc

#22 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by It_is_a_Leclerc »

Nažalost, još uvijek je dominatno razmišljanje u bh. narodima koje datira iz komunizma da će država otvarati fabrike. Ja s bolom u duši i tužnim srcem, javljam da države u kapitalizmu ne otvaraju fabrike. Država može subvencionirati izgradnju, poticati otvaranje fabrika, ali da će država otvoriti, šta ja znam, konfekciju "Borac" - neće.

Mi imamo veliki broj (ružno zvuči) neupotrebljivih visokoobrazovanih profila koji ne bi dobili posao ni u Oslu, a kamoli u BIH. Tu mislim na ekonomiste, pravnike, učitelje, politologe itd. Svi oni čekaju da se oslobodi mjesto na nekom šalteru, na ionako prezagušenim budžetskim jaslima.

Kako to smanjiti ?! Jednostavno. Treba, prvo, ukinuti praksu da poslodavac koji prijavljuje radnika ima troškove u iznosu duple plate tog radnika na ime kojekakvih doprinosa. Donijeti set poticajnih zakona (ili ga barem prepisati od Crne Gore) i omogućiti stranim investitorima mogućnost da za 48 sati dobiju potrebne dozvole za rad u BiH i slične olakšice. Zatim, snažnije poticati povratak poljoprivredni. Nije sramota baviti se uzgojem neke kulture i njenim otkupom. Znam ljude koji su počeli sa baštom iza kuće, a sad su od koperacije krastavca uspjeli napraviti plastenik i mehanizaciju.
Paranoid

#23 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Paranoid »

It_is_a_Leclerc wrote:Nažalost, još uvijek je dominatno razmišljanje u bh. narodima koje datira iz komunizma da će država otvarati fabrike. Ja s bolom u duši i tužnim srcem, javljam da države u kapitalizmu ne otvaraju fabrike. Država može subvencionirati izgradnju, poticati otvaranje fabrika, ali da će država otvoriti, šta ja znam, konfekciju "Borac" - neće.

Mi imamo veliki broj (ružno zvuči) neupotrebljivih visokoobrazovanih profila koji ne bi dobili posao ni u Oslu, a kamoli u BIH. Tu mislim na ekonomiste, pravnike, učitelje, politologe itd. Svi oni čekaju da se oslobodi mjesto na nekom šalteru, na ionako prezagušenim budžetskim jaslima.

Kako to smanjiti ?! Jednostavno. Treba, prvo, ukinuti praksu da poslodavac koji prijavljuje radnika ima troškove u iznosu duple plate tog radnika na ime kojekakvih doprinosa. Donijeti set poticajnih zakona (ili ga barem prepisati od Crne Gore) i omogućiti stranim investitorima mogućnost da za 48 sati dobiju potrebne dozvole za rad u BiH i slične olakšice. Zatim, snažnije poticati povratak poljoprivredni. Nije sramota baviti se uzgojem neke kulture i njenim otkupom. Znam ljude koji su počeli sa baštom iza kuće, a sad su od koperacije krastavca uspjeli napraviti plastenik i mehanizaciju.
Sve je to lijepo receno, ali nema nista od toga sve dok se omladina ne upregne na jednogodisnju obavezu radne akcije. Takva jedna radna obaveza bi trebala da bude umjesto sluzenja vojnog roka, a za svoje angazovanje bi trebala biti stimulisana iz budzeta. Svaki omladinac/ka bi svoj angazman dobio na osnovu strucne spreme.

Naravno svi ti radovi ne bi smjeli biti u svrhu potpomaganja privatnog sektora, kao sto je to slucaj u Hr. gdje omladina radi za 1600 kuna mjesecno da bi dobili radno iskustvo... nego na podizanju drzavne infrastrukture, a samim time i postizanja radnih navika.

Takav jedan zakon bi doprinjeo boljem standardu, okolisu, a smanjio bi se broj kriminala.

PS: Tek onda Leclerc bi moglo doci na red ono sto si napisao.
Ali Kemal

#24 Re: Kako smanjiti nezaposlenost ?

Post by Ali Kemal »

sastrore wrote:
Chika Krlja wrote:U Kantonu Sarajevo nezaposleno 71.779 osoba
Uvesti jasne regulative o zaposlenju unutar kantona Sarajevo, sto znaci, u kantonu Sarajevo trebaju iskljucivo raditi radnici sa podrucja FBIH, ...
Znaci ti si za podjelu Bosne i Hercegovine?
Post Reply