Kako skupiti pare za Hadz?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Connaisseur Karlin

#76 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Connaisseur Karlin »

vazi wrote:Moj rahm pra svekar je bio trgovac i ostavljo pare za hadza iza grede u radnji, kao ako nisu halal nek ih mis odnese :-D

I nije ih mis ni pipno vec je dedo obavio hadz .
pa zar nisu bile zakljucane u metalnoj kutiji :D
Connaisseur Karlin

#77 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

insomnia78 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
insomnia78 wrote: To nema veze sa trinestom platom.
Ko daje Bozicnicu?
Onaj ko daje i plate ali to nema veze. Firme koje imaju trinestu platu opet daju bozicnicu
Begetu, sve je to zaradjeno , i ti i animlas gnjavite sa nonsense primjerima kako bi pokusali reci da nesto ne stima sa etikom i morlamom osoba :D :lol:

vas dvojica ste Sveci, trebao bi vas oboijcu ubaciti medju freske :D
Bloo
Globalna šefica

#78 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ko daje Bozicnicu?
Onaj ko daje i plate ali to nema veze. Firme koje imaju trinestu platu opet daju bozicnicu
Božicnica/Bajramluk (ima i toga, obično bude ili jedno ili drugo ali svim radnicima) se isplaćuje nevezano za 13. platu koja se može isplatiti kroz premiju ili dobit društva.
A i ne mora :D
Zejnep

#79 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Zejnep »

HardcoreMX wrote:...pokrade ljude, mito uzima i podaje, prevari, podvali,...skupi..i onda ode da gadja sejtana...dijabolicno bas...
Možda zato i ide :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#80 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Bloo wrote:
insomnia78 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ko daje Bozicnicu?
Božicnica/Bajramluk (ima i toga, obično bude ili jedno ili drugo ali svim radnicima) se isplaćuje nevezano za 13. platu koja se može isplatiti kroz premiju ili dobit društva.
A i ne mora :D
uf, ne mora, bome moraju dati, ajme Bloo , nedam zaradjeno, to je moje :D :lol: :kiss:
bosan

#81 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by bosan »

Ja zelim znati je li ta bozicnica dozvoljena ili nije ? Nemojte naglabati ako niste sigurni
Bloo
Globalna šefica

#82 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote: uf, ne mora, bome moraju dati, ajme Bloo , nedam zaradjeno, to je moje :D :lol: :kiss:
To se može provesti kroz bonus radnicima ako se zadovolje razni KPI i znaš već kakve gluposti :)
vazi

#83 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by vazi »

bosan wrote:Za " Arzulaha " par pitanja . Nesto o Hadzu mi je poznato e sad dali je to tacno ne znam . Moj rahmetli dedo je obavio Hadz mislim 1950 i neke , putovali su autobusom mislim mjesec dana . E sad mozemo zamisliti kakav je autobus bio u ono vrijeme i kakvi su bili putevi . Posle toga je isao jos dva puta za ljude koji se dal zbog bolesti ili neceg drugog nisu usudili sami obaviti . Tamo nisu bili u hotelima ( tad ih vjerovatno nije ni bilo ) vec u satorima od nekog obicnog bijelog platna . Tad je ,koliko ja znam , vazilo pravilo da je osoba morala biti situirana , bez dugova i koja bi nakon obavljanja Hadza mogla normalno nastaviti zivjeti . Uglavnom su ta sredstva obezbjedjivala djeca koja su radila i iz zahvalnosti prema roditeljima slali ih na Hadz . Mislim da u to vrijeme a i mnogo godina posle u jednom velikom Bosanskom selu nije bilo ni 10 Hadzija . Tad je to bilo cini mi se puno skuplje nego danas jer je bilo manje para , tesko se zivjelo , mnogim pravim vjernicima se nije ispunila zelja da to obave . Danas je to drugacije . Lakse . Brze . Mogao bi bez problema otici , bio bi mi i red al nisam se ja rijesio mnogih sejtanluka i ne znam da li cu ikad to obaviti . E sad pitanja koja se ne odnose na mene licno ali zelim znati odgovore :

- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako je covjek duzan ili ima kredit ? Nije
- Je li dozvoljeno uzeti kredit ili se zaduziti za obavljanje Hadza ? Nije
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako si korisnik socijalne pomoci al si ustedio za Hadz ? Znam za takav slucaj . Sto da ne ? Ustedio od svoje crkavice.
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga napustiti posao i ganjati penziju - jer pobogu brate gdje ce hadzija raditi ? Dozvoljeno je poslje hadza otici u penziju a razlozi nas se ne ticu, ko smo mi da sudimo ? Ako drzava da penziju sta mi imamo s tim ?
- Je li dozvoljeno voditi djecu na Hadz koja jos nisu svjesna ni Islama niti znacenja Hadza ? Nema prepreke ni zabrane.
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga ako imas djecu koju skolujes traziti za njih stipendiju ? A zasto ne ? Nisu djeca obavila hadz vec otac . I zasto bi njegova djeca bila uskracena za stipendiju ako vec na nju imaju pravo ?
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako ne prakticiras vjeru kao sto bi pravi vjernik trebao ? Jeste. I ko smo mi da sudimo ko je pravi vjernik a ko nije ?
- Je li u redu obaviti Hadz a imas clanove blize familije koji zive u teskom siromastvu ? Je li ispravnije obaviti Hadz ili pomoci rodbini ? Kako ko hoce, sve po vlastitôm nahodjenju.
- Je li dozvoljeno muslimanu da prima bozicnicu jer i od toga stedi da bi otisao na Hadz ? Sto da ne ? To je njegova zarada i ja ne znam da se to igdje zove bozicnica ..

Hvala unaprijed na odgovorima .

Insomnia78 nek ne upada jer ne trazim misljenje kjafira :D :D
Na tel sam pa ne mogu bojiti moje odgovore, eto ti ih pored pitanja, mada mene ne pitas al eto usudjujem se dati svoje misljenje :lol:

I jedno pitanje za tebe : sta tebe uho boli za tog ili te hadzije koji rade tako kako kazes ? Sta ti je u srcu prema njima ?
Connaisseur Karlin

#84 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

bosan wrote:Ja zelim znati je li ta bozicnica dozvoljena ili nije ? Nemojte naglabati ako niste sigurni
halo, to je zaradjen novac :D NIJE POKLON :D
insomnia78

#85 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Joj de banujte je opet hljeba vam. Dje pise da ti neko mora dati trinestu platu? Kamara firmi ih niti ne daje
Zejnep

#86 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Zejnep »

bosan wrote:Ja zelim znati je li ta bozicnica dozvoljena ili nije ? Nemojte naglabati ako niste sigurni
Kod nas u firmi svake nove godine se jedan kolega žali na malu okićenu jelku u hodniku.

Al serbez uzme paketiće za djecu. :mrgreen:

Izvini, naglabam i ja :run:
Zejnep

#87 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Zejnep »

insomnia78 wrote:Joj de banujte je opet hljeba vam. Dje pise da ti neko mora dati trinestu platu? Kamara firmi ih niti ne daje
:lol:
Connaisseur Karlin

#88 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Bloo wrote:
Connaisseur Karlin wrote: uf, ne mora, bome moraju dati, ajme Bloo , nedam zaradjeno, to je moje :D :lol: :kiss:
To se može provesti kroz bonus radnicima ako se zadovolje razni KPI i znaš već kakve gluposti :)
da Bloo, zato su mi animalas i beget smijesni sa svojim nonsense smisalicama :D :lol:

a ovaj bosan je nesto plaho zabrinut za hadz ,a koji nece nikad ni posjetiti :lol: :D
insomnia78

#89 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Bozicnica je POKLON koji firme poklanjaju radnicima za božić.
Connaisseur Karlin

#90 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

insomnia78 wrote:Joj de banujte je opet hljeba vam. Dje pise da ti neko mora dati trinestu platu? Kamara firmi ih niti ne daje
to nisma nigdje napisala :lol:
insomnia78

#91 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
da Bloo, zato su mi animalas i beget smijesni sa svojim nonsense smisalicama :D :lol:

a ovaj bosan je nesto plaho zabrinut za hadz ,a koji nece nikad ni posjetiti :lol: :D
Ona ti prica o trinestoj plati a ne o bozicnici
Connaisseur Karlin

#92 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

insomnia78 wrote:
nema nista dzaba , to je sve zaradjeno :-D
Connaisseur Karlin

#93 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

insomnia78 wrote:
Bloo wrote: To se može provesti kroz bonus radnicima ako se zadovolje razni KPI i znaš već kakve gluposti :)

Ona ti prica o trinestoj plati a ne o bozicnici
Bozicnica ne pada sa neba i nije dzabana od kompanija, to je zaradjen novac :D
Bloo
Globalna šefica

#94 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
Ali se mislim oporezuje kao plata :) firma nije dužna da je isplati koliko ja znam ako ne posluje pozitivno.
Ni regres, ni bozicnice, ni bajramluke, a ni taj institut 13. plate.
Bonuse je "obavezan" ako se zadovoljio KPI na više nivoa (firme i radnika).
Ovo je za Bosnu i Hercegovinu, ne govorim o drugim državama i firmama.

KRAJ PRIČE o ovome. Lik je postavio pitanja. Tema je sklupanje para za Hadz, a ne šta je omogućeno radnicima u okviru radnog prava i granskih i kolektivnih ugovora.
triconja

#95 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by triconja »

Dje feminizam udari korijene tu postepeno nastaje dekadencija i drustvo pada u kaos.

Eee, a evo jedna observacija drustva kao cjeline, imam osjecaj da se ljudi ponasaju po idealima fasizma sve dok njihove licne slobode ili pare (imovinu) neko ne ugrozi, a cim se to desi onda hajmo demokratija i tako to.
animals

#96 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

U Austriji imas cetrnest plata godisnje..
Bozicnica je smisljena da potakne kupovnu moc gradjana i tako
pomazu i privredi..
znaci firme koje zaradjuju moraju nesto i radnicima dati, a ti radnici te pare isto
potrose na proizvode tih firmi..
to je krug koji odlicno funkcionise, jer npr..trgovacke kuce najvise naprave obrta od tih Bozicnica..
a ja sam malo se osvrnuo, na ono Hadz-Bozicnica..
ne ide skupa, nikako..
vazi

#97 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by vazi »

vazi wrote:Moj rahm pra svekar je bio trgovac i ostavljo pare za hadza iza grede u radnji, kao ako nisu halal nek ih mis odnese :-D

:kiss:

Kod tebe sve ok ?

Ne ne vec onako smotane pa " turene" za gredu :lol:
Connaisseur Karlin

#98 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

animals wrote:U Austriji imas cetrnest plata godisnje..
pomazu i privredi..
znaci firme koje zaradjuju moraju nesto i radnicima dati, a ti radnici te pare isto
to je krug koji odlicno funkcionise, jer npr..trgovacke kuce najvise naprave obrta od tih Bozicnica..
ne ide skupa, nikako..
sve je to zaradjeno, kuzis :D

da me Bloo ne torpedira :run:
animals

#99 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

animals wrote:U Austriji imas cetrnest plata godisnje..
pomazu i privredi..
ne ide skupa, nikako..
sve je to zaradjeno, kuzis :D

da me Bloo ne torpedira :run:
Pa sta sam ja napisao :-)
Connaisseur Karlin

#100 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

vazi wrote:

:kiss:

Kod tebe sve ok ?

Ne ne vec onako smotane pa " turene" za gredu :lol:
znam, ali zato mi je smijesno kad je reako da ako nije halal , pojest ce misevi :D

da tebe cmoknem :kiss:
Post Reply