pa zar nisu bile zakljucane u metalnoj kutijivazi wrote:Moj rahm pra svekar je bio trgovac i ostavljo pare za hadza iza grede u radnji, kao ako nisu halal nek ih mis odnese![]()
I nije ih mis ni pipno vec je dedo obavio hadz .
Kako skupiti pare za Hadz?
- Connaisseur Karlin
#76 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
- Connaisseur Karlin
#77 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Begetu, sve je to zaradjeno , i ti i animlas gnjavite sa nonsense primjerima kako bi pokusali reci da nesto ne stima sa etikom i morlamom osobainsomnia78 wrote:Onaj ko daje i plate ali to nema veze. Firme koje imaju trinestu platu opet daju bozicnicuConnaisseur Karlin wrote:Ko daje Bozicnicu?insomnia78 wrote: To nema veze sa trinestom platom.
vas dvojica ste Sveci, trebao bi vas oboijcu ubaciti medju freske
- Bloo
- Globalna šefica
#78 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Božicnica/Bajramluk (ima i toga, obično bude ili jedno ili drugo ali svim radnicima) se isplaćuje nevezano za 13. platu koja se može isplatiti kroz premiju ili dobit društva.insomnia78 wrote:Onaj ko daje i plate ali to nema veze. Firme koje imaju trinestu platu opet daju bozicnicuConnaisseur Karlin wrote: Ko daje Bozicnicu?
A i ne mora
- Zejnep
#79 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Možda zato i ideHardcoreMX wrote:...pokrade ljude, mito uzima i podaje, prevari, podvali,...skupi..i onda ode da gadja sejtana...dijabolicno bas...
- Connaisseur Karlin
#80 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
uf, ne mora, bome moraju dati, ajme Bloo , nedam zaradjeno, to je mojeBloo wrote:Božicnica/Bajramluk (ima i toga, obično bude ili jedno ili drugo ali svim radnicima) se isplaćuje nevezano za 13. platu koja se može isplatiti kroz premiju ili dobit društva.insomnia78 wrote:Onaj ko daje i plate ali to nema veze. Firme koje imaju trinestu platu opet daju bozicnicuConnaisseur Karlin wrote: Ko daje Bozicnicu?
A i ne mora
- bosan
#81 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Ja zelim znati je li ta bozicnica dozvoljena ili nije ? Nemojte naglabati ako niste sigurni
- Bloo
- Globalna šefica
#82 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
To se može provesti kroz bonus radnicima ako se zadovolje razni KPI i znaš već kakve glupostiConnaisseur Karlin wrote: uf, ne mora, bome moraju dati, ajme Bloo , nedam zaradjeno, to je moje![]()
![]()
- vazi
#83 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Na tel sam pa ne mogu bojiti moje odgovore, eto ti ih pored pitanja, mada mene ne pitas al eto usudjujem se dati svoje misljenjebosan wrote:Za " Arzulaha " par pitanja . Nesto o Hadzu mi je poznato e sad dali je to tacno ne znam . Moj rahmetli dedo je obavio Hadz mislim 1950 i neke , putovali su autobusom mislim mjesec dana . E sad mozemo zamisliti kakav je autobus bio u ono vrijeme i kakvi su bili putevi . Posle toga je isao jos dva puta za ljude koji se dal zbog bolesti ili neceg drugog nisu usudili sami obaviti . Tamo nisu bili u hotelima ( tad ih vjerovatno nije ni bilo ) vec u satorima od nekog obicnog bijelog platna . Tad je ,koliko ja znam , vazilo pravilo da je osoba morala biti situirana , bez dugova i koja bi nakon obavljanja Hadza mogla normalno nastaviti zivjeti . Uglavnom su ta sredstva obezbjedjivala djeca koja su radila i iz zahvalnosti prema roditeljima slali ih na Hadz . Mislim da u to vrijeme a i mnogo godina posle u jednom velikom Bosanskom selu nije bilo ni 10 Hadzija . Tad je to bilo cini mi se puno skuplje nego danas jer je bilo manje para , tesko se zivjelo , mnogim pravim vjernicima se nije ispunila zelja da to obave . Danas je to drugacije . Lakse . Brze . Mogao bi bez problema otici , bio bi mi i red al nisam se ja rijesio mnogih sejtanluka i ne znam da li cu ikad to obaviti . E sad pitanja koja se ne odnose na mene licno ali zelim znati odgovore :
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako je covjek duzan ili ima kredit ? Nije
- Je li dozvoljeno uzeti kredit ili se zaduziti za obavljanje Hadza ? Nije
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako si korisnik socijalne pomoci al si ustedio za Hadz ? Znam za takav slucaj . Sto da ne ? Ustedio od svoje crkavice.
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga napustiti posao i ganjati penziju - jer pobogu brate gdje ce hadzija raditi ? Dozvoljeno je poslje hadza otici u penziju a razlozi nas se ne ticu, ko smo mi da sudimo ? Ako drzava da penziju sta mi imamo s tim ?
- Je li dozvoljeno voditi djecu na Hadz koja jos nisu svjesna ni Islama niti znacenja Hadza ? Nema prepreke ni zabrane.
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga ako imas djecu koju skolujes traziti za njih stipendiju ? A zasto ne ? Nisu djeca obavila hadz vec otac . I zasto bi njegova djeca bila uskracena za stipendiju ako vec na nju imaju pravo ?
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako ne prakticiras vjeru kao sto bi pravi vjernik trebao ? Jeste. I ko smo mi da sudimo ko je pravi vjernik a ko nije ?
- Je li u redu obaviti Hadz a imas clanove blize familije koji zive u teskom siromastvu ? Je li ispravnije obaviti Hadz ili pomoci rodbini ? Kako ko hoce, sve po vlastitôm nahodjenju.
- Je li dozvoljeno muslimanu da prima bozicnicu jer i od toga stedi da bi otisao na Hadz ? Sto da ne ? To je njegova zarada i ja ne znam da se to igdje zove bozicnica ..
Hvala unaprijed na odgovorima .
Insomnia78 nek ne upada jer ne trazim misljenje kjafira![]()
I jedno pitanje za tebe : sta tebe uho boli za tog ili te hadzije koji rade tako kako kazes ? Sta ti je u srcu prema njima ?
- Connaisseur Karlin
#84 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
halo, to je zaradjen novacbosan wrote:Ja zelim znati je li ta bozicnica dozvoljena ili nije ? Nemojte naglabati ako niste sigurni
- insomnia78
#85 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Joj de banujte je opet hljeba vam. Dje pise da ti neko mora dati trinestu platu? Kamara firmi ih niti ne daje
- Zejnep
#86 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Kod nas u firmi svake nove godine se jedan kolega žali na malu okićenu jelku u hodniku.bosan wrote:Ja zelim znati je li ta bozicnica dozvoljena ili nije ? Nemojte naglabati ako niste sigurni
Al serbez uzme paketiće za djecu.
Izvini, naglabam i ja
- Zejnep
#87 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
insomnia78 wrote:Joj de banujte je opet hljeba vam. Dje pise da ti neko mora dati trinestu platu? Kamara firmi ih niti ne daje
- Connaisseur Karlin
#88 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
da Bloo, zato su mi animalas i beget smijesni sa svojim nonsense smisalicamaBloo wrote:To se može provesti kroz bonus radnicima ako se zadovolje razni KPI i znaš već kakve glupostiConnaisseur Karlin wrote: uf, ne mora, bome moraju dati, ajme Bloo , nedam zaradjeno, to je moje![]()
![]()
a ovaj bosan je nesto plaho zabrinut za hadz ,a koji nece nikad ni posjetiti
- insomnia78
#89 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Bozicnica je POKLON koji firme poklanjaju radnicima za božić.Connaisseur Karlin wrote:halo, to je zaradjen novacbosan wrote:Ja zelim znati je li ta bozicnica dozvoljena ili nije ? Nemojte naglabati ako niste sigurniNIJE POKLON
- Connaisseur Karlin
#90 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
to nisma nigdje napisalainsomnia78 wrote:Joj de banujte je opet hljeba vam. Dje pise da ti neko mora dati trinestu platu? Kamara firmi ih niti ne daje
- insomnia78
#91 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Ona ti prica o trinestoj plati a ne o bozicniciConnaisseur Karlin wrote:da Bloo, zato su mi animalas i beget smijesni sa svojim nonsense smisalicamaBloo wrote:To se može provesti kroz bonus radnicima ako se zadovolje razni KPI i znaš već kakve glupostiConnaisseur Karlin wrote: uf, ne mora, bome moraju dati, ajme Bloo , nedam zaradjeno, to je moje![]()
![]()
![]()
![]()
a ovaj bosan je nesto plaho zabrinut za hadz ,a koji nece nikad ni posjetiti![]()
- Connaisseur Karlin
#92 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
nema nista dzaba , to je sve zaradjenoinsomnia78 wrote:Bozicnica je POKLON koji firme poklanjaju radnicima za božić.Connaisseur Karlin wrote:halo, to je zaradjen novacbosan wrote:Ja zelim znati je li ta bozicnica dozvoljena ili nije ? Nemojte naglabati ako niste sigurniNIJE POKLON
- Connaisseur Karlin
#93 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Bozicnica ne pada sa neba i nije dzabana od kompanija, to je zaradjen novacinsomnia78 wrote:Ona ti prica o trinestoj plati a ne o bozicniciConnaisseur Karlin wrote:da Bloo, zato su mi animalas i beget smijesni sa svojim nonsense smisalicamaBloo wrote: To se može provesti kroz bonus radnicima ako se zadovolje razni KPI i znaš već kakve gluposti![]()
![]()
a ovaj bosan je nesto plaho zabrinut za hadz ,a koji nece nikad ni posjetiti![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#94 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Ali se mislim oporezuje kao platainsomnia78 wrote:Bozicnica je POKLON koji firme poklanjaju radnicima za božić.Connaisseur Karlin wrote:halo, to je zaradjen novacbosan wrote:Ja zelim znati je li ta bozicnica dozvoljena ili nije ? Nemojte naglabati ako niste sigurniNIJE POKLON
Ni regres, ni bozicnice, ni bajramluke, a ni taj institut 13. plate.
Bonuse je "obavezan" ako se zadovoljio KPI na više nivoa (firme i radnika).
Ovo je za Bosnu i Hercegovinu, ne govorim o drugim državama i firmama.
KRAJ PRIČE o ovome. Lik je postavio pitanja. Tema je sklupanje para za Hadz, a ne šta je omogućeno radnicima u okviru radnog prava i granskih i kolektivnih ugovora.
- triconja
#95 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Dje feminizam udari korijene tu postepeno nastaje dekadencija i drustvo pada u kaos.
Eee, a evo jedna observacija drustva kao cjeline, imam osjecaj da se ljudi ponasaju po idealima fasizma sve dok njihove licne slobode ili pare (imovinu) neko ne ugrozi, a cim se to desi onda hajmo demokratija i tako to.
Eee, a evo jedna observacija drustva kao cjeline, imam osjecaj da se ljudi ponasaju po idealima fasizma sve dok njihove licne slobode ili pare (imovinu) neko ne ugrozi, a cim se to desi onda hajmo demokratija i tako to.
- animals
#96 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
U Austriji imas cetrnest plata godisnje..
Bozicnica je smisljena da potakne kupovnu moc gradjana i tako
pomazu i privredi..
znaci firme koje zaradjuju moraju nesto i radnicima dati, a ti radnici te pare isto
potrose na proizvode tih firmi..
to je krug koji odlicno funkcionise, jer npr..trgovacke kuce najvise naprave obrta od tih Bozicnica..
a ja sam malo se osvrnuo, na ono Hadz-Bozicnica..
ne ide skupa, nikako..
pomazu i privredi..
znaci firme koje zaradjuju moraju nesto i radnicima dati, a ti radnici te pare isto
to je krug koji odlicno funkcionise, jer npr..trgovacke kuce najvise naprave obrta od tih Bozicnica..
ne ide skupa, nikako..
- vazi
#97 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Connaisseur Karlin wrote:pa zar nisu bile zakljucane u metalnoj kutijivazi wrote:Moj rahm pra svekar je bio trgovac i ostavljo pare za hadza iza grede u radnji, kao ako nisu halal nek ih mis odnese![]()
I nije ih mis ni pipno vec je dedo obavio hadz .
Kod tebe sve ok ?
Ne ne vec onako smotane pa " turene" za gredu
- Connaisseur Karlin
#98 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
sve je to zaradjeno, kuzisanimals wrote:U Austriji imas cetrnest plata godisnje..
pomazu i privredi..
ne ide skupa, nikako..
da me Bloo ne torpedira
- animals
#99 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Pa sta sam ja napisaoConnaisseur Karlin wrote:sve je to zaradjeno, kuzisanimals wrote:U Austriji imas cetrnest plata godisnje..
pomazu i privredi..
ne ide skupa, nikako..![]()
da me Bloo ne torpedira
- Connaisseur Karlin
#100 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
znam, ali zato mi je smijesno kad je reako da ako nije halal , pojest ce misevivazi wrote:Connaisseur Karlin wrote:pa zar nisu bile zakljucane u metalnoj kutijivazi wrote:Moj rahm pra svekar je bio trgovac i ostavljo pare za hadza iza grede u radnji, kao ako nisu halal nek ih mis odnese![]()
I nije ih mis ni pipno vec je dedo obavio hadz .![]()
Kod tebe sve ok ?
Ne ne vec onako smotane pa " turene" za gredu
da tebe cmoknem