Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Honda NSX
#1 Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Prije nekih pola godine jedan majstor mi je nanio na auto ovu zastitu od hrdjanja, crna ljepljiva stvar, na auto odozdo.
Pretpostavljam da ne postoji jednostava način da se skine. Imate li nekih ideja ili iskustava kako to skinuti?
Strah me da auto nije odrađeno kako treba tada i da se sada hrđa možda ispod širi. Plus, naneseno je na neke dijelove auta na koje nije trebalo biti naneseno - pokretni dijelovi ovjesa, itd.
hvala
Pretpostavljam da ne postoji jednostava način da se skine. Imate li nekih ideja ili iskustava kako to skinuti?
Strah me da auto nije odrađeno kako treba tada i da se sada hrđa možda ispod širi. Plus, naneseno je na neke dijelove auta na koje nije trebalo biti naneseno - pokretni dijelovi ovjesa, itd.
hvala
-
esso_sa
#2 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Za pocetak, gdje nadje takvog majstora ?
Nema ti druge nego spahtlu u ruke i struzi. Kad postruzes sve sto mozes, onda metalnu cetku na busilicu i sve fino poslajfaj do golog metala
Nema ti druge nego spahtlu u ruke i struzi. Kad postruzes sve sto mozes, onda metalnu cetku na busilicu i sve fino poslajfaj do golog metala
-
citroen xm
#3 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Veoma zajeban proces, zato mi je i muka od tog kobita koji može napraviti veće probleme nego bez zaštite.
- Honda NSX
#4 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Spahtlu? oj meni mila moja majko
i ona na brusilicu cetku i udri?
evo suza mi krenu
I kad je skinem??? sta onda? kako da se zastitim. Auto je staro. I zdravo prilicno. Al ako nista ne uradim zahrdjajce siguran sam......
evo suza mi krenu
I kad je skinem??? sta onda? kako da se zastitim. Auto je staro. I zdravo prilicno. Al ako nista ne uradim zahrdjajce siguran sam......
-
esso_sa
#5 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Sve upravo tako kako si opisaoHonda NSX wrote:Spahtlu? oj meni mila moja majko
evo suza mi krenu
Nadji neku uzu a deblju spahtlu (da se ne uvija dok budes strugao) Neka sirine 2-3cm.
Dosta raje onim industrijskim fenom zagrijavaju kobit dok ga struzu (kazu da je lakse) ali ja nisam nikada probao, nemam fen a i strah me bilo da sta ne zapalim
Za zastitu, prvo premazes goli metal onim reaktivnim mlijekom protiv korozije, ostavis 24h da odradi posao pa onda predjes nekom dobrom antikorozivnom farbom u bar 2 sloja i ostavis dan dva da se fino osusi. Na kraju, spricom navuces Mipa ili 3M zastitu za podove automobila i trebao bi biti siguran od "karijesa"
Trebas znati da ti niko nece uraditi zastitu tako pedantno kao sto je ti mozes sam sebi odraditi. Jednostavno, niko nece da se *ebe sa sitnim detaljima a za neke prosjecne cijene ruku koje se za to naplacuju.. A i grdan je posao vala...
Last edited by esso_sa on 22/09/2014 14:46, edited 1 time in total.
- ElDzidziIbnDzo
#6 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Eso kralju ulica i ulicnih trkaca :)imam ja jedno pitanje druge teme i sadrzaja za tebe
Bi li bio horan da pogledas jednu mapu i onako da das svoj sud o istoj,posto smatram da se bolje razumijes oko toga nego mnogi neki proklamovani znalci
Ali ozbiljan sam,ne zezam se
Bi li bio horan da pogledas jednu mapu i onako da das svoj sud o istoj,posto smatram da se bolje razumijes oko toga nego mnogi neki proklamovani znalci
-
esso_sa
#7 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Mislis, volan kantona Sarajevo ?ElDzidziIbnDzo wrote:Eso kralju ulica i ulicnih trkaca :)imam ja jedno pitanje druge teme i sadrzaja za tebe![]()
Bi li bio horan da pogledas jednu mapu i onako da das svoj sud o istoj,posto smatram da se bolje razumijes oko toga nego mnogi neki proklamovani znalci![]()
Bez uvrede, ali ne petljam se u analiziranje rada drugih ljudi... Niti zelim da analiziram/komentarisem tudje mape (osim ako ih neko od "znalaca" nije radio upravo na mom autu)
Ja mapiram od nule, za svoju dusu i eventualno raji.. Bez traganja za finansijskom koristi u svemu tome
- Honda NSX
#8 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
esso care hvala puno. ovo sam tvoje fino paste u word. i spasio sebi.
necu je jos skidat dok odradim milion nekih bitnih poslica na autu. Nece za godinu izhrdjati, na suhom je u garazi a bila je zdrava prije nanošenja. možda koja sekundica male hrđe, a skino je to valjda ovaj šošon prije nego je odradio, reko je da će.....trebo sam ga nadzirati.
kakva mapa? za šta? sad i men zanima? aha znam! mapa ono motor kompjuter tuning fazoni. e tim cu se bavit nekad....kad se dobro kobita najedem.....
necu je jos skidat dok odradim milion nekih bitnih poslica na autu. Nece za godinu izhrdjati, na suhom je u garazi a bila je zdrava prije nanošenja. možda koja sekundica male hrđe, a skino je to valjda ovaj šošon prije nego je odradio, reko je da će.....trebo sam ga nadzirati.
kakva mapa? za šta? sad i men zanima? aha znam! mapa ono motor kompjuter tuning fazoni. e tim cu se bavit nekad....kad se dobro kobita najedem.....
-
esso_sa
#9 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Mape, korozija, kobit i cuning... To sve ide zajedno ako volis svoj autoHonda NSX wrote:esso care hvala puno. ovo sam tvoje fino paste u word. i spasio sebi.
- Honda NSX
#10 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
e kad smo kod mapiranja......ode u tema nedje drugo al hajd....
morel se stock kompjuter od 4age toyotinog motora iz 1987 remapirati? Ili je potrebno baciti novce i kupiti onaj megasquirt.
motor ce imati tomei bregaste (poncam 264), klipove druge za bolji squish, valve springs malo bolje i podešavajuće zubčanike bregastih. izvinite što ne znam na našem kako se šta kaže......internet me sve naučio
i glava će se isto ono obraditi (port) da bolje zrak struji.....ne znam ni to na našem reći......debil.
jel treba za to drugi kompjuter ili može stock?
evo da ne bude da smo skroz skrenuli sa teme. kobit kobit kobit nogu treba dobit.
morel se stock kompjuter od 4age toyotinog motora iz 1987 remapirati? Ili je potrebno baciti novce i kupiti onaj megasquirt.
motor ce imati tomei bregaste (poncam 264), klipove druge za bolji squish, valve springs malo bolje i podešavajuće zubčanike bregastih. izvinite što ne znam na našem kako se šta kaže......internet me sve naučio
jel treba za to drugi kompjuter ili može stock?
evo da ne bude da smo skroz skrenuli sa teme. kobit kobit kobit nogu treba dobit.
- Honda NSX
#11 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
malo sta se moze volit ko auto.....lim i zeljezo ....a ko da govoriesso_sa wrote:Mape, korozija, kobit i cuning... To sve ide zajedno ako volis svoj autoHonda NSX wrote:esso care hvala puno. ovo sam tvoje fino paste u word. i spasio sebi.
kakva mapa? za šta? sad i men zanima? aha znam! mapa ono motor kompjuter tuning fazoni. e tim cu se bavit nekad....kad se dobro kobita najedem.....![]()
-
esso_sa
#12 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Moze se mapirati i fabricka elektronika ali trebaju ti odgovarajuci interfejsi i softveri za te stvari. Ljudi koji se profesionalno bave sa tim, imaju i tu opremu. Posto je japanac, ja bi ti preporucio Erca iz Slovenije. Dosta Hondasa, Toyotasa i ostalih japanoljubaca idu kod njega na mapiranjeHonda NSX wrote:e kad smo kod mapiranja......ode u tema nedje drugo al hajd....
Ja konkretno se bakcem samo sa stand alone elektronikama (kao sto je i Megasquirt). Onako, iz hobija, krenuo prvo sa svojim autom a na kraju se to rasirilo i na auta sto mi raja vozaju. Lijepo je kad u svakom trenutku mozes nesto da cacnes u kontroli rada svog motora
Last edited by esso_sa on 22/09/2014 15:09, edited 1 time in total.
- Honda NSX
#13 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
onda nek bude megasquirt!
hvala na odgovoru i svim informacijama!
-
esso_sa
#14 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Nema na cemu !Honda NSX wrote:onda nek bude megasquirt!
I svaka preporuka za Megasquirt ! Nema auta i tog motora na koji ga ne mozes nakaciti ! Iskustvo iz prve ruke
- ElDzidziIbnDzo
#15 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Ma ja nesto cackam sebi oko mape,pa kontam bi li se moglo jos malo cega odvrnuti.Ide ono ali nije to to... 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
direstraits0078
#17 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Zatvori prozor, tu ti gubi zrak, a mozda cak i vazduh. 
- ElDzidziIbnDzo
#18 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Brod je u pitanju.
Svemirski brod
Svemirski brod
-
direstraits0078
#19 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
E onda je sve u redu. Pazi samo da ne ulete marsovci i ne uguraju ti kakvu sondu u auspuh. 
-
esso_sa
#20 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Moze ! Odvrnes fino sarafe nosaca motora, izvadis motor i na njegovo mjesto stavis jaciElDzidziIbnDzo wrote:Ma ja nesto cackam sebi oko mape,pa kontam bi li se moglo jos malo cega odvrnuti.Ide ono ali nije to to...
direstraits0078 wrote:E onda je sve u redu. Pazi samo da ne ulete marsovci i ne uguraju ti kakvu sondu u auspuh.
- ElDzidziIbnDzo
#21 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
E jbg sad,pa bolan zar te nisu ucili u skoli da motori koje pokrece deuterijum nemaju sagorjevanje niti auspuhadirestraits0078 wrote:E onda je sve u redu. Pazi samo da ne ulete marsovci i ne uguraju ti kakvu sondu u auspuh.
Kazem ja tebi nemoj bjezati sa casova,a ti hoces pa hoces
-
direstraits0078
#22 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Nisam ni mislio da ce ugurati sondu u auspuh motora.
Zato, pazi se marsovaca sa sondama. 
- ElDzidziIbnDzo
#23 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Negativno iskustvo,je yajebana stvar

-
direstraits0078
#24 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
Ja se ne bavim cuniranjem, ali sam slusao od ovih sto odvrcu i zavrcu vazduh, imaju cak i grupe na facebooku. 
-
citroen xm
#25 Re: Kako skinuti zastitu od hrdjanja? (kobit)
A kako se čipuje kobitom? 
Last edited by citroen xm on 23/09/2014 15:35, edited 1 time in total.