Kako se živi u Rusiji?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1 Kako se živi u Rusiji?
Znam da je možda malo neprimjereno u ovoj situaciji o tome pričati, ali interesovalo bi me malo kako se uopšte u Rusiji živi (u ekonomskom smislu). Prije trenutnih sankcija naravno.
Svi znamo da je poslije raspada Sovjetskog saveza u današnjoj Rusiji zavladalo veliko siromaštvo. Međutim, poslije dolaska Putina 2000. na vlast i porasta cijena energenata je se stanje 2000-ih dosta poboljšalo.
Nažalost, od tada imamo veoma difuzne izvještaje o životu prosječnog Rusa. Mediji naklonjeni Rusiji pišu kako je opšta ekonomska situacija dobra i kako se ne živi loše, dok Amerikanci npr. izještavaju kako Putin sav novac skoncentriše u Moksvi i St. Peterburgu, dok su ostali krajevi, pogotovo ruralni, izrazito nerazvijeni.
Šta je realnost, po vašem mišljenju ili iskustvu?
Svi znamo da je poslije raspada Sovjetskog saveza u današnjoj Rusiji zavladalo veliko siromaštvo. Međutim, poslije dolaska Putina 2000. na vlast i porasta cijena energenata je se stanje 2000-ih dosta poboljšalo.
Nažalost, od tada imamo veoma difuzne izvještaje o životu prosječnog Rusa. Mediji naklonjeni Rusiji pišu kako je opšta ekonomska situacija dobra i kako se ne živi loše, dok Amerikanci npr. izještavaju kako Putin sav novac skoncentriše u Moksvi i St. Peterburgu, dok su ostali krajevi, pogotovo ruralni, izrazito nerazvijeni.
-
Palmalma
#2 Re: Kako se živi u Rusiji?
Sve do sada kako su zivjeli je mila majka u odnosu kako ce zivjeti u buducnosti.
- Edin H.
#3 Re: Kako se živi u Rusiji?
Velike razdaljine i duga putovanja, a ne daju pušiti u vozu. 
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#4 Re: Kako se živi u Rusiji?
zemlja oligarhista i profitera, nekolicina ih ima sve i hoce jos, dok prosjecni gradjanin jedva za kore hljeba;
- jeza u ledja
#5 Re: Kako se živi u Rusiji?
Rusi zive mnogo bolje nego za vrijeme SSSR-a, nemojte se zavaravati.
Nisu samo oligarsi u pitanju.
No to isto znaci da su mnogo vise uvezani sa kapitalistickim sistemom te da ce na njih sankcije imati itekakvog uticaja.
No to isto znaci da su mnogo vise uvezani sa kapitalistickim sistemom te da ce na njih sankcije imati itekakvog uticaja.
-
systemrebel
#6 Re: Kako se živi u Rusiji?
cesto gledam temperature po svijetu na accuweather i gledam najhladnije nekad bude u gradu Yakutsk.... desetine stepeni ispod nule.....
i tako malo gledo videa i naucim da je grad izgradjen na permafrostu

i tako malo gledo videa i naucim da je grad izgradjen na permafrostu
-
Guadalajara
#7 Re: Kako se živi u Rusiji?
Bravojeza u ledja wrote: ↑01/03/2022 02:49 Rusi zive mnogo bolje nego za vrijeme SSSR-a, nemojte se zavaravati.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#8 Re: Kako se živi u Rusiji?
opet sve zavisi sa kim ili cim obicne gradjane uporedjujes; ako je Putin i njegov krug da; svi ostali su ili protjerani, pozatvarani, treci su tlaceni ala Ukrajna i ostali su jos uvijek poloprivrednici i ostale primarne djelatnosti, znaci tezak i gorak hljeb; zemlja sa toliko resursa i 150mil ljudi, tj. s obzirom na sav potencijal, ono nista
https://www.themoscowtimes.com/2019/08/ ... ata-a66823
-
systemrebel
#9 Re: Kako se živi u Rusiji?
ne bi znali da nije reko coek pa i ja kajem bravo 
- jeza u ledja
#10 Re: Kako se živi u Rusiji?
https://www.bofit.fi/en/monitoring/week ... w201931_3/corolla02 wrote: ↑01/03/2022 04:06 opet sve zavisi sa kim ili cim obicne gradjane uporedjujes; ako je Putin i njegov krug da; svi ostali su ili protjerani, pozatvarani, treci su tlaceni ala Ukrajna i ostali su jos uvijek poloprivrednici i ostale primarne djelatnosti, znaci tezak i gorak hljeb; zemlja sa toliko resursa i 150mil ljudi, tj. s obzirom na sav potencijal, ono nista
PS:
Evo i ovdje:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... per_capita
Znaci GDP per capita rankings. Pogledaj IMF listu. Recimo u 1999, Rusija ja bila na 110-om mjestu, iza cak i BiH. Pogledaj istu listu iz 2019, Rusija je na 66-om mjestu.
Godine 1992-e, kad se Rusija prvi put pojavljuje na toj listi, bii su na 130-om mjestu.
- problemnatravunu
#11 Re: Kako se živi u Rusiji?
https://hr.drunkentengu.com/kak-jivut-p ... c82#menu-2
The Foundation Pit

ovo je kažu dobar dokumentarac, ne znam ima li ga po netu za pronaći
The Foundation Pit
ovo je kažu dobar dokumentarac, ne znam ima li ga po netu za pronaći
- mayab
#12 Re: Kako se živi u Rusiji?
Ovako na prvu, moja je percepcija bila oduvijek da tamo velika većina živi u bijedi, da su ogromna raslojavanja između superbogatih i ostale raje!
Naravno, pošto je tamo barem zadnjih 20 godina defakto diktatura, nema puno priče o tome, a ni pobune...
Ima ovdje malo svježe analize...
Od [youtube]https://youtu.be/MH-1S1tG1Ac?t=877[/youtube] , pa do 29. minute
Naravno, pošto je tamo barem zadnjih 20 godina defakto diktatura, nema puno priče o tome, a ni pobune...
Ima ovdje malo svježe analize...
Od [youtube]https://youtu.be/MH-1S1tG1Ac?t=877[/youtube] , pa do 29. minute
- -Chesterfield-
#13 Re: Kako se živi u Rusiji?
Ja mislim da ne žive ništa gore nego stanovnici Bosne i Hercegovine?sehohari wrote: ↑01/03/2022 01:07 Znam da je možda malo neprimjereno u ovoj situaciji o tome pričati, ali interesovalo bi me malo kako se uopšte u Rusiji živi (u ekonomskom smislu). Prije trenutnih sankcija naravno.
dok Amerikanci npr. izještavaju kako Putin sav novac skoncentriše u Moksvi i St. Peterburgu, dok su ostali krajevi, pogotovo ruralni, izrazito nerazvijeni.
A što se tiče koncentracije novca slično je i kod nas. Za primjer uzimam pondere.
- tramvajtrojka
#14 Re: Kako se živi u Rusiji?
samo treba pogledati yt kanal od bald and bankrupt u prethodnim godinama je isao po ex sovjetskim republikama i moze se na njegovim snimcima vidjeti ruska vukojebina jad i cemer-Chesterfield- wrote: ↑01/03/2022 10:04Ja mislim da ne žive ništa gore nego stanovnici Bosne i Hercegovine?sehohari wrote: ↑01/03/2022 01:07 Znam da je možda malo neprimjereno u ovoj situaciji o tome pričati, ali interesovalo bi me malo kako se uopšte u Rusiji živi (u ekonomskom smislu). Prije trenutnih sankcija naravno.
dok Amerikanci npr. izještavaju kako Putin sav novac skoncentriše u Moksvi i St. Peterburgu, dok su ostali krajevi, pogotovo ruralni, izrazito nerazvijeni.
A što se tiče koncentracije novca slično je i kod nas. Za primjer uzimam pondere.
a kralj se uspio izvuci ziv iz Kijeva sa Johnny fd neki dan
-
kasnas
#15 Re: Kako se živi u Rusiji?
Gola bijeda, ali još veća mentalno nego materijalno.
- corolla02
#16 Re: Kako se živi u Rusiji?
sve je to tanko za obicnog covjeka; srednja klasa nema pravo glasa bukvalo, nista ne mogu promjeniti, sve moraju prihvatiti kako im je nametnuto; nezadovoljstva je koliko hoces ali je malo snage, zato se iseljavaju konstantno i traze boljejeza u ledja wrote: ↑01/03/2022 05:55https://www.bofit.fi/en/monitoring/week ... w201931_3/corolla02 wrote: ↑01/03/2022 04:06 opet sve zavisi sa kim ili cim obicne gradjane uporedjujes; ako je Putin i njegov krug da; svi ostali su ili protjerani, pozatvarani, treci su tlaceni ala Ukrajna i ostali su jos uvijek poloprivrednici i ostale primarne djelatnosti, znaci tezak i gorak hljeb; zemlja sa toliko resursa i 150mil ljudi, tj. s obzirom na sav potencijal, ono nista
PS:
Evo i ovdje:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... per_capita
Znaci GDP per capita rankings. Pogledaj IMF listu. Recimo u 1999, Rusija ja bila na 110-om mjestu, iza cak i BiH. Pogledaj istu listu iz 2019, Rusija je na 66-om mjestu.
Godine 1992-e, kad se Rusija prvi put pojavljuje na toj listi, bii su na 130-om mjestu.
uostalom, ima li ista da su dali svijetu u posljednjih 100G, nesto da se koristi za dobrobit svijeta? mislim da nema
jad, bijeda i cemer, samo im pogledaj vojske na ukrajinskom frontu...
- RunnerX
#17 Re: Kako se živi u Rusiji?
Ovako, u Rusiji se najbolje živi u dijelu Moskve i u St. Petersburgu, tu su najveće plate i tu je koncentracija dobrih poslova i kapitala. To nije ni 5% populacije.sehohari wrote: ↑01/03/2022 01:07
Ostatak Rusije je jad, bijeda i sirotinja. Gore nego kod nas.
-
fakrmader
#18 Re: Kako se živi u Rusiji?
Dovoljno ti je znati da je ovo remek-djelo napravljeno 2000-ih, a ne ranih 80-ih, kako bi svak normalan pomislio
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#19 Re: Kako se živi u Rusiji?
Pitanje je previse opcenito i neprecizno postavljeno. Rusija je ogromno prostranstvo, koje je mnogim Balkancima, pa i Evropljanima tesko pojmljivo. Pitaj Rusa je li nesto daleko, pa ces dobiti odgovor tipa: "ma kakvi sjednes na voz popodne i sutra si prije podne na odredistu"
Zemlja kontrasta u svakom smislu te rijeci. Negdje Evropa negdje Azija, bas kao i njen geografski polozaj.
Zemlja kontrasta u svakom smislu te rijeci. Negdje Evropa negdje Azija, bas kao i njen geografski polozaj.
- forum_selektor
#20 Re: Kako se živi u Rusiji?
Watch in 144p for full Russian experience.
Last edited by forum_selektor on 01/03/2022 14:44, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#21 Re: Kako se živi u Rusiji?
U Rusiji GDP per capita skoro duplo veci nego kod nas, a ti kazes da zive gore. Neshvatljivo majke mi.RunnerX wrote: ↑01/03/2022 13:27Ovako, u Rusiji se najbolje živi u dijelu Moskve i u St. Petersburgu, tu su najveće plate i tu je koncentracija dobrih poslova i kapitala. To nije ni 5% populacije.sehohari wrote: ↑01/03/2022 01:07
Ostatak Rusije je jad, bijeda i sirotinja. Gore nego kod nas.
Ispred su i Turske, Bugarske, i naravno ostalih zemalja Balkana istocno od nas. Al dobro, ja generalno sticem dojam da mnogi nasi ljudi zamisljaju da je u mnogim zemljama zesca sirotinja. Bila je nedavno neka prica o Maleziji, Tajlandu...ja ono citam, kontam na osnovu cega jbt.
Svijet je dobro uznapredovao zadnjih 20 godina. Zao mi je sto vam moram otvarati oci.
Vi gledate neke dokumentarce zapadnih medija o Rusiji. Oni usporede ruski standard sa svojim. I naravno, usporede ga u kontekstu prirodnih bogatstava koja imaju. Trohnuli su malo zadnjih 4-5 godina, ali generalno su dozivjeli bum u zivotnom standardu jer su fakat bili jad i bijeda 90-ih. (Isto, jos drasticnije, vazi za Kinu, ali oni su skroz druga ekonomska prica.)
Inace gdje sam putovao zadnjih X godina sve puno Rusa. Bilo koji kutak svijeta, bilo koliko da je skupo. Negdje cine vecinu turista. Ne mogu to biti samo oligarsi jbg.
Ja nisam nikakav ljubitelj Rusije, niti Putina, samo objasnjavam na cemu su i dokle su. Mogli su mnogo bolje naravno, ali kad si toliko donji i ovaj napredak se cini kao giganstski. Zato je Putin i toliko popularan i zato su se ovoliko nafurali da nesto kao mogu.
-
fakrmader
#22 Re: Kako se živi u Rusiji?
Pa dobro, nešto ne mislim da kad prosječni Balkanac (ili bilo ko drugi) pita za život u Rusiji baš misli na azijatska i ugro-finska plemena na Sibiru, Uralu ili Mandžuriji.
- RunnerX
#23 Re: Kako se živi u Rusiji?
I Hrvatski GDP je skoro tri puta veći od našeg pa se ne živi tri puta bolje, tako da je to u ovom slučaju nebitan parametar.jeza u ledja wrote: ↑01/03/2022 14:44 U Rusiji GDP per capita skoro duplo veci nego kod nas, a ti kazes da zive gore. Neshvatljivo majke mi.![]()
Inace gdje sam putovao zadnjih X godina sve puno Rusa. Bilo koji kutak svijeta, bilo koliko da je skupo. Negdje cine vecinu turista. Ne mogu to biti samo oligarsi jbg.
Naravno da će imati mnogo turista, tamo je jaz ogroman, vjerovatno najveći na svijetu, ali isto tako ako si razgovarao sa domaćim stanovništvom u tim mjestima, svi su ti rekli da su ubjedljivo najgori turisti, da najmanje troše, da ne ostavljaju bakšiš, itd...
Bogataši su druga priča, oni dijele šakom i kapom.
Ono što sam napisao iznad, govorim iz ličnog iskustva jer sam više puta putovao u Rusiju i kao što rekoh, čemer, jad i bijeda.
- mO k3
#24 Re: Kako se živi u Rusiji?
a iskreno sta me boli ona stvar kako se tamo zivi ... da se dobro zivi pohrlili bi srbi u majku rusiju a ne na mrski zapad
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25 Re: Kako se živi u Rusiji?
Hrle neki drugi kojima je vise na ruku. Ne mozemo sve mjeriti po sebi i svom okruzenju.