Kako se zaštiti od razbojnika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
belfy

#76 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by belfy »

vazna wrote:
Eggsy wrote:
vazna wrote: Osim nekoliko ljudi koji su majstori borilackih vjestina ti mislis da neko "priucen" moze zadati smrtonosni udarac?
da, naravno.. a od tih majstora ne znam ni jednog koji bi takve udarce uopste zadavao..mislim da je ovdje poenta da ga iole onesposobis kako bi mogao pobjeci..ali ako je tebi furka da razbojnika zakucas direktno u zagrobni.....
Nikakva furka meni nije da nekog zakucam, nego mi je malo smijesno bilo da upozorava da se bude pazljiv u slucaju kad se neko brani jer ima i smrtonosnih udaraca. Kao da je te udarce tako lako zadati. Naravno na YouTube ima milion "strucnjaka" koji pokazuju te potencijalno smrtonosne udarce ali u realnoj borbi to nije ni izbliza tako, pogotovo kad neko nije majstor borilackih vjestina.
Zao mi je sto sam vam upao u raspravu samo nastavite. :thumbup:
kada bilo koju borilacku vjestinu (ako si iole uvjezban) primjenis na nekoga ko ne zna osnove iste velika je sansa da ces mu nanijeti teze ozljede.
Stari_Jarac

#77 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Stari_Jarac »

Vi ljudi očito previše gledate akcione filmove. Svako ko je imao ili ima neke veze sa borilačkim vještinama, prvo što je naučio je da se na pištolj i nož ne ide osim ako nisi u bezizlaznoj situaciji. Osim toga danas većina kriminalaca i nasilnika poznaje borilačke vještine, tako da neko ko nije sklon fizičkim obračunima, treba dugo, dugo da trenira da bi eventualno mogao da se suprotstavi jednom od njih. S druge strane klošar od 50 kg sa pištoljem je heroinski ovisnik i neće se libiti da isti upotrijebi bez obzira na posljedice, probudite se, živimo u demokratiji, prošlo je vrijeme starih krimosa koji su nosili uglavnom hladno oružje da bi prepali žrtvu, a ni samima im nije bilo na kraj pameti da ga upotrijebe jer su znali šta ih onda čeka.
KB9

#78 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by KB9 »

Stari_Jarac wrote:Osim toga danas većina kriminalaca i nasilnika poznaje borilačke vještine
u kojoj li ti drzavi zivis :-)
nema me tamo

#79 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by nema me tamo »

Ja, ja svi su oni babaroge neke u vašim glavama..

Ti cim si došao na forum da pitaš šta kako odma pokazuješ ko šta kako..
Skupi ta damu malo uzmi kuhinjski nož kad ti priđe sljedeci put ubodi ga u nogu šta je problem..
Skupi ih malo.
supercali

#80 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by supercali »

Stari_Jarac wrote:Vi ljudi očito previše gledate akcione filmove. Svako ko je imao ili ima neke veze sa borilačkim vještinama, prvo što je naučio je da se na pištolj i nož ne ide osim ako nisi u bezizlaznoj situaciji. Osim toga danas većina kriminalaca i nasilnika poznaje borilačke vještine, tako da neko ko nije sklon fizičkim obračunima, treba dugo, dugo da trenira da bi eventualno mogao da se suprotstavi jednom od njih. S druge strane klošar od 50 kg sa pištoljem je heroinski ovisnik i neće se libiti da isti upotrijebi bez obzira na posljedice, probudite se, živimo u demokratiji, prošlo je vrijeme starih krimosa koji su nosili uglavnom hladno oružje da bi prepali žrtvu, a ni samima im nije bilo na kraj pameti da ga upotrijebe jer su znali šta ih onda čeka.
Svaki skolovani instruktor borilackih vjestina ce ti reci kad neko izvadi pistolj idi na njega kad izvadi noz bjezi
Stari_Jarac

#81 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Stari_Jarac »

supercali wrote:
Stari_Jarac wrote:Vi ljudi očito previše gledate akcione filmove. Svako ko je imao ili ima neke veze sa borilačkim vještinama, prvo što je naučio je da se na pištolj i nož ne ide osim ako nisi u bezizlaznoj situaciji. Osim toga danas većina kriminalaca i nasilnika poznaje borilačke vještine, tako da neko ko nije sklon fizičkim obračunima, treba dugo, dugo da trenira da bi eventualno mogao da se suprotstavi jednom od njih. S druge strane klošar od 50 kg sa pištoljem je heroinski ovisnik i neće se libiti da isti upotrijebi bez obzira na posljedice, probudite se, živimo u demokratiji, prošlo je vrijeme starih krimosa koji su nosili uglavnom hladno oružje da bi prepali žrtvu, a ni samima im nije bilo na kraj pameti da ga upotrijebe jer su znali šta ih onda čeka.
Svaki skolovani instruktor borilackih vjestina ce ti reci kad neko izvadi pistolj idi na njega kad izvadi noz bjezi
A šta kažu za odbranu od pomahnitalog starca? jel i onda :run: bjež...? :evil: :lol:
Niko normalan neće krenuti na uperen pištolj i nijedan normalan instruktor ti to neće reći tako kako si ti to interpretirao i na pištolj i na nož i druge "rekvizite" ćeš krenuti samo u određenim situacijama, da sad ne dužimo, kako sam rekao, sve Stiven Segal i Džeki Čen na ovom forumu a u stvarnosti nigdje nikoga kada zatreba.
KB9 wrote:
Stari_Jarac wrote:Osim toga danas većina kriminalaca i nasilnika poznaje borilačke vještine
U BiH druže u 2016. godini, a ti? mislim u kojem vremenu?
supercali

#82 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by supercali »

Stari_Jarac wrote:
supercali wrote:
A šta kažu za odbranu od pomahnitalog starca? jel i onda :run: bjež...? :evil: :lol:
Niko normalan neće krenuti na uperen pištolj i nijedan normalan instruktor ti to neće reći tako kako si ti to interpretirao i na pištolj i na nož i druge "rekvizite" ćeš krenuti samo u određenim situacijama, da sad ne dužimo, kako sam rekao, sve Stiven Segal i Džeki Čen na ovom forumu a u stvarnosti nigdje nikoga kada zatreba.
KB9 wrote:
U BiH druže u 2016. godini, a ti? mislim u kojem vremenu?
Za pomahnitalog starca odrana je da ostanes cista obraza i da drzis dostojanstvo a ne da prosipas silu nad slabijim
Svaki ama bas svaki instruktor ce reci na pistolj idi od noza bjezi i to je tako jer je efikasnije za odbranu
Dozer

#83 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Eggsy wrote:najbolje u koljeno..sto je veći bolje pada..i onda trčanje..
Pucati u koljeno? A sto bi trcala nakon toga, kad je vec na zemlji, arlauce, bloody scene i to...? :D
Dozer

#84 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

vazna wrote:Samo da mi je znati gdje ste vi ucili te fatalne udarce. Mislim u teoriji takvi udarci postoje ali u praksi zadati fatalni udarac je isto kao osvojiti jackpot i to vise puta.
U potpunosti se ne slazem :D
Dozer

#85 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

:thumbup:
Eggsy

#86 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Eggsy »

Dozer wrote:
Pucati u koljeno? A sto bi trcala nakon toga, kad je vec na zemlji, arlauce, bloody scene i to...? :D
ma naravno, jos bih ga na to sve i zguzila.. Mislila sam na udarac u koljeno, ne hodam okolo sa glockovima, a ni gerberom..s ovim udarcem dobijes samo na vremenu da pobjegnes, a ne priliku da sposobnijeg/naoruzanog covjeka pokusas da zapinjatas..ali ako smatras da mozes onda radi po zeljama..vjerujem da si nekad imao udarac u koljeno pa znas o cemu hanumisem..
Dozer

#87 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Koljeno je specificno za udarac, to vjerovatno znas. I ima vise nacina udarca na to mjesto. Moras ga potrefiti kako treba, inace nista od te zabave i onda samo rizikujes da ti koljeno uliva u bezu ;)
Eggsy

#88 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Eggsy »

Dozer wrote:Koljeno je specificno za udarac, to vjerovatno znas. I ima vise nacina udarca na to mjesto. Moras ga potrefiti kako treba, inace nista od te zabave i onda samo rizikujes da ti koljeno uliva u bezu ;)
pa ne mislim da je magic trick, vec puno bolja odluka nego za neke gore navedene poteze, kao onaj oftalmoloski ili orl..a nije ga toliko tesko potrefiti..
Dozer

#89 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Jesi probala kad...? I pogodila kako treba, da ne moze stajati na toj nozi?
Eggsy

#90 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Eggsy »

Dozer wrote:Jesi probala kad...? I pogodila kako treba, da ne moze stajati na toj nozi?
da..zadnja str koljena
Hakiz

#91 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

shiny wrote:
Hakiz wrote:
shiny wrote:Koja je najbolja borilačka vještina za prebit lika tri put većeg od mene? Mene su pljačkali na ulici, ja sam se zaštitila tako što sam mu dala sve što je tražio :D

Mojoj prvoj komšinici su obili stan zahvaljujući fejzbuku. Nekad su jadni morali stajati na ulici i pratiti šta se dešava u stanu. Sad čas posla, loguješ se na fejs i vidiš da je tagovana van grada :D
U teoriji možeš naučiti kako da prebiješ lika tri puta većeg od tebe.

U praksi to ide teže. Prvo, moraš naučiti da se ne "smrzneš" kada se neko takav pojavi prije tebe. Drugo, mnogi od tih udaraca mogu biti fatalni, mogu ubiti ili biti gadni (na primjer prsti u oči i nekome iskopati oči).

Tako da prvo moraš naučiti kako da se dovedeš u stanje svijesti da možeš "hladno" upotrijebiti te tehnike, pa tek onda možeš te tehnike primijeniti.

A nije lako ubiti ili nekome uraditi neke gadne stvari. Dokaz za to su ljudi koji su bili u ratu, pucali u samoodbrani pa i danas imaju noćne more od onoga šta su uradili. I to ljudima koji su bili daleko nekoliko desetina ili stotina metara. Šta tek može očekivati onaj ko je na metar od napadača pa ga oblije krv ako ga upuca ili probode. Valja sa tim živjeti.

Nisu to jednostavna stanja svijesti.

Dakle, pitanje psihologije. Da li si spremna ili ne da uradiš sve šta treba.

To je slično onoj priči sa pištoljem. Ako potegneš pištolj, pucaj. Ako potegneš pištolj a nemaš "srca" da u nekog pucaš, onda bolje ne poteži. Jer, onaj na drugoj strani će onda na tebe sigurno pucati.

A to znači da ako ćeš se braniti moraš biti spremna ići do kraja. Da li je kraj samo to da ga udariš u muda pa će ga to zaustaviti, ili ćeš morati ići baš do kraja, da ga pošalješ bogu na istinu, to nikada ne znaš. Moraš biti spremna na sve. Ako to ne možeš, onda ti je bolje da bježiš ili, kao šta si uradila, da mu daš šta traži. Bolje prazan novčanik i živa glava nego obrnuto.

I veličina nije sve :). Da vidiš samo bildere koji mogu ponijeti autobus u zubima koliko su jaki, pa dođu na aerobik kod curica od 45-50 kila i nakon 5 minuta ovi bilderi popadaju na pod. Imaju snagu ali nemaju kondiciju.
Nakon toga sam u Armi shopu kupila papper sprej, otišla u MUP, prijavila... majke mi, prskaću sljedeći put... ako ga još koji put u tom strahu uspijem nabiti nogom, hoću i to! Mada se nadam da mi se tako nešto neće više ponoviti.
Kao što ti je neko već napisao, moraš provjeriti da je taj sprej još funkcionalan.

Standardni problem sa odbranom od nasilnika je taj da ako ti odbrana ne uspije, to još više razbjesni nasilnika.

Zato, pamet u gavu i sretno.
Dozer

#92 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Eggsy wrote:
Dozer wrote:Jesi probala kad...? I pogodila kako treba, da ne moze stajati na toj nozi?
da..zadnja str koljena
To onda mora biti zaista jak udarac... Toplo preporucujem da sljeci put pokusas s vanjskom bocnom stranom koljena :)
shiny

#93 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by shiny »

Hakiz wrote:
shiny wrote:
Nakon toga sam u Armi shopu kupila papper sprej, otišla u MUP, prijavila... majke mi, prskaću sljedeći put... ako ga još koji put u tom strahu uspijem nabiti nogom, hoću i to! Mada se nadam da mi se tako nešto neće više ponoviti.
Kao što ti je neko već napisao, moraš provjeriti da je taj sprej još funkcionalan.

Standardni problem sa odbranom od nasilnika je taj da ako ti odbrana ne uspije, to još više razbjesni nasilnika.

Zato, pamet u gavu i sretno.[/quote]

Ne znam, nisam nikad probala upotrijebiti, zar to ima rok trajanja :? :?

Imam dezodorans sa dobrim rokom u torbi :D

Mada... dok bih izrovila iz torbe, može me tri puta izbosti :D
zigson

#94 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by zigson »

Eggsy wrote:
Dozer wrote:
ma naravno, jos bih ga na to sve i zguzila.. Mislila sam na udarac u koljeno, ne hodam okolo sa glockovima, a ni gerberom..s ovim udarcem dobijes samo na vremenu da pobjegnes, a ne priliku da sposobnijeg/naoruzanog covjeka pokusas da zapinjatas..ali ako smatras da mozes onda radi po zeljama..vjerujem da si nekad imao udarac u koljeno pa znas o cemu hanumisem..
udaraj ti u koljeno ako hoces da sjebes cjevanicu ili stopalo, da ne mozes stati na nogu bar 3 dana :D
Hakiz

#95 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

shiny wrote:
Hakiz wrote:
shiny wrote:

Zato, pamet u gavu i sretno.
Ne znam, nisam nikad probala upotrijebiti, zar to ima rok trajanja :? :?

Imam dezodorans sa dobrim rokom u torbi :D

Mada... dok bih izrovila iz torbe, može me tri puta izbosti :D[/quote]

Ima rok trajanja.

Nosiš sprej u torbici kada si na mjestima gdje razbojnici ne bi ništa pokušali (mjesta gdje je puno ljudi, kada si sa prijateljima itd). Kada se nađeš na mjestima gdje možeš očekivati da bi razbojnici nešto pokušali (puste ulice, neosvijetljene itd) izvadiš sprej i nosiš ga ili u ruci ili u džepu u kojem ti je pristup spreju lagan i brz.

Naročito se pazi haustora ako si u zgradi. U mojoj ulici su dvije osobe napadnute u zgradi, na stepenicama u stubištu. Ako ima lift, ne ulazi sama sa nepoznatom osobom. Pusti tu osobu da prva ode, ti sačekaj. Bolje da čekaš nego da te neko napadne.

Moraš sama pronaći svoj način.

Ps. S. Pa, ako ne nađeš nikoga toliko naivnog ili toliko u tebe zaljubjenog da na toj osobi probaš sprej, probaj sama na sebi :)

Šalim se.
Eggsy

#96 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Eggsy »

Dozer wrote:To onda mora biti zaista jak udarac... Toplo preporucujem da sljeci put pokusas s vanjskom bocnom stranom koljena :)
nadam se da ga nece biti..prestala sam sa kradjama..
zigson wrote:udaraj ti u koljeno ako hoces da sjebes cjevanicu ili stopalo, da ne mozes stati na nogu bar 3 dana :D
longeta mi nekako bolje ide uz karmin od zabijenog noža
zigson

#97 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by zigson »

Eggsy wrote:
Dozer wrote:To onda mora biti zaista jak udarac... Toplo preporucujem da sljeci put pokusas s vanjskom bocnom stranom koljena :)
nadam se da ga nece biti..prestala sam sa kradjama..
zigson wrote:udaraj ti u koljeno ako hoces da sjebes cjevanicu ili stopalo, da ne mozes stati na nogu bar 3 dana :D
longeta mi nekako bolje ide uz karmin od zabijenog noža
da je na tebe neko izvuko noz il ne do bog pistolj, znala/o bi da ti najmanje padne na um da udaras nekoga u koljeno :roll:
Eggsy

#98 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Eggsy »

zigson wrote:
da je na tebe neko izvuko noz il ne do bog pistolj, znala/o bi da ti najmanje padne na um da udaras nekoga u koljeno :roll:
pa odi na kakav trening da istreniras um..ili nemoj..dok ima vas nece na nas..
jao_situacije

#99 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by jao_situacije »

sve je ovo šuplja priča ako kako zašto

jedine dvije borilačke vještine koje te mogu eventualno spasiti ako se ne može pobjeći od konflikta su krav maga i sistema
te borilačke vještine su ciljano smišljene da nekoga ubiju/onesposobe i koriste ih specijalne snage većine država svijeta, nema pametovanja i učenja poteza napamet udaraš tačku precizno i maksimalno jako, pada na zemlju i ideš dalje svojim poslom

imaš uvijek onih blef poteza protiv klošara ali je pitanje koliko funkcioniraju tipa zavučeš ruku pod jaknu kao da vadiš pištolj ili nazad za kaiš, ali možeš dobiti kamu u stomak ili metak popiti pogotovo ako je pjan ili drogiran

ako ne misliš pucati da ubiješ, ne kupuj pištolj i ne vadi ga jer vrlo lako ti možeš poginuti i sutra će pokušati da se osveti pa si duplo najebo jer on svakako ne poštuje zakon

bježi ako možeš prati situaciju oko sebe pogotovo navečer idi drugom stranom ulice ako krenu prema tebi kreni trčati i nikad nemoj dopustiti da te okruže a to rade vrlo jednostavno jedan krene ispred tebe drugi uspori i ostane iza tebe i najebo si.
zigson

#100 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by zigson »

Eggsy wrote:
zigson wrote:
pa odi na kakav trening da istreniras um..ili nemoj..dok ima vas nece na nas..
nemoj me shvatiti pogresno, ne kazem ja da se nije moguce odbraniti.. svjedocio sam kada je momak razoruzao i nokautirao( :lol: ) dvojicu sa nozevima, samo kazem da nije svima isti mentalni sklop i nece svakome doci u glavu ta obuka sa treninga samoodbrane il kickboxa..

pa tako ljudi odu na nekoliko treninga samoprozvanih strucanjaka pa zavrse ovako:
https://www.facebook.com/brazilianjiuji ... 477476774/

ili ovako sa dodatnih 11 rupa na tijelu:
https://www.youtube.com/watch?v=U7auscbtCqo

plus:
https://www.youtube.com/watch?v=j55d8uqvKDQ
Post Reply