Kako se zaštiti od razbojnika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KB9

#26 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by KB9 »

teleskop vazda uz sebe i mirna bosna
medjutim

#27 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by medjutim »

Jbt kad citam ove komentare, zapitam se je l' se ikada iko pobio ovdje jedan na jedan, je l' ikada iko dobio batina, druga stvar je l' na ikoga bio potezan pistolj? Sem par ljudi ovdje, ostali komentari su :roll: :roll:
Hakiz

#28 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Ima onaj udarac u nos otvorenim dlanom, nije potrebno biti ni visok ni snažan da ga neko izvede.

Postoje dva problema sa njim:

Ako ga ne izvedeš dobro, onaj koga si udario će te razbiti poslije.

Ako ga izvedeš dobro, ali nekontrolisano, možeš odležati 10-ak godina zbog ubistva.

Tako da, realno, imaš slijedeće opcije:

Izbjegavati mjesta i načine ponašanja u kojima se takve situacije mogu desiti. Ako si visok metar i žilet i imaš 50 kg, nećeš nekoga ko je visok 2 metra i ima 100 kg mišića gledati prkosno direktno u oči. Možda izgleda kukavički, ali skreni pogled.

Bježati.

A ako već dođeš u situaciju da se moraš tući, tučeš se, pa šta bude.

Ali, nemam previše iskustva. Visok sam 1,90, imam 100 kg, pa rijetko, to jeste možda sam nakon dječačkih godina jednom ili dva puta u životu došao u situaciju da neko pokuša nešto. A i te situacije su se završile bez tuče jer je eventualni nasilnik, ipak, odustao. Lakše im je tražiti nekog manjeg nego rizikovati sa mnom.

Neko ti je rekao da treniraš hrvanje, pa ako i ne ojačaš, promijeniće ti se držanje.

Mislm da je to dobar savjet, jer, će ti vježba popraviti samopouzdanje, to se vidi na govoru tijela, držanju, a to onda daje signale potencijalnom nasilniku da je vjerovatno naišao na tvrd orah.

Davno sam gledao jednu situaciju: Prolazio usred dana, možda je bilo oko 2 popodne, pored srednje ekonomske škola u sarajevu. I jedan grmalj nešto vikao na nekog momčića koji je bio niži za barem 30 centimetara. Ovaj manji skočio, samo jednom udario grmalja koji se prostro po trotoaru i ostao ležati.

Za tako nešto moraš imati samopouzdanje, biti luckast, imati rezervni plan (kako pobjeći) i biti spreman na posljedice ako ti ne uspije.

Sa druge strane, ako naletiš na nekog pravog luđaka koji će potegnuti pištolj iz čista mira i upucati te, tada ti ni snaga ni samopouzdanje, pa ni brzina trčanja neće pomoći. Ali,to je već sudbina, tu se ne može ništa uraditi. Život dolazi bez garantnog roka, to je naprosto tako.
MyTao

#29 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by MyTao »

Sta fali ponekad i dobiti batine :)

Pokusaj da bjezis, da po svaku cijenu izbjegnes tucu, ne samo zbog batina vec sto to obicno vodi u vece sranje, sa policijom, sa tim tipovima... jednostavno nije vrijedno.

Ostavi se pistolja i nozeva, bolje se potuci sa nekim, dobiti koji samar, a i udariti ga nazad nego izbosti nekoga ili upucati... Cak i ako je u samoodbrani i nisi kriv, to ce ostati uvijek sa tobom, ne zelis to na savjesti.

Tesko je biti pametan, i ovo je jako dobro pitanje... savjetujem ti da po svaku cijenu izbjegavas koliko mozes, da se muski porokas kada vec nema druge solucije... bolje se potuci, dobiti batine nego upucati tipa i zivjeti s tim vjecno... takvi ljudi su pacijenti, kompleksasi i ne zelis zbog takvi da prolazis kroz to...
madner

#30 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by madner »

Ako izvuces pistolj pucaj.
Dozer

#31 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Tjah... Jos jedna ovakva tema...
Samoodbrana ima vise faktora. I nacina. A sve zavisi od vrste napada.

Cisti fizicki napad, bez ikakvog predmeta i oruzja, moze se osujetiti vrlo lako, a napadaca uredno poslati u bolnicu i kraci ili duzi oporavak, zavisno od zelja. Ja uvijek preferiram duzi oporavak ;)
Ali, za ovo treba biti prvenstveno psihicki spreman, a onda i fizicki, tj. znati sta i kako uraditi. Malo je onih koji to znaju, i mogu.
Uglavnom, svaki napadac, bez obzira koliki je, vrlo lako se onemoguci s jednim jedinim pravilnim potezom, a nakon toga mu se s jos par poteza pomogne da upozna bolnicko osoblje.
1. Udarac nogom u prepone (moze i rukom, udarac ili jak hvat, ako je takva situacija). I - ovo se radi bez milosti.
2. Udarac u grlo, sakom ili bridom dlana. Ako ga se zeli poslati na operaciju, onda direktno u Adema ili iznad Adema, a ako ga se samo zeli poslati na pod, onda ispod Adema.
3. Udarac u nos, sakom ili otvorenim dlanom. Pored toga sto ce ga zaliti krv, sto je manje vazno, takodjer ce mu natjerati puno suza na oci, a i bol je prilicno jak. Jos nisam vidio nikoga ko je nakon ovoga nastavio s napadom. Naravno, tih par sekundi je sasvim dovoljno da se na njemu primijeni sve sto se pozeli i zna, a ono pod 1. je prvo na redu. Onda ide skakanje po sakama, koljenima, padovi koljenom na prsa, vilicu, itd.
4. Poluge. Ovo je vec komplikovano za one koji nisu uvjezbani, pa cu ovo preskociti.
Last edited by Dozer on 12/07/2016 16:32, edited 1 time in total.
zigson

#32 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by zigson »

//
JThomas

#33 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by JThomas »

za običnog čovjeka koji nije majstor borbe prsa u prsa, niti spreman ubiti nekoga nožem ili pištoljem "onako", najvažnije je od svega je pravovremeno prepoznati situacije gdje može doći do sranja. gledati i slušati. iako se belaj može desiti svugdje, mjesto i vrijeme su esencijalni. nisu iste vjerovatnoće. ako dobro čitaš igru, ne trebaš ni trčati, nego odeš na vrijeme.
radiša

#34 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by radiša »

kupi praćku
L u c i f e r

#35 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by L u c i f e r »

jbg dečko je lijepo rekao da ne želi da se bije niti da trenira, već samo pita za utoke i sprave

a priroda poznaje samo dva odgovora na napad: flight or fight

zato velim: prepoznaj sranje na vakat i eskiviraj ga, jal nagari kad dogari
Last edited by L u c i f e r on 12/07/2016 17:48, edited 1 time in total.
muha_sa

#36 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by muha_sa »

gdje se jede sjedi--gdje se marise il radi bjezi :lol:
Danguba

#37 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Danguba »

bjezi.ba :D
Ci-Nick

#38 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Ci-Nick »

Prvo ne dopusti da ti dođe blizu i kao drugo podigni ruke. Tako si uradio pola posla i neće ti se desiti kakav gadan nokaut.
Ako vidiš da se belaj ne može izbjeći onda ne čekaj da te napadne nego napadaj !
Eborg

#39 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Eborg »

Zaboravljate nove trendove, u većini ovakvih konfrontacija napadač kojem je neko i stao u defanzivni gard će izvući neku od ovih oštrica i reći: "Opa dečko, oćemo sad malo da se bodemo, a?" :-) Sad je to moderno. :-)
tr_ba

#40 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by tr_ba »

onaj ko je izmislio "napad je najbolja odbrana" u najmanju ruku je nobelovu zasluzio...
oldtajmer

#41 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by oldtajmer »

Eborg wrote:Zaboravljate nove trendove, u većini ovakvih konfrontacija napadač kojem je neko i stao u defanzivni gard će izvući neku od ovih oštrica i reći: "Opa dečko, oćemo sad malo da se bodemo, a?" :-) Sad je to moderno. :-)
da mi je naci ovakvo nesto :D
Image
Dozer

#42 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

tr_ba wrote:onaj ko je izmislio "napad je najbolja odbrana" u najmanju ruku je nobelovu zasluzio...
Pogotovo kad te zena/muz (ne)osnovano optuzuje za prevaru :D
Opal_89

#43 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Opal_89 »

Po meni ste prošli na najbolji mogući način, mislim daj Bože da se to nikako nije desilo, ali da ste bili malo agresivniji ili počeli se nešto kofrčiti vjerovatno bi vas dobro namlatili ili izboli. Ja sam pomišljala šta nositi sa sobom kao zaštitu, kasno mi da se sad bavim karateom, ne da mi se ganjati te elektroškove i hladna oružja, kontam ako potegnem za tim on može izvaditi pištolj. Sve se završilo s tim da ne zalazim na sumnjiva mjesta i molim Boga da se ne nađem u tim situacijama.
Tako da je i po meni opcija (s obzirom da si mlad) da se počneš baviti nekim borilačkim sportom (neki hvale Krav maga) gdje ćeš naučiti i da procijeniš protivnika, nema veze što ste niski, nisu ni Japanci neke aman visine :D ili ne hodaj po sumnjivim lokacijama i ne zagledaj narod :run:
MikroBelaj

#44 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by MikroBelaj »

Ima tome preko 10 godina,gluho doba,idu dva lika prema meni i vidim bice nesto,ono osjetis u zraku,kasno za bjezat,ja lijepo krenem rukom pod jaknu,ono ispod lijevog pazuha kad u ocima im vidjoh zar jer su vec na da metra,polako zastajem a oni pozurise,tadja zastadoh i dalje drzeci ruku ispod jakne,jedan se okrenu i onda pozurise jos vise..poslije sam o njima citao u crnoj hronici ,nekakvi kabadahije ,otimaci ...imo sam srece,al najbolje je bjezat :D

ps:nisam imo nikakvo oruzje
sarajevo-x.com

#45 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by sarajevo-x.com »

JThomas wrote:za običnog čovjeka koji nije majstor borbe prsa u prsa, niti spreman ubiti nekoga nožem ili pištoljem "onako", najvažnije je od svega je pravovremeno prepoznati situacije gdje može doći do sranja. gledati i slušati. iako se belaj može desiti svugdje, mjesto i vrijeme su esencijalni. nisu iste vjerovatnoće. ako dobro čitaš igru, ne trebaš ni trčati, nego odeš na vrijeme.
Kratko i jasno definisano jednim smajlijem : :run: . :mrgreen:
btw slažem se :thumbup:
L u c i f e r

#46 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by L u c i f e r »

oldtajmer wrote:
Eborg wrote:Zaboravljate nove trendove, u većini ovakvih konfrontacija napadač kojem je neko i stao u defanzivni gard će izvući neku od ovih oštrica i reći: "Opa dečko, oćemo sad malo da se bodemo, a?" :-) Sad je to moderno. :-)
da mi je naci ovakvo nesto :D
Image
sve super

dok ne probije dlan insanu
Hakiz

#47 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 3. Udarac u nos, sakom ili otvorenim dlanom. Pored toga sto ce ga zaliti krv, sto je manje vazno, takodjer ce mu natjerati puno suza na oci, a i bol je prilicno jak. Jos nisam vidio nikoga ko je nakon ovoga nastavio s napadom. Naravno, tih par sekundi je sasvim dovoljno da se na njemu primijeni sve sto se pozeli i zna, a ono pod 1. je prvo na redu. Onda ide skakanje po sakama, koljenima, padovi koljenom na prsa, vilicu, itd...
Taj udarac dlanom u nos je onaj problematični o kojem sam govorio. Ako neko nekontrolisano primijeni taj udarac to jeste ako udari na odrđen način dešava se da se neke kosti zabiju u mozak i usmrte. A onda slijedi optužnica za ubistvo i robija.
samo pozitiva

#48 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by samo pozitiva »

Hakiz wrote:
Dozer wrote: 3. Udarac u nos, sakom ili otvorenim dlanom. Pored toga sto ce ga zaliti krv, sto je manje vazno, takodjer ce mu natjerati puno suza na oci, a i bol je prilicno jak. Jos nisam vidio nikoga ko je nakon ovoga nastavio s napadom. Naravno, tih par sekundi je sasvim dovoljno da se na njemu primijeni sve sto se pozeli i zna, a ono pod 1. je prvo na redu. Onda ide skakanje po sakama, koljenima, padovi koljenom na prsa, vilicu, itd...
Taj udarac dlanom u nos je onaj problematični o kojem sam govorio. Ako neko nekontrolisano primijeni taj udarac to jeste ako udari na odrđen način dešava se da se neke kosti zabiju u mozak i usmrte. A onda slijedi optužnica za ubistvo i robija.
vise preferiram pod 2 :D
madridist

#49 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by madridist »

Ma postavljac teme sad u tim godinama nek se kloni belaja i poslusa ove savjete kolega o izbjegavanju i prepoznavanju potencijalnih problematicnih situacija,Kasnije s godinama dolazi iskustvo i covjek se rjedje nalazi u tim situacijama.
Naravno moj savjet je raditi na sebi,fizicka kondicija,teretana ako imas uslove pa nek onaj ko zeli praviti belaj konta kako ce :thumbup:
SmokingMan

#50 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by SmokingMan »

Preporučujem ti da upišeš kurs Krav mage.

Gledaj svoja posla,budi mudar,drži se dalje od belaja,pomozi kada si u mogućnosti,i najvažnije od svega nauči kontrolirati svoje emocije.

...još nešto,forum je zadnje mjesto gdje tebaš da tražiš odgovore na ovakva i sl.pitanja.

Sretno.
Post Reply