Kako se zaštiti od razbojnika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dogoljubac

#151 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

mali jomu wrote:
Dogoljubac wrote: Nije drug rijec o tebi ili nekom drugom ko se moze braniti.Rijec je npr.o djevojkama koje se nisu bavile nikakvim sportom,školovale se,momcima koji jednostavno nisu spremni da se brane...mislim da trebaju imati bar nekakve informacije kako da se brane.

drug..... samo trenig, samo u trenigu se moze to saznat, nigdje vise,

nije uopste vazno musko-zensko..... ja znam nekoliko djevojaka koje bi mene dobrano izmlatile, a ima ih vise, ali ne smijem barckat :lol: :thumbup:

svi koji treniraju su zajebani i ne daju do sebe i ne daju da se drugi maltretira.....

svi koji ne treniraju samo filozofiraju.............. a to je zajeb

samo trenig..... sve drugo je suplja
Sve si u pravu.Sto godina sam u sali.Djeca takodje.Kcerka je vec dva puta napadnuta,oba puta jako uspjesno se odbranila.
Šta da rade djeca koja nisu iz bilo kog razloga sposovna da se brane a bas takva djeca su najcesca meta napada.Ostaje suzavac,elektrosoker...ja drugu opciju ne vidim.
Hakiz

#152 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Znam ja nekoliko cura koje su išle na te razne treninge i kurseve samoodbrane, a koje bi opet nastradale.

Nisu psihički spremne da nekome ko ih napadne iskopaju oko.

Džaba im trening. Da ih neko napadne prije će zavrištati ili se ukočiti nego stati u "borbeni položaj".

Ni trening im nije ulio samopouzdanje i dao kuveta.

Sa druge strane, vrijede li lančić ili mobitel ili novčanik toliko da se potučeš sa napadačem pa iako si istreniran on izvadi nož ili utoku i džaba što ćeš ga i istući, dovoljno je da te jednom nezgodno dohvati. Džaba što ćeš ti njega poslati u bolnicu kada mu je dovoljan djelić sekunde da on tebe pošalje na Bare.

Hajde kada napadne da ti nanese povrede ili ubije ili siluje, naravno da se tada braniš.

Ali ako hoće da te opljačka, vrijedi li rizikovati život?

Čućete svuda, pa i na tim kursevima, da vam je bolje pustiti da vas opljačka. Tek ako nema druge, ako vidite da neće ostati samo na tome, da hoće da vas povrijedi, onda treba ući u sukob.
Dogoljubac

#153 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

I ovo je tacno.Mislim da je ipak razlika izmedju kursa samoodbrane i majstora u nekom sportu za koji treba puno znoja i godina.
Bavljenje bilo kojim sportom daje i fizicku i psihicku stabilnost.
Henry Chinaski

#154 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Henry Chinaski »

Moguće je i da su ova učestala paljenja auta jedan od vidova osvete.
Najgore je što kreteni ne kontaju da provociranjem slabijih mogu nemjerljivo najebati od slabijeg, a bez nekog posebnog razloga.
Dogoljubac

#155 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

Hakiz wrote:Znam ja nekoliko cura koje su išle na te razne treninge i kurseve samoodbrane, a koje bi opet nastradale.

Džaba im trening. Da ih neko napadne prije će zavrištati ili se ukočiti nego stati u "borbeni položaj".

Sa druge strane, vrijede li lančić ili mobitel ili novčanik toliko da se potučeš sa napadačem pa iako si istreniran on izvadi nož ili utoku i džaba što ćeš ga i istući, dovoljno je da te jednom nezgodno dohvati. Džaba što ćeš ti njega poslati u bolnicu kada mu je dovoljan djelić sekunde da on tebe pošalje na Bare.

Hajde kada napadne da ti nanese povrede ili ubije ili siluje, naravno da se tada braniš.

Čućete svuda, pa i na tim kursevima, da vam je bolje pustiti da vas opljačka. Tek ako nema druge, ako vidite da neće ostati samo na tome, da hoće da vas povrijedi, onda treba ući u sukob.
Dogoljubac

#156 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

Opet ispravno.Šta kada ne mozete izbjeci sukob?Jbg...moras se braniti...
Hakiz

#157 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Henry Chinaski wrote:Moguće je i da su ova učestala paljenja auta jedan od vidova osvete.
Najgore je što kreteni ne kontaju da provociranjem slabijih mogu nemjerljivo najebati od slabijeg, a bez nekog posebnog razloga.
Taj fizički slabiji ako je dovoljno "lud" će pustiti da dobije batine pa se osvetiti. Recimo ako skonta i uspije upratiti napadača sačekaće pa ga u mraku s leđa pajserom po glavi. Ovaj neće ni znati šta ga je snašlo.

Jeste hinjski, ali ako znam da sam slabiji neću se direktno konfrontirati nego upotrebiti druge metode.

Ali samo ako sam psihički spreman na to.

Ako nisam, dobijem batine i kraj. Sjedim kući i plačem nad sudbinom.
Dogoljubac

#158 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

Hakiz wrote:
Henry Chinaski wrote:Moguće je i da su ova učestala paljenja auta jedan od vidova osvete.
Taj fizički slabiji ako je dovoljno "lud" će pustiti da dobije batine pa se osvetiti. Recimo ako skonta i uspije upratiti napadača sačekaće pa ga u mraku s leđa pajserom po glavi. Ovaj neće ni znati šta ga je snašlo.

Jeste hinjski, ali ako znam da sam slabiji neću se direktno konfrontirati nego upotrebiti druge metode.

Ali samo ako sam psihički spreman na to.

Ako nisam, dobijem batine i kraj. Sjedim kući i plačem nad sudbinom.
mali jomu

#159 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by mali jomu »

Dogoljubac wrote: Sve si u pravu.Sto godina sam u sali.Djeca takodje.Kcerka je vec dva puta napadnuta,oba puta jako uspjesno se odbranila.
to je to..... :thumbup:

Dogoljubac wrote: Šta da rade djeca koja nisu iz bilo kog razloga sposovna da se brane a bas takva djeca su najcesca meta napada.Ostaje suzavac,elektrosoker...ja drugu opciju ne vidim.

to je onda to ta njihova opcija....... najvaznije je da je imas, jer kad je imas onda i mozes nesto :thumbup:
Dogoljubac

#160 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

mali jomu wrote:
Dogoljubac wrote: Sve si u pravu.Sto godina sam u sali.Djeca takodje.Kcerka je vec dva puta napadnuta,oba puta jako uspjesno se odbranila.
to je to..... :thumbup:

Dogoljubac wrote: Šta da rade djeca koja nisu iz bilo kog razloga sposovna da se brane a bas takva djeca su najcesca meta napada.Ostaje suzavac,elektrosoker...ja drugu opciju ne vidim.

to je onda to ta njihova opcija....... najvaznije je da je imas, jer kad je imas onda i mozes nesto :thumbup:
Drago mi je da smo se razumjeli
Hakiz

#161 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Dogoljubac wrote:Opet ispravno.Šta kada ne mozete izbjeci sukob?Jbg...moras se braniti...
Naravno, kada nemaš izbora, nemaš izbora.

Ako imaš izbora trebaš gledati šta ti je dugoročno bolje.

Evo ti primjer:

Jedno vrijeme se moglo čitati po internetu da su se turisti pljačkali tako da ako je u pitanju par razbojnici dođu do žene pa od muškarca zahtijevaju da na bankomatu isprazni karticu i da im sav novac. U toj situaciji, koliko god da si jak i moćan, isplati li se izigravati heroja i rizikovati život žene (ili čak i djece) ili dati im novac?

Ja bih dao novac.

Zato imaš dvije kartice, prije puta na jednu prebaciš onoliko koliko misliš da će ti trebati dok si na putu a drugu karticu gdje ti je glavnina novca ili ne nosiš sa sobom ili je negdje sakriješ.

I onda isprazniš na bankomatu ovu prvu karticu. Ako si ponio drugu, nema problema. Ako nisi, odeš u policiju, obavijestiš ambasadu i tamo regulišeš novac za povratak itd.

Bolje to nego rizikovati ili svoj ili život dragih ljudi.

Pa ako ti izađe sa kalašnjikovim na cestu i traži auto, daj mu auto. Šta je skuplje, auto ili život?

Ali, ako krene da te povrijedi, možda i ubije, siluje, nema ti druge nego se braniti, pa šta bude. Ili ćeš se odbraniti, ili će ti se desiti ono šta bi ti se svakako dersilo da se ne braniš. Ali, barem si pokušao.
Dozer

#162 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Hakiz wrote:
Dogoljubac wrote:Opet ispravno.Šta kada ne mozete izbjeci sukob?Jbg...moras se braniti...
Naravno, kada nemaš izbora, nemaš izbora.

Ako imaš izbora trebaš gledati šta ti je dugoročno bolje.

Evo ti primjer:

Jedno vrijeme se moglo čitati po internetu da su se turisti pljačkali tako da ako je u pitanju par razbojnici dođu do žene pa od muškarca zahtijevaju da na bankomatu isprazni karticu i da im sav novac. U toj situaciji, koliko god da si jak i moćan, isplati li se izigravati heroja i rizikovati život žene (ili čak i djece) ili dati im novac?

Ja bih dao novac.

Zato imaš dvije kartice, prije puta na jednu prebaciš onoliko koliko misliš da će ti trebati dok si na putu a drugu karticu gdje ti je glavnina novca ili ne nosiš sa sobom ili je negdje sakriješ.

I onda isprazniš na bankomatu ovu prvu karticu. Ako si ponio drugu, nema problema. Ako nisi, odeš u policiju, obavijestiš ambasadu i tamo regulišeš novac za povratak itd.

Bolje to nego rizikovati ili svoj ili život dragih ljudi.

Pa ako ti izađe sa kalašnjikovim na cestu i traži auto, daj mu auto. Šta je skuplje, auto ili život?

Ali, ako krene da te povrijedi, možda i ubije, siluje, nema ti druge nego se braniti, pa šta bude. Ili ćeš se odbraniti, ili će ti se desiti ono šta bi ti se svakako dersilo da se ne braniš. Ali, barem si pokušao.
Ne postoji "ispravna" opcija u ovakvom slucaju. Masa je varijabli tu u igri, uvijek Ja bih, recimo, pokupio tog ili koji mi dodju po ucjenu/otkupninu, strpao u podrum, i toliko demolirao da bi morali reci sve, i sto znaju i sto ne znaju, a pogotovo gdje je zena i ko su i gdje su ostali.
Onda bih otisao po zenu ili dijete. Ne sam, logicno.
U inostranstvu je druga prica jer ne znas teren, ljude, najcesce ni jezik, i tu je tvoja opcija najbolja. Ali ovdje, i u takvoj situaciji, ide moja opcija :D

Za otimacinu auta, i ako ih ne bih mogao izbjeci i pobjeci s autom, onda bih ih hladno pustio u auto, pri izlasku ga ugasio i kljuceve ispustio na pod, a onda cim zatvore vrata opleo svih 20 komada i po njima i po autu. Jebo auto, ali bi mi hladno bio cilj da ih pobijem. I garantujem da bih uspio u tome.
Last edited by Dozer on 01/04/2019 13:51, edited 1 time in total.
Hakiz

#163 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Pauza wrote:Je li legalno da muškarci/dječaci posjeduju biber sprej? Sjećam se nekih priča da je to pravo bilo omogućeno samo ženskim osobama koje kada kupe biber sprej isti moraju prijaviti policijskoj upravi i onda ga mogu nositi legalno.

Da li je ova diskriminacija prevaziđena?

Gdje najjeftinije kupiti biber sprej u Sarajevu ili okolini?
U Kantonu Sarajevo (to svaki kanton reguliše za sebe) žene imaju pravo na peper srej ali moraju sa računom otići u policiju i prijaviti da ga posjeduju, muškarci nemaju pravo. U prodavnicama tipa Army shop muškarcu neće ni prodati peper sprej, djevojkama hoće.

Ali, to je za sprejeve namijenjene za upotrebu na ljudima.

Peper sprejeve namijenjene za odbranu od pasa ili madvjeda (planinari) svako može kupiti i imati.

Ja sam nakon napada čopora dok sam bio na biciklu kupio bez problema i nosio peper sprej protiv pasa. Kupio sam ga u Army shopu.

A onda bacio jer je ostario a nikada nije bio iskorišten :)

Probelm sa peper sprejevima i ženama je što ih uglavnom nose u torbicama. Pa dok ga u panici izvadi kada je napadnuta, prođe voz.
Dozer

#164 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Moje su naucene da ga nose u dzepu, odakle ga brzo mogu "potegnuti" :D
mali jomu

#165 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by mali jomu »

Hakiz wrote:Znam ja nekoliko cura koje su išle na te razne treninge i kurseve samoodbrane, a koje bi opet nastradale.

niko ba nikad nije spreman da ubije nekog, ili mu kopa oci, ili da nekog lomi...... nisam ni ja, za to moras biti lud, svi idu na onesposobljavanje onoga ko te napada sa sto manjim posljedicama.....

rat je druga prica, tu moras biti lud da bi prezivio..... jer to je cista ludara nevidjenih razmjera, ne postoji veca ludara

sve drugo nije rat, i normalno je da nisi ni ti lud..... :thumbup:

a sto se tice pljacke, meni je draze da me opljacka nego da ga ubijem, ako me krene maltretirat.... jebiga zajebo se

zene vazda idu na sve ili nista za onesposobljavanje, kad uvide da od toga nema nista ubit ce i one, najvaznije je da zna kako.... u tome je stvar

protiv noza ide pistolj, i to odmah jer neces imat vremena.....

a noz na noz..... e tu prestaju filmovi, ne radite to..... pokusajte pobjec, postoje cake ali tu trebate biti pravo istrenirani, duga je to skola i iskustvo da je tu svaka prica supljak gdje svi nastradaju, zato se svaku put svima kaze da bjeze..... ako imas pistolj upucaj ga odmah
Hakiz

#166 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Dozer wrote: Onda bih otisao po zenu ili dijete. Ne sam, logicno.
U inostranstvu je druga prica jer ne znas teren, ljude, najcesce ni jezik, i tu je tvoja opcija najbolja. Ali ovdje, i u takvoj situaciji, ide moja opcija :D

Za otimacinu auta, i ako ih ne bih mogao izbjeci i pobjeci s autom, onda bih ih hladno pustio u auto, pri izlasku ga ugasio i kljuceve ispustio na pod, a onda cim zatvore vrata opleo svih 20 komada i po njima i po autu. Jebo auto, ali bi mi hladno bio cilj da ih pobijem. I garantujem da bih uspio u tome.
I odeš ti po ženu i djecu, nakon što si pobio sve otimače, i nađeš ih mrtve.

Kakva korist?

Ja ne govorim o otmicama zbog otkupnine bogataša pa planovi pa plaćenici, pa ovo ono.

Nego, spremiš se sa ženom na 7 dana recimo na karneval u Rio ili na Ibicu i dođeš ti tamo, uživaš na suncu, odeš do samoposluge jedan dan i priđu ti dvojica i pokažu na mobitelu sliku kako druga dvojica drže nož pod grlom tvojoj ženi ili djetetu. I ako se ova dvojica koji su ti prišli ne javljaju redovno ovoj dvojici koji ti imaju ženu, ubiće je. A ako se ne pojave sa novcem, opet će je ubiti.

U toj situaciji njima je bitno da dobiju nešt onovca. Kada otimaju negoga ciljano zbog otkupnine i traže milione onda se zna i koga otimaju i zašto i imaju dobar plan.

Ono šta ja opisujem je da imaš grupu kokošara koja uprati bilo koje turiste i naprave opisano da uzmu nešto novca. Kada vidi da si ispraznio karticu bilo to 1.000 Eura ili 100.000 Eura, njima je svejedno, oni žele što prije da zavše, uzmu koliko god god novca i izgube se.

Tada je bolje dati novac.

Za auto. Otimači sve to znaju. Dakle moraš izaći tako da auto radi i otići 100 metara prije nego što oni uđu u auto. Pazi, puška ili dvije su već uperene u tebe. Koliko god da si ti pripremljen, kako znaš da oni nisu. Možda i još uvježbaniji. Jer, njima je to profesija, od toga žive.

Gledao sam i ja ovo:

Ali to je film.

U realnosti vidiš da timovi od nekoliko desetina ili stotina policajaca, obavještajaca itd idu loviti jednog ili dva čovjeka.
Dozer

#167 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Kod nas ti ta otimacina auta na cesti bas i ne ide tako. Rade to vec mjesecima. Sve se odigrava na nacina da te sto brze iscupaju iz auta pod prijetnjom cijevi, uskoce u auto i bjeze sto brze mogu. Cim uskoce u auto - moji su.

P.S. Prvi dio tog filma je odradjen po istinitom dogadjaju (bar tako kazu neke nase filmadzije). Ostali su onda varijacije na temu.
Hakiz

#168 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

Ima jedan problem kada čovjek nosi pištolj.

Pomisli da je nepobjediv sa jedne strane, sa druge ima želju da ga upotrijebi.

Ako to ne urade ima osjećaj da je prevaren, psihološki pristup po principu "Šta će mi pištolj ako ga neću koristiti"

Pa, kad ga već imam...
Dozer

#169 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Ima i toga. Kod onih koji ga imaju samo da bi ga imali. Kod mene je to malo drugacije jer ja pucam 3/4 svog zivota.
geralt

#170 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by geralt »

Prva opcija uvijek treba biti bijeg. Najkorisnija borilacka vjestina je atletika.

Druga opcija, ako bijeg nije moguc ili ako se boris da zastitis nekog drugog, je "prljava borba" koja udara na slabe tacke ljudskog tijela. Tu nema pravila, cilj je samo ozlijediti i onesposobiti protivnika. Zaboravi sva pravila borilackih sportova i "fer borbe". Kopaj oci, prstima, kljucevima ili bilo cim sta imas pri ruci. Udaraj u vrat, udaraj u prepone, udaraj u pleksus, cupaj kosu, sutaj u cjevanice, koristi laktove, grizi, grebi noktima ako si zensko. Kad je protivnik privremeno onesposobljen, onda bjezi.
Dogoljubac

#171 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dogoljubac »

Dozer wrote:Moje su naucene da ga nose u dzepu, odakle ga brzo mogu "potegnuti" :D
Isti sam.Nadam se da ce neupuceni nauciti nesto iz nasih postova.To i jeste cilj.
512MB

#172 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by 512MB »

Dozer wrote: Za otimacinu auta, i ako ih ne bih mogao izbjeci i pobjeci s autom, onda bih ih hladno pustio u auto, pri izlasku ga ugasio i kljuceve ispustio na pod, a onda cim zatvore vrata opleo svih 20 komada i po njima i po autu. Jebo auto, ali bi mi hladno bio cilj da ih pobijem. I garantujem da bih uspio u tome.
Al bi u normalnoj drzavi podobro zaglibio u tvorza, ne znam kako je doli :mrgreen:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#173 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by pici »

Kako se zaštiti od razbojnika?

Image
Hakiz

#174 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Hakiz »

512MB wrote:
Dozer wrote: Za otimacinu auta, i ako ih ne bih mogao izbjeci i pobjeci s autom, onda bih ih hladno pustio u auto, pri izlasku ga ugasio i kljuceve ispustio na pod, a onda cim zatvore vrata opleo svih 20 komada i po njima i po autu. Jebo auto, ali bi mi hladno bio cilj da ih pobijem. I garantujem da bih uspio u tome.
Al bi u normalnoj drzavi podobro zaglibio u tvorza, ne znam kako je doli :mrgreen:
Kao što rekoh, treba gledati šta je dugoročno bolje.

Ostati bez auta ili pokazati bagri muda i zube, a kao posljedicu ostaviti djecu bez oca i ženu bez muža na nekih 10 - 40 godina.

A u tvorza postati nečija bitch :evil:
Dozer

#175 Re: Kako se zaštiti od razbojnika

Post by Dozer »

Dakle, po ovim nekim komentarima, zakljucujem da mnogi smatraju da je najbolje poklopiti se usima i pustiti bagru da radi sta hoce... Jebo to sto si krvavo zaradio taj auto, ili mobitel, ili stan, ili kucu, sto je sve moje PRIVATNO vlasnistvo koje, po zakonu, imam pravo da zastitim i branim... Pisaj ga, ne treba se kaciti s bagrom i rizikovati zatvor, bolje je pustiti bagru da ti uzme sve sta hoce...

Neka, hvala. Ja ne dam, a vi bujrum.
Last edited by Dozer on 02/04/2019 09:31, edited 1 time in total.
Post Reply