kako se skoncentrisati na učenje
- cHupjahalic@
@Lace Hajde bogati, jos nisi (koliko sam upoznata sa situacijom) kupila sebi stan. Prijavljuj se sto cesce na taj ispit, kupi stan i sreduj ga u tom periodu dok bi trebala da se pripremas za ispit... Tako ces renovirati, ocistiti i poredati sve stvari u novoj kuci.

- madner
Šalu na stranu, to je najveći faktor kod polaganja usmenih ispita. Profa vidi djevojku koja drhti i ima podočnjake i konta: "ova garant juče počela učit i sad hoće da položi". Onda je malo isprepada, čisto da provjeri jel tako, onda počne klizit i to bude pad, pad na glavu.Ćelava cura wrote:a sto se samopouzdanja tice, toga mi je uvijek falilo..zdravim samopouzdanjem
Kad uđeš ležerno i opušteno, to i njega smiri. Isto ker kad osjeti da ga se ne bojiš.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
e dobro je da ovo znam trebat ce mi sadmadner wrote:Šalu na stranu, to je najveći faktor kod polaganja usmenih ispita. Profa vidi djevojku koja drhti i ima podočnjake i konta: "ova garant juče počela učit i sad hoće da položi". Onda je malo isprepada, čisto da provjeri jel tako, onda počne klizit i to bude pad, pad na glavu.Ćelava cura wrote:a sto se samopouzdanja tice, toga mi je uvijek falilo..zdravim samopouzdanjem![]()
Kad uđeš ležerno i opušteno, to i njega smiri. Isto ker kad osjeti da ga se ne bojiš. 8-)
- cHupjahalic@
ima istine u ovome sto je napisano.ladyblue18 wrote:e dobro je da ovo znam trebat ce mi sadmadner wrote:Šalu na stranu, to je najveći faktor kod polaganja usmenih ispita. Profa vidi djevojku koja drhti i ima podočnjake i konta: "ova garant juče počela učit i sad hoće da položi". Onda je malo isprepada, čisto da provjeri jel tako, onda počne klizit i to bude pad, pad na glavu.Ćelava cura wrote: a sto se samopouzdanja tice, toga mi je uvijek falilo..![]()
Kad uđeš ležerno i opušteno, to i njega smiri. Isto ker kad osjeti da ga se ne bojiš. 8-)![]()
prije 2-3 godine sam trebala imati usmeni, provjerim kad trebam krenuti tako da mogu stici najmanje pola sata prije zakazanog vremena. taj dan je bilo pravo nevrijeme pa je sve kasnilo: od autobusa pa do tramvaja.
sto je najgore ni za adresu nisam bila 100 % sigurna
istrcim iz autobusa, trci do zgrade... udjem, provjerim gdje se trebam obratiti i prijaviti da sam stigla. uglavnom, zakasnim 5 minuta... u toj frci nisam imala vremena ni da budem nervozna, samo mi je bilo drago sto sam uspjela stici.
ispit polozen iz prve, rezultat nije mogao biti bolji...
dakle: gledajte da pred ispit nastanu neke druge komplikacije
- Nastasia
#84 Re: kako se skoncentrisati na učenje
Eh ...Umjetnik a wrote:je li imate neke svoje metode, neke svoje tajne i tako to
kako se skoncentrisati na učenje, kako više zapamtiti
kako vi djelujete kad vidite debele knjige, koje morate većinom znati
je li može iko pomoći
Sad da ne ulazim u priču detaljno i da ne potkrijepljujem dokazima, uprostiću koliko mogu.
Otkriveno je da ljudski mozak ima određeni period tokom kojeg može da drži fokus u kontinuitetu, sve preko toga je uzaludno buljenje u slova (ili brojeve). Dakle, prema toj teoriji, najbolja metoda učenja jeste da učiš u intervalima: učenje-odmor-učenje-odmor. Počneš od intervala gdje je vrijeme učenja kratko, recimo 25 minuta, a vrijeme odmora 15 minuta. I postepeno povećavaš interval učenja, a skraćuješ interval odmora. I sa vremenom povećavaš broj ciklusa. Ja sam vidjela da je optimalno vrijeme za mene 50 minuta učenja - 10 minuta odmora, u nekih 7-8 intervala. To je neki moj lični maksimum nakon kojeg moram da napravim dužu pauzu od recimo dva sata, ako želim da nastavim sa učenjem. U određivanju ovih intervala mi je pomogla jedna aplikacija koju možeš besplatno skinuti, zove se TIDE i na njoj podesiš koliko želiš da bude interval učenja, koliko odmora, koliko puta da se ponavlja i kad je uključiš, ona te sama opominje kad je vrijeme za učit, a kad za odmarati, da ne bi gubio koncentraciju stalno pogledavajući na sat. Plus, ako prekineš ranije sam interval, što možeš, on će ti na kraju dana dati statistku "efikasnosti" odnosno koliko si intervala prekinuo prije vremena, koliko si izdržao do kraja i koliko si ciklusa odradio taj dan. Što je dobra stvar da pratiš tačno koliko vremena utrošiš na učenje.
Sledeća stvar jeste da prije učenja pripremiš sve što bi ti moglo zatrebati u toku učenja, od pribora, papira, knjiga, hrane, vode, dakle sve. Ja uvijek imam veliku flašu hladne vode kraj sebe, i oko stola sve što bi mi moglo zatrebati, a na stolu ostavim samo knjigu koju konkretno učim ili konkretno zadatke koje vježbam i slično.
Još jedan trik koji možeš iskoristiti "da prevariš" mozak jeste da recimo imaš na stolu lampu koju ćeš upaliti SAMO kad učiš. Zašto? Zato što će sa vremenom tvoj mozak početi da registruje tu lampu kao znak da je vrijeme da se prebaci u takav "način rada" i biće ti lakše nakaniti se da učiš. Treba vremena da se to uspije, ali meni djeluje, mada ne znam koliko je utemeljeno na nauci. I da odrediš tačno mjesto gdje učiš i uvijek tu učiš, znači bez prebacivanja pozicija. Ponovo - navika koja će istrenirati tvoj mozak.
I uvijek napravim plan učenja. Recimo:
ponedeljak, utorak - linearne homogene jednačine prvog reda
srijeda, četvrtak - homogene jednačine drugog reda
petak, subota - homogene jednačine višeg reda
I sve tako. To napišem na jedan papir, okačim negdje na vidno mjesto, i podsjećam se da ću ako danas bilo šta preskočim i ne stignem naučiti, već zakasniti za sutrašnje učenje, i tako povući kašnjenje sve do ispita.
U periodu kad učim, ustanem u 6 ujutru, dobro provjetrim sobu, popijem kafu, nešto lagano doručkujem, pospremim sobu i pripremim sve i oko 7 počnem učiti. I naravno ranije legnem. Ipak najbolje učim po danu, zbog svjetlosti, svježine, i slično.
Na sve to, uvijek slušam muziku dok učim, i to sa slušalicama. I uvijek slušam muziku koja ne zahtjeva preveliku koncentraciju, koja je brza, dinamična, što glasnija. Recimo upalim sebi jedan čitav nastup Swedish House Mafie ili pustim album Metallice. Ili house ili metal muziku uglavnom slušam. I o ovome sam čitala neka istraživanja koja ti ne bi znala detaljno ponoviti. Helem u mozgu imaš koliko se sjećam alfa i beta talase, alfa su oni za koncentraciju, učenje, rad; beta su za zabavu, ako dok koristiš alfa talase ne uposliš i ove beta, oni će se mješati u rad, praviti distrakciju, zato da bi mogao neometano da koristiš puni potencijal alfa talasa, moraš na neki način uposliti ove što bi da se zabavljaju, a kad učiš to jedino možeš postići muzikom. Pojma nemam jesam li ja ovu teoriju stvarno negdje pročitala ili sam je sanjala.
Eto