Kako se razradjuje nov auto :?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
virgo
#1 Kako se razradjuje nov auto :?
Kako se razradjuje nov auto 
- Drvosjeca iz Dejcica
#2 Re: Kako se razradjuje nov auto :?
Ovakovirgo wrote:Kako se razradjuje nov auto

-
ado-šampion
Za razradu novog auta dovoljno je 1000 kilometara.
Treba polako kretati bez punog gasa, postupno dodavati gas, bez naglih poteza i voziti između 2000 i 2500, eventualno 3000 okretaja/minuti. Kočiti isto polako prvih 200-300 km, tako isto mijenjati brzine za vrijeme razrade (1000 km). Ipak, da bi se auto razradilo na 1000 km, trebalo bi voziti po auto putu i po magistralnom putu, a po auto putu tako što ubaciš u zadnji stepen prenosa (kod većiune peti) i ubrzaš do 3000/min (obično 110-120 u petoj) pa spustiš brzinu za jeno 40-50 km/h pa opet do 3000/min i tako par puta. Tako najbolje razrađuješ auto. Da te napomenem da ako voziš samo po gradu auto nećeš razraditi ni nakon 10000 km. Zato mijenjaj brzine što je prije moguće (auto se ne smije mučiti ni trzati) i slobodno ubaci u petu i u gradu, dobro je dok auto ne trza, a kad budeš htio ubrzavati ubaci u četvrtu ili eventualno treću. Tako i štediš gorivo. Ovo ti govorim jer znam dosta vozača koji ne koriste petu brzinu prije 100 km/h, a kod dobrih benzinskih motora ona je upotrebljiva već nakon 65 km/h (kao kod mene npr.).
Treba polako kretati bez punog gasa, postupno dodavati gas, bez naglih poteza i voziti između 2000 i 2500, eventualno 3000 okretaja/minuti. Kočiti isto polako prvih 200-300 km, tako isto mijenjati brzine za vrijeme razrade (1000 km). Ipak, da bi se auto razradilo na 1000 km, trebalo bi voziti po auto putu i po magistralnom putu, a po auto putu tako što ubaciš u zadnji stepen prenosa (kod većiune peti) i ubrzaš do 3000/min (obično 110-120 u petoj) pa spustiš brzinu za jeno 40-50 km/h pa opet do 3000/min i tako par puta. Tako najbolje razrađuješ auto. Da te napomenem da ako voziš samo po gradu auto nećeš razraditi ni nakon 10000 km. Zato mijenjaj brzine što je prije moguće (auto se ne smije mučiti ni trzati) i slobodno ubaci u petu i u gradu, dobro je dok auto ne trza, a kad budeš htio ubrzavati ubaci u četvrtu ili eventualno treću. Tako i štediš gorivo. Ovo ti govorim jer znam dosta vozača koji ne koriste petu brzinu prije 100 km/h, a kod dobrih benzinskih motora ona je upotrebljiva već nakon 65 km/h (kao kod mene npr.).
-
nineac
Baš ovako kao što ti je ado rekao. I još nešto dok je hladan mjenjaj brzinu prije 2.000 okretaja. Uopće. skroz suzdržano vozio i što više na otvorenoj cesti, tj. pri konstantnoj brzini. Ipak, sa punim gasom ja bi sačekao da pređem bar 3-5.000 km.
Najbolje je na otvorenoj vožnji da voziš konstantno u 5-toj 90-100 a ako je sa 6 brzina 110-120 km/h
Najbolje je na otvorenoj vožnji da voziš konstantno u 5-toj 90-100 a ako je sa 6 brzina 110-120 km/h
-
The_Flyer2002
#7 Re: Kako se razradjuje nov auto :?
hahavirgo wrote:Kako se razradjuje nov auto
intresantni odgovori do sada
sa autom dodje owners manual i u njemu ti pise kako tj mozes njega sljediti ili ...
gledaj ima razlicitih misljenja kako razraditi motor automobila, motora, kosilice ili bilo cega drugog.
NAJVAZNIJE JE DA ZAGRIJES MOTOR PRIJE VOZNJE!!!!
prvi nacin koji je vec ko falan opisan je da ga polako razradjivas. to je ko falan najucinkovitiji nacin PO NEKIM.
ja vjerujem u drugi nacin tj hard break in. ovaj se sastoji u tome sto motor od prvog dana NE stedis i stavljas ga pod puno opterecenje s tim da promjenis ulje nakon 50 km. ako je u autu doslo sinteticko da ga promjenis u organsko po prifatu auta. tih prvih 50 km su najkritiscniji jer se tada prstenovi ugladjuju u razradjiva se motor tako da u tih prvih 50km najvise zeljeza je skinuto i pluta u ulju.
hard break in dosta ljudi uradi i neznajuci kada naberu novo auto da ga probaju kakav je na gasu.
ovaj sistem se sastoji u tome da dok du prstenovi novi tj nisu se jos ulegli i na njih treba staviti najveci moguci pritisak. neki proizvodjaci motorcikla preporucuju ovaj nacin.
ma da ti ja ne pametujem o ovome evo ti site pa sam pogledaj. imaju slike cilindara koji su razradjeni lagano i sa hard breakin sistemom.
http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
ja sam svoj skuter razradio na ovaj nacin. u poredjenju sa motorom koji je razradjen na drugi nacin moj je brzi i bolje vuce. ne trosi kapi ulja. ja se mogu zakleti na ovaj sistem.
kao sto sam web site kaze ovo je veoma kontraverzna tema ali na vlasniku je da odluci. ako neznas engleski reci da ti pokusam prevesti ovako koju zanimljiviju stvar.
-
virgo
OK, hvala.
Ima li kakve razlike u postupku između benzinskih i dizel motora?
Koliko, realno, loše razrađen motor može imati problema, kad i kako se to počinje očitovati?
...
BTW, znam engleski jezik, ali svi znamo da u manuals nema baš sve, a i zanima me mišljenje ljudi sa foruma, koje cijenim.
Koliko, realno, loše razrađen motor može imati problema, kad i kako se to počinje očitovati?
...
BTW, znam engleski jezik, ali svi znamo da u manuals nema baš sve, a i zanima me mišljenje ljudi sa foruma, koje cijenim.
-
The_Flyer2002
lose razradjen motor moze da gubi kompresiju u cilindrima jer zrak prolazi pored prstenova na klipu.virgo wrote:OK, hvala.
ne ne mislim da ima ikakve razlike izmedju dizela i benzinca. neki samo kazu da nevalja voziti pod punim boostom novo auto ali onda ... .hm ... zavisi koji metod koristis. hej na kraju krajeva ako sa hard break in-om propuses motor imas garanciju i oni ce to dzabe popraviti tako da nemoras da se brines. jel tako?
-
No_Comment
#11 Re: Kako se razradjuje nov auto :?
Auti su ti kao kao zene shto vishe i ceshce mjenjash ulje to bolje funkcioniraju...virgo wrote:Kako se razradjuje nov auto
!
-
The_Flyer2002
#13 Re: Kako se razradjuje nov auto :?
POTPUNO SE SLAZEMNo_Comment wrote:Auti su ti kao kao zene shto vishe i ceshce mjenjash ulje to bolje funkcioniraju...virgo wrote:Kako se razradjuje nov auto![]()
![]()
!
-
The_Flyer2002
jesi li iso na site??nineac wrote:Ziv bio ali ja prvi put čujem da s eauto razrađuje sa gasom do daske. Bože me sačuvaj.
Ima razlike između diesela i benzina! Diesel još pažljivije i duže razrađuj zbog osjetljive turbine!
u nekim manualima honde, hyundaia, yamahe govore o hard break inu i preporucuju ga. sta je da se ne razumije tu?
virgo pokust cu ja da prevedem vako ponesto. site je velik i moze uzeti vremena ali imaj strpljenja.
znas li ijedan drugi jezik mozda?
-
vier_ringe
Isao sam ja flayeru na site, i ima logike ono o cemu pricaju..No, jedno veliko pitanje ostaje, sta je sa Dizelima, i opcenito turbo motorima ??
Cinjenica jeste da su tehnologije obrade materijala napredovale, i da sada ima manje "otpada" na njima, ali..pricao sam jednom sa glavnim covjekom iz audija za motore(vozili smo se u cabriju 3.0 V6) koji kaze da vise uopste nije potrebno razradjivati motor..kaze, inace kod nas njemaca, vise nema potrebe za tim..odma smijes u startu voziti punim gasom..mada ja opet slijedim nekako svoje, i nikom od njih ne vjerujem ! stoje neke stvari koje navode na ovom site-u, pogotovo oni dokazi potkrepljeni slikama(Ninaec vidi molim te, bas me interesuje sta mislis-mozda smo i mi zastarili)..hajd za usisne motore bi i progutao pricu, ali sam skeptican za one sa turbom koji se vrti preko 200.000 obrtaja na punom opterecenju..a onako sicusne lopatice..Dobra je tema, e de sad conjour trazi potrepu na netu, ovo da razradimo, a ne da se svadjamo o nakim glupostima, koje je auto sa 500, a koje sa 505 konja
Cinjenica jeste da su tehnologije obrade materijala napredovale, i da sada ima manje "otpada" na njima, ali..pricao sam jednom sa glavnim covjekom iz audija za motore(vozili smo se u cabriju 3.0 V6) koji kaze da vise uopste nije potrebno razradjivati motor..kaze, inace kod nas njemaca, vise nema potrebe za tim..odma smijes u startu voziti punim gasom..mada ja opet slijedim nekako svoje, i nikom od njih ne vjerujem ! stoje neke stvari koje navode na ovom site-u, pogotovo oni dokazi potkrepljeni slikama(Ninaec vidi molim te, bas me interesuje sta mislis-mozda smo i mi zastarili)..hajd za usisne motore bi i progutao pricu, ali sam skeptican za one sa turbom koji se vrti preko 200.000 obrtaja na punom opterecenju..a onako sicusne lopatice..Dobra je tema, e de sad conjour trazi potrepu na netu, ovo da razradimo, a ne da se svadjamo o nakim glupostima, koje je auto sa 500, a koje sa 505 konja
-
The_Flyer2002
site je veoma uvjerljiv i veoma logican.
za turbo motore sam cito da prvih 300 milja oko 500 km turbo se skoro netreba ukljucivati. nakon 500km treba provjeriti pusta li idje ulje i promjeniti doticno. onda ga mozes voziti pod punim boostom.
sto se tice dizela neznam. posto se njihov turbo pali vec na skoro 1200 rpm skoro je prosto nemoguce da se navedeno postigne. boost bi trebao biti isti bez obzira na obrtaje. od 1500 do 4000 rpm. stoga mislim da turbo dizela mozes razraditi jedino na hard break in.
najvaznije je pustiti auto da se zagrije i promjeniti ulje cim prije.
logicno je jel de?
za turbo motore sam cito da prvih 300 milja oko 500 km turbo se skoro netreba ukljucivati. nakon 500km treba provjeriti pusta li idje ulje i promjeniti doticno. onda ga mozes voziti pod punim boostom.
sto se tice dizela neznam. posto se njihov turbo pali vec na skoro 1200 rpm skoro je prosto nemoguce da se navedeno postigne. boost bi trebao biti isti bez obzira na obrtaje. od 1500 do 4000 rpm. stoga mislim da turbo dizela mozes razraditi jedino na hard break in.
najvaznije je pustiti auto da se zagrije i promjeniti ulje cim prije.
logicno je jel de?
-
The_Flyer2002
ma dobro to je sve do osobe. kako ko hoce. volio bi sam napraviti test koji je bolji nacin tj uzeti dva nova auta i jednog razraditi na jedan nacin a drugi na drugi i da vidimo koji je bolji.
sto se tice turbo motora neznam jer ipak u novijih auta ja mislim da netreba brinuti na koji nacin razraditi auto. turbo rupa je skoro eliminisana jer turbo se pocinje da vrti na niskih 1200 rpm. (dizeli) posto je pritisak kod turba konstantan to znaci da skoro puno opterecenje na klipove pocinje od tih niskih 1200 rpm. radi ovoga nemoguce je da se stedi tj "polako razradjuje".
ja mislim da turbo motore bi trebalo "stisnuti" da se prstenovi na klipovima nabiju.
sto se tice turbo motora neznam jer ipak u novijih auta ja mislim da netreba brinuti na koji nacin razraditi auto. turbo rupa je skoro eliminisana jer turbo se pocinje da vrti na niskih 1200 rpm. (dizeli) posto je pritisak kod turba konstantan to znaci da skoro puno opterecenje na klipove pocinje od tih niskih 1200 rpm. radi ovoga nemoguce je da se stedi tj "polako razradjuje".
ja mislim da turbo motore bi trebalo "stisnuti" da se prstenovi na klipovima nabiju.
-
The_Flyer2002
ja jest u pravu si. vidis zaboravio sam na to.
sto se tice motora nema razlike ali za turbo ima. dobro mozda ne bi valjalo je potjerat previse. mozda 2500-3000 rpm. (dizel)
ma samo normalno voziti ko i vazda i bit ce ok. mislim ne vozi se uvjek na crvenom (max rpm) vec na pola oko 2500-3000 sto mislim da je sasvim ok.
sto se tice motora nema razlike ali za turbo ima. dobro mozda ne bi valjalo je potjerat previse. mozda 2500-3000 rpm. (dizel)
ma samo normalno voziti ko i vazda i bit ce ok. mislim ne vozi se uvjek na crvenom (max rpm) vec na pola oko 2500-3000 sto mislim da je sasvim ok.
-
BigusDickus
Nisam isprobao ovo, ali je vrlo slicno prici o "nekonvencionalnom" nacinu razradjivanja motora, sa one web stranice. Prica ide otprilike ovako...
Pozeljno bi bilo kupovinu auta obaviti u proljece ili pocetkom ljeta. Nakon kupovine provjeriti sa prodavcem koja vrsta ulja je u motoru i ako je sinteticko, odmah ga zamijeniti mineralnim. Navodno, sinteticko ulje spjecava da se pohaba i ono sto se treba pohabati, kako bi sastavni dijelovi (prvenstveno zidovi cilindara i karike) masine dosli u stanje, sto blize idealnom. Zagrijati motor na radnu temperaturu, ali ne tako sto ce auto stajati u mjestu, nego vozeci sa laganim "gasom", izmedju 2000-2500 obrtaja, ne preko 3000 u svakom slucaju. Potrebno je naci relativno dugacak "pravac", pogodan za "razradjivanje"... ne znam je li dovoljan onaj nas komadic auto-puta... svakako nece biti obaranja brzinskih rekorda, tako da ni "pravac" ne mora biti bas 100% prav...
Ubrzavati, tako sto cete prije prebacivanja u visi stepen prenosa, za nekih 300-500 obrtaja prelaziti preko onoga na kojem motor "izbacuje" najvecu snagu. Kod "saltanja" ne trzati sa mjenjacem, jer ni on nije jos razradjen. U zavisnosti od motora i mjenjaca, ubrzati do 100-120 (obicno ce se ova brzina dostici vec u trecoj...
), drzati relativno visok broj obrtaja i tu brzinu (brzina moze biti i niza, ako je se radi o autu sa manjim motorom... broj obrtaja je najvazniji) nekih 30-ak sekundi, a zatim potpuno skinuti nogu sa gasa, pa presaltati u drugu i pustiti da auto uspori na 50-40 (tzv. kocenje motorom). Opet ubrzati na isti nacin i ponavljati ovaj ciklus 10-ak puta. Odmah potom odvesti auto na zamjenu ulja i usput provjeriti ima li kakvih curenja, usljed mogucih fabrickih gresaka kod sklapanja masine. Ponovo sipati mineralno ulje (neko kvalitetnije, naravno) i sljedecih 1000 kilometara ga ne tjerati preko 3000-3500 obrtaja, osim ako je bas neophodno (sigurnije preticanje, izbjegavanje opasnosti i sl.)
Nakon 1000 kilometara, nasuti kvalitetno sinteticko ulje i obavezno promijeniti i uljni filter. Kod ove izmjene skoro pa obavezno koristiti i neko od sredstava za "ispiranje" masine, koje se naspe u staro ulje prije zamjene i potom motor radi neke 3 minute, prije samog ispustanja ulja. Ovo je ujedno i posljednja "vanredna" izmjena ulja (i filtera), nakon cega bi se trebalo pridrzavati servisnih intervala, koje preporucuje proizvodjac.
Ako je sve navedeno uradjeno i proslo kako treba, masina bi nakon ovoga trebala da bude potpuno pripremljena za upotrebu... snaga, kompresija, a samim tim i odziv na gas optimalni i dobri, a pojave poput pretjeranog trosenja ulja i "ulijenjenog" motora, postaju potpune nepoznanice. Sve opisano je moguce samo zahvaljujuci napretku tehnologije obrade materijala, koja je toliko precizna, da "klasicno" razradjivanje skoro da nije ni potrebno.
Opet ponavljam da ja nisam isprobao ovaj nacin, nego samo dobio savjet od nekoga, koga smatram za poznavaoca na ovom polju. Njegov savjet mi se ucinio "bezobrazno" slican onome sto pise na pomenutoj web stranici, pa sam ga zato i prenio.
Pozeljno bi bilo kupovinu auta obaviti u proljece ili pocetkom ljeta. Nakon kupovine provjeriti sa prodavcem koja vrsta ulja je u motoru i ako je sinteticko, odmah ga zamijeniti mineralnim. Navodno, sinteticko ulje spjecava da se pohaba i ono sto se treba pohabati, kako bi sastavni dijelovi (prvenstveno zidovi cilindara i karike) masine dosli u stanje, sto blize idealnom. Zagrijati motor na radnu temperaturu, ali ne tako sto ce auto stajati u mjestu, nego vozeci sa laganim "gasom", izmedju 2000-2500 obrtaja, ne preko 3000 u svakom slucaju. Potrebno je naci relativno dugacak "pravac", pogodan za "razradjivanje"... ne znam je li dovoljan onaj nas komadic auto-puta... svakako nece biti obaranja brzinskih rekorda, tako da ni "pravac" ne mora biti bas 100% prav...
Nakon 1000 kilometara, nasuti kvalitetno sinteticko ulje i obavezno promijeniti i uljni filter. Kod ove izmjene skoro pa obavezno koristiti i neko od sredstava za "ispiranje" masine, koje se naspe u staro ulje prije zamjene i potom motor radi neke 3 minute, prije samog ispustanja ulja. Ovo je ujedno i posljednja "vanredna" izmjena ulja (i filtera), nakon cega bi se trebalo pridrzavati servisnih intervala, koje preporucuje proizvodjac.
Ako je sve navedeno uradjeno i proslo kako treba, masina bi nakon ovoga trebala da bude potpuno pripremljena za upotrebu... snaga, kompresija, a samim tim i odziv na gas optimalni i dobri, a pojave poput pretjeranog trosenja ulja i "ulijenjenog" motora, postaju potpune nepoznanice. Sve opisano je moguce samo zahvaljujuci napretku tehnologije obrade materijala, koja je toliko precizna, da "klasicno" razradjivanje skoro da nije ni potrebno.
Opet ponavljam da ja nisam isprobao ovaj nacin, nego samo dobio savjet od nekoga, koga smatram za poznavaoca na ovom polju. Njegov savjet mi se ucinio "bezobrazno" slican onome sto pise na pomenutoj web stranici, pa sam ga zato i prenio.
-
ado-šampion
Ne zanm meni je to šuhveli. Najviše to da se vozi 400-500/min više od najveće snage. To kod mene dođe 6600-6700/min, tj. crveno područje (preko 6600/min). Kako god ja motor nikad neću tako razrađivati.
-
BigusDickus
Ma normalno, ne bih ni ja niciji auto tjerao 30 sekundi u crvenom podrucju. Ne moze postojati neko univerzalno uputstvo, vjerovatno se postupak razlikuje i prilagodjava, u zavisnosti od masine. Ja bih volio cuti misljenje o ovome, od nekog "autoriteta" u auto-moto svijetu...