Kako se računa tržišni udio?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
francophil

#1 Kako se računa tržišni udio?

Post by francophil »

Intresuje me kako ću izračunati tržišni udio na tržištu gdje poslujem....buduci da se radi o doo radnji i str radnjama koje prodaju iste ili slicne proizvode, znaci smatram sebe liderom za tu vrstu robe ˙(ukupno 5-6 konkurenata)..a ostali imaju isto ucesca na trzistu ...ali koliko???..kako cu to znati???..buduci da mi nisu dostupni nikakvi podaci od njih..
nova_korisnica

#2 Re: Kako se računa tržišni udio?

Post by nova_korisnica »

imas li ikakve podatke??? odnosno kakve imas?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3 Re: Kako se računa tržišni udio?

Post by KatarinaKosaca »

Svoju godišnju realizaciju znaš. Znaš i tržište na kojem radiš. Ukoliko je samo unutarnje, traži od privredne komore podatke za ukupnu prodaju na tom tržištu na godišnjem nivou, tog proizvoda. Nećeš dobiti egzaktne podatke o konkurenciju, ali hoćeš svoj udio u ukupnoj realizaciji.
I naravno, što više podataka o konkurenciji to bolje :D
francophil

#4 Re: Kako se računa tržišni udio?

Post by francophil »

Recimo pojedini supstituti ove robe se prodaju na pijaci, po nekim prehrambenim objektima i trafikama...a jedna grupa srodnih proizvoda se prodaje u 2 prodavnice...e sada..mislim da te prodavnice te proizvode prodaju bez racuna i da cak i ne zaprimaju robu na osnovu fakture..al u svakom slucaju odvlace kupce....
francophil

#5 Re: Kako se računa tržišni udio?

Post by francophil »

P.S. Pravim biznis plan za prelazak na doo pa mi je to potrebno...pa sam u dilemi kako to da improvizujem.. :-)
nova_korisnica

#6 Re: Kako se računa tržišni udio?

Post by nova_korisnica »

ako pravis biznis plan za svoje potrebe, onda ti je improvizacija losa ideja...ali eto...
nista onda uradi ovako kako ti je katarina rekla...trazi ukupni promet od zavoda za statistiku i stavi u odnos sa svojim prometom...tu ce ti naravno biti samo ono sto je evidentirano na papirima...ako je proizvod nesto sto se iskljucivo uvozi, mozes i po uvozu vidjeti koliko udje na trziste...opet sdruge strane to ti je onda za cijelu drzavu/entitet...ne znam koliko se zelis ili koliko ti je bitno da se geografski ogranicis...
convict

#7 Re: Kako se računa tržišni udio?

Post by convict »

Čak i ako bi došao do zvaničnih podataka o ostvarenom prometu svojih konkurenata, ti su ti podaci bezvrijedni jer je uobičajeno kad su STR u pitanju da se prijavljuje daleko manji promet od stvarnog.
Pitanje je sad da li ti podatak treba da zadovoljiš formu (npr. za banku) ili te stvarno zanima gdje si ti u cijeloj priči?
francophil

#8 Re: Kako se računa tržišni udio?

Post by francophil »

Ovako, pod "improvizujem" mislio sam prije svega kako ukalkulisati te brojke buduci da je tesko do njih doci na osnovu zavoda za statistiku i pitanje je koliko su mjerodavne, jer znam da se dosta robe uveze na ilegalan nacin bez carine i fakture. Biznis plan mi je prvenstveno potreban za organizaciju poslovnih procesa, eventualnih planiranja zaliha i predvidjana prodaje za naredni period- za interne svrhe. Mislim da ce mi odredjivanje trzisnog udjela predstavljati malo problem. Isključivo me intresuje teritorija grada i par konkurenata koji su tu alocirani.
Post Reply