Kako se računa tržišni udio?
Moderator: anex
-
francophil
#1 Kako se računa tržišni udio?
Intresuje me kako ću izračunati tržišni udio na tržištu gdje poslujem....buduci da se radi o doo radnji i str radnjama koje prodaju iste ili slicne proizvode, znaci smatram sebe liderom za tu vrstu robe ˙(ukupno 5-6 konkurenata)..a ostali imaju isto ucesca na trzistu ...ali koliko???..kako cu to znati???..buduci da mi nisu dostupni nikakvi podaci od njih..
-
nova_korisnica
#2 Re: Kako se računa tržišni udio?
imas li ikakve podatke??? odnosno kakve imas?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3 Re: Kako se računa tržišni udio?
Svoju godišnju realizaciju znaš. Znaš i tržište na kojem radiš. Ukoliko je samo unutarnje, traži od privredne komore podatke za ukupnu prodaju na tom tržištu na godišnjem nivou, tog proizvoda. Nećeš dobiti egzaktne podatke o konkurenciju, ali hoćeš svoj udio u ukupnoj realizaciji.
I naravno, što više podataka o konkurenciji to bolje
I naravno, što više podataka o konkurenciji to bolje
-
francophil
#4 Re: Kako se računa tržišni udio?
Recimo pojedini supstituti ove robe se prodaju na pijaci, po nekim prehrambenim objektima i trafikama...a jedna grupa srodnih proizvoda se prodaje u 2 prodavnice...e sada..mislim da te prodavnice te proizvode prodaju bez racuna i da cak i ne zaprimaju robu na osnovu fakture..al u svakom slucaju odvlace kupce....
-
francophil
#5 Re: Kako se računa tržišni udio?
P.S. Pravim biznis plan za prelazak na doo pa mi je to potrebno...pa sam u dilemi kako to da improvizujem.. 
-
nova_korisnica
#6 Re: Kako se računa tržišni udio?
ako pravis biznis plan za svoje potrebe, onda ti je improvizacija losa ideja...ali eto...
nista onda uradi ovako kako ti je katarina rekla...trazi ukupni promet od zavoda za statistiku i stavi u odnos sa svojim prometom...tu ce ti naravno biti samo ono sto je evidentirano na papirima...ako je proizvod nesto sto se iskljucivo uvozi, mozes i po uvozu vidjeti koliko udje na trziste...opet sdruge strane to ti je onda za cijelu drzavu/entitet...ne znam koliko se zelis ili koliko ti je bitno da se geografski ogranicis...
nista onda uradi ovako kako ti je katarina rekla...trazi ukupni promet od zavoda za statistiku i stavi u odnos sa svojim prometom...tu ce ti naravno biti samo ono sto je evidentirano na papirima...ako je proizvod nesto sto se iskljucivo uvozi, mozes i po uvozu vidjeti koliko udje na trziste...opet sdruge strane to ti je onda za cijelu drzavu/entitet...ne znam koliko se zelis ili koliko ti je bitno da se geografski ogranicis...
-
convict
#7 Re: Kako se računa tržišni udio?
Čak i ako bi došao do zvaničnih podataka o ostvarenom prometu svojih konkurenata, ti su ti podaci bezvrijedni jer je uobičajeno kad su STR u pitanju da se prijavljuje daleko manji promet od stvarnog.
Pitanje je sad da li ti podatak treba da zadovoljiš formu (npr. za banku) ili te stvarno zanima gdje si ti u cijeloj priči?
Pitanje je sad da li ti podatak treba da zadovoljiš formu (npr. za banku) ili te stvarno zanima gdje si ti u cijeloj priči?
-
francophil
#8 Re: Kako se računa tržišni udio?
Ovako, pod "improvizujem" mislio sam prije svega kako ukalkulisati te brojke buduci da je tesko do njih doci na osnovu zavoda za statistiku i pitanje je koliko su mjerodavne, jer znam da se dosta robe uveze na ilegalan nacin bez carine i fakture. Biznis plan mi je prvenstveno potreban za organizaciju poslovnih procesa, eventualnih planiranja zaliha i predvidjana prodaje za naredni period- za interne svrhe. Mislim da ce mi odredjivanje trzisnog udjela predstavljati malo problem. Isključivo me intresuje teritorija grada i par konkurenata koji su tu alocirani.