Kako se prevoziti u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
babonja

#1 Kako se prevoziti u Sarajevu

Post by babonja »

Već ima tema o Grasu, Centrotransu aktuelnoj situaciji sa javnim prevozom kojeg više nema nego ima i sl.

Mislim da se o tome dosta raspravlja ko je kriv ko je upravu što na forumu a i narodu i mislim da ne treba trošiti riječi na to.

Svrha ove teme bi bila da se mi sami nekako snađemo(ne ulazeći u priču sukoba na relaciji GRAS Vlada KS), vidim da dosta raje pješači, hladno je pa ne vidim bicikliste a moja ideje su slijedeće:

Da napravimo skupni prevoz budući da prema ličnom iskustvu uglavnom se vozikamo sami u autu. Nađoh podatak da je u samo u Kantonu Sarajevo 2011 bilo oko 133 577 automobila x 4 putnika (sa vozačem) to je 534 308 ljudi. Na nekoj temi je već neko iznosio podatak da GRAS dnevno preveze 200 000 do 300 000 ljudi. Jasno da nisu sva auta na ulici ali ipak mislim da bi kroz ovaj vid organizovanja mogli mi sami pokriti većinu ove cifre, scenario bi bio da pozovemo ljude kad prolazimo pored neke stanice, kažemo do koje destinacije idemo i koliko ljudi primamo u auto . Oni koji hoće mogu to raditi kao dobro djelo ili naplatiti recimo po pola KM po putniku pa se može nabrati recimo da se auto opere, pokrije dio vlastitih troškova goriva i sl.
Istina ima ovdje jedan momenat da vas ljudi gledaju sa nepovjerenjem (zato im naplatite hehehehe) jer se meni desilo one godine kad je pao snijeg i bio totalni haos u gradu da me ljudi gledaju ko da sam lOOOd kad sam kupio raju po stanicama, valjda su ljudi navikli na ovaj lopovluk i jednostavno nemaju povjerenja.

Helem mogu se napraviti i neki dugoročniji aranžmani recimo sa tom prvom turom koju pokupite i sl, napravite dogovor pa ih pokupite i sutra. Svi imaju mobitele lahko se iskomunicirati i sl.

Mogućnosti je ovdje mnogo i siguran sam da možemo pitanje je samo da li hoćemo.
maxell_sarajevo

#2 Re: Kako se prevoziti u Sarajevu

Post by maxell_sarajevo »

Kakav nas narod, jutros neka zena u Laguni zaustavlja se da pokupi jaranicu kod RTV-a i prilazi neki stariji covjek i pita da li mogu i njega povuci prema gradu, zena samo zalupi vrata i smrknu se ko noc.
Meni doslo da se zaletim i da joj ovalim nogom retrovizor, mater im neljudsku.
žuti

#3 Re: Kako se prevoziti u Sarajevu

Post by žuti »

Po meni ovaj prijedlog, iako jako konstruktivan, nema perspektivu jer kad bi to kod nas zaživilo onda bi značilo da mi kao svjesni ljudi imamo kapaciteta da biramo bolju vlast, a samim tim ne bi ni došli u ovakvu poziciju u kojoj smo sada.....
bananavelika

#4 Re: Kako se prevoziti u Sarajevu

Post by bananavelika »

pocni se drogirat ba jebo prevoz
blue033

#5 Re: Kako se prevoziti u Sarajevu

Post by blue033 »

Jao teme, ovaj narod bi samo nešto "guzovače". Kako se prevoziti??
Pa lijepo, skupi se 100 000 građana pred vladu i pita: " Kako ćemo se prevoziti?". Tamo se postavlja to pitanje.
Ako vlada ne zna neka da ostavku. Nije moja obaveza da razvozim ljude. Imaju ljudi koji su plaćeni da organizuju to, ako nisu sposobni noga. Ako narod nije sposoban da izabere ljude koji će organizovati javne službe, neka pati, neka hoda pješke ili nek crkne.

Solidarnost je nešto najgore što se ovome narodu može pružiti, narod već 20 godina samo traži nešto besplatno, vrijeme je da počne misliti svojom glavom i preuzme odgovornost. Probleme treba riješavati preko sistema, ako ne valja sistem mijenjati i njega. KInezi imaju lijepu poslovicu: "Ako čovjeku daš ribu, dao si mu ručak za jedan dan. Ako ga naučiš da peca, dao si mu ručak za čitav život." Bosanci bi iz dana u dan tu jednu ribu. Najbolje je da preskoše ručak nekoliko dana, možda počnu učiti pecati.
mayab

#6 Re: Kako se prevoziti u Sarajevu

Post by mayab »

blue033 wrote:Jao teme, ovaj narod bi samo nešto "guzovače". Kako se prevoziti??
Pa lijepo, skupi se 100 000 građana pred vladu i pita: " Kako ćemo se prevoziti?". Tamo se postavlja to pitanje.
Ako vlada ne zna neka da ostavku. Nije moja obaveza da razvozim ljude. Imaju ljudi koji su plaćeni da organizuju to, ako nisu sposobni noga. Ako narod nije sposoban da izabere ljude koji će organizovati javne službe, neka pati, neka hoda pješke ili nek crkne.

Solidarnost je nešto najgore što se ovome narodu može pružiti, narod već 20 godina samo traži nešto besplatno, vrijeme je da počne misliti svojom glavom i preuzme odgovornost. Probleme treba riješavati preko sistema, ako ne valja sistem mijenjati i njega. KInezi imaju lijepu poslovicu: "Ako čovjeku daš ribu, dao si mu ručak za jedan dan. Ako ga naučiš da peca, dao si mu ručak za čitav život." Bosanci bi iz dana u dan tu jednu ribu. Najbolje je da preskoše ručak nekoliko dana, možda počnu učiti pecati.
:thumbup:
njonjica

#7 Re: Kako se prevoziti u Sarajevu

Post by njonjica »

blue033 wrote:Jao teme, ovaj narod bi samo nešto "guzovače". Kako se prevoziti??

Komentar ti je nidje veze, "sarajlija".

Ja sam danas imala srecu; u polasku je na stanicu stao covjek sa luksuznim autom i povezao nas cetvoro do grada a u povratku neki covjek sa kombijem...mada smo htjeli platiti, ni jedan ni drugi vozac nam nisu htjeli uzeti novac.

Uvijek ima dobrih ljudi koji ako ucine uslugu ne racunaju kako je to bilo "guzovace" (fuj, ruznog izraza).

Sa dijelom posta se slazem; treba pred vladu i tamo rjesavati probleme ali za to vrijeme zivot, posao, obaveze ne mogu stati.
El_comadante

#8 Re: Kako se prevoziti u Sarajevu

Post by El_comadante »

njonjica wrote:

Komentar ti je nidje veze, "sarajlija".

Ja sam danas imala srecu; u polasku je na stanicu stao covjek sa luksuznim autom i povezao nas cetvoro do grada a u povratku neki covjek sa kombijem...mada smo htjeli platiti, ni jedan ni drugi vozac nam nisu htjeli uzeti novac.

Uvijek ima dobrih ljudi koji ako ucine uslugu ne racunaju kako je to bilo "guzovace" (fuj, ruznog izraza).

Sa dijelom posta se slazem; treba pred vladu i tamo rjesavati probleme ali za to vrijeme zivot, posao, obaveze ne mogu stati.
izgleda da baš sav posao u gradu mora stati da bi ova vlada nešto riješila. trebamo svi sada ležati kuči dok se neuspotavi saobračaj. izgleda da je to jedino riješenje
Comrad

#9 Re: Kako se prevoziti u Sarajevu

Post by Comrad »

Ja ne bih tek tako na prvu napadao @blue033.

Fino napisano i objasnjeno. Mi smo lijeni, tromi, nezainteresovani, neupuceni... Treba malo i solidarnosti u ovim situacijama, ali isto tako treba staviti stvari na svoje mjesto. Ne mozemo dovjeka ici linijom manjeg otpora.

Koliko novca uzmu, dosad bi trebali imati najbolje puteve, najbolje uredjene ulice, fasade, nove tramvaje, pruge, autobuse, troblebuse...itd. Umjesto toga uposlenici opstina, ovi ministri imaju najnovije automobile, po 3-4 stana, vikendice po planinama, moru itd.

- Uzmu na svaku moju kupovinu 17%
- Uzme mi od bruto plate 60%
- Na gorivu uzme svoj dio
- Na akcizama klepi svoj dio
- Kad registrujem auto klepi svoj dio
- Dokument bilo koji, placam takse

itd. itd.

I nije problem, neka uzmu. Uzimaju u svakoj drzavi. Ali daj mi nesto zauzvrat, bilo sta, a ne da se vozim po putu iz 1984. godine! Da se vozim u poklonjenom autobusu. Da se vozim u tramvaju iz 70-tih. Po sinama iz 50-ih. Da na neki rtg snimak moram cekati pola godine. itd itd..

Mi smo ocito samo prihvatili nase obaveze, dok su politicari prihvatili samo svoja prava. Ali nece ovo zadugo ovako...
babonja

#10 Re: Kako se prevoziti u Sarajevu

Post by babonja »

Oke, fol bi bio da mi uradimo nešto korisno za sebe/nas.

S jedne strane GRAS, s druge vlada i ne zna se ko je nesposobniji i nepošteniji, i svjesni smo toga ali opet iznova očekujemo da oni nešto naprave i previše nam kvalitet života zavisi od njih.Uredu kad se donese neki zakon i pravila kojem se utiče na naš život možda tad i nemamo konkretnog uticaja- niko nas ništa ne pita, ali evo recimo sad imamo priliku da ne dozvolimo da se ama baš svaki problem lomi preko naših leđa i da neko trguje sa našim potrebama ko sa tokmacima nego stanemo, povezemo komšiju, progovorimo koju ljudsku, sve zajedno sitnica ali vrijedi- ovo možemo no da li hoćemo?

A svi smo frustrirane virtualne Che guevare a u stvarnosti niko nema herca da nešto menja smesta.

No sve je ovo off t.

Bilo bi super da se na osnovu ove nedaće ljudi dignu ali na bajkove i uvedu to sebi kao naviku I stalno sredstvo prevoza-onako mangupski. Skoro gledam u jednoj EU metropoli, temp od -5 do 0, ljudi furaju na biciklima na posao, gledam lik na bicu kravata odijelo i lagano i nije mu blam, i niko ga i ne gleda čudno-normala.A nije to što nemaju love.I pitam jednog lokalca da nije malo hladno za to, zeznuto je za sinuse, puknut će te pareza f. a čovjek meni balkancu strpljivo objasni, sakrivajući podsmjeh, da se radi o virusnim oboljenjima i da promaha u nas nema veze sa tim, pa hajd ga sad znaj.

Uglavnom kome je dugo i daleko da mota pedale ima i ova opcija:
http://www.e-vozila.com/slike_forum2/El ... _Blast.jpg

E-bike, fina stvar malo ti-malo motor kažu da je autonomija ove vozilice oko 30 km pri prosječnoj brzini od 30km/h, a inače po mojoj ličnoj statistici prosječna brzina autom po gradu Sarajevu kad je špica je oko 20 km/h, a sa biciklom je negdje oko 14 km/h. To nije neka velika razlika a ne plaćaš gorivo, parking, malo rekreacije istovremeno i divota. A ako je i malo hladnije ima i ovaj fol za vugla:

http://dx.com/p/wind-stopper-face-mask- ... ling-54996

Pa ako pljuhne kiša nabaciš ovo:

http://www.mojkatalog.net/hr/artikl/aba ... /12408/102

Nadam se da mi niko neće zamjeriti za postavljene linkove.

Uglavnom ovo je jedna fina praktična opcija gdje mi možemo postati manje zavisni od javnog prevoza, globalnih i lokalnih igrica oko cijena nafte, gužve i sl. pa bujrum... ;-)
Post Reply