Kako se kod nas zove...
- chengaba
#2 Re: Kako se kod nas zove...
Evo sad sam ja gledao u svojoj knjizi (M. Brajkovic, Zoologija Invertebrata 2), i ne spominje se ni njegova podporodica, a kamoli vrsta.
A i na kraju krajeva, sumnjam da postoji domaci naziv za relativno nepoznatu vrstu koja zivi u Trinidadu

A i na kraju krajeva, sumnjam da postoji domaci naziv za relativno nepoznatu vrstu koja zivi u Trinidadu
- Jara
#3 Re: Kako se kod nas zove...
Hvala, @chengaba !
Pretpostavljam da ima nekog evropskog srodnika. Ima nešto slično kod nas ovdje ali ne sjećam se kako se zove.
Šta znači harpax ( harpa) na engleskom? Na googlu na fotkama je prikazan i kao napasnik na životinje...
Pretpostavljam da ima nekog evropskog srodnika. Ima nešto slično kod nas ovdje ali ne sjećam se kako se zove.
Šta znači harpax ( harpa) na engleskom? Na googlu na fotkama je prikazan i kao napasnik na životinje...
- chengaba
#4 Re: Kako se kod nas zove...
Svi ovi mravi iz roda Pachycondyla zive u tropima i subtropima, i vecina ih je predatora i kaze da cak termite ganjaju.
Najblizi evropski srodnik je ogroman pojam, ali ako te bas interesuje, guglaj o poneromorfnim mravima
.
Harpax moze znaciti sta ti bog hoce. Tu drugu rijec u nazivu daje onaj ko je otkrio vrstu...
Sumnjam da ces naci u latinskom rijecniku prijevod za recimo Gammarus ilidzensis
Evo pise da je ovaj kod nas zasticen (ridji šumski mrav) - Formica rufa
Najblizi evropski srodnik je ogroman pojam, ali ako te bas interesuje, guglaj o poneromorfnim mravima
Harpax moze znaciti sta ti bog hoce. Tu drugu rijec u nazivu daje onaj ko je otkrio vrstu...
Sumnjam da ces naci u latinskom rijecniku prijevod za recimo Gammarus ilidzensis
Evo pise da je ovaj kod nas zasticen (ridji šumski mrav) - Formica rufa
- Jara
#5 Re: Kako se kod nas zove...
@chengaba, tnx
, zanimljivo...
Da taj harpax nije uhalađa, uhaladža, uholaža...?
Ne zanima me mrav kao mrav ( ili šta li je već
), nego koja buba se na engleskom zove harpax ( lik iz jedne basne, dječije igre)
Da taj harpax nije uhalađa, uhaladža, uholaža...?
Ne zanima me mrav kao mrav ( ili šta li je već
- chengaba
#6 Re: Kako se kod nas zove...
Uholaža je nesto drugo, uholaže su iz reda Dermaptera.
A evo ti za rijec harpax...
harpax (har'-pax) (grč.) - ravenous (eng. - gladan)
From harpazo; rapacious -- extortion, ravening.
ἅρπαγες (arpages)
ἅρπαξ (arpax)
ἅρπαξιν (arpaxin)

A evo ti za rijec harpax...
harpax (har'-pax) (grč.) - ravenous (eng. - gladan)
From harpazo; rapacious -- extortion, ravening.
ἅρπαγες (arpages)
ἅρπαξ (arpax)
ἅρπαξιν (arpaxin)
- Jara