Kako se grijete???

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dami

#1 Kako se grijete???

Post by dami »

Ne znam dali postoji ova tema,ali evo pitanja kako se grijete:drva,plin,struja???
Dali se neko koristi klimu (onu duplu) tako da sve grije i koliko se to isplati?
Trenutno se grijemo na drva ali samo jedna prostorija pa kontamo ubaciti klime tako da su sve prostorije tople?
Hvala
talić

#2 Re: Kako se grijete???

Post by talić »

dami wrote:Ne znam dali postoji ova tema,ali evo pitanja kako se grijete:drva,plin,struja???
Dali se neko koristi klimu (onu duplu) tako da sve grije i koliko se to isplati?
Trenutno se grijemo na drva ali samo jedna prostorija pa kontamo ubaciti klime tako da su sve prostorije tople?
Hvala
ima tema vezano za grijanje a inače ovih dana se grijemo na solarnu energiju i dogrijavamo "zdrvima" jer vatrogasci ne uspijevaju da ugase požare. :roll:
dami

#3 Re: Kako se grijete???

Post by dami »

ima tema vezano za grijanje a inače ovih dana se grijemo na solarnu energiju i dogrijavamo "zdrvima" jer vatrogasci ne uspijevaju da ugase požare. :roll:[/quote]
:-D
de fakto

#4 Re: Kako se grijete???

Post by de fakto »

pregrijavamo se.........vec razmisljam kako bih postavila na krov solarne panele preko kojih bi se napajao jedan klima uredjaj :-D
Ozbiljno cu odgovoriti na ovo pitanje kad dodje vrijeme za to :)
gaius

#5 Re: Kako se grijete???

Post by gaius »

dami wrote:Ne znam dali postoji ova tema,ali evo pitanja kako se grijete:drva,plin,struja???
Hvala
kancelarijski prostor (75 m2) se zimi grije sa tri Toshiba invertera uz potrošnju od max. 100 KM struje po cjenama za pravna lica.. na -15 unutra 23-24 bez ikakvih problema... da ne kažem da ljeti taj isti prostor rashlađuje uz zanemarivu potrošnju struje..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Kako se grijete???

Post by Truba »

drva

jes malo negospodski po parasarajevskim mjerilima ali je prihvatljivo za džep
Drvosjeca iz Dejcica

#7 Re: Kako se grijete???

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Htio sam otvoriti novu temu ali evo vidim ima ova pa da priupitam da li neko ima iskustva sa kotlovima za pelet? Kod nas po prodavnicama ima više vrsta sistema, recimo Centrometal, Thermoflux, Bosh...itd, a da li je zaista ušteda i do 50% u odnosi na plin? Mana je početna investicija od 3 do 5.000 KM ali se navodno može ispaltiti nakon 2-5 godina. Iskustva?
art vandeley

#8 Re: Kako se grijete???

Post by art vandeley »

Do sada sam na plin a od ove godine ide kombinacija plina i drva...Pa cu vidjeti rezultate kombinacije.
gaius

#9 Re: Kako se grijete???

Post by gaius »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Htio sam otvoriti novu temu ali evo vidim ima ova pa da priupitam da li neko ima iskustva sa kotlovima za pelet? Kod nas po prodavnicama ima više vrsta sistema, recimo Centrometal, Thermoflux, Bosh...itd, a da li je zaista ušteda i do 50% u odnosi na plin? Mana je početna investicija od 3 do 5.000 KM ali se navodno može ispaltiti nakon 2-5 godina. Iskustva?
moji griju kuću 120 m2 sa centrometalovom peći (ne znam koje je snage) na pelet (ista može i na drva).. peć radi cijelu grijnu sezonu od 06-22.. radijatori su sa termoglavama, termo fasada, al stolarija.. i dovoljno im bude 4 tone peleta.. a to ti je negdje oko 1300 KM ako se ne varam...
_Astra_

#10 Re: Kako se grijete???

Post by _Astra_ »

Centralno naplin u kuci, u stanovima na konvektore i klimu.... Klima je btw mrtvi SHIT... PA BILA ona i 10x inverter i trosila 0,0001kw/h ... Toliko isusi zrak zimi da im nikakve varijante neotec i sl sranja ne vrijede....
Po meni, ako je dobra izolacija objekta je naj varijanta konvektori spojeni na jedan digitalni termostat...
Post Reply