Kako SDA i HDZ strpljivo prave treci entitet

Post Reply
Prenj

#1 Kako SDA i HDZ strpljivo prave treci entitet

Post by Prenj »

Bilo kakav komentar je nepotreban ... uskoro mozemo ocekivati i dekret vlade o seobi preostalih manjina.
:x :x :x
DANI wrote: http://www.bhdani.com/default.asp?kat=f ... tekst_rb=3
Kako Vlada njeguje nacionalnu (ne)zastupljenost

Ako je iko kriv što se u Federaciji Bosne i Hercegovine ne poštuje ustavni princip konstitutivnosti naroda i odredbe o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, onda je to upravo vlada tog entiteta. Ustvari, ta vlada svojim odlukama cementira stanje puškama izvojevane nacionalne zastupljenosti. Tako je na 11. sjednici, održanoj na Dan mladosti u Mostaru, donijela dva rješenja: jedno se odnosi na imenovanje Upravnog vijeća Kliničkog centra Univerziteta (KCU) u Sarajevu, a drugo na imenovanje Upravnog vijeća Kliničke bolnice (KB) Mostar.

Vlada je većinom glasova, uz dva glasa protiv i tri uzdržana, u Upravno vijeće KCU-a Sarajevo imenovala devet članova iz reda bošnjačkog naroda, dva iz hrvatskog i jednog iz srpskog naroda. Onda je, opet većinom glasova, uz dva protiv i tri uzdržana, u Upravno vijeće KB-a Mostar imenovala deset članova iz reda hrvatskog, i dva iz reda bošnjačkog naroda!? Iz reda "ostalih" ili nacionalnih manjina, kao što se da primijetiti, nije imenovan nijedan član.

Protiv ovakve odluke prvi je glas digao (27. 6. 2005.) Nezavisni strukovni sindikat uposlenih u zdravstvu BiH, Osnovna organizacija u Regionalnom medicinskom centru "Dr. Safet Mujić" Mostar. Istaknuvši kako je RMC "Dr. Safet Mujić" javna ustanova koja pruža usluge svim građanima Hercegovačko-neretvanskog kantona i dijela istočne Hercegovine, zaposleni su sa zaprepašćenjem konstatirali da nijedan član iz RMC-a nije imenovan u novo Upravno vijeće Kliničke bolnice Mostar, niti ijedan predstavnik kojeg postavlja HNK!?

"Ovim činom se oduzima pravo građanima HNK-a i njihovim zakonski izabranim predstavnicima u Skupštini HNK-a da putem upravnih odbora upravljaju spomenutim javnim ustanovama smještenim na teritoriji HNK-a i čiji su vlasnik", kaže se u saopćenju RMC-a "Dr. Safet Mujić", a u kojem se, između ostalog, traži poništenje spomenute odluke Vlade FBiH i poštivanje Amandmana na Ustav o ravnopravnosti naroda.

...
antekalas

Post by antekalas »

Treba ukinuti HDZ!
Prenj

Post by Prenj »

antekalas wrote:Treba ukinuti HDZ!
Da li ti to onako 'patriotski' ili si procitao tekst?
mostarac

Post by mostarac »

ne trebamo mi nikoga ukidati, nego svu tu bagru skupiti na jedno lijepo mjesto i podjeliti rekvizite i omoguciti im da se samoukinu :-D
CrazyNeddo

Post by CrazyNeddo »

Ne treba ukinuti HDZ, to nije demokratski... Ne mozes ukinuti stranku, samo zato sto ljudi glasaju za nju... :-?

Sto se tice Sarajeva, mislim da bi fakat bio red bar napraviti popis za Sarajevo i Mostar kao kljucne gradove... i vidjeti stanje... na nacionalnoj osnovi...Ako u Sarajevu danas zivi 80% Bosnjaka onda je normalno da je u tom upravnom vijecu devet od dvanaest clanova Bosnjaci, mada nisam siguran da je isti omjer u Mostaru...Tamo zivi oko 55% - 60% Hrvata, Bosnjaka 35% - 40% 5% - 10% Srba,te u skladu s tim treba i da se odreduju pozicije...Treba ici na demokratiju....Ovo sto se danas zove demokratija i ravnopravnost u BiH,nije nista drugo do apartheid...

Ipak ovo je realnost,ali vam kazem da Bosnjaci nikada nece dati Mostar... svoj Mostar... Mostar ce biti ponovo vecinski bosnjacki, mozda vam se cini smjesno,pogledajte etnicku statistiku Mostara za 20 - 30 godina...
The_Silence_that_Remains

Post by The_Silence_that_Remains »

5-10% Srba u Mostaru :D :D :D . Dobra ti je ova. Ja bih rekao prije da je 2-3%. Neki ljudi stvarno samo lupetaju.
CrazyNeddo

Post by CrazyNeddo »

Niko ne zna tacno i precizno,koliko koga ima u Mostaru,tako da sam isao sa zaokruzenim ciframa...

No,to nema veze,umjesto stalnog nastojanja da napravis nekog glupim,probaj aktivno ucestovati u temi sa argumentima i iznesi koju cinjenicu koju drugi ne znaju...svoj stav...ne bi skodilo..da...svoj stav,za promjenu...
The_Silence_that_Remains

Kada su u pitanju likovi kao ti bolje da ne iznosim svoj stav jer ne pije vode šta god kažem. Svi pričaju svoju priču a kada se spomene nešto drugačije onda drvljem i kamenjem.
CrazyNeddo

Post by CrazyNeddo »

Snaga rasprave je u tome, da kada neko pronade dodirnu tacku sa tudim stavom on spaja svoj i njegov stav i to se zove kompromis...Na kraju svi nadju zajednicko misljenje, a to se zove zakljucak... :-D
The_Silence_that_Remains

Ne nego ovdje vlada mišljenje većine a ako se ne slažeš s tim ti odmah ovakav i onakav. To je upravo ono što se dešava na forumu gdje je uvijek istina samo ona koja se poklapa sa mišljenjem većine.
CrazyNeddo

Post by CrazyNeddo »

:D Pa ni ja se s vecinom ne slazem bas.... Vecina su poprilicno proboljsevicki nastrojeni...
Televizione

Post by Televizione »

Sto se tice Sarajeva, mislim da bi fakat bio red bar napraviti popis za Sarajevo i Mostar kao kljucne gradove... i vidjeti stanje... na nacionalnoj osnovi...Ako u Sarajevu danas zivi 80% Bosnjaka onda je normalno da je u tom upravnom vijecu devet od dvanaest clanova Bosnjaci, mada nisam siguran da je isti omjer u Mostaru...Tamo zivi oko 55% - 60% Hrvata, Bosnjaka 35% - 40% 5% - 10% Srba,te u skladu s tim treba i da se odreduju pozicije...Treba ici na demokratiju....Ovo sto se danas zove demokratija i ravnopravnost u BiH,nije nista drugo do apartheid...
Popis bi trebalo napraviti no to vjerojatno nece biti ni za desetak godina. Nekome moze i da smeta, drugo broj se neprekidno i mijenja. Ljudi nestaju neki se i u Mostaru pale.

Procjene i ne treba pravit jer su neprecizne a i ne izrazaju nista nego procjene ili zelje. Ipak sve to sa Upravnim odbortima i nije korektno. Trebalo bi postovati zastupljenost naroda.
The_Silence_that_Remains

CrazyNeddo wrote::D Pa ni ja se s vecinom ne slazem bas.... Vecina su poprilicno proboljsevicki nastrojeni...
Ne nego je većina nacionalistički nastrojena.
The_Silence_that_Remains

Televizione wrote:
Popis bi trebalo napraviti no to vjerojatno nece biti ni za desetak godina. Nekome moze i da smeta, drugo broj se neprekidno i mijenja. Ljudi nestaju neki se i u Mostaru pale.

Procjene i ne treba pravit jer su neprecizne a i ne izrazaju nista nego procjene ili zelje. Ipak sve to sa Upravnim odbortima i nije korektno. Trebalo bi postovati zastupljenost naroda.
Mislim da je prilično neukusno pričati o čovjeku koji je izvršio samoubistvo zapalivši se (na to si sigurno mislio da se pale) dok ga je njegova kćerka (koju lično poznajem) vidjela dok je gorio. Tako da ti ta rečenica nije uopšte na mjestu.
Last edited by The_Silence_that_Remains on 11/06/2005 23:49, edited 1 time in total.
CrazyNeddo

Post by CrazyNeddo »

Bosni i Hercegovini zaista treba Popis stanovnistva. Mislim da bi se to trebalo uciniti najkasnije 2010.

Neki ce reci da ce to potvrditi rezultate genocida, pa cemo imati veliku crvenu etnicku teritoriju.... Ja kazem zanemarimo to... Mislim da je vrijeme da se napravi popis stanovnistva..

1. Popisom stanovnsitva mozemo tacno odrediti koliko koga i gdje ima, te tako kreirati neke anacioanlne kantone, koji ce biti podeseni tako da u svakom nema nijednog naroda preko 50%...

2. Popisom stanovnistva se takoder potpomaze druga opcija...Kao na Kosovu, kreiranje monoetnickih opcina za Bosnjake po RS...Janja, Kozluk, Kozarac,Mededa...
The_Silence_that_Remains

CrazyNeddo wrote:Bosni i Hercegovini zaista treba Popis stanovnistva. Mislim da bi se to trebalo uciniti najkasnije 2010.

Neki ce reci da ce to potvrditi rezultate genocida, pa cemo imati veliku crvenu etnicku teritoriju.... Ja kazem zanemarimo to... Mislim da je vrijeme da se napravi popis stanovnistva..

1. Popisom stanovnsitva mozemo tacno odrediti koliko koga i gdje ima, te tako kreirati neke anacioanlne kantone, koji ce biti podeseni tako da u svakom nema nijednog naroda preko 50%...

2. Popisom stanovnistva se takoder potpomaze druga opcija...Kao na Kosovu, kreiranje monoetnickih opcina za Bosnjake po RS...Janja, Kozluk, Kozarac,Mededa...
Bilo bi fino kreirati i monoetničke opštine Srba po FBiH mada je to nemoguće jer ih iz godine u godinu ima sve manje. Danas ih ima jedino u u zapadnoj Bosni gdje u nekim opštinama čine čak većinu ali to su uglavnom starci a to područje je slijepo crijevo države.
IRENA

Post by IRENA »

umro je mostar wrote:
ne trebamo mi nikoga ukidati, nego svu tu bagru skupiti na jedno lijepo mjesto i podjeliti rekvizite i omoguciti im da se samoukinu :-D
ovo je najbolji post koji sam procitala na ovom forumu.alal vera prijatelju,potpuno se slazem!
beharrr

Post by beharrr »

umro je mostar wrote:
Ali prije samookinuca natjerat ih da pogledaju kako to rade prve patriote JAPANCI(dugi svjetski rat). :D
Post Reply