Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bozon13

#226 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Bozon13 »

Čitam sve ovo skoro pola sata,i svaka čast na toleranciji i konstruktivnom dijalogu.

Vjerujem da se svi slažemo da ništa na svijetu ne vrijedi više od života,pa kad se jedan mladi život izgubi ,na ovako besmislen način,kao što je to život Vedrana Puljića,svi moramo izvući pouke i svi moramo raditi na još većem povezivanju Bosne i Hercegovine i svih ljudi koji žive u njoj.

Ja živim u Čapljini koja je prije rata po multietničnosti u mnogo čemu ličila na Sarajevo.

Rat je nažalost učinio svoje,ali multietničnost u Čapljini postoji i dalje,samo u manjem obimu nego što je to bio slučaj ranije.

Ali tako je svuda,nažalost.

Iako je sam grad bio ( i još uvijek je ) na lošem glasu,najviše zbog te nesretne '93 godine,zbog blizine logora u Dretelju i Gabeli,zbog svega ružnog što se desilo,nakon rata,ljudi su ipak pogledali jedni drugima u oči,i pružili ruku pomirenja,nastavljajući život tamo gdje je prekinut.

U pravu je i ovaj dečko iz Čitluka koji je pomalo naivno,u svakom slučaju,iskreno,otvorio ovu temu,također su u pravu i oni koji tvrde da nije baš sve tako sjajno kao što je napisao..istina je uvijek negdje između,na pola puta,jer sve ovisi o percepciji,odakle se stvar promatra..

Napisat ću još samo nešto,a tiče se teze da Hrvati iz Bosne i Hercegovine ( čitaj Hercegovci ), ne doživljavaju istu kao svoju državu...

Velika je greška tu dogmu uzeti kao mjerilo,jer situacija u stvari izgleda ovako-Hrvati iz BiH ovu zemlju vole kao svoju domovinu,i nesebično su mnogi od njih dali živote za Bosnu i Hercegovinu kad je najviše krvarila.

Ono što Hrvati iz Bosne i Hercegovine ne priznaju zove se-Federacija,Republika Srpska,Distriht Brčko.

Ove kvazi-tvorevine,su glavni izvor nestabilnosti i generatori nacionalizma.

Što se mene tiče,davno su ispunile svoju namjenu,pomoću ovih mehanizama je zaustavljen krvavi rat,ali vrijeme je da nestanu,apsolutno ovu zemlju koče u njenom razvoju.

Ono što kao Hrvat iz srca Hercegovine mogu reći o Bosni i Hercegovini je sljedeće-niko ovu zemlju ne voli više od mene...

United Bosna & Hercegovina ! :bih:
budhist

#227 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by budhist »

Ako ljudi u zapadnoj Hercegovini tako vole BiH ko onda puni glave tih navodno balavaca koji uzvikuju parole"ubij baliju" i da je svako iz Bosne "balija",da lij to mažda onako samo od sebe došlo kao paranormalna pojava?
Zamolio bih forumaša sa nickom Bevzil da posjeti portal"net.hr" pa da odgovori ko postavlja mnogobrojne komentare tipa"treba sve poturice ubiti" ili "samo jedan Željko Komšić manje", očigledno to nisu neki uličari koji nemaju ni računara, ni za pretplatu na internet,zašto se komesar policije zapadnohercegovačkog kantona onaj Galić na HRT-u pojavljuje u svijetlu Hrvatskog generala sa svim obilježjima hrvatske vojske a nijednog bosanskohercegovačkog,zašto Mijo Jelić traži da se na stadione dozvole unositi Hrvatske zastave ako klubovi imaju klupska obilježja,zar to nije nacionalistički čin a ne fudbalski,šta kad bi se u Hrvatskoj unijela BiH zastava kao obilježje hrvatskog kluba?
Ako među građanima zapadne hercegovine preovladava takvo mišljenje,ko onda dopušta ove stvari???
goldenlily

#228 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by goldenlily »

valterbranisarajevo wrote:Trebamo razgovarati. Bolje da mi razgovaramo, nego da u naše ime to rade likovi okupljeni sinoć u emisiji kod Hloverke. Najbolji primjer je ova tema gdje, iako u njoj učestvuju ljudi kooi imaju različite poglede na neke stvar,i ipak živi bez banova i čišćenja...
Nema buraz čišćenja,nestalo gumica ova nekolka dana,potrošile se ko da su od saFuna :-D .
likizmase

#229 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by likizmase »

Pozdrav svima, pridruzio sam se ovom forumu u nadi da sudjelujem u pojedinim raspravama povodom sramotnih dogadjanja u Sirokom, no evo mogu i svoje misljenje podijeliti u jednoj ovakvoj mirnijoj raspravi. Kao prvo izrazavam sucut obitelji poginulog Vedrana jer je strasno da se jedan mladi zivot ugasi na jedan ovakav nacin. I pohvalio bih momka iz Citluka sto je pokrenuo ovakvu temu na ovom forumu jer mislim da je korisno voditi rasprave o ovakvim i slicnim temama. Osobno sam iz srednje Bosne i studiram u Zagrebu, tako da svakodnevno slusam komentare i misljenja ljudi koji nisu iz BiH. Osvrnuo bih se na sinocnju emisiju 'Otvoreno' koju njena voditeljica cesto pretvori iz neke zamisljene ozbiljnije emisije u svojevrsni estradni show. Slozio bih se sa nekim tvrdnjama gosta emisije Nina Raspudica i mislim da je njegovo nastojanje da se u emisiji govori o nacionalizmu i politickim strujama koje to potpiruju bilo ispravno i zao mi je sto su gosti u Sarajevu bili ti koji su bili jer su govorili takve nebuloze da to odavno nisam cuo. Slozio bih se i sa tvrdnjama da su navijaci Sarajeva docekani u Sarajevu kao neki heroji koji su dosli zivi 'odozdo' i eto ti hrabri navijaci su se suprotstavili ustaskim (hrvatskim) separatistima braneci ponos i teritorijalnu cjelovitost BiH. Naime i sam sam bio u blizini mnogih navijackih nereda i znam kako se situacija odvija kad nestane razuma i kad usijane glave preuzmu glavne uloge tako da ne zelim ulaziti u rasprave tko je prvi poceo i tko je odgovoran za nastalu situaciju. Takodjer i osudjujem skupove po Sirokom gdje se velica smrt nesretnog mladica u smislu da su dobili sto su trazili. Ali cinjenica je , sto je i vidljivo i iz snimaka, da je Siroki pretrpio kaos i razaranje i da su najvise propatili obicni stanovnici kako to i obicno biva. I zao mi je da nije dosla sluzbena isprika za divljanje navijaca FK Sarajeva od gradskih celnika Sarajeva upucena gradskim sluzbenicima Sirokog i to ne ide na cast glavnog grada BiH. Izlaganje gospodina Emira Hadžihafizbegovića u doticnoj emisiji je po meni potpuno promašeno, a o Cirinom izlaganju ne zelim uopce ni pricati. Cijelo vrijeme je Emir vukao pricu na nogomet kao da je to srz cijelih događaja sto je potpuno promaseno. I potez ministra Kebe je skandalozan. Tim potezom su osramocene institucije Federacije BIH, sto samo govori o tome da i ministri iz reda bosnjackog naroda zapravo ne vide BiH cjelovitu kako to cesto demagoski isticu nego je i oni dijele na 'nase' i 'njihove' dijelove zato pricati neku pricu o zalaganju bosnjacke politicke elite za ocuvanjem cjelovite BiH su smijesne. Znam da otvaram mnogo tema za razgovor i nisam do kraja iscrpan u svojim obrazlaganjima ali pokusat cu se pri kraju teksta osvrnuti na ono najbitnije. Kako sam vec rekao Hrvat sam iz srednje Bosne i BiH dozivljavam svojom domovinom. Ne dijelim ljude po naciji vec po ljudskim kvalitetama. Navijam i za BiH repku i za Hrvatsku i svojatam oba ta mikro-svijeta. Ali mislim da je potrebno pokrenuti rasprave o kojima je govorio Raspudic u emisiji jer je to srz svega loseg sto se dogadja u nasoj domovini. Ponasanje pojedinih sarajevskih medija povodom ovih nesretnih događaja je sramotno i skandalozno. Etiketirati Hercegovce kao leglo ustastva i separatizma od strane tih medija i pozivanje na linc Hrvata u Sarajevu samo moze raspiriti strasti i dovesti do gore situacije nego sto je sadasnja. Misljenja sam i da se u cijeloj prici izjednacavalo Sarajevo i Siroki i da ih se postavljalo na istu razinu. Pa kako neko moze uopce usporedjivati glavni grad Zemlje sa mjestom koje je do prije 20 g. bilo povece selo. Imam prijatelje Hrvate koje studiraju u Sarajevu i po njima nikad nisu dozevjeli nikakve neugodnosti na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. I sam se lijepo osjecam kad dodjem u Sarajevo da ne bi neki pomislili da sam zadrti nacionalist i sto sve ne. Da se i malo osvrnem na naslov teme. U razgovoru sa hercegovcima a pogotovo onima koji studiraju u Zg-u cesto cujem razmisljanja tipa da je Bosna nesto mracno, neki tamni vilajet, prostor gdje se magla ne dize do 2 popodne i gdje hodaju odredi koji brane ljudima da isticu svoje hrvatstvo, srpstvo i sl. A ovih dana pogotovo sam bio svjedok slicnih emocija sa strane Bosnjaka vezano za Hercegovinu i za Hrvate opcenito tipa treba ih sve pobit, istjerat i konacno s tim zavrsit. Mislim da je to pravi problem ove drzave i dok god to politicka demagogija bude gurala pod tepih stvari se nece bitnije promijenit jer ovakvi događaji su samo povod da takve stvari izađu na povrsinu, mislim da takve stvari stalno tinjaju i ne gase se jer ih niko i ne rijesava. Eto par razmisljanja od mene, otvorio sam puno nevezanih tema za ovaj naslov i ispricavam se ali eto mislim da je svaka rasprava dobrodosla.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#230 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Latina »

komeba wrote:
U Sarajevu ima vise kladionica iz zapadne Hercegovine nego u zap. Hercegovini.Siguran sam da se i ostala roba sa tog podrucja mnogo vise prodaje u dijelu BiH sa tzv. bosnjackom vecinom.I ja nemam nista protiv toga,ali isto tako trazim minimum postovanja ove drzave od tih istih ljudi koji zive od Sarajeva(Tuzle,Zenice..).
Svojim novcem ne namjeravam finansirati podjelu BiH.

Bojot robe iz zap. Hercegovine sam spomenuo izrevoltiran svim dogadajima,lazima policije,pucanjem,ubijanjem i na kraju protestima podrske ubici,te paljenjem zastave BiH uz uzvike "gazi balije",cemu su prisustvovali svi visoki duznosnici grada Sirokog Brijega,te mup-a.
Naravno i potpuno si u pravu. Upravo ovako se brani drzava koja se voli, tako ( zastitom domaceg trzista ) se brani svaka napredna i civilizovana drzava u svijetu.

A kad se promijeni zvanicna politika u pojedinim dijelovima BiH, promijenice se i stav obicnih gradjana.

Ko razumije shvatice. :)
Ahmmed

#231 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Ahmmed »

Bevzil wrote:Pozdrav, prvo ću reći svoje motive za ovu temu... Naime, Hrvat sam, živim u Čitluku, studiram u Mostaru i po svemu sam normalan čovjek... Međutim, zadnjih dana od strane brojnih Sarajlija na ovom forumu toliko se ocrnjivala ta Zapadna Hercegovina (u koju su ubrajali i Čitluk koji je u HNŽ-u, ali nema veze) da jednostavno želim razjasniti neke stvari...

Prva, termin 'ustaše', tako često korišten... Ustašama se u Hercegovini sami nazivaju samo pojedini balavci od 14 godina koji misle da će tako ispasti veće face, a da pojma nemaju ni što taj termin predstavlja... Kasnije to prerastu i nikom ništa... Ima i starijih budala, ali to su većinom lokalni probisvjeti, koji su nezaposleni i beskorisni pa uzrok svog jada prebacuju bilo kome samo ne sebi... E to su 'ustaše'... Međutim, ovih dana shvaćam kako smo, po Sarajlijama, svi takvi, uz obavezno: 'čast izuzecima, kojih je jako malo'... Pa ljudi, jeste li vi ikad bili u Z. Hercegovini? Prosječan čovjek tu razmišlja samo o svakodnevnim problemima i o tome kako će spojiti kraj s krajem, kao i u Sarajevu, Mostaru, Zenici, na cijelom svijetu... Uvjeravam vas da nitko, ali nitko ne razbija glavu 'balijama, ustašama, četnicima' dok mediji ne pokrenu hajku...

Dalje, hrvatske zastave... Iz vaših napisa stječe se dojam da svaka kuća ima jednu, a ništa nije dalje od istine... Hrvatska zastava se koristi samo za vrijeme vjenčanja, što je prastari običaj i nema nikakve veze s 'nepriznavanjem BiH' i sličnim glupostima... Naravno, zastava bude i kad su sportska natjecanja, no to je također objašnjivo činjenicom da barem trećina svih hrvatskih reprezentativaca vuče korijenje iz BiH... Ja osobno navijam i za Hrvatsku i za BiH, s tim da u, recimo, košarkaškoj reprezentaciji Hrvatske imam dvojicu sugrađana, u BiH nijednog... Zašto je tomu tako, nek se upitaju rukovodeći tih reprezentacija...

Zatim, tvrdi se kako mi smatramo ovaj dio 'Hrvatskom'... Još jedna glupost koju šire pubertetlije i maloumnici, no koja odgovara predodžbi koju prosječan Sarajlija ovih dana ima o nama...

Dalje, komentari izvlačeni sa 'Široki Brijeg.com' i sličnih stranica, u kojima par budala podržava ubojstvo... Uvjeravam vas da nitko od tih kretena nema preko 14 i da pojma nemaju što pišu...

Upale su mi u oči i riječi moderatorice ladyblue, koja tvrdi kako nema predrasuda, 'ali kako smo svi mi dolje učeni mrziti 'balije''... To nije istina i moderatorica pokazuje svoje nepoznavanje prilika ovdje... Nitko tako ne odgaja djecu... Ja sam odgojen u ratu pa opet nisam tako odgajan, kamo li da sad netko tako odgaja svoju... Uvijek se nađe pokoja budala, no nema mjesta na svijetu bez budala... Glavna briga hercegovačkih roditelja jest u koji vrtić upisati dijete, poslati ga u školu, omogućiti mu pristojan život, kao i bilo gdje drugdje...

Cijepljen sam od nacionalizma, imam prijatelja i Hrvata i Bošnjaka, imao bih vjerojatno i Srba da ih igdje u blizini ima... Većina ljudi koje poznajem također nisu nacionalisti... Nađe se par usijanih glava koje glorificiraju rat, no takvi bi u slučaju izbijanja istog prvi pobjegli u Njemačku...

Što se tiče ratnih profitera, ima ih nekolicina, ali ljudi ih ne vole... Zašto bi ih i voljeli, bogatili su se dok su drugi morali u rat... Ali po napisima ovdje, u Širokom su profiteri omiljeni i u većini... To je još jedna glupost... Njih nitko ne voli, nitko im se ni ne zamjera jer u većini slučajeva vode neki biznis pa obitelji ovise o njima, ali tako je svugdje... A takvi su ljudi u pravilu najškrtiji gazde...

Pitam vas, kad smo onda svi postali 'ustaše', otkud ta silna mržnja i predrasude?

Da ti odveć ne filozofiram.....Moje lično iskustvo sa običnim, finim svijetom iz tog dijela naše zemlje, a pogotovo iz Čitluka je zaista lijepo. Imam prijatelje u tvom gradu, prijateljstvo je predratno, a u ratu se, sticajem određenih okolnosti, to prijateljstvo još i učvrstilo.Često sam sa jednim čitlučkim prijateljem, koji je rat proveo u Sarajevu, razgovarao o svemu, vrlo otvoreno....Iz tih razgovora bilo je jasno da nema potrebe za generaliziranjem, u bilo kom pravcu i bilo koga , u bilo kom dijelu naše domovine...Pa tako i Hercegovaca i Čitlučana među njima. Ima među Čitlučanima simpatizera NDH, to je jasno. Sretao sam ih i ja. Ima i onih koji su partizanskog obiteljskog backgrounda, ( mada se danas odveć ne eksponiraju i uglavnom ne izlaze na izbore)tu su i potomci domobrana...dakle, svega....Ne bih o omjerima, jer bi se mogli izvući pogrešni zaključci zbog povijesnog konteksta, zbog linije manjeg otpora, mnogo faktora koji su uticali na opredjeljivanje ljudi tog kraja u posljednjem svjetskom ratu, a što se kasnije odrazilo i na specifičnu poziciju ovog kraja u periodu Titove Jugoslavije, te određenih ekspesija zapadnih Hercegovaca nakon pada komunizma u našoj zemlji....I ja se slažem s tobom da se pretjeruje u procjenjivanju i ocjenjivanju ljudi tvoga užeg zavičaja.Zaista je tačno da taj svijet ne sjedi baš povazdan ispijajući kafe i razmišljajući o priključenju Hrvatskoj.No isto tako je tačno da vam, u jednom momentu, ta ideja nije bila nimalo mrska i niste imali ništa protiv nje.Mnogi su i kativno učestvovali u pokušaju njene realizacije. Danas, vjerujem, procenat onih koji bi se rado vidjeli u Hrvatkoj i nije baš toliki koliko se u egocentričnom Sarajevu misli.

I na kraju, sjetih se jednog posjeta Čitluku, prije dvije-tri godine.Sjedili pod odrinom, jeli neki sjajni sir i ovčiji pršut, vinopije pili vino, ja uživao u soku od zove, domaćin nam bio jedan sjajan starina. Ostao mi je u sjećanju , po rečenici, u kojoj , iako zatvorenik onoga sistema ( bio je u zatvoru godinu dana, zbog određenih javnih ekspresija, negdje 1946 ), skoro pa plačući govori o Titi :) I sjećam se njegovog govora, u lingvističkom smislu: Jedan lijepi, nenategnuti govor, pun i Hercegovine i Bosne, jedan lijepi stil,pomalo arhaičan i njegovo simpatično pojašnjavanje i prijevod brojnih turcizama koje koristi :) "Prevodio" mi je i termine avija, ibrik, kapija, odaja, uz obrazloženje da mlađi svijet danas ne koristi "lipi" govor naših starih....Ja ga pustio....I uživao u njegovim, te "prijevodima" njegove supruge, sjajne starice, koja me zatrpala bocama soka od zove, smokvama, sirom iz mijeha, da ponesem "gore", "u Sarajvo",uz obrazloženje da je sve taze i vrhunske kvalitete, "jerbo se u Šeher ne mere svašta slati" :)Plakali su kad smo krenuli.....

Ako je sve navedeno zvučalo patetično, briga me. Neka je. Ja govorim iz iskustva. Uz punu spoznaju da jedna ili pet posjeta nekom kraju ne mogu omogućiti da čovjek ni približno upozna stvarna razmišljanja ljudi, neke stvari, lijepe stvari, iz samo jedne posjete, mogu učiniti mngogo toga dobrog u ljudskoj glavi.

P.s. Od Čitlučana, katolika, naučio sam i pjesmicu: " Kad ramazan postane, svako dobro nastane, šejtani se zatvore, a meleki otvore.... " :)
ero_sa_onog_svijeta

#232 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by ero_sa_onog_svijeta »

Bevzil wrote:
Edmond wrote:Vidi, drago mi je da si normalan momak i da nisi "zadojeni" (nemam namjeru vrijeđati) pripadnik bilo kojeg naroda. Prihvatam da u Zapadnoj Hercegovini ima mnogo navijača Hajduka i to ne osuđujem. Svako ima pravo da navija i da voli bilo koji klub. Međutim ovdje se radi o ideologiji tj. "skrivenom" nastavku plana Bobana i kompanije, sponzoriranim od Tuđmana itd. (da ne širim) da taj dio BiH pripoje Hrvatskoj, kao što to rade i Srbi u RS-u. Jedina razlika je što Hrvati (čitaj: predstavnici Hrvata u BiH) to rade "umotanije", valjda dok Stipe na završi mandat. Sva suština priče je sažeta u onoj zadnjoj slici,pa ću je postaviti još jednom na kraju posta. Molim te pogledaj glavnog sponzora te humanitarne utakmice,kako kažeš. Ostaj mi zdravo i navrati u Sarajevo na ćevape. :thumbup:

Image
Potpuno si u pravu... Tek sad sam to vidio... Ovo jest za osudu, ali opet ne prikazuje većinu ljudi ovdje... Glupih događaja nađe se svugdje...
Bevzile i ostali,

Ja ne znam zašto bi ova slika bila za svaku osudu???

Druga stvar, za Vašu informaciju , na istoj utakmici se skupilo jedva pedesetak ljudi, i to sve govori.

Ta ista '' Herceg-Bosna'' , jeli ona predstavlja nekakvu sramotu? Nešto čega bi se hrvati trebali stidjeti ili nešto što je osuđeno npr. kao Hitlerova Njemačka i sl?.

Bez obzira što smatram da je HR H-B promašena tvorevina , ali ovakvim negiranjem H-B zapravo negira se HVO, znači HVO koji danas predstavlja sastavni dio OS BiH.

Također, ne želim da skrenem sa teme ili da promijenim tijek ovakve fine i normalne teme, zato Vas molim da mi ne zamjerite ali sam morao reagirati.

Mogu samo reći jednu stvar, da sam kao hercegovac koji potječem iz Zapadne Hercegovine u Sarajevu se uvijek osjećao dobrodošao i da mi je Sarajevo lijep grad bez obzira što danas možda u njemu žive neki drugi ljudi i bez obzira što u tom gradu vrlo mala manjina želi od Olimpijskog grada napraviti Teheran ( mislim na Vehabije i sl.).

Također, ova država dokle god se naše vjerske i nacionalne razlike ne shvate kao prednost i dokle god ne budemo tolerantni jedni prema drugima, poštivajući jdne druge, neće biti napretka.

Ljudi iz Širokog, Ljubuškog, Gruda, Posušja...... su vrijedni i pošteni ljudi , bez obzira što ne treba generalizirati ljude, ali samo ljudi koji prežive na onom kamenu moraju biti itekako žilavi. Upravo zbog tog kamena ti ljudim pomalo i djeluju nasilno,brzo plan.....al to su :thumbup:

Isto tako za Srajlije, mogu samo reći da su ljudi dobre duše, to sam barem ja doživio u susretu sa Sarajlijama!.

I za kraj, uvjeren sam da se na Sarajevo gleda sa puno manje simpatija u Zenici, ili npr. Tuzli nego što se gleda u Zap. Hercegovini.

Zbog toga, nema potrebe da ljude iz zap. Hercegovine nazivate usta#ama, jer to nisu, ili kao nekim koji Vas mrze kad to nije istina.
Mačak_

#233 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Mačak_ »

hm, lahko pitanje (u naslovu teme) ali težak odgovor :-)
izvrsno poznajem raznorazne aspekte glede zap. Hercegovine. recimo, pričali su staaari Hrvati (okolina Ljubuškog) kako su se na tim prostorima od daaaaavnih davnina dobro pazili, družili katolici i muslimani, žitelji tih prostora. kroz ine bjelosvjetske ratove su jedni drugima pomagali. u turskom vaktu muslimani pomagaše katolicima dočim katolici muslimanima pomagaše u nekom drugom vaktu i sve tako. ali, ne lezi šejtane (vraže, đavle), i dođe prije 16-17 godina vakat u kojem je bila reda katolika da pomognu muslimanima u tom dolje kraju, jel de. i pomogoše katolici svojim muslimanima. otjeraše ih 99 % u "treće zemlje" da isti tj. njihovi "dragi" muslimani sačuvaju svoje živote. malo morgen. naravno da to ironično pričam. a vidi šejtana (vraga, đavla) u Šujici. tamo katolici ne protjeraše muslimane. nejse. Šujica nije u zap. Hercegovini, pa oprostite na geografskom udaljavanju od teme. dakleM, htio to ili ne priznati meni to ovako izgleda, ta moja zapadna Hercegovina. dapače da je moja, kao i istočna Hercegovina i cijela BiH. ne dam je nikome ba niti kome dam da je cijepa. svako mora da zna da je od sada na dalje i u buduće BiH armirani beton. i tačka.
dragi moji zap. Hercegovci (ovo nije ironija i fakat vas ne mrzim, hvala Bogu) vjerujte da vam ja nimalo ne zavidim. mi ovdje pišemo o gradovima: Čitluk, Ljubuški, Š. Brijeg i ostali. ali smatram da to još uvijek nisu gradovi. koliko god sada za nekoga to bila gruba priča. nije dovoljno za neko mjesto reći: eto, od danas je ovo grad. da skratim. sva ta mjesta fakat nemaju ono što grad čini gradom. ne bih da detaljišem, ne da mi se, a jasno je svakome ko poznaje te krajeve....
ako je jedan promil (pazi, ne procenat već promil) ovoga što ti Bevzil pišeš istina onda ti od srca kažem: SVAKA TI ČAST. tu prije svega mislim na tvoju ličnost. ono, smatram da ljudi tvoga kova (fini, pošteni hercegovački katolici) ima još podosta u zap. Hercegovini. ali. uvijek ima ono prokleto ali. ali je problem što ste još uvijek u manjini. barem po mom mišljenju...
još samo da kažem da su trenutno na vlasti u BiH fašisti i sve ono što se dešava u BiH je pod njihovim patronatom. valjda je to i vrapcima jasno?
Geronimo81

#234 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Geronimo81 »

Provka wrote:
Geronimo81 wrote:

Nije mi to godiste a bio sam pionir :)
Ti znas i mozda 20% ljudi u cijeloj BiH.
koliko je hercegovina crveno bijela kako kazes toliko je i srednja bosna zelena i to je tako.Hrvat misli da je bosna teheran a bosnjak da je hercegovina ustasko gnijezdo ja osobno nemislim nijedno ni drugo ali ima oni koji misle.Rat je ucionio svoje a tolerancija među narodima je minimalna.Ja se osobno nadam da ce da poraste tolerancija ali dok jedni druge gazimo i pljujemo ta tolerancija ide prema dole(ne mislim na tebe da gazisi i pljujes)
Nije se ni rim preko noci izgradio zato ce nam trebati mnogo vremena da se vrati bih onakva kakva je bila sa visokim nivom tolerancije i povjerenjim među narodima.Mostar se polako budi samo se to unazadi kad su utakmice pa svi mi koji smo normalni postanemo taoci huligana sa istocne strane i sa zapadne.

Priznat ću ti da je moja utopistička naivnost bila najviše slična pokretaču teme, ali život u pripizdini te naoštri i opali par stvarnosnih šamara, pa htio, ne htio, moraš vidjeti realnu situaciju.

Nisam rekla da je cijela Hercegovina crveno-bijela.
Ako si čitao, maloprije sam pisala o dijelu tolerantnog Ljubuškog.
Što se tiče koncentracije šahovnica po broju stanovnika, referirala sam se na Široki Brijeg, gdje živim i o čemu mogu relevantno pisati, a koji je poslijednja utvrda ruralnog nacionalizma iz devedesetih, koji je još na snazi.

Apropo razlika u gradovima zapadne Hercegovine, istaći ću i vječni ljubuško-briješki antagonizam, koji seže još od doba Tutića & Blaža Kraljevića, te do dan danas nije zaboravljen. U ratno vrijeme Kažnjenička bojna u Hercegovini sa svojim pljačkanjem i divljanjem utjerivala je više staha u kosti nego svi ostali "agresori" zajedno. Današnji kapital trenutnih tajkuna potekao je iz te tvorevine i poznatih "vreća para", pa ako ništa drugo, iz zahvale za svoj sadašnji status respektiraju tu suludu ideologiju i zahvaljuju Šušku svaki put kad prođu kraj njega u bronci.

Što se tiče Mostara, njega mi je najlakše sagledati kroz turističke vodiče. Dođu dvije skupine turista u Mostar, povjerene dvjema različitim turističkim agencijama, koje im pričaju svatko svoju istinu, ovisno kojim vjerskim tornjevima se mole. Turisti, nazovimo iz Šveđani, kad odu kući će pričati svojim prijateljima o ubogim ustašama, dok u danskom Kopengahenu, u isto to vrijeme jedan djedica će svojoj unučadi objašnjavati o ugnjetavanim muslimanima koji žive u jednom lijepom mjestu sa zelenom rijekom...

:)
Shvacam ja sve to ali ne shvacam zasto napadati samo jedne kad smo svi isti ;)
Geronimo81

#235 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Geronimo81 »

komeba wrote:
spokojan wrote:@kome ba

Nemoj zivjeti u zabludi da zapadna hercegovina zivi na racun sarajeva. Sarajlija koji kupi violetine maramice ne kupuje ih zato da bi pomogao vlasniku tvornice. Vjeruj mi da sam kao hrvat iz hercegovine sretan kad ekonomski uspjeh ostvari i firma iz bihaca i tuzle i bijeljine i brckog ... a, nemoj se smijati, na trenutak sam se nadao da su i piramide u visokom stvarne.

Pa nece meni biti bolje ako banjalucaninu bude losije. Ne moram imati nuzno neke koristi od uspjeha bugojanca, ali mozda se nekakva korist i izrodi, ali stete sigurno necu imati.
U Sarajevu ima vise kladionica iz zapadne Hercegovine nego u zap. Hercegovini.Siguran sam da se i ostala roba sa tog podrucja mnogo vise prodaje u dijelu BiH sa tzv. bosnjackom vecinom.I ja nemam nista protiv toga,ali isto tako trazim minimum postovanja ove drzave od tih istih ljudi koji zive od Sarajeva(Tuzle,Zenice..).

Bojot robe iz zap. Hercegovine sam spomenuo izrevoltiran svim dogadajima,lazima policije,pucanjem,ubijanjem i na kraju protestima podrske ubici,te paljenjem zastave BiH uz uzvike "gazi balije",cemu su prisustvovali svi visoki duznosnici grada Sirokog Brijega,te mup-a.
Gledaj ovo zamisli da bojkotiras sve to .Znaci zatvaraju se kladionice pomnozi te kladionice sa 2 radnice i onda dodaj na listu nezaposleni.
Vrlo pametan potez .
lerdi

#236 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by lerdi »

Geronimo81 wrote:
komeba wrote:
spokojan wrote:@kome ba

Nemoj zivjeti u zabludi da zapadna hercegovina zivi na racun sarajeva. Sarajlija koji kupi violetine maramice ne kupuje ih zato da bi pomogao vlasniku tvornice. Vjeruj mi da sam kao hrvat iz hercegovine sretan kad ekonomski uspjeh ostvari i firma iz bihaca i tuzle i bijeljine i brckog ... a, nemoj se smijati, na trenutak sam se nadao da su i piramide u visokom stvarne.

Pa nece meni biti bolje ako banjalucaninu bude losije. Ne moram imati nuzno neke koristi od uspjeha bugojanca, ali mozda se nekakva korist i izrodi, ali stete sigurno necu imati.

Gledaj ovo zamisli da bojkotiras sve to .Znaci zatvaraju se kladionice pomnozi te kladionice sa 2 radnice i onda dodaj na listu nezaposleni.
Vrlo pametan potez .
Nesekiraj se ti za kladionice. Otvorit će neko drugi na istom mijestu gdje su te bile i zaposliti isto tako 2 radnice. Ovdje se narod voli kladiti.
Bosnolog

#237 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Bosnolog »

Dio koji je najvise profitirao ratnim sukobim 90-tih u kojem vlada najveci nacionalizam i negacija drzave BiH cijom pogubnom politikom su najveci gubitnici upravo BH Hrvati iz BiH koji su prodati i zrtvovani upravo od strane istih tih zadrtih Susak -Bobanovih ideologa zajedno sa Francekovim HDZ-m,a koji su se uvukli u sve pore institucija Hrvatske drzave iz koje su unistavali i unistavaju BiH.

Odavno tamo vlada ideologija mrznje spram drugih i drugacijih.Posljedni pripremljeni i orkstirani krvavi docek sarajevskih navijaca od strane lokalnih primitivaca kao i policijskih lesinara je najbolja slika izliva taloga koji je natalozen ideologijom mrznje pram Bosnjacimami BH drzavi a prije toga je bila prema Srbima /sada ih nema na njihovu srecu i zadovoljstvo/.

Oni sebe smatraju da su jedini ,pravi cistokrvni Hrvati cak veci od samih hrvatskih Hrvata i veci katolici od Pape,upozano sam dosta tih ogranicenih i zadrtih primtivaca ,mada i tamo ima dobromnajernih ljudi prema drugma,drugaciji kao i prema BiH koji je smatraju svojom domovinom ali su nazalot ugrozena i stidljiva manjina.

Siroki Brijeg je 100% etnicki cist grad iz kojeg poticu najveci ideolozi,promotori i cuvari ustastva u hrvatskom narodu i generatori podjela i sukoba prema Srbima a sada i prema Bosnjacima.Bojkot proizvod iz te guberije je jedan od nacina da se istima da do znanja da nismo toliko naivni i slijepi i da od nas imaju mnogo vise koristi nego mi od njih.Kompletan scenario ukazivanja /ozivljena/ tzv. HZ HB je pozadina oviih posljednjih nemilih i tragicnih dogadaja u SB kao i svih lazi pravdanja istih a koje smo svi svjedoci ovih dana.

Cinizam i fasizam tukne iz tog dijela Hercegovine jos mnogo prije sukoba i rata nakon prvih demokratskih izbora /zapisao teritoriju BiH/ ustasko hrvatskom zastavama koje i dans tamo vihore.Njihova isfrustriranost zbog opstanka u BiH je njihov najveci generator mrznje pram BiH, drugima i drugacijima je na zalost i danas prisutan.Profit i sverc je ono za sto ih mozes kupiti ali ne i promjeniti.Osili li se i zaimali na otimacini,ratnom svercu i poslijeratnim tajkunsko privatnim lobijima nekada siromasko kamenjarska varosica se promjenila ali na zaloste ne i ideologija kojom su otrovani.
Mačak_

#238 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Mačak_ »

eri_s_onoga_svijeta
to da vehabije od Sarajeva prave Teheran je predrasuda. a još je davnih dana Ajnštajn lijepo rekao: lakše je razbiti atom nego ljudsku predrasudu. te tako i ja ne bih da razbijam tvoju, pa nemoj šta zamjeriti.
interesantan je i osvježavajući tok same diskusije na ovoj temi. naime, malo odbrusi ovaj malo odbrusi onaj i na kraju "se nađemo." smatram da se obična raja više upozna i približi na ovom forumu za pola godine nego što su na tome poradili svi ovi "vrli" političari na vlasti u zadnjih 14 godina. meni je fakat uvijek interesantno čuti mišljenje nekoga ko živi u nekom drugom kraju BiH. ja živim u centralnoj BiH, ZE-DO kanton (oliti županija). ljude razdvajam po ljudskosti a nipošto po boji kože, vjerskoj pripadnosti, geografskoj pripadnosti i sl. smatram da nijedna segregacija ni po kojoj osnovi nije dobra, nije humana. s druge strane, kako god to sada zvučalo, nemam pardona za nekoga ko me napadne na pravdi Boga....
poručio bih svima nama, stanovnicima BiH, da na slijedećim izborima dobro pamtimo šta nam se sve negativnog izdešavalo pod sadašnjom vlašću te da svi dobro razmislimo kome ćemo dati svoj glas. jer svaki glas je dragocjen.
duboko sam ubijeđen da bismo davnih dana bili u EU i NATO da smo na vlasti imali garnituru poštenih, sposobnih ljudi (i žena, naravno). i ako neko pomisli da odlutah od teme - garant bi u toj vlasti bilo i barem jedno mjesto za nekog Hercegovca/Hercegovku iz zap. Hercegovine.
Geronimo81

#239 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Geronimo81 »

Pa sve kladionice drze hercegovci imas samo mislim jednu kladionicu da nije hercegovacka.Mislis da je netko spreman da ulozi pola miliona KM pologa da je otvori ? i da radi samo u Sarajevu .U biti mislim da se to nemoze ni bojkotirati to je isto koda narkoman bojkotira heroin.
Ovisnost
Geronimo81

#240 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Geronimo81 »

Bosnolog wrote:Dio koji je najvise profitirao ratnim sukobim 90-tih u kojem vlada najveci nacionalizam i negacija drzave BiH cijom pogubnom politikom su najveci gubitnici upravo BH Hrvati iz BiH koji su prodati i zrtvovani upravo od strane istih tih zadrtih Susak -Bobanovih ideologa zajedno sa Francekovim HDZ-m,a koji su se uvukli u sve pore institucija Hrvatske drzave iz koje su unistavali i unistavaju BiH.

Odavno tamo vlada ideologija mrznje spram drugih i drugacijih.Posljedni pripremljeni i orkstirani krvavi docek sarajevskih navijaca od strane lokalnih primitivaca kao i policijskih lesinara je najbolja slika izliva taloga koji je natalozen ideologijom mrznje pram Bosnjacimami BH drzavi a prije toga je bila prema Srbima /sada ih nema na njihovu srecu i zadovoljstvo/.

Oni sebe smatraju da su jedini ,pravi cistokrvni Hrvati cak veci od samih hrvatskih Hrvata i veci katolici od Pape,upozano sam dosta tih ogranicenih i zadrtih primtivaca ,mada i tamo ima dobromnajernih ljudi prema drugma,drugaciji kao i prema BiH koji je smatraju svojom domovinom ali su nazalot ugrozena i stidljiva manjina.

Siroki Brijeg je 100% etnicki cist grad iz kojeg poticu najveci ideolozi,promotori i cuvari ustastva u hrvatskom narodu i generatori podjela i sukoba prema Srbima a sada i prema Bosnjacima.Bojkot proizvod iz te guberije je jedan od nacina da se istima da do znanja da nismo toliko naivni i slijepi i da od nas imaju mnogo vise koristi nego mi od njih.Kompletan scenario ukazivanja /ozivljena/ tzv. HZ HB je pozadina oviih posljednjih nemilih i tragicnih dogadaja u SB kao i svih lazi pravdanja istih a koje smo svi svjedoci ovih dana.

Cinizam i fasizam tukne iz tog dijela Hercegovine jos mnogo prije sukoba i rata nakon prvih demokratskih izbora /zapisao teritoriju BiH/ ustasko hrvatskom zastavama koje i dans tamo vihore.Njihova isfrustriranost zbog opstanka u BiH je njihov najveci generator mrznje pram BiH, drugima i drugacijima je na zalost i danas prisutan.Profit i sverc je ono za sto ih mozes kupiti ali ne i promjeniti.Osili li se i zaimali na otimacini,ratnom svercu i poslijeratnim tajkunsko privatnim lobijima nekada siromasko kamenjarska varosica se promjenila ali na zaloste ne i ideologija kojom su otrovani.
O pjesnice slomljenog srca :D
blue_sky

#241 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by blue_sky »

Mačak_ wrote:eri_s_onoga_svijeta
to da vehabije od Sarajeva prave Teheran je predrasuda. a još je davnih dana Ajnštajn lijepo rekao: lakše je razbiti atom nego ljudsku predrasudu. te tako i ja ne bih da razbijam tvoju, pa nemoj šta zamjeriti.
interesantan je i osvježavajući tok same diskusije na ovoj temi. naime, malo odbrusi ovaj malo odbrusi onaj i na kraju "se nađemo." smatram da se obična raja više upozna i približi na ovom forumu za pola godine nego što su na tome poradili svi ovi "vrli" političari na vlasti u zadnjih 14 godina. meni je fakat uvijek interesantno čuti mišljenje nekoga ko živi u nekom drugom kraju BiH. ja živim u centralnoj BiH, ZE-DO kanton (oliti županija). ljude razdvajam po ljudskosti a nipošto po boji kože, vjerskoj pripadnosti, geografskoj pripadnosti i sl. smatram da nijedna segregacija ni po kojoj osnovi nije dobra, nije humana. s druge strane, kako god to sada zvučalo, nemam pardona za nekoga ko me napadne na pravdi Boga....
poručio bih svima nama, stanovnicima BiH, da na slijedećim izborima dobro pamtimo šta nam se sve negativnog izdešavalo pod sadašnjom vlašću te da svi dobro razmislimo kome ćemo dati svoj glas. jer svaki glas je dragocjen.
duboko sam ubijeđen da bismo davnih dana bili u EU i NATO da smo na vlasti imali garnituru poštenih, sposobnih ljudi (i žena, naravno). i ako neko pomisli da odlutah od teme - garant bi u toj vlasti bilo i barem jedno mjesto za nekog Hercegovca/Hercegovku iz zap. Hercegovine.
Bas ovo je zanimljivo,bar do sada,na ovoj temi.Mislim da se ovdje vecina i ne slaze bas slijepo i 100%,ima tu cak dosta odstupanja,ali se vodi zdrava rasprava s ciljem da se kao sto ti rece "nadjemo".I onda vidis da je to zaista i moguce.
Recimo,ero s onog svijeta ima isto tako predrasude prema Sa,vezano za Teheranizaciju,a brani recimo svoj kraj od predrasuda.Ali sve u svemu,mislim da nama danas i u ovom vremenu treba vise razgovora,ali onog zdravog i konstruktivnog.
cyprus

#242 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by cyprus »

Ma najlakše je razmišljat u pravcu da je Sarajevo Teheran, da su u zapadnoj Hercegovini sve ustaša do ustaše koji čekaju sve što dođe iz Bosne sa kalašnjikovom, a da u manjem nam entitetu samo se oštre noževi. Sad da li je tako stvarno ili nije, ma nije ni bitno, ko će naprezat mozak... :idea:
ella_sa

#243 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by ella_sa »

i j
Last edited by ella_sa on 04/03/2011 14:32, edited 1 time in total.
bulevarmostar

#244 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by bulevarmostar »

Kad je sahrana/sprovod i na kojem groblju?
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#245 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Latina »

bulevarmostar wrote:Kad je sahrana/sprovod i na kojem groblju?
http://img255.imageshack.us/img255/536/06102009871.jpg
zovemsecrveni

#247 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 22:03, edited 2 times in total.
zovemsecrveni

#248 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Zlata M.

#249 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by Zlata M. »

Bevzil wrote:Pozdrav, prvo ću reći svoje motive za ovu temu... Naime, Hrvat sam, živim u Čitluku, studiram u Mostaru i po svemu sam normalan čovjek... Međutim, zadnjih dana od strane brojnih Sarajlija na ovom forumu toliko se ocrnjivala ta Zapadna Hercegovina (u koju su ubrajali i Čitluk koji je u HNŽ-u, ali nema veze) da jednostavno želim razjasniti neke stvari...

Prva, termin 'ustaše', tako često korišten... Ustašama se u Hercegovini sami nazivaju samo pojedini balavci od 14 godina koji misle da će tako ispasti veće face, a da pojma nemaju ni što taj termin predstavlja... Kasnije to prerastu i nikom ništa... Ima i starijih budala, ali to su većinom lokalni probisvjeti, koji su nezaposleni i beskorisni pa uzrok svog jada prebacuju bilo kome samo ne sebi... E to su 'ustaše'... Međutim, ovih dana shvaćam kako smo, po Sarajlijama, svi takvi, uz obavezno: 'čast izuzecima, kojih je jako malo'... Pa ljudi, jeste li vi ikad bili u Z. Hercegovini? Prosječan čovjek tu razmišlja samo o svakodnevnim problemima i o tome kako će spojiti kraj s krajem, kao i u Sarajevu, Mostaru, Zenici, na cijelom svijetu... Uvjeravam vas da nitko, ali nitko ne razbija glavu 'balijama, ustašama, četnicima' dok mediji ne pokrenu hajku...

Dalje, hrvatske zastave... Iz vaših napisa stječe se dojam da svaka kuća ima jednu, a ništa nije dalje od istine... Hrvatska zastava se koristi samo za vrijeme vjenčanja, što je prastari običaj i nema nikakve veze s 'nepriznavanjem BiH' i sličnim glupostima... Naravno, zastava bude i kad su sportska natjecanja, no to je također objašnjivo činjenicom da barem trećina svih hrvatskih reprezentativaca vuče korijenje iz BiH... Ja osobno navijam i za Hrvatsku i za BiH, s tim da u, recimo, košarkaškoj reprezentaciji Hrvatske imam dvojicu sugrađana, u BiH nijednog... Zašto je tomu tako, nek se upitaju rukovodeći tih reprezentacija...

Zatim, tvrdi se kako mi smatramo ovaj dio 'Hrvatskom'... Još jedna glupost koju šire pubertetlije i maloumnici, no koja odgovara predodžbi koju prosječan Sarajlija ovih dana ima o nama...

Dalje, komentari izvlačeni sa 'Široki Brijeg.com' i sličnih stranica, u kojima par budala podržava ubojstvo... Uvjeravam vas da nitko od tih kretena nema preko 14 i da pojma nemaju što pišu...

Upale su mi u oči i riječi moderatorice ladyblue, koja tvrdi kako nema predrasuda, 'ali kako smo svi mi dolje učeni mrziti 'balije''... To nije istina i moderatorica pokazuje svoje nepoznavanje prilika ovdje... Nitko tako ne odgaja djecu... Ja sam odgojen u ratu pa opet nisam tako odgajan, kamo li da sad netko tako odgaja svoju... Uvijek se nađe pokoja budala, no nema mjesta na svijetu bez budala... Glavna briga hercegovačkih roditelja jest u koji vrtić upisati dijete, poslati ga u školu, omogućiti mu pristojan život, kao i bilo gdje drugdje...

Cijepljen sam od nacionalizma, imam prijatelja i Hrvata i Bošnjaka, imao bih vjerojatno i Srba da ih igdje u blizini ima... Većina ljudi koje poznajem također nisu nacionalisti... Nađe se par usijanih glava koje glorificiraju rat, no takvi bi u slučaju izbijanja istog prvi pobjegli u Njemačku...

Što se tiče ratnih profitera, ima ih nekolicina, ali ljudi ih ne vole... Zašto bi ih i voljeli, bogatili su se dok su drugi morali u rat... Ali po napisima ovdje, u Širokom su profiteri omiljeni i u većini... To je još jedna glupost... Njih nitko ne voli, nitko im se ni ne zamjera jer u većini slučajeva vode neki biznis pa obitelji ovise o njima, ali tako je svugdje... A takvi su ljudi u pravilu najškrtiji gazde...

Pitam vas, kad smo onda svi postali 'ustaše', otkud ta silna mržnja i predrasude?
@Bevzil,lijepo si ovo srocio i ni jednog trenutka ne posumnjah da ti licno zaista i jesi takav covjek,kakvim se ovdje prikazujes.
Imas za ovo od mene jedan srdacan pozdrav i ovo :)

Sad ne preostaje nista drugo,nego scena iz one reklame za coca-colu,u kojoj se,u opstoj euforiji,grle kuhar i pile,kaktus i balon,muz i ljubavnik mu zenin. :-)

Ubijedjena sam takodje da je ogroman broj ljudi,oduvijek i selektirao u svojoj glavi,tako da je pomalo izlisno bilo i pitati ovako nesto,ali dobro,de...
Ubijedjena sam da su i navijaci FK Sarajevo tako razmisljali,inace ne bi bili ni krenuli na takav put.

Vecina ljudi ne generalizira niti gleda cijelu jednu regiju kroz nekog ustasoidnog pojedinca.

Ostaje mi da se nadam da ljudi nece poceti generalizirati ni u obrnutom smjeru,nakon ove tvoje price.
Da,bas ovako kao sto rekoh.
nellington

#250 Re: Kako Sarajlije gledaju na Zapadnu Hercegovinu?

Post by nellington »

Latina wrote:Sta znaci floskula "stolni grad" ?
Stolni grad (hrv.) prijestolnica (od stolovati, vladati). Termin često korišten u sintagmi "Mostar, stolni grad Hrvata u BiH"
Latina wrote:Glasam da Rajvosa dobije Fejicevu i Cernicu - vazda ! :) Podsjeti me ti na ljepotu Mostara, na modrozelenu Neretvu i nekadasnje bjelilo tog grada. Tako sam ga ja dozivljavala - kao Bijeli Grad... :) do jednom...
Bio Grad. Muslimgrad. Srbograd. Latingrad. Ljudograd... I biće Grad. Ljudograd. Suncograd. Evrograd... A nas biti neće... Jazuk! (A.Kebo)
Post Reply