Kako sankcionirati politicare?
- PapakizSarajeva
#27 Re: Kako sankcionirati politicare?
Je li ovo samo za one sa opcinskog nivoa ?Bluemore wrote:
- reis1
#29 Re: Kako sankcionirati politicare?
Ako je demokratija (narodnavlast), a jeste, to znaci da je narod nositelj vlasti, vlastodrzac. A simpificirano to znaci da narod moze donijeti zakon po kojem pravno moze oduzeti imovinu npr. politicarima iz prethodnih mandata, stecenu netransparentnim uzimanjem narodnog novca iz budzeta.PapakizSarajeva wrote: Hoces reci, kada se u narodu stekne dovoljno kriticne mase u htijenju, poceti ce se oduzimati netransparentno i protupravno stecena imovinska korist udruzivanjem u organizovanom zlocinacko-kriminalnom poduhvatu, a na ustrb sirokih narodnih masa ???
Ma, nema nista od toga ...
Ili dalje, u razradi, narod kao vlastodrzac moze ovlastiti neke nove sluzbenike, opunomociti ih, da donesu takav zakon i izvrse zaplijenu tj. povrat te imovine natrag u budzet, recimo. Naravno, bilo bi potrebno postojanje tih nekih novih sluzbenika u izbornom procesu u BiH, koji bi imali samo program izvrsiti tu sankciju.
Dakle, ako narod hoce, moze kreirati te neke nove sluzbenike, i izabrati ih da izvrse projiciranu radnju. Niko ga ne moze u tome sprijeciti pravno gledano.
- reis1
#30 Re: Kako sankcionirati politicare?
Ili recimo, narod kao vlastodrzac je ona instanca koja upravlja budzetom drzave. Naravno, izmedju naroda i budzeta, postoji medjuinstanca, izabrani sluzbenici/opunomocenici/politicari, ali opet je narod ta posljednja instanca koja odredjuje kako ce se trositi ili skupljati budzet, sto'b'se reklo, daje posljednji amin tom procesu.
Pa tako, narod moze opunomociti nekog ko hoce puniti budzet oduzimanjem imovine nekom, kao mjerom sankcije, za nesto ma-sta-to-bilo... Potpuno istovjetno kao se budzet puni izvrsenjem sankcije kada vozis 60 tamo gdje je 40, pa te sistem uceruje u red naplatom novcane kazne, a nekad i pendrekom.
Pa tako, narod moze opunomociti nekog ko hoce puniti budzet oduzimanjem imovine nekom, kao mjerom sankcije, za nesto ma-sta-to-bilo... Potpuno istovjetno kao se budzet puni izvrsenjem sankcije kada vozis 60 tamo gdje je 40, pa te sistem uceruje u red naplatom novcane kazne, a nekad i pendrekom.
-
Haman
#31 Re: Kako sankcionirati politicare?
NIje politicar u vlasti ali mozda bude, jer sumnjam da je bolestan. Da li bi njenogve tvrdnje prihvatli Bosnjaci i Hrvati, to jest da su Srbi islamske i katolicke vjere.

- SaraFina
#32 Re: Kako sankcionirati politicare?
Pravo pitanje bi bilo imamo li mi uopće " zadravu političku alternativu" sve i da narod masovno odluči kazniti neku vodeću političku stranku?
Evo navodno govori se o " kaznjavanju " Lagumdzije i SDP-a a na vlast je došla stranka SDA za koju se takodje nema ništa pozitivno reći i koja je takodje u periodu nakon rata pa do sada prestavljala dio ladajuće strukturu vlasti.
Kod nas su političke stranke hobotnice.
Godinama su na vlasti i imaju članstvo koje se uhljebilo po kojekakvim drzavnim institucijama, tako da ljudi obično glasaju za ostanak takvih i sopstvenu egzistenciju.
Što mozeš ti u takvim slucajevima?
Ako 100 000( cijele porodice) gradjana u startu egzistencijalno ovisi o stranci, naravno da će podrzati tu politicku opciju bez obzira na sve njene neucinkovite i pogrešne poteze tokom mandata.
Evo navodno govori se o " kaznjavanju " Lagumdzije i SDP-a a na vlast je došla stranka SDA za koju se takodje nema ništa pozitivno reći i koja je takodje u periodu nakon rata pa do sada prestavljala dio ladajuće strukturu vlasti.
Godinama su na vlasti i imaju članstvo koje se uhljebilo po kojekakvim drzavnim institucijama, tako da ljudi obično glasaju za ostanak takvih i sopstvenu egzistenciju.
Ako 100 000( cijele porodice) gradjana u startu egzistencijalno ovisi o stranci, naravno da će podrzati tu politicku opciju bez obzira na sve njene neucinkovite i pogrešne poteze tokom mandata.
-
Prolaznick
#33 Re: Kako sankcionirati politicare?
Goli Otok, Zenica i slična mjesta, svakako su jedan od načina, ali za to je potrebna pravna država,
koje - nažalost - nema. Dok ta država ne profunkcionira, dobro bi bilo pokušati koljem i kamenjem, trulim paradajzom i pokvarenim jajima.
Ni psovke ( kad ih se sretne na ulici ) ne bi bile naodmet ! Vrag je odavno odnio šalu !
koje - nažalost - nema. Dok ta država ne profunkcionira, dobro bi bilo pokušati koljem i kamenjem, trulim paradajzom i pokvarenim jajima.
Ni psovke ( kad ih se sretne na ulici ) ne bi bile naodmet ! Vrag je odavno odnio šalu !
-
Prolaznick
#34 Re: Kako sankcionirati politicare?
SaraFina wrote:Pravo pitanje bi bilo imamo li mi uopće " zadravu političku alternativu" sve i da narod masovno odluči kazniti neku vodeću političku stranku?
Nećemo se predavati. Nešto moramo smisliti i krenuti u relizaciju. Zajedno - rame uz rame !
- BHCluster
#35 Re: Kako sankcionirati politicare?
Na izborima.
-
Haman
#36 Re: Kako sankcionirati politicare?
Nikako, jednostavno u sadasnjim okolnostima to nije moguce, jer je pravosudni sistem pod kontrlolom politickih mocnika.Koliko je politicara osudjeno a kolioko ih je bilo pod istragom. Zar bas niko nije kriv?
-
putokaz1
#37 Re: Kako sankcionirati politicare?
BRAVO NA IZBORIMA AL NAŠI GLASAČI TO NEZNAJU!!!BHCluster wrote:Na izborima.
-
Haman
#38 Re: Kako sankcionirati politicare?
Pitanje je "Kako sankcionirati politicare". Jednostavno nemojmo izaci na izbore. Mi ih biramo, mi im trpamo pare u dzep, mi im omogucavamo da nista ne rade, mi im omogucavamo da zaposljevaju samo svoju porodicu i familiju itd. Dakle, ko nam je kriv?
-
putokaz1
#39 Re: Kako sankcionirati politicare?
HmmmmmHaman wrote:Pitanje je "Kako sankcionirati politicare". Jednostavno nemojmo izaci na izbore. Mi ih biramo, mi im trpamo pare u dzep, mi im omogucavamo da nista ne rade, mi im omogucavamo da zaposljevaju samo svoju porodicu i familiju itd. Dakle, ko nam je kriv?
Mnogi i ne izlaze na izbore zato pobjedi neki s 1 glasom.
Sankcionisati kao kazniti pravnim putem teško,zakoni su takvi tako rukovodilac organa drzavne službe može izabrati svakoga ko dobije 70 % na testu i onog sa 100% i onog sa 71% tako ako političar pritiskom na rukovodioca postovi nekog svog na radno mjesto sve je u skladu s zakonom.Ako npr prijavimo političara za korupciju i jedini smo mi svjedok naša riječ protiv političara -on je uvjek u pravu kao optuženi.Spisak uhapšen politicara mnogo govori Lipovača,Osmanović,Budimir ,Lijanović sve članovi stranaka koje su beznačajne.Niko iz najjačih nije uhapšen niti ijedan sudija smije da što uradi niti tužilac da pokrene jer su postavljeni od strane tih najačih koji su tu od rata pa na ovamo,jer ih mi biramo.
Po meni je bolje rješenje smjena na izborima,nego paljenje zgrade vlade ,muzeja itd.Rješenje je i otići iz zemlje ko može.
Nemamo mi još demokratsku svijest ni pamet da izaberemo,još nas ucjenjuju asfaltima,poslovima na određeno,izmišljenim nacionalnim interesima...
- dustaban
#40 Re: Kako sankcionirati politicare?
Nur eine kleine atentat...
- Sinapsa
#41 Re: Kako sankcionirati politicare?
s friskim jajimadustaban wrote:Nur eine kleine atentat...
- BHCluster
#42 Re: Kako sankcionirati politicare?
Kako ce znati kada ove gradjanske opcije dovoljno ne rade na terenu da bi privukli glasace nacionalnih stranaka ili onih koji ne izlaze na glasanje.putokaz1 wrote:BRAVO NA IZBORIMA AL NAŠI GLASAČI TO NEZNAJU!!!BHCluster wrote:Na izborima.
-
modem33
#43 Re: Kako sankcionirati politicare?
putokaz1 wrote:HmmmmmHaman wrote:Pitanje je "Kako sankcionirati politicare". Jednostavno nemojmo izaci na izbore. Mi ih biramo, mi im trpamo pare u dzep, mi im omogucavamo da nista ne rade, mi im omogucavamo da zaposljevaju samo svoju porodicu i familiju itd. Dakle, ko nam je kriv?
Mnogi i ne izlaze na izbore zato pobjedi neki s 1 glasom.
Sankcionisati kao kazniti pravnim putem teško,zakoni su takvi tako rukovodilac organa drzavne službe može izabrati svakoga ko dobije 70 % na testu i onog sa 100% i onog sa 71% tako ako političar pritiskom na rukovodioca postovi nekog svog na radno mjesto sve je u skladu s zakonom.Ako npr prijavimo političara za korupciju i jedini smo mi svjedok naša riječ protiv političara -on je uvjek u pravu kao optuženi.Spisak uhapšen politicara mnogo govori Lipovača,Osmanović,Budimir ,Lijanović sve članovi stranaka koje su beznačajne.Niko iz najjačih nije uhapšen niti ijedan sudija smije da što uradi niti tužilac da pokrene jer su postavljeni od strane tih najačih koji su tu od rata pa na ovamo,jer ih mi biramo.
Po meni je bolje rješenje smjena na izborima,nego paljenje zgrade vlade ,muzeja itd.Rješenje je i otići iz zemlje ko može.
Nemamo mi još demokratsku svijest ni pamet da izaberemo,još nas ucjenjuju asfaltima,poslovima na određeno,izmišljenim nacionalnim interesima...
ti stop udju sa 1 glas ... ugju iskkljucivo "preko kompenzacionicih lista" .... dok preko "normlanih lista" treba ti 6800 glasova da odbijes jedno mjesto u kantonu ili u F. parlamentu .... a 10800 glasova za 3 mjesta ...
-
modem33
#44 Re: Kako sankcionirati politicare?
BHCluster wrote:Kako ce znati kada ove gradjanske opcije dovoljno ne rade na terenu da bi privukli glasace nacionalnih stranaka ili onih koji ne izlaze na glasanje.putokaz1 wrote:BRAVO NA IZBORIMA AL NAŠI GLASAČI TO NEZNAJU!!!BHCluster wrote:Na izborima.
postojecu glasacku masineriju ..... 43% ne mozes ubijediti u neku drugu opciju jer "su kupljeni poslovima" .....
a ovih sto ne izlaze na izbore a prave se pamentni 55% ...... su pravo neozbiljni i "kazu kako ih ne zanima politika a hoce promjene" ....
glup narod .... da narod zna pravila igre kao za kladionicu ..... drugacije bi se ponasali ... ovako zive u iluzijama.
-
putokaz1
#45 Re: Kako sankcionirati politicare?
Tako je.Ja planiram izaći na sljedeće izbore al za koga ću glasat još nisam odlučio.
Ne volim SDA,jer vladaju 20 od 25 godina,iskreno grozni su.
Ostali su bili s njima u koaliciji, bar većina.
Trenutni načelnik općine od 2004,meni se ne sviđa,SDA,jer kupuje izbore asfaltima,rasvjetom,njegovi saradnici ucjenjuju poslovima,kupuje čak i utakmice niže kantonalne lige,radi najviše za svoje selo,zapošljava rođake...
Dobre stvari relativno dobro uređenji putevi,pred svaki izbore uradi se dosta lokalnih puteva,dobar status volonterskog rada za VSS(iako kasne isplate godinama).
Po meni vrijeme je da ode 10 godina je mnogo vremena al malo uređenog,međutim večina pada na 30 KM koje dobije na dan glasanja,te na ostalo nabrojano.
Alternativa sadašnjem načelniku=NEMA.
SDP sarađuje s njim i njegovi su savjetnici,SBB ima par vrijednih,pametnih mladih ljudi ali bez iskustva,ili s malim političkim iskustvom,DF sada je pao neznam dali i postoji više,SBIH takođe,ostale stranke poput BPS,NSRZB,SDU,LDS i nekih drugih jedva prag prođu,ako prođu.
Tako da želio bih kazniti nerad SDA ali kako, koga da izaberem ko će imati šanse da ih pobjedi 2016 na lokalnim.
Da budem kandidat nema pare,niti infrastrukturu az pobjedu.
Ne volim SDA,jer vladaju 20 od 25 godina,iskreno grozni su.
Ostali su bili s njima u koaliciji, bar većina.
Trenutni načelnik općine od 2004,meni se ne sviđa,SDA,jer kupuje izbore asfaltima,rasvjetom,njegovi saradnici ucjenjuju poslovima,kupuje čak i utakmice niže kantonalne lige,radi najviše za svoje selo,zapošljava rođake...
Dobre stvari relativno dobro uređenji putevi,pred svaki izbore uradi se dosta lokalnih puteva,dobar status volonterskog rada za VSS(iako kasne isplate godinama).
Po meni vrijeme je da ode 10 godina je mnogo vremena al malo uređenog,međutim večina pada na 30 KM koje dobije na dan glasanja,te na ostalo nabrojano.
Alternativa sadašnjem načelniku=NEMA.
SDP sarađuje s njim i njegovi su savjetnici,SBB ima par vrijednih,pametnih mladih ljudi ali bez iskustva,ili s malim političkim iskustvom,DF sada je pao neznam dali i postoji više,SBIH takođe,ostale stranke poput BPS,NSRZB,SDU,LDS i nekih drugih jedva prag prođu,ako prođu.
Tako da želio bih kazniti nerad SDA ali kako, koga da izaberem ko će imati šanse da ih pobjedi 2016 na lokalnim.
Da budem kandidat nema pare,niti infrastrukturu az pobjedu.