Kako sam položio za A kategoriju.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
AdnanSA

#1 Kako sam položio za A kategoriju.

Post by AdnanSA »

Mislim da jedan dobar dio odgovornosti za haos u saobračaju snose auto škole. Evo moga iskustva.
Nakon 15 godina za volanima raznih automobila i 500 000 pređenih kilometara odlučio sam da počnem voziti i motocikl.
Odlučio sam se za maxi skuter i naravno pristupio polaganju vozačkog ispita za A kategoriju.
Položio sam od prve iako nisam imao skoro nikakvog iskustva u vožnji motocikla( ako izuzmemo Tomos Automatic koji sam vozio kako klinac)
Platio sam obuku 450 KM i tu je bilo uračunato baš sve. Naravno po položenom ispitu morao sam da platim još 50 KM za izdavanje nove vozačke sa A kat. (koja krađa para od strane države,kao da je izdaju nanovo)
Hoću reći obuka je bila nikakva. Ništa o sigurnosti u saobračaju,tehnici vožnje motociklom,opasnostima koje vrebaju i tako dalje.Samo sam naučio gdje se treba skrenuti kod kojeg šahta i kod kojeg kanala da bi gospoda instruktori bili zadovoljni.
Dakle samo ono što je bitno da se nauči i da prođeš.Poslije se snalazi sam i uči u vožnji i nadaj se da će nadoći samo od sebe. Ok ja imam 33 godine i svjestan sam raznoraznih opasnosti i znam čuvati svoju guzicu također samokontrola je vrlo bitna ali šta se dešava kada balavac od 18 godina dobije vozačku kao što sam je ja dobio i sjedne za volan auta ili motora od 150-200 ks.Pa eto dešava se da ljudi ginu bez razloga.
Auto škole bi trebale stvarno da počnu da rade kako treba i da ljude nauče voziti a ne samo da uzmu lovu i da kandidat prođe a poslije kud koji mili moji sve je po zakonu i regularno.
lamija_SA

#2 Re: Kako sam položio za A kategoriju.

Post by lamija_SA »

Slažem se sa tvojim stavom. Način "djeljenja" vozačkih dozvola je jedan od dva osnovna uzročnika velikog broja fatalnih saobraćajnih nesreća u našoj zemlji. Ovo se mora staviti pod strogu kontrolu.
Drugi osnovni uzročnik, po mom mišljenju, su užasne ceste. Zatim saobraćajna (ne)kultura itd.
roki

#3 Re: Kako sam položio za A kategoriju.

Post by roki »

Kod mene je obuka trajala vise od godinu.U autoskoli sam se samo malo oslobodio sraha,stekao koliko toliko reflekse i automatizovo pokrete.Ostalo nista nisam naucio.Kada sam prosao obuku kod oca koja je trajala oko 1 godine sa predenih 5000km tek sam onda stekao potpunu sigurnost u sebe.
k3Ra

#4 Re: Kako sam položio za A kategoriju.

Post by k3Ra »

ne bih se bas slozio, meni je 20, imam B 2 godine i nekih 30000km ugl vecinom otvorene ceste, polagao sam nedavno za A regularno, nisam bio bez iskustva ali instruktor me prvo naucio neke osnovne stvari o sigurnosti, ponasanju na cesti, ukratko kako da sacuvam svoje dupe pa onda te detalje koje komisija trazi, na prvom izlasku sam pao jer nisam propustio pjesake, bez nervoze i bez stele sam izasao drugi put, vozio bolje i polozio i to je to... ali djelimicno jesi u pravu.
VR6

#5 Re: Kako sam položio za A kategoriju.

Post by VR6 »

Svi koji duze aktivno voze, znaju da autoskola ne moze izvrsiti potpunu obuku vozaca. Bez bar 2 godine svakodnevnog vozanja, gledanja i prozivljavanja ovakvih i onakvih situacija i prihvatanja naucenog iz toga, slabo se zna toga o voznji. Naravno, autoskole su krive za dosta toga, ja sam kontao da ce ovaj novi sistem koji je dosao sa novim zakonom nesto poboljsati, ali izgleda nista od toga. Samo pojedinci uzimaju vece pare. Kao sto vec napisah, ne kazem da bi se vozac potpuno mogao osposobiti za voznju, ali bilo bi dobro upozoriti nove vozace na neke neocekivane situacije u saobracaju.

Kako je meni instruktor rekao tek kad sam polozio, ti si sad V od vozaca. Kontao sam da je mozda upravu, no sad znam da je. Boljom obukom u autoskolama vozac bi nakon polaganja mogao postati VO, al onaj osatak, samo voznja moze nadopuniti. Jest da na cestama svakodnevno srecemo i nesposobne vozace, koji voze xx godina pa opet nemaju pojma o voznji. No takvim nema pomoci...
Neelix

#6 Re: Kako sam položio za A kategoriju.

Post by Neelix »

ja uopste ne krivim autoskole za nesrece koje se desavaju. mislis li da debili koji voze 150 kroz grad ne znaju da je ogranicenje 60? mislis li da ne znaju da se ne smije preticati kroz izlivnu traku ili na punoj liniji?

sve su to oni vrlo dobro utvrdili, samo sto ne postuju. ja bih njih na psihijatriju a ne u auto skole.
VR6

#7 Re: Kako sam položio za A kategoriju.

Post by VR6 »

Da znaju sta je zabranjeno, al ne znaju i sve posljedice koje krsenje tih pravila moze donjeti. Te bi "rupe" autoskole trebale popuniti. Zna se da su najkriticniji vozaci u saobracaju upravo pocetnici i to kazu u one prve dvije godine. Nakon toga vec imaju neko iskustvo, pa rade manje gluposti.
Neelix

#8 Re: Kako sam položio za A kategoriju.

Post by Neelix »

pa trebaju samo otvoriti oci, procitati novine, pogledati vijesti, doci na sa-x forum... nesrece se desavaju maltene svaki dan. sigurno znaju i da je uzrok makar 90% nesreca - neprilagodjena brzina uslovima na cesti. to je sve sto moraju znati.

al' care moj mora mene treba vidi't kako ga spržim kroz crveno 150 na sat djeteta mi... :roll:
madnessa

#9 Re: Kako sam položio za A kategoriju.

Post by madnessa »

hoce li meni neko pojasniti koliko dugo se ti skutercici mogu zadrzavati u srednjoj traci, tzv. traci za ubrzavanjem, iako u posljednje vrijeme ova traka je sve samo ne brza? prosto me nerviraju kad su na sred trake i uspore, a o nosenju kaciga da ne govorim. i jos me nervira sto nesto manevrisu i pokusavaju se ubacivati izmedju automobila... mislim, stvarno... nije to do toga koliko njihov skutercic moze povuci, nego koliko su nezasticeni pred nekim kabadahijom za volanom, umornom tetom koja razmislja sta ce za rucak... :-)
VR6

#10 Re: Kako sam položio za A kategoriju.

Post by VR6 »

Srednja traka je oduvjek najsporija u gradu, tu samo pocetnici voze, jer im se po potrebi najlakse prebaciti lijevo il desno kad zatreba. U tu traku se ulazi samo kad se mora, nakratko i sto prije bjezis iz nje. Desna traka, obicno je najbrza. Samo se kod bocnih odvajanja treba skloniti iz nje, jer oni sto skrecu desno znaju je skroz blokirati. Najveca mana desne trake je najlosiji asvalt, ima udarnih sahtova na par mjesta...

Sa skuterom je najpametnije voziti na sred trake, jer te niko tada ne pokusava obilaziti i provlaciti se do tebe. Ima likova na skuterima koji voze npr. skroz u desnoj traci i voze po cosku, da se vozila mogu provlaciti do njih i da ih neometaju, jer su ovi od 49 ccm limitirani na 45 km/h. To jest fin gest, al kad ti naleti saht a auto do tebe, onda moze bit ebeno. A ima tih likova koji rade nepotrebne manevre trzanja lijevo-desno bez razloga. Sto bi rekao jedan jaran kad ih vidi, mi smo za ove bili elita. I fakat ti tako dodje, glupiraju se bez razloga.

A to "neprilagodjena brzina" mi je najbolja fora, to se koristi kao razlog za 90% nesreca. Jer logicno, ako auto stoji parkiran, ne moze nikoga povrijediti. Al kretao se on 10 km/h ili 100 km/h i napravio neku glupost, odmah je rijec o neprilagodjenoj brzini. To mi dodje kao neko opravdanje za sve. Kad gledas kod nas vijesti, to im je glavna fora reci, vec kad gledas u hrvatskoj novu TV, ne govore samo o neprilagodjenoj brzini, nego obicno ima i neki precizniji opis o tome zasto se nesreca desila. Voznja u pijanom stanju, kucanje poruke na mobitel, preticanje na nepreglednom mjestu i slicno. Jedan jaran izletio sa ceste jer je djevojki ispala cigara pod noge i pocela da gori, on pokusao da je izbaci, "zaboravio" na volan i sletio u jarak, razbio auto dobro. Naravno, razlog je bio "neprilagodjena brzina uslovima na putu", iako to u ovom konkretnom slucaju, nema veze s vezom.

Ako je neko vozio po ogranicenju i dogodilo se sranje, ja bi zabranio koristenje tog termina kao uzrocnika nesrece. Bolje je reci, vozac je pogresno reagovao u datoj situaciji. Neko krene u preticanje gdje ne treba, naleti auto iz suprotnog smjera i zabiju se jedno u drugo. Kakve to veze ima sa "neprilagodjenom brzinom", to je kriva procjena vozaca. Popisam im se ja na tu neprilagodjenu brzinu...
Post Reply