kako sa djecom?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
mamica papucarka

#1 kako sa djecom?

Post by mamica papucarka »

posto sam otkrila da skoro svi imate djecu (Bogu sucur :D ) interesuje me kako ste dok radite regulisali vrtice, jaslice, tete koje cuvaju... Koliko to kosta u vasoj zemlji i kako stignete sve uskladit sa poslom:D (ako i vi i zena/muz radite)
Cula sam da je u Holandiji vrtic 1300 Eura :shock: Jel to istina i da li drzava sta vraca od ove shokantne cifre :shock:

Nama trenutno pomaze moja mama, ali se ona uskoro vraca pa nikako da se organizujemo sa dvoje djece. Jedno je u vrticu (drzavnom), a drugo bi trebalo u jaslice, a od septembra u vrtic. Katastrofa :D Sad zasad uspjevam malo radit, malo neke kurseve ganjat, ali poslije nikako.
Kako prezivljavate ovaj vrticki raspust koji je nekoliko sedmica u augustu :oops:
Jebo te, ko saha da igram. :zoka: Moras pazit na svaki korak :lol:
Last edited by mamica papucarka on 07/04/2008 17:24, edited 1 time in total.
bosan

#2 Re: kako sa djecom?

Post by bosan »

Ja ozenio zenu sa odraslom djecom :D :D
mamica papucarka

#3 Re: kako sa djecom?

bosan wrote:Ja ozenio zenu sa odraslom djecom :D :D
super :lol: :lol: :lol:
neko3333

#4 Re: kako sa djecom?

Post by neko3333 »

Holandija
dijete 8 godina, znaci ide u skolu.
Prije skole sat vremena placamo 120 EUR mjesecno
ostaje 4 dana prekopodne u skoli, 17,50 EUR mjesevno
ostaje 2 dana poslije skole u produzenom boravku, 230 EUR mjesecno

od toga nam vraca drzava, 150 EUR mjesecno.
mofo33

#5 Re: kako sa djecom?

Post by mofo33 »

u francuskoj je moda uvaliti dijecu u zamrzivac (malo crni humor a mnogo istina, na zalost)
vrtici i zabavista nisu skupi, tarifa ide prema prihodima nego, mijesta nema, liste cekanja su duuuuuuuge;
treba upisati bebu prije nego je napravis cak.
eh, da su nam majke pri ruci... ili tetke
Last edited by mofo33 on 12/04/2008 11:42, edited 1 time in total.
mamica papucarka

#6 Re: kako sa djecom?

mislis wrote:Juce nesto pricamo na poslu (ogovaramo) i upitah za jednu , koja je na trudnickom , kad ce poceti raditi , kad ona dala otkaz.
Ovo joj je bilo drugo dijete. Sedmicno za jedno dijete oko 200 dolara , gore dole , pa ti racunaj.
Prije nekoliko godina nakon sto je rodila trece , kolegica sto je radila sa mnom , je otvorila u svojoj kuci `daycare`.
Mislim da je pohadjala neku vrstu kursa , nista posebno prva pomoc i tako to , da bi dobila dozvolu .
Postoji limit koliko dijece mozes cuvati , pored tvoje , isto zavisno od dijecije dobi , mislim novorodjencad ili starija dijeca.
Vrlo cesto se sjetim starih vremena kad su zene (u nasu drzavu) imale pravo na godinu dana
dugo trudnicko bolovanje i pravo mi je zao ovih ovdje (usa) mama i beba . :sad:
to se u Austriji zove Tagesmutter iliti dnevne mame. Pohadjas seminar, moras imati odredjenu kvadraturu stana i jos nekih caka. Nije lose, ali samo sa zene sa zivcima. Valja cuvat toliku djecu.

p.s nece vice ni nane, ni tetke... Ja bih platila, ali nece niko :mrgreen:
sabanss

#7 Re: kako sa djecom?

Post by sabanss »

mamica papucarka wrote: Cula sam da je u Holandiji vrtic 1300 Eura :shock: Jel to istina i da li drzava sta vraca od ove shokantne cifre :shock:
:shock:

Ima li neko u Holandiji da mu teba bejbisiter ?

:D :D
dacina_curica

#8 Re: kako sa djecom?

Post by dacina_curica »

mamica papucarka wrote:Cula sam da je u Holandiji vrtic 1300 Eura :shock: Jel to istina i da li drzava sta vraca od ove shokantne cifre :shock:
Mamice, Dadino zabaviste je $1120 mjesecno s tim sto za bebe roditelji moraju donijeti svu hranu (mlijeko, hapu, teglice, sokice itd.), naravno pelene i vlazne maramice, posteljinu, dekice i sl. (mislim da je za stariju djecu jeftinije plus hrana je uracunata u cijenu)......Ovdje vrtici nemaju raspusta, ali zato imaju restrikcije o pohadjanju kao npr. dijete moze biti odsutno samo 2 sedmice bez placanja (znaci ako idu na odmor i sl.), svih ostalih 50 sedmica u godini placas punu sumu islo dijete u vrtic ili ne (ako zelis da zadrzis mjesto)...Znaci ako je dijete bolesno cak i citavu sedmicu i nije bilo u vrticu roditelji ipak placaju njegovo mjesto tj. krevetic.....Vjerovatno je i u drugim drzavama tako, nemam zaista pojma :-) :-?
mamica papucarka

#9 Re: kako sa djecom?

dacina_curica wrote:
mamica papucarka wrote:Cula sam da je u Holandiji vrtic 1300 Eura :shock: Jel to istina i da li drzava sta vraca od ove shokantne cifre :shock:
Mamice, Dadino zabaviste je $1120 mjesecno s tim sto za bebe roditelji moraju donijeti svu hranu (mlijeko, hapu, teglice, sokice itd.), naravno pelene i vlazne maramice, posteljinu, dekice i sl. (mislim da je za stariju djecu jeftinije plus hrana je uracunata u cijenu)......Ovdje vrtici nemaju raspusta, ali zato imaju restrikcije o pohadjanju kao npr. dijete moze biti odsutno samo 2 sedmice bez placanja (znaci ako idu na odmor i sl.), svih ostalih 50 sedmica u godini placas punu sumu islo dijete u vrtic ili ne (ako zelis da zadrzis mjesto)...Znaci ako je dijete bolesno cak i citavu sedmicu i nije bilo u vrticu roditelji ipak placaju njegovo mjesto tj. krevetic.....Vjerovatno je i u drugim drzavama tako, nemam zaista pojma :-) :-?
pa jel tih 1120 $ sve vi placate, ili dio drzava (msilim ono da vam vraca na osnovu vasih primanja, ili uopsteno)
ne znam koja je americka prosjecna plata, pa nemam nekakav osjecaj za tu sumu koju si navela (jest da mi se cini ogromna) :-)
meni kako stvari stoje, najvjerovatnije da cu juni, juli i august pauzirat sa poslom i skolama (opet :roll: )
dacina_curica

#10 Re: kako sa djecom?

Post by dacina_curica »

mamica papucarka wrote:pa jel tih 1120 $ sve vi placate, ili dio drzava (msilim ono da vam vraca na osnovu vasih primanja, ili uopsteno)
ne znam koja je americka prosjecna plata, pa nemam nekakav osjecaj za tu sumu koju si navela (jest da mi se cini ogromna) :-)
meni kako stvari stoje, najvjerovatnije da cu juni, juli i august pauzirat sa poslom i skolama (opet :roll: )
Mi placamo cijelu sumu mada na mom poslu postoji program koji omogucava poeske olaksice na prvih $5000.....Nemam pojma kolika je prosjecna americka plata (znace kolega pittuljko garant :D) ali da je skupo - jeste.....Naravno covjek moze naci nekoga da privatno cuva dijete ali me malo suhva hvata od toga..... :roll:
Timotije

#11 Re: kako sa djecom?

Post by Timotije »

Kad smo prvo dijete dali u obdaniste, zanebesalo nam se od cijene: 3700 danskih kruna, iliti zeru manje od 1000 maraka (jos dumam u markama, sto njemackim sto bosanskim, u eurima ne umijem :D ). Kad je i ovaj mali krenuo za sestrom, ta je cijena pala na oko 750 KM, s tim da moramo nositi hranu za starije dijete. Sad su pali na oko 650 KM (3+5 godina), nemaju nista sem srdacnog pedagoskog osmijeha. Hranu i voce nosimo sami.
Ja opet kazem nije skupo da je 2 hiljade, samo ih obdaniste u suru utjera. :-D
Platio bih ja, svijetla obraza, i subotu, samo da ih ne gledam. :D
mamica papucarka

#12 Re: kako sa djecom?

Timotije wrote:Kad smo prvo dijete dali u obdaniste, zanebesalo nam se od cijene: 3700 danskih kruna, iliti zeru manje od 1000 maraka (jos dumam u markama, sto njemackim sto bosanskim, u eurima ne umijem :D ). Kad je i ovaj mali krenuo za sestrom, ta je cijena pala na oko 750 KM, s tim da moramo nositi hranu za starije dijete. Sad su pali na oko 650 KM (3+5 godina), nemaju nista sem srdacnog pedagoskog osmijeha. Hranu i voce nosimo sami.
Ja opet kazem nije skupo da je 2 hiljade, samo ih obdaniste u suru utjera. :-D
Platio bih ja, svijetla obraza, i subotu, samo da ih ne gledam. :D
jest vala bas :lol:
ja kad god pitam kakva je "maa divnaaaaaaaaa, mirna" Jos sad kako je jezik progovorila, samo je hvale kako je mirna, pametna itd,itd :mrgreen: a vamo krv popi :lol:
Neka nam ih. ;-) Jest da te nista na svijetu ne moze iznervirat kao vlastito dijete, a isto tako nicemu se vise ne ismijes kao njemu i nista te vise ne moze razveselit i oraspolozit :)
Brisbane

#13 Re: kako sa djecom?

Post by Brisbane »

Mene interesuje, malo off topic, koja je procedura za registraciju djece rodene vani (roditelji Bosanski drzavljani), za BiH drzavljanstvo ?
To planiram uraditi kada dodem u Bosnu, jer bi trebalo biti jeftinije nego preko lesinara iz ambasada.
ahuseino

#14 Re: kako sa djecom?

Post by ahuseino »

kod mene je p(o)usal pisljivih $2500 mjesecno za dvoje.
:-) :-) :-) :-) :-) :-)

... al' neka ucicu ih tenisu, ili kosarki, ili fudbalu ... vajda ce nesto upalit' :lol: :lol:

Nisam siguran, ali iz price sa starijima, kod nas je to prije rata bilo kao ~30% od (prosjecnog) prihoda...

Ovdje je prosjek $40 - $50 tisuca (prije taxi) pa ti se to izgleda slaze manje, vise....
Fair Life

#15 Re: kako sa djecom?

Post by Fair Life »

Ponedeljak - Petak, dnevno najjeftinije A $100 (za jedno dijete).

Mjesec dana A $2000.
mamica papucarka

#16 Re: kako sa djecom?

Fair Life wrote:Ponedeljak - Petak, dnevno najjeftinije A $100 (za jedno dijete).

Mjesec dana A $2000.
pa to je jedna cijela plata :D
Mali od 1. maja ide u jaslice. Cijena je haoticna, ali sta ces :D
Mamice, od sad kupuj gace na pijaci :D
Fair Life

#17 Re: kako sa djecom?

Post by Fair Life »

mamica papucarka wrote:
Fair Life wrote:Ponedeljak - Petak, dnevno najjeftinije A $100 (za jedno dijete).

Mjesec dana A $2000.
Tako je kako je.

Ovdje se nerijetko kaze "djeca su skupa za odrzavanje" ili 'djeca su nerentabilna investicija'.

Opet mislim da cijene ovise od kvartova u kojima se zivi i u kojima se nalaze obdanista. Elitniji kvartovi... glava boli od cijena.

Ova 'stotka dnevno' je onako, moglo bi se reci, prosjecna, ako ne i jeftinija varijanta.
RenaTTa

#18 Re: kako sa djecom?

Post by RenaTTa »

U Izraelu je to malo komplikovano, ovisno od toga dal' ste religiozni ili ne (koliko kog ovo čudno zvučalo ali tako je) :))
Naime, ovjde je medju roditeljima posebno popularan Kibbutz program (Kibbutz = kampovi u kojima djeca ostaju i po nekoliko godina sami, u cilju shvatanja lične odgovornosti prema svom životu) inače takvi Kibbutzi su besplatni (za one koji vode jevrejsko porijeklo) dok se ostalima naplaćuje negdje između 10,000-14,000 Shekela (oko 2,500-3,000$)
Za obdaništa ona su cjelodnevna (ima ržavnih i privatnih) državna su, važno je reći oslobođena plaćanja dok su privatna umnogome skuplja,
zakon je svugdje isti pa tako djeca i u Haifi, Tel Avivu, Jerusalemu, Eilatu (ukljućujući i pojas Gaze - Ramallah i Nablus) borave u vrtićima od 08-16h ponedjeljak-četvrtak, petak je zbog religioznih manifestacija od 12h popodne neradni dan u državiIzrael (isključujući pojas Gaze i Palestinsku teritoriju), subota i nedjelja svakako.
Škole za osnovce su posebna klasifikacija i o tome nekom drugom zgodom :)
Pozdravvvvvvv :)
mamica papucarka

#19 Re: kako sa djecom?

Fair Life wrote:
mamica papucarka wrote:

Mjesec dana A $2000.
Tako je kako je.

Ovdje se nerijetko kaze "djeca su skupa za odrzavanje" ili 'djeca su nerentabilna investicija'.

Opet mislim da cijene ovise od kvartova u kojima se zivi i u kojima se nalaze obdanista. Elitniji kvartovi... glava boli od cijena.

Ova 'stotka dnevno' je onako, moglo bi se reci, prosjecna, ako ne i jeftinija varijanta.
a jel se smije znati gdje je to :) nadam se da previse ne pitam :D
Prozor

#20 Re: kako sa djecom?

Post by Prozor »

to se nekad na selu samo pustalo pred kucu pa nek´ se igraju, ha ja
mamica papucarka

#21 Re: kako sa djecom?

Prozor wrote:to se nekad na selu samo pustalo pred kucu pa nek´ se igraju, ha ja
nije bilo auta, ha ja cudna mi cuda :mrgreen:

jel ono ti imas curicu (koliko se sjecam) Kolika je :)
Fair Life

#22 Re: kako sa djecom?

Post by Fair Life »

mamica papucarka wrote:a jel se smije znati gdje je to :) nadam se da previse ne pitam :D
Kako da ne... Sydney (u jednom od kvartova).

PS Zaboravih napomenuti da na kraju obracunske godine drzava vrati negdje oko 3-5 dolara po danu.
be highirly

#23 Re: kako sa djecom?

Post by be highirly »

odvadi malo Fair :zzzz: :zzzz: :zzzz:

Fees
The current fees are:

Community under 3 years $53.50/ day
Community over 3 years $48.50/ day
ATP under 3 years $61.50/ day
ATP over 3 years $56.50/day.

http://cityofsydney.nsw.gov.au/Communit ... Centre.asp

Separate Playrooms:

0-2 years - $75
2-3 years - $70
3-5 years - $65

Fees include S26 Formula, milk, bottles, nappies, bed linen, all meals – Morning tea, hot Lunch, Afternoon tea, Late Afternoon Snack.

Fees are paid fortnightly in advance. Fees can be paid by Cash, Cheque, Credit cards, Direct Deposit. Fees are paid for each day your child is enrolled in care.

The centre is registered for Child Care Benefit for eligible families.

A bond of two (2) weeks full fees is paid on enrolment to confirm your child’s place at the centre. The bond is returned when the family gives the centre 2 weeks’ notice of departure from the centre.

http://www.nextgenerationchildcare.com.au/fees.shtml
Fair Life

#24 Re: kako sa djecom?

Post by Fair Life »

Ne odvadi Be Highirly... Ja ubacujem u kasicu prasicu.
Lawrence

#25 Re: kako sa djecom?

Post by Lawrence »

Brisbane wrote:Mene interesuje, malo off topic, koja je procedura za registraciju djece rodene vani (roditelji Bosanski drzavljani), za BiH drzavljanstvo ?
To planiram uraditi kada dodem u Bosnu, jer bi trebalo biti jeftinije nego preko lesinara iz ambasada.
Nije tesko - izvadi par orginala rodnos lista, ovjeri ih u BH Ambasadi gdje zivis. Ja sam prosle godine registrovao djete, i sve sam zavrsio za 1 dan u SA.
Post Reply