kako registrovati turisticku djelatnost?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
pravabubica

#1 kako registrovati turisticku djelatnost?

Post by pravabubica »

Molim cijenjene forumase za savjet!
Imam neke kapacitete koje sam planirala izdavati turistima. Zanima me da li je moguce tu djelatnost registrirati u opcini kao neku vrstu "usluge u domaćinstvu, a obavlja se samostalno ili uz pomoć članova zajedničkog domaćinstva". I takodje molim za savjet kako je najbolje krenuti u tu aktivnost, oglasi, agencije ?
Unaprijed hvala na odgovoru.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: kako registrovati turisticku djelatnost?

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.fmoit.gov.ba//index.php?opti ... &Itemid=61

Na ovoj web. stranici Ministarstva za okoliš i turizam FBiH, pa ova posljednja tri zakona pogledaj, možda nadješ sebe. Naravno, treba da odgovoriš i na uslove nekih drugih zakona koje ja ne poznajem. Znači, kreni od ova tri zakona. Ostale detalje ti pošaljem na PP.

Nedavno je povećan kantonalni porez na stanove koji se izdaju, znači, samo se nekome trebaš prijaviti da ti izdaješ stan(ove), plaćaš taj porez,...Ostalo ti kažu u Kantonu, opštini gdje su ti objekti,...Ako primaš strance, trebaš ih prijaviti MUP-u, a u MUP-u ti objasne kako da vodiš te knjige prijave stranaca.

Najbolje bi ti bilo da otvoriš turističku agenciju, to je u ovom Zakonu o ug.-turističkoj djelatnosti i plus, informiši se u opštini kod nekog od pomoćnika načelnika za privredu ili turizam.

Legalni turistički vodič Sarajevo [email protected]
Last edited by PipiDugaDevetka on 09/06/2009 17:27, edited 1 time in total.
sultanijaodbruneja

#3 Re: kako registrovati turisticku djelatnost?

Post by sultanijaodbruneja »

pravabubica wrote:Molim cijenjene forumase za savjet!
Imam neke kapacitete koje sam planirala izdavati turistima. Zanima me da li je moguce tu djelatnost registrirati u opcini kao neku vrstu "usluge u domaćinstvu, a obavlja se samostalno ili uz pomoć članova zajedničkog domaćinstva". I takodje molim za savjet kako je najbolje krenuti u tu aktivnost, oglasi, agencije ?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Ako hoces iole pristojno da zaradis moras raditi na crno, :roll:
Previse smjestajnih kapaciteta ima trenutno u Sarajevu, a kao slag na tortu hotelijerima je i recesija, znatno se osjeti pad broja turista.

Takoder ako su neke sobe koje izdajes kao hostel uvijek se mozes obratiti manjim hotelima koji ce popunjavati tvoje sobe.
Na kraju, mukotpan je to rad :roll:
Govorim iz iskustva.

U svakom slucaju puno srece i gostiju ;-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: kako registrovati turisticku djelatnost?

Post by PipiDugaDevetka »

@Sultanija i @pravabubice,
Dojavite kontakte ili mi se javite na mail.
Meni, kao turističkom vodiču Sarajevo [email protected] , trebaju te informacije o jeftinim, porodičnim - sa domaćom atmosferom, kapacitetima. Uvijek se nadje neko ko želi vidjeti Sarajevo, a traži nešto što nije fancy i preskkupo da prespava dan, dva, deset,...
pravabubica

#5 Re: kako registrovati turisticku djelatnost?

Post by pravabubica »

Hvala puno na odgovorima i savjetima, pipi poslala sam ti mail
Post Reply