Kako registrovati 'import' firmu u Sarajevu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Spliff.Master

#1 Kako registrovati 'import' firmu u Sarajevu?

Post by Spliff.Master »

Naime, u prilici sam da pokrenem slijedeci biznis: Uvoz robe iz Kine.
Uopste nisam upucen u BH biznis situaciju, pa bih zamolio vas (garant bolje upucene) od mene da mi pruzite par savjeta.
Elem, kao sto rekoh, uvozio bih robu iz Kine. Tu istu robu bih direktno prodavao prodavnicama u Bosni.
Pitanja (a imam ih BRUKU!!!!...sorry :D )

1. Kako registroavti 'import' firmu u Sarajevu? Sta je potrebno da se firma registruje?
2. Carina?
3. Porez? PDV?

Mozda pitanja zvuce banalno, ali stvarno bih bio zahvalan ako bi me mogli uputiti u pravo smjeru...jer bukvalno pocinjem od nule.

GRACIAS
Vertigo

#2 Re: Kako registrovati 'import' firmu u Sarajevu?

Post by Vertigo »

treba ti D.O.O. tj. preduzece
beautyfool

#3 Re: Kako registrovati 'import' firmu u Sarajevu?

Post by beautyfool »

Evo trazeci nesto po netu gdje bi mogao dobiti informacije za tacne dokumente koji ti trebaju za registraciju nadjoh ovu stranicu pa eto prelistaj mozda nadjes nesto korisno
http://www.pokreniposao.ba/index.php?us ... 97&katID=4
Uglavnom moras otici prvo do opstine da pitas sta sve traze od dokumenta da bi mogao registrovati preduzece, dakle ides u onu opstinu gdje ce se nalaziti glavno sjediste tvoje buduce firme.Moze biti malih promjene od opstine do opstine ali prvi ti je potez da se dobro informises a onda jedno dugo setanje i uplacivanje za razno razne papire i na kraju kad sve te papire skupis sve fino predas opet u opstinu i cekas registraciju i nakon sto ti oni daju rijesenje i ID broj imas jos nekih par obaveza vezano za papirologiju :) uglavnom od dana registracije oficijalno firma ti pocinje s radom i od tad pocinjes biti odgovoran za placanje poreza, doprinosa i svasta nesto :-) uglavnom sretno !
lol_sa

#4 Re: Kako registrovati 'import' firmu u Sarajevu?

Post by lol_sa »

Nedavno je Privredna komora KS izdala brosuru "Kako poslovati u Kantonu Sarajevo"...savjetujem ti da odes do njih i uzmes tu brosuru...u tancine je objasnjeno, korak po korak, kako osnovati firmu....sretno :)

i da, ako ti pare nisu problem najlakse bi bilo da nadjes advokata koji ce to sve zavrsiti umjesto tebe...
homo_sapiens

#5 Re: Kako registrovati 'import' firmu u Sarajevu?

Post by homo_sapiens »

Spliff.Master wrote:Naime, u prilici sam da pokrenem slijedeci biznis: Uvoz robe iz Kine.
Uopste nisam upucen u BH biznis situaciju, pa bih zamolio vas (garant bolje upucene) od mene da mi pruzite par savjeta....ali stvarno bih bio zahvalan ako bi me mogli uputiti u pravo smjeru...jer bukvalno pocinjem od nule.
GRACIAS
Nemoj! Zaboravi ideju . . . iz milion razloga.
melody

#6 Re: Kako registrovati 'import' firmu u Sarajevu?

Post by melody »

Društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) se ne registruje u opštini već u sudu, tako da sve informacije možeš dobiti u sudu ili možda i na nekim internet stranicama sudova. Moraš imati prostor u kojem ćeš obavljati djelatnost (ugovor o zakupu ili u vlasništvu), onda uplata osnivačkog uloga min 2.000 KM u banku na privremeni račun, pa kod notara da ti napravi osnivački akt, pa u sud da to predaš da se upiše društvo u registar društava. Nakon toga moraš srediti pečat društva, podnijeti zahtjev da ti komisija izađe na teren i primi prostor za obavljanje djelatnosti (oko 1000 KM), pa u Ured za statistiku da dobijš statističi broj, pa zahtjev za carinski broj i mislim da ti je to to u najkraćoj mogućaj verziji.
Troškovi: oko 4.000 KM (sa one dvije hiljade osnivačkog uloga)
Vrijeme: par mjeseci.
Papirologija: nemoj se truditi da zapamtiš, bolje samo idi tamo gdje te šalju!
Vertigo

#7 Re: Kako registrovati 'import' firmu u Sarajevu?

Post by Vertigo »

hm.. vise nisam siguran da je moj prethodni odgovor tacan, izgleda da moze i STR
evo kako je to u susjeda

citat:

Uvoz robe u Republiku Hrvatsku dozvoljen je uz određene uvijete.
1. Uvoz za fizičke osobe dozvoljen je za robu koja je nekomercijalne naravi i nije namjenjena za daljnju prodaju Takva se roba može cariniti na graničnom prijelazu uz primjenu tzv CPD bloka ili obračunslog bloka u putničkom prometu. Mogućnost carinjenja ovakve robe ograničena je vrijednošću i ne smije biti na nekakvom režimu (dozvole...)
2. Fizičke i pravne osobe izjednačene su kod uvoza u koliko ne postoje ograničenja (dozvole, kvote i sl)
U koliko netko želi uvesti robu koja se smatra tehničkom, za daljnju prodaju i ima otvoren obrt - nema zapreka.
razlika je samo u tome što mu se u JCD (jedinstvenoj carinskoj deklaraciji ne upisuje broj trgovačkog društva već njegov matični broj.
Naravno takva se roba ne može cariniti na graničnom prijelazu nego se na graničnom prijelazu mora napraviti carinska deklaracija JCD kontrolnik (tzv 420) s kojim će uvoznik otići u željenu robnu carinsku ispostavu te tamo ocariniti tu robu.
Naravno prije nego što dođe na robni carinsku ispostavu preporučujem pronaći špeditera jer je potrebno sačiniti JCD kojeg zovemo ( 640) a označava puštanje robe u slobodan promet.
Podrobnije podatke možete dobiti u Carinarnici koja se nalazi na vašem području.
alphonse kauders

#8 Re: Kako registrovati 'import' firmu u Sarajevu?

Post by alphonse kauders »

Spliff.Master wrote:Naime, u prilici sam da pokrenem slijedeci biznis: Uvoz robe iz Kine.
Uopste nisam upucen u BH biznis situaciju, pa bih zamolio vas (garant bolje upucene) od mene da mi pruzite par savjeta.
Elem, kao sto rekoh, uvozio bih robu iz Kine. Tu istu robu bih direktno prodavao prodavnicama u Bosni.
Pitanja (a imam ih BRUKU!!!!...sorry :D )

1. Kako registroavti 'import' firmu u Sarajevu? Sta je potrebno da se firma registruje?
2. Carina?
3. Porez? PDV?

Mozda pitanja zvuce banalno, ali stvarno bih bio zahvalan ako bi me mogli uputiti u pravo smjeru...jer bukvalno pocinjem od nule.

GRACIAS
:)

Ja znam da postoje firme koje doooooobro naplaćuju za odgovore na ovakva pitanja;)

Ako bas nisi pri parama, predlazem sljedecu literaturu:

1. Zakon o privrednim drustvima FBiH;
2. Zakon o porezu na dobit FBiH;
3. Zakon o PDV-u BiH
4. Zakon o carinskoj politici i pripadajuce podzakonske akte;

Vecinu zakona mozes naci na netu. Npr. 3 i 4 mozes naci na stranici uprave za indirektno oporezivanje. Zakon o porezu na dobit mozes naci na poreskoj upravi FBiH itd... Vjerovatno postoji jos propisa, zavisno od specificnosti robe, pa ti je mozda najbolje da se raspitas kod ljudi koji se time bave.
Sretno.
Spliff.Master

#9 Re: Kako registrovati 'import' firmu u Sarajevu?

Post by Spliff.Master »

Hvala svima koji su izdvojili vrijeme za savjete.
GRACIAS....!!!
Post Reply