Kako registrirati drustvo?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sammo

#1 Kako registrirati drustvo?

Post by sammo »

Valjda su ista pravila za sva drustva, npr. kulturna, sportska i ostala. Zna li neko proceduru? Gdje registrirati? Koliko novca je potrebno? Koliko mora drustvo imati minimalno clanova? Da li moze neka firma osnovati drustvo?
enx

#2 Re: Kako registrirati drustvo?

Post by enx »

Društvo koje ti spominješ - u prevodu znači udruženje građana, registruje se u Sudu.
Mora imati određeni broj ljudi ali čini mi se tri da je minimum.
djulba

#3 Re: Kako registrirati drustvo?

Post by djulba »

udruženja se registruju u ministarstvu pravde
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Kako registrirati drustvo?

Post by PipiDugaDevetka »

djulba wrote:udruženja se registruju u ministarstvu pravde
Evo ZAKONA O UDRUŽENJIMA I FONDACIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE, pa ti sve piše u njemu.
enx

#5 Re: Kako registrirati drustvo?

Post by enx »

Jel to provjerena informacija??
1. Ministarstvo navedeno u ovom zakonu je Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija Bosne i Hercegovine.
Tako piše u ovom zakonu što je dao kolega, ali mislim da se to odnosi na udruženja od javnog interesa. I da je ovo zakon na nivou BiH. A svi znamo da je u entitetskim drugačije.

Moj brat je prije tri godine pravio udruženje, morao registrovati u Sudu i pravili su statut i sve ostale papire i moralo ih je biti min 3 člana.
Nije mi trenutno tu pa ne mogu da ga pitam za ostalo.
poznanik

#6 Re: Kako registrirati drustvo?

Post by poznanik »

enx wrote:
Jel to provjerena informacija??
1. Ministarstvo navedeno u ovom zakonu je Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija Bosne i Hercegovine.
Tako piše u ovom zakonu što je dao kolega, ali mislim da se to odnosi na udruženja od javnog interesa. I da je ovo zakon na nivou BiH. A svi znamo da je u entitetskim drugačije.
Moj brat je prije tri godine pravio udruženje, morao registrovati u Sudu i pravili su statut i sve ostale papire i moralo ih je biti min 3 člana.
Nije mi trenutno tu pa ne mogu da ga pitam za ostalo.
RS i Distrikt Brčko upis u Registar udruženja obavljaju u sudu, FBiH kod kantonalnih ili federalnog ministarstva pravde, a za državni nivo u ministarstvu pravde BiH (Bariša Čolak...), kod kojeg se taksa na upis plaća 60 KM, za razliku od 100 KM za federalni nivo, ili npr. 200 KM za ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo.
enx

#7 Re: Kako registrirati drustvo?

Post by enx »

@Poznanik
Pošto vidim da poznaješ materiju.
Ako može pitanje, ko određuje koja udruženja se prijavljuju na kojem nivou?
poznanik

#8 Re: Kako registrirati drustvo?

Post by poznanik »

enx wrote:@Poznanik
Osnivačka skupština udruženja, dogovorom prije određivanja osobe koja će zastupati udruženje u pravnom prometu.

Razlika je u tome da kada imaš registrirano udruženje na određenom nivou, ne možeš imati podružnice - kancelarije, izvan tog registracionog nivoa.
enx

#9 Re: Kako registrirati drustvo?

Post by enx »

poznanik wrote:
enx wrote:@Poznanik
Osnivačka skupština udruženja, dogovorom prije određivanja osobe koja će zastupati udruženje u pravnom prometu.

Razlika je u tome da kada imaš registrirano udruženje na određenom nivou, ne možeš imati podružnice - kancelarije, izvan tog registracionog nivoa.
Hvala za info. Možda kad zatreba....
LaCici

#10 Re: Kako registrirati drustvo?

Post by LaCici »

Pitanje glasi: ukoliko se zelim baviti biznisom preko interneta i da to bude dopunska djelatnost kako registrovati firmu tj s obzirom da posao mogu obavljati od kuce, ne treba mi poslovni prostor, moze li se firma registrovati na kucnu adresu?
enx

#11 Re: Kako registrirati drustvo?

Post by enx »

LaCici wrote:Pitanje glasi: ukoliko se zelim baviti biznisom preko interneta i da to bude dopunska djelatnost kako registrovati firmu tj s obzirom da posao mogu obavljati od kuce, ne treba mi poslovni prostor, moze li se firma registrovati na kucnu adresu?
imaš temu Otvaranje obrta.
Post Reply