Kako registrirati drustvo?
Moderator: anex
-
sammo
#1 Kako registrirati drustvo?
Valjda su ista pravila za sva drustva, npr. kulturna, sportska i ostala. Zna li neko proceduru? Gdje registrirati? Koliko novca je potrebno? Koliko mora drustvo imati minimalno clanova? Da li moze neka firma osnovati drustvo?
-
enx
#2 Re: Kako registrirati drustvo?
Društvo koje ti spominješ - u prevodu znači udruženje građana, registruje se u Sudu.
Mora imati određeni broj ljudi ali čini mi se tri da je minimum.
Mora imati određeni broj ljudi ali čini mi se tri da je minimum.
- djulba
#3 Re: Kako registrirati drustvo?
udruženja se registruju u ministarstvu pravde
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: Kako registrirati drustvo?
Evo ZAKONA O UDRUŽENJIMA I FONDACIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE, pa ti sve piše u njemu.djulba wrote:udruženja se registruju u ministarstvu pravde
-
enx
#5 Re: Kako registrirati drustvo?
Jel to provjerena informacija??djulba wrote:udruženja se registruju u ministarstvu pravde
1. Ministarstvo navedeno u ovom zakonu je Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija Bosne i Hercegovine.
Tako piše u ovom zakonu što je dao kolega, ali mislim da se to odnosi na udruženja od javnog interesa. I da je ovo zakon na nivou BiH. A svi znamo da je u entitetskim drugačije.
Moj brat je prije tri godine pravio udruženje, morao registrovati u Sudu i pravili su statut i sve ostale papire i moralo ih je biti min 3 člana.
Nije mi trenutno tu pa ne mogu da ga pitam za ostalo.
- poznanik
#6 Re: Kako registrirati drustvo?
RS i Distrikt Brčko upis u Registar udruženja obavljaju u sudu, FBiH kod kantonalnih ili federalnog ministarstva pravde, a za državni nivo u ministarstvu pravde BiH (Bariša Čolak...), kod kojeg se taksa na upis plaća 60 KM, za razliku od 100 KM za federalni nivo, ili npr. 200 KM za ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo.enx wrote:Jel to provjerena informacija??djulba wrote:udruženja se registruju u ministarstvu pravde
1. Ministarstvo navedeno u ovom zakonu je Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija Bosne i Hercegovine.
Tako piše u ovom zakonu što je dao kolega, ali mislim da se to odnosi na udruženja od javnog interesa. I da je ovo zakon na nivou BiH. A svi znamo da je u entitetskim drugačije.
Moj brat je prije tri godine pravio udruženje, morao registrovati u Sudu i pravili su statut i sve ostale papire i moralo ih je biti min 3 člana.
Nije mi trenutno tu pa ne mogu da ga pitam za ostalo.
-
enx
#7 Re: Kako registrirati drustvo?
@Poznanik
Pošto vidim da poznaješ materiju.
Ako može pitanje, ko određuje koja udruženja se prijavljuju na kojem nivou?
- poznanik
#8 Re: Kako registrirati drustvo?
Osnivačka skupština udruženja, dogovorom prije određivanja osobe koja će zastupati udruženje u pravnom prometu.enx wrote:@Poznanik
Razlika je u tome da kada imaš registrirano udruženje na određenom nivou, ne možeš imati podružnice - kancelarije, izvan tog registracionog nivoa.
-
enx
#9 Re: Kako registrirati drustvo?
Hvala za info. Možda kad zatreba....poznanik wrote:Osnivačka skupština udruženja, dogovorom prije određivanja osobe koja će zastupati udruženje u pravnom prometu.enx wrote:@Poznanik
Razlika je u tome da kada imaš registrirano udruženje na određenom nivou, ne možeš imati podružnice - kancelarije, izvan tog registracionog nivoa.
-
LaCici
#10 Re: Kako registrirati drustvo?
Pitanje glasi: ukoliko se zelim baviti biznisom preko interneta i da to bude dopunska djelatnost kako registrovati firmu tj s obzirom da posao mogu obavljati od kuce, ne treba mi poslovni prostor, moze li se firma registrovati na kucnu adresu?
-
enx
#11 Re: Kako registrirati drustvo?
imaš temu Otvaranje obrta.LaCici wrote:Pitanje glasi: ukoliko se zelim baviti biznisom preko interneta i da to bude dopunska djelatnost kako registrovati firmu tj s obzirom da posao mogu obavljati od kuce, ne treba mi poslovni prostor, moze li se firma registrovati na kucnu adresu?