Kako reagovati

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

goran16v

#26 Re: Kako reagovati

Post by goran16v »

Ateista wrote:
HenryKinasky wrote:Kako reagujete (ili kako reagovati) kada vam npr. ispred auta izleti:

- zivotinja
- drugi automobil

Kako se ponasate/ti u takvim situacijama? Kako reagovati kada je frontalni udar neizbjezan? Kociti ili dati gas?
Ja sam jednom imao situaciju kada sam preticao, u po preticanja izlazi lik sa zemljanog puta u traku kojom preticem, nije ni pogledao ide li neko, nego krenuo i stao na pola kada je mene vidio. Nisam imao prostora da zavrsim preticanje prije njega a nisam mogao da se vrati u svoju traku zbog vozila koje sam preticao.
Bas me cudi da se to tebi desilo i da nisi anticipirao mogucnost traktora koji nepropisno izlazi na cestu buduci da si u jednoj od tema na jedno 26 strana tvrdio kako si u stanju da predvidis i procjenis bas ovakve i slicne situacije????
cucamonga

#27 Re: Kako reagovati

Post by cucamonga »

Ateista wrote:
cucamonga wrote:
tazmaniaBAN4 wrote:samo upali brisace :thumbup:
kako mislis - da ce apsorbirat udarac malo? :-?
Ocistice krv. :D
pa dje ce ti dusa - kaznice te bog :mrgreen: :run: :skoljka:
Ateista

#28 Re: Kako reagovati

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Ateista wrote:
HenryKinasky wrote:Kako reagujete (ili kako reagovati) kada vam npr. ispred auta izleti:

- zivotinja
- drugi automobil

Kako se ponasate/ti u takvim situacijama? Kako reagovati kada je frontalni udar neizbjezan? Kociti ili dati gas?
Ja sam jednom imao situaciju kada sam preticao, u po preticanja izlazi lik sa zemljanog puta u traku kojom preticem, nije ni pogledao ide li neko, nego krenuo i stao na pola kada je mene vidio. Nisam imao prostora da zavrsim preticanje prije njega a nisam mogao da se vrati u svoju traku zbog vozila koje sam preticao.
Bas me cudi da se to tebi desilo i da nisi anticipirao mogucnost traktora koji nepropisno izlazi na cestu buduci da si u jednoj od tema na jedno 26 strana tvrdio kako si u stanju da predvidis i procjenis bas ovakve i slicne situacije????
Znao sam da ces bas ti imati neki komentar na ovo, samo sam cekao. :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Naravno da se ne moze sve predvidjeti, pogotovo ne budale koje ti tako oduzimaju prednost, ali takve situacije su rijeđe i vecina ih se moze predvidjeti pracenjem ceste, koliko sam samo potencijalnih slicnih problema izbjegao time sto sam pratio cestu, a i onda kad ne moze je kljucno dobro procijeniti situaciju u trenutku i sto bolje odreagovati, sto sam ja i uspio.

Uostalom, nisam prekrsio zakon, (osim mozda manjeg prekoracnenja brzine, ne znam koliko sam isao, ali i da sam vozio u sklopu ogranicenja to bi se moglo desiti), preticanje je tu bilo dozvoljeno, sada vise nije jer ima puna, tada se linija uopste nije vidjela, ali bila je policija i potvrdili su da je preticanje tu dozvoljeno te da je on napravio gresku. Zbog toga sva ona prica ne pije vode jer se ovakve stvari mogu desiti i kad neko 100% postuje propise, ali bitnije od toga je dobro odreagovati.
Ateista

#29 Re: Kako reagovati

Post by Ateista »

cucamonga wrote:
Ateista wrote:
cucamonga wrote:
kako mislis - da ce apsorbirat udarac malo? :-?
Ocistice krv. :D
pa dje ce ti dusa - kaznice te bog :mrgreen: :run: :skoljka:
Ma kao sto vidis, moju dusu je vec odavno uzeo :evil: :evil: tako da mi je svejedno. :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
simbabimba

#30 Re: Kako reagovati

Post by simbabimba »

bordo_boy wrote:Neki dan sam na autoputu u Blažuju blizu OBI-ja, u pravcu prema Blažuju, skoro udario cukija.

Ovo moram da prokomentarisem (jos jednom) - ja autoputa nam, cuj cuko moze da prodje kroz zastitnu ogradu. Na normalnim autoputevima ne moze mrav da se provuce a ne neka veca zivotinja koja automatski ugrozava zivote pri tolikim brzinama :roll: :x :x :x
goran16v

#31 Re: Kako reagovati

Post by goran16v »

Sve sto cu reci:
Traktorista je uradio istu stvar koju ti zagovaras da se treba raditi, zanemariti propise i pravila i raditi po sopstvenoj procjeni, s tim sto se on khm, eto malo za*ebo, a ti mal bez glave nisi ostao. Zato nemoj kriviti traktoristu, on je samo uradio istu stvar kao i ti. Nesto cistu sumnjam da ti je namjerno izletio pod auto...
Ne bih zelio sad da supljiram da ti se to lako moglo desiti u i famoznom Binjezevu kad si vozio 91 (sto nije bas manje prekoracenje) i da si odjednom krenuo plocu, pa su sad propisi jaaako bitni i jaaako je bitno sta je rekla policija.
goran16v

#32 Re: Kako reagovati

Post by goran16v »

simbabimba wrote:
bordo_boy wrote:Neki dan sam na autoputu u Blažuju blizu OBI-ja, u pravcu prema Blažuju, skoro udario cukija.

Ovo moram da prokomentarisem (jos jednom) - ja autoputa nam, cuj cuko moze da prodje kroz zastitnu ogradu. Na normalnim autoputevima ne moze mrav da se provuce a ne neka veca zivotinja koja automatski ugrozava zivote pri tolikim brzinama :roll: :x :x :x
Ono nije autoput nit je vidjelo auto-puta (pocinje sa ogr 80, pa 100, da bi se zavrsilo na 60), nit se tretira kao autoput tako da nema ni zastitne ograde, mada bi naravno trebala biti, ne zbog propisa nego zbog sigurnosti jer osim zivotinja tamo svako pretrcava sa Otesa na Otes.
Ateista

#33 Re: Kako reagovati

Post by Ateista »

goran16v wrote:Sve sto cu reci:
Traktorista je uradio istu stvar koju ti zagovaras da se treba raditi, zanemariti propise i pravila i raditi po sopstvenoj procjeni, s tim sto se on khm, eto malo za*ebo, a ti mal bez glave nisi ostao. Zato nemoj kriviti traktoristu, on je samo uradio istu stvar kao i ti. Nesto cistu sumnjam da ti je namjerno izletio pod auto...
Ne bih zelio sad da supljiram da ti se to lako moglo desiti u i famoznom Binjezevu kad si vozio 91 (sto nije bas manje prekoracenje) i da si odjednom krenuo plocu, pa su sad propisi jaaako bitni i jaaako je bitno sta je rekla policija.
Prvo, zaboravih napomenuti, nije bio traktor vec golf iz neke avlije, ali nije toliko ni bitno...

Nisam okrenuo plocu, ja nisam protiv da se krse NEKI propisi, ali iskljucivo onda kada uslovi to dozvoljavaju i kada to nece nikog ugroziti. On nije lose procijenio, nego on uopste nije dovoljno razsmiljao i gledao, to je problem, pogledao sam na jednu stranu misleci da je to dovoljno.

To sto tad nisam prekrsio propis sam rekao zato da bih dao do znanja da se takve stvari mogu desiti i onome ko ne krsi propise, odnosno da je svejedno jesam li ih krsio ili ne, tako nesto se moglo desiti. Nije problem ni jeli on prekrsio propis, problem je sto nije dovoljno gledao i razmisljao, da je recimo tu bilo STOP (sto se vjerovatno podrazumijeva kao da ga ima kada se ukljucuje na cestu za zemljanog puta) ne bi bio problem da on ne stane na stop ako prije toga moze procijeniti da je sigurno da se ukljuci, problem je sto nije gledao, vjerovatno je prije toga i stao i ispostovao propis formalno, ali to nije dovoljno.
Ateista

#34 Re: Kako reagovati

Post by Ateista »

goran16v wrote:
simbabimba wrote:

Ono nije autoput nit je vidjelo auto-puta (pocinje sa ogr 80, pa 100, da bi se zavrsilo na 60), nit se tretira kao autoput tako da nema ni zastitne ograde, mada bi naravno trebala biti, ne zbog propisa nego zbog sigurnosti jer osim zivotinja tamo svako pretrcava sa Otesa na Otes.
Meni se cini da nema ni dovoljnu sirinu trake koju treba imati autoput, a nema ni zaustavnu traku cijelom duzinom.
Ne mogu se sad sjetiti ima li ona tabla koja oznacava autoput, cini mi se da je bila prije?
goran16v

#35 Re: Kako reagovati

Post by goran16v »

Ateista wrote:
goran16v wrote:Sve sto cu reci:
Prvo, zaboravih napomenuti, nije bio traktor vec golf iz neke avlije, ali nije toliko ni bitno...

Nisam okrenuo plocu, ja nisam protiv da se krse NEKI propisi, ali iskljucivo onda kada uslovi to dozvoljavaju i kada to nece nikog ugroziti. On nije lose procijenio, nego on uopste nije dovoljno razsmiljao i gledao, to je problem, pogledao sam na jednu stranu misleci da je to dovoljno.

To sto tad nisam prekrsio propis sam rekao zato da bih dao do znanja da se takve stvari mogu desiti i onome ko ne krsi propise, odnosno da je svejedno jesam li ih krsio ili ne, tako nesto se moglo desiti. Nije problem ni jeli on prekrsio propis, problem je sto nije dovoljno gledao i razmisljao, da je recimo tu bilo STOP (sto se vjerovatno podrazumijeva kao da ga ima kada se ukljucuje na cestu za zemljanog puta) ne bi bio problem da on ne stane na stop ako prije toga moze procijeniti da je sigurno da se ukljuci, problem je sto nije gledao, vjerovatno je prije toga i stao i ispostovao propis formalno, ali to nije dovoljno.
Filozofija...
Ateista

#36 Re: Kako reagovati

Post by Ateista »

Ma nikakva filozofija, sve veoma jasno i jednostavno, al' haj' da ne zachatavamo i ovu temu. :D
simbabimba

#37 Re: Kako reagovati

Post by simbabimba »

Ateista wrote:Ne mogu se sad sjetiti ima li ona tabla koja oznacava autoput, cini mi se da je bila prije?

Ima ima, zato i kazem :roll:
demode

#38 Re: Kako reagovati

Post by demode »

Ma ko sve vozi i sta vozi i dobro prolazimo na crnoj statistici. Ja sam cesto na tockovima na prostoru cijele bivse drzave i stvarno bih knjigu mogao napisati. Bosna je posebna prica i kao da stavljaju nesto u hranu da podize agresivnost vozaca. Neka podrucja cak imaju i svoje furke, kao npr. voznja traktora i zaprege bez svetala po noci, mislim na sjever gore oko B. Broda. Sarajevo i Mostar, rasadnici omladine koja nisu imali dovoljno para pa krpe neke obicno VW stare aute i od toga prave najbrza vozila za crne hronike. Njima se najvise obradujem kad dolazim poslje nekih 500-600km. Posebno kad vozim djecu.
Kad se vozim sam vozim nesto brze, nikad prebrzo i nikad da nemogu odreagovati, ali sam u sustini legalista. Ali kad vidim mladje mangupe u ovim bolidima kako prave gluposti upalim se kao kutnjak. Jednom prilikom dok sam ulazio u SA u tunelu Bulozi iz suprotnog pravca mi je isao automobil. Nicim izazvan pretice ga Golf II nekog trkaca, oblak crnog dima, jedva tegli, trudi se a sve u tunelu. Ja upalim duga svijetla i gas do daske. Mislim da je bilo prljavih gacica i vode preko masica, jer je u posljednjem trenutku pretekao.
Doduse i ja imam jedan grijeh, kad mi prilazi pratnja sa crnim ministarskim vozilima uvijek ubrzam i obicno drugo vozilo trznem tako sto kao naglo malo skrenem prema njemu. Dzaba nevolim ih.Jednom sam i upao izmedju njih. Nisam ih prepoznao, smatali su po cesti., misli neki kreteni.
_Astra_

#39 Re: Kako reagovati

Post by _Astra_ »

Zima, 3 ujutru, preko Romanije, prebrza voznja, roknuo potpuno crnog KONJA, kojem je, SRECA, samo glava i jedna noga bila na cesti... sajbom u glavu.... mislim da sam mu izbio kutnjake, a on mi je sasuo sajbu i iskrivio A stub, te iscupo desni retrovizor i izgrebo vrata nogom... on ostao ziv, a ja ostao praznog novcanika :D

Jednu lisicu pregazio NJENOM krivicom... normalna voznja... koci, koci, koci, a ona se ne mice... i, jbg...

MIlijardu puta za malo nisam poginuo zbog glupih macketina... jednom, na petlji u vogosci ka autoputu, uspijem zaobici prednjim tockovima, ali malo je zakacim zadnjim - pogledam u retrovizor, tetura se...ali je prezivjela sto je najbitnije...

I tako... sreca je sto 101% pratim retrovizore i gledam mnogo dalje od znaka na haubi....
Ateista

#40 Re: Kako reagovati

Post by Ateista »

demode wrote:Ma ko sve vozi i sta vozi i dobro prolazimo na crnoj statistici. Ja sam cesto na tockovima na prostoru cijele bivse drzave i stvarno bih knjigu mogao napisati. Bosna je posebna prica i kao da stavljaju nesto u hranu da podize agresivnost vozaca. Neka podrucja cak imaju i svoje furke, kao npr. voznja traktora i zaprege bez svetala po noci, mislim na sjever gore oko B. Broda. Sarajevo i Mostar, rasadnici omladine koja nisu imali dovoljno para pa krpe neke obicno VW stare aute i od toga prave najbrza vozila za crne hronike. Njima se najvise obradujem kad dolazim poslje nekih 500-600km. Posebno kad vozim djecu.
Kad se vozim sam vozim nesto brze, nikad prebrzo i nikad da nemogu odreagovati, ali sam u sustini legalista. Ali kad vidim mladje mangupe u ovim bolidima kako prave gluposti upalim se kao kutnjak. Jednom prilikom dok sam ulazio u SA u tunelu Bulozi iz suprotnog pravca mi je isao automobil. Nicim izazvan pretice ga Golf II nekog trkaca, oblak crnog dima, jedva tegli, trudi se a sve u tunelu. Ja upalim duga svijetla i gas do daske. Mislim da je bilo prljavih gacica i vode preko masica, jer je u posljednjem trenutku pretekao.
Doduse i ja imam jedan grijeh, kad mi prilazi pratnja sa crnim ministarskim vozilima uvijek ubrzam i obicno drugo vozilo trznem tako sto kao naglo malo skrenem prema njemu. Dzaba nevolim ih.Jednom sam i upao izmedju njih. Nisam ih prepoznao, smatali su po cesti., misli neki kreteni.
Nemoj se ljutiti, ali mislim da ovo boldirano sto si napisao da si uradio nije u redu. Naravno, nije u redu ni preticati u tunelu, ali ne vidim zasto ti smeta to sto neko sa starim golfom II pretice? Razumijem ja da te odredjeni vozaci nerviraju, vjeruj mi i mene mnogi nerviraju svojim nekulturnim ponasanjem na cesti, ali to nam ne daje za pravo da radimo jos gore stvari jer time i sebe i njega dovodimo u jos vecu opasnost.
demode

#41 Re: Kako reagovati

Post by demode »

A sto bi se ljutio kad si upravu. Kad smo proletili jedan pored drugog kao Letece zvezde akrobatske grupe RV i PVO JNA, pitao sam se sta ovo uradih. Naravno da nema opravdanja kao ni jegov postupak. Ali pokusaj shvatiti prodjem stotine kiliometara po kakvim takvim putevima i samo cekam prilaz gradu i akrobate na cesti, te kao kec na 11 naleti ludjak koji pretice u tunelu sa autom koji se jedva vuce ali je sredjen iz vana kao za Fast and Furiose.
Nemam ja nista protiv Golf II, cak pravo volim vidjeti na cesti Golf I i II u originalnom i dobro ocuvanom stanju, a od ovih sto stavljaju spojlere, pa ga spuste, stave presiroke gume... imao sam toliko opasnih situacija sa njima da je to nevjerovatno. Mislim volim i ja nekad potegnuti ali kad procjenim da nikog neugrozavam (osim vozila ministarstva) i kad sam sam, u suprotnom sjednem za play station pa se izivljavam. I smatram (mada nije tema ove emisije) da najvise problema u saobracaju kod nas uzrokuju vozaci VW (ne misli da je to do automobila odnosno marke, jer sam i ja nekad vozio 6 automobila iz tog koncerna) vec nekih njihovih vozaca koji misle da su Bogom dani na cesti i da niko nije kao oni. Naravno nemislim na vecinu vlasnika VW, vec na kukolj koji ispliva (vecinom su to mladja nabrijana raja). To je moje osobno misljenje zasnovano na iskustvu, onako gledajuci generalno sto je pomalo i karikirano. Inace to je stvar pojedinca jer idiot ostaje idiot pa vozio se i u Ferrariju.
Da nesirim temu da cu jedan od destine primjera koje sam dozivio. Krenuo ja sa porodicom u goste i vozimo se iz pravca Staro grada prema Novom gradu, i tacno tamo gdje sa raja izlevatila Mevlida u tramvaju i rekli da mu je to Skenderija, Znaci kod Ambasade, gledam ja tako jednog Golfa I spustenog, to spojleri, pun nekih lampica odozgo, odozno, sav svijetli osim zimgavaca kad se prestrojava. Vozi on u srednjoj traci, a ja dijagonalno od njega jedno 6-7 metara u traci blize tramvajskim sinama. I bas zeni isaretim na Golfa reko vidi ga ni zimigavaca kad se prestojava, al zato muzika drma, sad ce se garant ubaciti ispred nas. I pazite sad ovo. Stvarno sam ga gledao vise nego ispred sebe kao da sam znao da ce se neko sranje desiti. Liku odjednom otpada PREDNJI SPOJLER, ispod prednje maske to je nekav pleh i plastika kucne izrade, ali otpada tako da prelijece preko njegove haube i zakovitlava se visoko u zrak. Ja sve to gledam kao usporen snimak. Lik iza njega koci naglo i zamalo u njega nije udarilo drugo auta, vozac koji je bio s njegove desne strane malo bijezi u desno. Moj uzas se povecavam kad shvatam da onaj nazovi spojler pada direktno prema mojoj sajbi. Izmicem se lijevo i uz samu tramvajsku stanicu vozim te ubrzavam koliko mogu, a ono plehano govno pada tik do moje desne zadnje gume. U retrovizoru gledam iza sebe zastoj saobracaja.
Ateista

#42 Re: Kako reagovati

Post by Ateista »

:thumbup: Posteno.

Komentar sam dao jer mene nerviraju oni koji mi recimo ne daju da ih preteknem, ubrzaju na pravcu pa uspore gdje se ne moze preticati i slicno.

To te u potpunosti razumijem i slazem se, golfove, pogtovo tako napucena spojlerima i slicno cesto voze svakakvi likovi kojima je bitno samo kako auto izgleda i da ima sto vise konja, a to sto je auto chipovan i nije predvidjen za tu snagu, sto nema adekvatne kocnice i slicno ih ne zanima. I ja sam nekad vozio golfa2, ali nisam trazio nekog usminkanog sa alu felgama i spojlerima nego sam isao sa mehanicarem koji je svakog pregledao i izabrao najispravnijeg. Nije imao nesto puno snage i nije bio nesto usminkan, ali je bio pouzdan i siguran na cesti, za razliku od tog kojeg si naveo kojem je otpao spojler.
Post Reply