Kako reagirati na odluku sveučilišta ili ministarstva?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Kuglivoje

#1 Kako reagirati na odluku sveučilišta ili ministarstva?

Post by Kuglivoje »

Pozdrav svima;

Dok studenti ovo vec znaju,postoje mnogi koji to ne znaju...

Radi se o novom zakonu koje je donijelo ministarstvo na razini Federacija da;

Na svakom fakultetu,student koji obnavlja godinu,pri upisu obnavljanja mora platiti 100 KM po ispitu inace ne moze upisati obnavljanje godine...

Taj zakon je donesen prije mjesec dana,što znaci da oni koji su pohađali proslu skolsku godinu i nisu ostvarili uslov upisa u narednu godinu,moraju platiti za ponavljanje godine 100 KM po ispitu...

Pitam ja vas.Tko je ovdje lud?Je li ministarstvo toliko bahato i sebicno da na takav lopovski cin pokusava napuniti svoj budzet?

To vam je isto kao da polozite vozacki,i neko vam se nakon godinu dana javi i kaze donesen je zakon da se polaganje placa dvostruko vise nego sto ste vi platili,i da traze da nadoplatite da vam se ne bi u protivnom oduzela vozacka...???

Da ne zamaram vise,htio sam pitati za savjet.Na koji nacin mozemo reagirati na to?Kome se obratiti i uputiti žalbu na taj zakon?Govorim samo o mom fakultetu...

Znamo da se blokadom ulica nista ne postize,a pogotovo ne blokadom fakulteta,jer se nikad nije dobro zamjerati profesorima i ljudima sa fakulteta koji o vama donose odluke...

Ima li netko kakav konkretan prijedlog da znam kako pokrenuti akciju da se taj zakon ili ponisti,ili da se barem odgodi njegova primjena na narednu godinu,tako da redovni studenti na pocetku godine znaju sta ih ceka ako budu obnavljali...

Pozdrav jos jedom i izvinjavam se na dugom tekstu...
Dioda

#2 Re: Kako reagirati na odluku sveučilišta ili ministarstva?

Post by Dioda »

E vidis, na ETF-u u Sarajevu ovo "pravilo" je uvedeno prije-cini mi se- dvije godine. Ne znam za Bolonjce, ali oni koji zavrsavaju po starom sistemu moraju da plate 100 km po prenesenom ispitu.
S tim sto nama nije bilo dozvoljeno obnavljanje godine, znaci postavili su nam ultimatum-ili platite, ili se prebacite na Bolonju :) Znaci, nije bilo moguce obnoviti godinu,pa sad ima studenata koji imaju po 18 predmeta koje "vuku", a odslusali su svih pet godina ETF-a :D

Sto se tice reakcije, to smo ovdje na forumu vec stotinu puta apsolvirali- studenti su ovce :D
Ko ce reagovati? Nece niko,cak i ako ima reakcije,ona je,blago receno-mlaka :run:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3 Re: Kako reagirati na odluku sveučilišta ili ministarstva?

Post by ladyblue18 »

Hmmm pa zar nije tako vec godinama?
Na pravu jest.
Ali bolje i to nego placati godinu cijelu. :mrgreen:
Alhemicarkaa

#4 Re: Kako reagirati na odluku sveučilišta ili ministarstva?

Post by Alhemicarkaa »

Kuglivoje wrote:To vam je isto kao da polozite vozacki,i neko vam se nakon godinu dana javi i kaze donesen je zakon da se polaganje placa dvostruko vise nego sto ste vi platili,i da traze da nadoplatite da vam se ne bi u protivnom oduzela vozacka...???
:-) Pa nije isto, koliko sam shvatila oni vama traze po NEpolozenom ispitu, a ne po polozenom...
Kuglivoje wrote: Znamo da se blokadom ulica nista ne postize,a pogotovo ne blokadom fakulteta,jer se nikad nije dobro zamjerati profesorima i ljudima sa fakulteta koji o vama donose odluke...
:| :cry:
S ovakvim razmisljanjem, nista, suti i trpi, sjedi i uci i trudi se da ne obnavljas godine, samo nek ne puca, izdrzao je Mujo i gore...
cikular

#5 Re: Kako reagirati na odluku sveučilišta ili ministarstva?

Post by cikular »

Podrzavam ministarsvo po ovom pitanju.
Kuglivoje

#6 Re: Kako reagirati na odluku sveučilišta ili ministarstva?

Post by Kuglivoje »

Alhemicarkaa wrote:
Kuglivoje wrote:To vam je isto kao da polozite vozacki,i neko vam se nakon godinu dana javi i kaze donesen je zakon da se polaganje placa dvostruko vise nego sto ste vi platili,i da traze da nadoplatite da vam se ne bi u protivnom oduzela vozacka...???
:-) Pa nije isto, koliko sam shvatila oni vama traze po NEpolozenom ispitu, a ne po polozenom...
Kuglivoje wrote: Znamo da se blokadom ulica nista ne postize,a pogotovo ne blokadom fakulteta,jer se nikad nije dobro zamjerati profesorima i ljudima sa fakulteta koji o vama donose odluke...
:| :cry:
S ovakvim razmisljanjem, nista, suti i trpi, sjedi i uci i trudi se da ne obnavljas godine, samo nek ne puca, izdrzao je Mujo i gore...
ne kontaš me,govorim o primjeni ovog zakona na prošlu godinu umjesto od ove godine kada je donesen...Kada studenti imaju to cijele godine na umu,to je vec druga stvar...Ovako to ispada klasično punjenje budžeta
Amazonka27

#7 Re: Kako reagirati na odluku sveučilišta ili ministarstva?

Post by Amazonka27 »

Pa de se zali studentskom paralemntu...koliko je studenata upisalo/obnovilo godinu x 5 KM = njihovo stanje na ZR...valjda bi bio red i da te saslusaju...
terapija

#8 Re: Kako reagirati na odluku sveučilišta ili ministarstva?

Post by terapija »

Imate Facebook - cause: 19 Oktobra poziv na proteste UNSA, pa eto...
Post Reply