Kako razdvojiti parcelu u katastru?
Moderator: _BataZiv_0809
-
Ibro555
#1 Kako razdvojiti parcelu u katastru?
Trenutno sam u procesu kupovine zemljista u Sarajevu.
Prodavac posjeduje samo ZK koji se vodi na njegovo ime, nista vise nema, takodje tvrdi da je zemljiste vec parcelisano.
Orginalno zemljiste je bilo 3,000m2, on u ZK ima 1,000m2, ali u katastru jos uvijek stoji 3,000m2 i vodi se na proslog vlasnika.
Bivsi vlasnik mislim da je umro, sad se vodi na njegovog sina u katastru.
Moze li se ovo uopste sad razdvojiti? Moramo li traziti osobu na koju se vodi zemljiste u katastru da bi to zavrsili? Koliko vremena je potrebno da bi se odvojilo u katastru to zemljiste?
Zemljiste je takodje bilo kupljeno prije nekih 50 godina.
Prodavac posjeduje samo ZK koji se vodi na njegovo ime, nista vise nema, takodje tvrdi da je zemljiste vec parcelisano.
Orginalno zemljiste je bilo 3,000m2, on u ZK ima 1,000m2, ali u katastru jos uvijek stoji 3,000m2 i vodi se na proslog vlasnika.
Moze li se ovo uopste sad razdvojiti? Moramo li traziti osobu na koju se vodi zemljiste u katastru da bi to zavrsili? Koliko vremena je potrebno da bi se odvojilo u katastru to zemljiste?
-
nlt
#2 Re: Kako razdvojiti parcelu u katastru?
Relevantno je ono kako je u sudu. Katastar nije tačan pokazatelj
-
Ibro555
- dr_Evil
#4 Re: Kako razdvojiti parcelu u katastru?
Onda se kani corava posla. Sve sta nije 1/1 vlasnistvo okani se. U najbolju ruku daj mu nesto malo kapare dok on zavrsi dokumente. Jos ce kredit uzet na zemljiste pa ces dobiti i kredit za njega da vracas.
-
Ibro555
#5 Re: Kako razdvojiti parcelu u katastru?
Doci ce u BiH da pokusa srediti dokumente slijedece sedmice pa cemo vidjeti kako i sta.
Kako mislis to za kredit? U ZK pise da nema tereta, valjda nije pod kreditom
-
nlt
-
kuli1961
#7 Re: Kako razdvojiti parcelu u katastru?
Ovo sto je napisano lici na nejednacinu sa vise nepoznatih, i uz mnogo varijabli.Ibro555 wrote: ↑08/03/2023 05:14 Trenutno sam u procesu kupovine zemljista u Sarajevu.
Ne zamjeri, ali dosta je konfuzno.
1. Kazes -prodavac? Ko je to- sin bivseg vlasnika(navodno umro) ili neko treći? "Upis na proslog vlansika u katastru"- da i ne spominjem..
2. Prodavac ima zk izvadak sa upisanih 1000 kvadrata-koliko je star taj zk.izvadak? Sta konkretno kupujes- zemljiste koje je upisano u zk.ulozak (1000 kvadrata), ili dio tog zemljista ili pak dio od 3000 kvadrata kako je i dlaje upisano u posjedovnom listu?
3. Zemljiste parcelisano? Ako kupujes tih 1000 kvm iz zk.uloska, da li je parcela nastala parcelacijom koju spominjes?
Malo je cudno da je u katastru i dalje ostao upis od ranijih 3000 kvm, a u gruntu, tj.zk.ulosku je navodno, novi upis od 1000 kvm? Pitam se, ako je vec postojala isprava podobna za promjenu upisa u gruntu, zasto ta promjena nije provedena u katastru? Ovdje treba biti oprezan...
stanje upisa u gruntu, tj zk.ulosku je ZAKON, jer se pravo svojine temeljem pravnog posla (ugovora) stice upisom u zk. knjigu, a upis u katastar ima znacenje samo posjeda, tj. fakticko stanje na terenu. Dakle, posjed nije pravo (iako je uredjen ZSP-om) vec fakticka vlast nad stvari.
Sasvim je logicno, ali i neophodno da lice koje je vlasnik zemljista (i kao takav upisan u zk.ulozak), a zaista je u posjedu tog zemljista, bude upisan i u katastru. Ako nije tako, tj ako je upis u grunt na lice A, a u katastru na lice B koje i nije u posjedu zemljista, to nije prepreka da se sacini valjan ugovor o kupo/prodaji zemljsita i dak upac bude upisan u zk.ulozak. Medjutim, to je faličan upis,m tj nije dovrseno, upisom u katastar.
Stoga, da bi imao sve "kompletirano", treba da poganjas i lice upisano u katastar.
Potrebno vrijeme? Obzirom na nepoznanice i varijable, samo nebo zna koliko ti treba vremena.Ako kupujes spomenutih 1000 kvm iz zk. uloska, mozes ici na ugovor. Ali ako sad treba raditi cijepanje katastarske parcele, moja bi preporuka bila da angazujes geodetsku firmu da ti pocijepa katastarksu parcelu i uradi prijavni list A i B, da ne duzim sta je to...a geometar ti svakako treba radi cijepanja...
- eluna
#8 Re: Kako razdvojiti parcelu u katastru?
mene zanima kako spojiti parcele 
-
kuli1961
#9 Re: Kako razdvojiti parcelu u katastru?
U principu, to je obrnut proces od prethodno opisanog, uz varijacije. Ako se radi o gradjevinskom zemljištu koje je uredjeno Regulacionim planom/planom parcelacije, čini mi se vrlo teško. Mada, možda je moguće, ako bi se moglo izvesti da obe parcele zajedno čine zemljište potrebno za upotrebu posotjeće/budućeg objekta.
Opet ti treba geometar- otidji u bilo koju geodetsku firmu i pričaj sa geodetskim inžinjerom, ili sa nekim starijim, iskusnim geodetom, on će ti moći reći šta se može a šta ne.
- Cherry-Cherry
#10 Re: Kako razdvojiti parcelu u katastru?
Cijepanje parcele se radi nakon urbanističke.
- Cherry-Cherry