Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Sasvim_obicna
#1 Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Zanima me ako je neko imao slična iskustva...kako pronaći sebe,svoj put i riješiti se osjećaja usamljenosti nakon dužih veza?Trudim se jako puno,pogotovo jer po prvi put pronalazim Sebe ali nekad se i umorim...valjda je ovo jedna od tih noći,ako može savjet,a znam da će biti i prepucavanja 
- Cvjetka
#2 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Prestani se truditi.Sasvim_obicna wrote:Zanima me ako je neko imao slična iskustva...kako pronaći sebe,svoj put i riješiti se osjećaja usamljenosti nakon dužih veza?Trudim se jako puno,pogotovo jer po prvi put pronalazim Sebe ali nekad se i umorim...valjda je ovo jedna od tih noći,ako može savjet,a znam da će biti i prepucavanja
-
memostrasni
#3 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
hmmm...najvaznije je neko vrijeme biti sam...bez ikoga...pokusati otkriti sta hoces, na koji nacin, sta volis...ljudi u dugim vezama grijese jer gube sebe i postaju MI...postati MI nije lose, ali nikad ne smijes izgubiti sebe, bez obzira koliko nekoga volis...moras zadrzati neke svoje navike i nacine...naravno, moras se prilagodavati, ali sebe ne smijes zaboraviti...zato se sada tako i osjecas...moj savjet...biti sam neki 6 mjeseci najmanje i vidi sta ti treba...
-
Sasvim_obicna
#4 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
To sam i shvatila,da je naj da budem sama,ali nekad naleti neki cudan osjecaj samoce,nikada prije nisam to imala,a u zadnje vrijeme stalno...I ne mogu se prestati truditi,onda gubim bitku 
-
dječak sa šibicama
#5 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Howard M. Halpern: Kako cete prekinuti ovisnost o drugoj osobi

- wewa
#6 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
sta te cini sretnom? cime volis ispuniti svoje vrijeme?
sigurno ces naci bar 5 stvari koje si htjela uraditi, a nisi dok si bila u vezi.
da bi bila opet sretna s nekim, moras se prisjetiti zasto volis sebe i sta je to sta tebi treba u zivotu, mimo bilo koga drugog.
sigurno ces naci bar 5 stvari koje si htjela uraditi, a nisi dok si bila u vezi.
da bi bila opet sretna s nekim, moras se prisjetiti zasto volis sebe i sta je to sta tebi treba u zivotu, mimo bilo koga drugog.
- muhanata
#7 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
memostrasni wrote:ljudi u dugim vezama grijese jer gube sebe i postaju MI...postati MI nije lose, ali nikad ne smijes izgubiti sebe, bez obzira koliko nekoga volis...moras zadrzati neke svoje navike i nacine...naravno, moras se prilagodavati, ali sebe ne smijes zaboraviti...
@Sasvim_obicna - Počni cijeniti sebe više i nećeš imati potrebu tražiti se samo zato jer si prekinula vezu, trajala ona par mjeseci ili par godina.
Sretno!
- Cholina_Lokica
#8 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
wewa wrote:sta te cini sretnom? cime volis ispuniti svoje vrijeme?
- Sparkless
#9 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Pitanje je,kako pronaci sebe u vezi...
Ali to je vec druga tema..
Ali to je vec druga tema..
-
Sasvim_obicna
#10 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Druzim se jako puno,izlazim,hodam,citam jako puno knjige koje jacaju um,bavim se stvarima koje volim,bar pokusavam...tesko je,mislim da je najteza borba pronaci sam sebe.Nisam ovisna o toj osobi,niposto...davno sam to pregurala:) Vise me brine taj neki osjecaj usamljenosti,koliko god da hodam,izlazim,druzim se,fali mi nesto,ne znam ni sama sta,dok sam vani sve je super,cim udjem u kucu,u svoju sobu,uhvati me neka tuga.I kada izadjem,gledam da to budu pozitivni ljudi oko mene,mozda zato i nemam puno prijatelja,jer je danas vecina u depresiji i kada izadjete sa nekim,pocne da kuka,da crnjaci.Volim i ja popricati ali ta "crnina"ne vodi nikuda...u ljudima nema pozitivnosti!energeticar wrote:Druzi se sa sto vise ljudih, raznih profila i vidjet ces da svi traze sebe. Potraga koja traje cijeli zivot i stalno mjenja puteve. Izgleda da si došla na jednu raskrsnicu, izaberi najljepsi put da budes sretna, recimo ja volim prirodu, doslovno odem putem koji je najljepsi za oko, jer me opusta i mogu slobodno da razmisljam, nema pritiska. Dok se nalazis izmedju cetiri zida imas osjecaj da se taj prostor stalno smanjuje i da vlada stalno veci pritisak, pogotovo kad se noc spusta.
Hoce li pomoci priroda...
-
Sasvim_obicna
#11 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
i da,treba nauciti cijeniti sebe,ali kako cijeniti,kada me osobe koje su me trebale cijeniti nisu nikada...sve ima svoje razloge.Ali hvala:)muhanata wrote:memostrasni wrote:ljudi u dugim vezama grijese jer gube sebe i postaju MI...postati MI nije lose, ali nikad ne smijes izgubiti sebe, bez obzira koliko nekoga volis...moras zadrzati neke svoje navike i nacine...naravno, moras se prilagodavati, ali sebe ne smijes zaboraviti...![]()
@Sasvim_obicna - Počni cijeniti sebe više i nećeš imati potrebu tražiti se samo zato jer si prekinula vezu, trajala ona par mjeseci ili par godina.
Sretno!
- Not My Idea
#12 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Pa normalno je da se osjecas pogubljeno, kao da ti fali dio tebe a ne mozes ga prestat trazit i nadat se da ce se vratit.
Navika je j*bena stvar. Zaboravis sat stavit kad krenes vani pa se osjecas kao bez ruke.
U dugoj vezi ljudi znaju da u svaka doba dana i noci ima taj neko koga mogu nazvat, ko ce bit tu i kad odu svi.
Uljuljas se i zivis kao da je ta osoba oduvijek tu, kao pravi dio tebe. I onda preko noci-nestane, kao da je neko otgrne i nece da vrati.
Samo trebas shvatit da je normalno da se tako osjecas ali i da ces se oporavit brzo nego sto to sad djeluje.
Probaj se okupirat necim, evo npr pocni gledat neku seriju koja ima 3-4 sezone, i gledaj po cijeli dan.
Ako treba prijedloga, imas temu za serije.
I ako imas potrebu da pricas s nekim-pricaj, nemoj drzat u sebi, nikad ne znas sta ti ko moze rec i kako necija rijec moze djelovat na tebe.
Zelim ti da sto prije budes
Navika je j*bena stvar. Zaboravis sat stavit kad krenes vani pa se osjecas kao bez ruke.
U dugoj vezi ljudi znaju da u svaka doba dana i noci ima taj neko koga mogu nazvat, ko ce bit tu i kad odu svi.
Uljuljas se i zivis kao da je ta osoba oduvijek tu, kao pravi dio tebe. I onda preko noci-nestane, kao da je neko otgrne i nece da vrati.
Samo trebas shvatit da je normalno da se tako osjecas ali i da ces se oporavit brzo nego sto to sad djeluje.
Probaj se okupirat necim, evo npr pocni gledat neku seriju koja ima 3-4 sezone, i gledaj po cijeli dan.
I ako imas potrebu da pricas s nekim-pricaj, nemoj drzat u sebi, nikad ne znas sta ti ko moze rec i kako necija rijec moze djelovat na tebe.
-
Sasvim_obicna
#13 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Hehe hvala puno....uzela sam knjige,pa citam,pomaze dosta:) Ma shvatila sam samo da su ljudi bas zli i da i onome kome se obratis,nije pravi prijatelj.Svi su tu kada je super,a kada je tesko...onda papa:)Not My Idea wrote:Pa normalno je da se osjecas pogubljeno, kao da ti fali dio tebe a ne mozes ga prestat trazit i nadat se da ce se vratit.
- illuminated
#14 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
izlazi, sreci prijatelje, imaj hobije, imaj ispunjen drustveni zivot,
uzivaj sa svojom familijom/porodicom, pogledaj i druge muskarce, mozda neko bude dostojan tvoje paznje...
Procitaj Eckart Tolle, Moc sadasnjeg trenutka..
zivi ovdje i sada, in the moment, osjeti tisinu, zvukove..suncev sjaj, vodu na rukama...osmjeh potpunog neznanca,
sve ono sto si uzimala zdravo za gotovo do sada..
Tvoj dio tebe nije otisao, niti se to moze desiti. Sva sreca koju trebas i koju zelis je samo u tebi. I uvijek je i bila.
zivi. i uzivaj u tome. ti si jaca od jedne iluzije, koja je samo dosadna. to je samo jedan trag u tvom umu,
uspomena. postoji samo ovdje i sada. izadji u svijet i uzivaj u tome.
Sretno.
uzivaj sa svojom familijom/porodicom, pogledaj i druge muskarce, mozda neko bude dostojan tvoje paznje...
Procitaj Eckart Tolle, Moc sadasnjeg trenutka..
zivi ovdje i sada, in the moment, osjeti tisinu, zvukove..suncev sjaj, vodu na rukama...osmjeh potpunog neznanca,
sve ono sto si uzimala zdravo za gotovo do sada..
Tvoj dio tebe nije otisao, niti se to moze desiti. Sva sreca koju trebas i koju zelis je samo u tebi. I uvijek je i bila.
zivi. i uzivaj u tome. ti si jaca od jedne iluzije, koja je samo dosadna. to je samo jedan trag u tvom umu,
uspomena. postoji samo ovdje i sada. izadji u svijet i uzivaj u tome.
Sretno.
- Not My Idea
#15 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Pa dobro, to je sad sasvim druga tema.Sasvim_obicna wrote: Hehe hvala puno....uzela sam knjige,pa citam,pomaze dosta:) Ma shvatila sam samo da su ljudi bas zli i da i onome kome se obratis,nije pravi prijatelj.Svi su tu kada je super,a kada je tesko...onda papa:)
Ako imas jednog dobrog prijatelja, dobro je.
A ako nemas, evo ti jedan prijedlog, pocni pisat blog i tu pisi sve sto zelis i sto te muci. Mozes cak i na ovoj temi.
A mi cemo te đahkad posavjetovat ako budemo znali.
il sto je jednom neko nekog ovdje posavjetovao-zadaj si cilj da nakucas toliko i toliko postova do tog i tog datuma.
Cudo je kako se ovdje moze ubit vrijeme.
-
Sasvim_obicna
#16 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Haha..to da:)Koliko je los,ovaj net je i dobar:PNot My Idea wrote:Pa dobro, to je sad sasvim druga tema.Sasvim_obicna wrote: Hehe hvala puno....uzela sam knjige,pa citam,pomaze dosta:) Ma shvatila sam samo da su ljudi bas zli i da i onome kome se obratis,nije pravi prijatelj.Svi su tu kada je super,a kada je tesko...onda papa:)
Ako imas jednog dobrog prijatelja, dobro je.
A ako nemas, evo ti jedan prijedlog, pocni pisat blog i tu pisi sve sto zelis i sto te muci. Mozes cak i na ovoj temi.
A mi cemo te đahkad posavjetovat ako budemo znali.
il sto je jednom neko nekog ovdje posavjetovao-zadaj si cilj da nakucas toliko i toliko postova do tog i tog datuma.
Cudo je kako se ovdje moze ubit vrijeme.
Imam prijatelja,mogu reci jednog pravog,jednog blizu pravog:)Ostalo su samo tu radi kafice,ali covjek ni u jednom covjeku nema ono sve,vec se krpi,od svakoga pomalo:)
- fatamorgana
#17 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
A nešto i popij .... da ne dehidriraš!babyline wrote: Jedi, moli, voli
Last edited by fatamorgana on 10/04/2012 22:50, edited 1 time in total.
- Mis mekinjas
#18 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Kakve su to knjige?Sasvim_obicna wrote:Druzim se jako puno,izlazim,hodam,citam jako puno knjige koje jacaju um,bavim se stvarima koje volim,bar pokusavam...tesko je,mislim da je najteza borba pronaci sam sebe.Nisam ovisna o toj osobi,niposto...davno sam to pregurala:) Vise me brine taj neki osjecaj usamljenosti,koliko god da hodam,izlazim,druzim se,fali mi nesto,ne znam ni sama sta,dok sam vani sve je super,cim udjem u kucu,u svoju sobu,uhvati me neka tuga.I kada izadjem,gledam da to budu pozitivni ljudi oko mene,mozda zato i nemam puno prijatelja,jer je danas vecina u depresiji i kada izadjete sa nekim,pocne da kuka,da crnjaci.Volim i ja popricati ali ta "crnina"ne vodi nikuda...u ljudima nema pozitivnosti!energeticar wrote:Druzi se sa sto vise ljudih, raznih profila i vidjet ces da svi traze sebe. Potraga koja traje cijeli zivot i stalno mjenja puteve. Izgleda da si došla na jednu raskrsnicu, izaberi najljepsi put da budes sretna, recimo ja volim prirodu, doslovno odem putem koji je najljepsi za oko, jer me opusta i mogu slobodno da razmisljam, nema pritiska. Dok se nalazis izmedju cetiri zida imas osjecaj da se taj prostor stalno smanjuje i da vlada stalno veci pritisak, pogotovo kad se noc spusta.
Hoce li pomoci priroda...
Ono što je kako vidim tebi najveći problem, je nedostatak mašte. Svi ljudi bez mašte su nesretni. Za početak to.
Drugo, ne znam čemu žurba. Patit ćeš, biti u bedu koliko treba, ako treba i ako je tako, možda cijeli život. Nema dobrog savjeta sad. Nauči slušati bol,nauči slušati tišinu, nauči, dok čitaš knjige, čuti svoj glas dok iščitava riječi, i mani se tih knjiga,tih, kako ih nazva, te ojačivačice uma...
Treće, ti,posvemu sudeći nisi sposobna da budeš sama. I uvijek ćeš naći žrtvu da te zabavlja. Ja lično, od takvih ljudi bježim.
Ovo nije ništa lično. Ali znam dosta žena koje su kopija ovoga što pročitah što si pisala.... Sve su kao po JUS-u iste. Sve su usamljene, fali im nešto, a bez pardona, a i ti si to napisala, (zacrnjeno) osuđuju kad je neko drugi u depresiji, crnjaku, jer ste sklone, svoju tugu, stavljati ispred tuđe.
Fali ti vjerovatno neko ko će te žaliti, ili zabavljati od 0-24 da ti ne bude dosadno.
E pa dosada, za takve ljude zaista ponekad dođe kao nagrada. Samo što uglavnom niste u stanju to prepoznati.
- lord-executioner
#19 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
@Mish, vjecno brutalni stvoru 
-
Sasvim_obicna
#20 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
Nisi onda ni ti daleko od "Nas" ...osudjujes me ni ne znajuci moj zivot.Pises da nisam naucila biti sama,to zakljucujes po tome sto se sada osjecam usamljeno?Covjek koji ima porodicu,zenu,djecu,nekada se osjeca usamljeno!Nije bit citati druge "jade"i naci se pametan,pa druge crniti,napadati,bit je RAZUMJETI.Mis mekinjas wrote:Kakve su to knjige?Sasvim_obicna wrote:Druzim se jako puno,izlazim,hodam,citam jako puno knjige koje jacaju um,bavim se stvarima koje volim,bar pokusavam...tesko je,mislim da je najteza borba pronaci sam sebe.Nisam ovisna o toj osobi,niposto...davno sam to pregurala:) Vise me brine taj neki osjecaj usamljenosti,koliko god da hodam,izlazim,druzim se,fali mi nesto,ne znam ni sama sta,dok sam vani sve je super,cim udjem u kucu,u svoju sobu,uhvati me neka tuga.I kada izadjem,gledam da to budu pozitivni ljudi oko mene,mozda zato i nemam puno prijatelja,jer je danas vecina u depresiji i kada izadjete sa nekim,pocne da kuka,da crnjaci.Volim i ja popricati ali ta "crnina"ne vodi nikuda...u ljudima nema pozitivnosti!energeticar wrote:Druzi se sa sto vise ljudih, raznih profila i vidjet ces da svi traze sebe. Potraga koja traje cijeli zivot i stalno mjenja puteve. Izgleda da si došla na jednu raskrsnicu, izaberi najljepsi put da budes sretna, recimo ja volim prirodu, doslovno odem putem koji je najljepsi za oko, jer me opusta i mogu slobodno da razmisljam, nema pritiska. Dok se nalazis izmedju cetiri zida imas osjecaj da se taj prostor stalno smanjuje i da vlada stalno veci pritisak, pogotovo kad se noc spusta.
Hoce li pomoci priroda...![]()
Ono što je kako vidim tebi najveći problem, je nedostatak mašte. Svi ljudi bez mašte su nesretni. Za početak to.
Drugo, ne znam čemu žurba. Patit ćeš, biti u bedu koliko treba, ako treba i ako je tako, možda cijeli život. Nema dobrog savjeta sad. Nauči slušati bol,nauči slušati tišinu, nauči, dok čitaš knjige, čuti svoj glas dok iščitava riječi, i mani se tih knjiga,tih, kako ih nazva, te ojačivačice uma...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Treće, ti,posvemu sudeći nisi sposobna da budeš sama. I uvijek ćeš naći žrtvu da te zabavlja. Ja lično, od takvih ljudi bježim.![]()
![]()
Ovo nije ništa lično. Ali znam dosta žena koje su kopija ovoga što pročitah što si pisala.... Sve su kao po JUS-u iste. Sve su usamljene, fali im nešto, a bez pardona, a i ti si to napisala, (zacrnjeno) osuđuju kad je neko drugi u depresiji, crnjaku, jer ste sklone, svoju tugu, stavljati ispred tuđe.![]()
Fali ti vjerovatno neko ko će te žaliti, ili zabavljati od 0-24 da ti ne bude dosadno.
E pa dosada, za takve ljude zaista ponekad dođe kao nagrada. Samo što uglavnom niste u stanju to prepoznati.
Hmmmm knjige?Zar postoji losa knjiga?Svaka ti nesto kaze.Pa vidi...te OJAČIVAČICE UMA su meni dale sposobnost da shvatim covjeka,prvnestveno kao ljudsko bice,bez DA GA OSUDJUJEM;KRITIKUJEM ITD...i kao sto rece jedan autor iz te JEDNE knjige: Ako vam je do toga da osudjujete druge i kritikujete ih ,ne poznajući ih i da prije toga niste iskritikovali sebe,uživajte radeći to i dalje.Sto ne mogu ovih "cura"koje misle da su pokupile svu pamet svijet i da nad "nama"koji imaju neke "jade"treba neko da prosipa suze.Ja licno bjezim od tipova poput tebe,gdje ne postoji dubina razmisljanja...
I da,masta?Nemam maste jer sam izasla iz duge veze i osjecam se usamljeno?Ajde dobro,da i to cujem...sta jos nemam?A ti imas?
- male_okice
#21 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
mislim da je bezidejna vec napisala navika je prokleta stvar. Sasvim je normalno da se osjecas tuzno, kao da te niko ne razumije ali i usamljeno...sve je to dio to nekog procesa "odvikavanja", jer bez obzira koliko ti prebolila tu tvoju proslu vezu ako ste bili bas dugo skupa stvore se te neke navike koje sad valja ispuniti necim drugim.
Ne znam koliko te dugo drzi takvo stanje ali sve je to OK, svi se mi osjecamo usamljeno ponekad i koji smo u vezama i u braku i single, jbg takav je zivot. Bitno je da nadjes sebi negdje oduska, da nadjes nesto u cemu ces uzivati i gdje ces se opustiti.
Izlazi malo upoznaj nove ljude, uradi nesto nesvakidasnje sto dosad nisi, pokusaj razmisliti sta si naucila iz te propale veze, koje greske ne zelis ponoviti opet, sta ne zelis dozivjeti opet itd...polako, idi dan po dan, ne mozes odmah biti sretna niti mozes 24/7 biti sretna, ali mozes se truditi da sama sebi ugodis u nekim stvarima u kojima prije nisi jer si bila u vezi.
Ne znam koliko te dugo drzi takvo stanje ali sve je to OK, svi se mi osjecamo usamljeno ponekad i koji smo u vezama i u braku i single, jbg takav je zivot. Bitno je da nadjes sebi negdje oduska, da nadjes nesto u cemu ces uzivati i gdje ces se opustiti.
Izlazi malo upoznaj nove ljude, uradi nesto nesvakidasnje sto dosad nisi, pokusaj razmisliti sta si naucila iz te propale veze, koje greske ne zelis ponoviti opet, sta ne zelis dozivjeti opet itd...polako, idi dan po dan, ne mozes odmah biti sretna niti mozes 24/7 biti sretna, ali mozes se truditi da sama sebi ugodis u nekim stvarima u kojima prije nisi jer si bila u vezi.
- wewa
#22 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
vidis, kreces s krive strane. upitaj se zasto te takve osobe nisu cijenile - mozebit zato sto nisi cijenila sebe? zasto sebe definisati kroz tudje oci? ako volis sebe, volis se jer to ti zasluzujes, a ne zato sto si vidjela da te drugi vole. drugi su u cijeloj prici posve nebitni. ako ti ne mozes zivjeti rahat u svojoj kozi, zasto bi te iko cijenio?Sasvim_obicna wrote:i da,treba nauciti cijeniti sebe,ali kako cijeniti,kada me osobe koje su me trebale cijeniti nisu nikada...sve ima svoje razloge.Ali hvala:)muhanata wrote:memostrasni wrote:ljudi u dugim vezama grijese jer gube sebe i postaju MI...postati MI nije lose, ali nikad ne smijes izgubiti sebe, bez obzira koliko nekoga volis...moras zadrzati neke svoje navike i nacine...naravno, moras se prilagodavati, ali sebe ne smijes zaboraviti...![]()
Sretno!
nema ljepse slike od insana koji zraci zadovoljstvom, samopouzdanjem. takvu ces osobu prepoznati i kad kupuje povrce, kad baca smece u kontejner, dok se vozi tramvajem. a neko ko nije nacisto sam sa sobom pati i dok lezi na plazi i pijucka koktel...
-
NoSix
#23 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
sjetis se svih stvari koje si za vrijeme veze htjela uraditi a nisi imala vremena za njih. Ako mislis da slicnih nema, potrazi dublje naci ces garant
Onda se bacis na posao i redom radis sve to. Mislim da je trazenje nekih novih nacina za upraznjavanje vremena samo prolazna faza i forsiranje a u sustini nista konkretno ne napravis na relaciji preboljevanja (ako je to svrha naravno).
- rumFo
#24 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
male_okice wrote:mislim da je bezidejna vec napisala navika je prokleta stvar. Sasvim je normalno da se osjecas tuzno, kao da te niko ne razumije ali i usamljeno...sve je to dio to nekog procesa "odvikavanja", jer bez obzira koliko ti prebolila tu tvoju proslu vezu ako ste bili bas dugo skupa stvore se te neke navike koje sad valja ispuniti necim drugim.

- Zelena Carapa
#25 Re: Kako pronaći sebe nakon duge veze?
odlican postwewa wrote:vidis, kreces s krive strane. upitaj se zasto te takve osobe nisu cijenile - mozebit zato sto nisi cijenila sebe? zasto sebe definisati kroz tudje oci? ako volis sebe, volis se jer to ti zasluzujes, a ne zato sto si vidjela da te drugi vole. drugi su u cijeloj prici posve nebitni. ako ti ne mozes zivjeti rahat u svojoj kozi, zasto bi te iko cijenio?
nema ljepse slike od insana koji zraci zadovoljstvom, samopouzdanjem. takvu ces osobu prepoznati i kad kupuje povrce, kad baca smece u kontejner, dok se vozi tramvajem. a neko ko nije nacisto sam sa sobom pati i dok lezi na plazi i pijucka koktel...