KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nejra2007

#1 KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by nejra2007 »

Molim da mi kažete na koji način možemo pronaći investitora za postojeći biznis
strong69

#2 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by strong69 »

Koliko novca trebate?

Sent from my C6903 using Tapatalk
nejra2007

#3 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by nejra2007 »

strong69 wrote:Koliko novca trebate?

Sent from my C6903 using Tapatalk
Između 300, 000 i 500, 000 KM
Ridjobrki

#4 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by Ridjobrki »

Jel' za razvoj poslovne ideje od starta ili je zapelo oko equityja?
MHAB

#5 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by MHAB »

Predpostavljam da ste već probali u bankama. Ako niste napravite biznis plan i od banke do banke. Ovo što vama treba je za bih ozbiljan novac za BiH i za tai iznos morate imati ozbiljan kolateral. Ako ste već bili u bankama, a banke ne daju pare dobro razmislite da li trebate ulagati toliko veliki novac u vaš biznis, jer oni u većini slučajeva pravilno procijene potencijalni biznis. Nekada i pogriješe pa odbiju dobru biznis ideju, ali većinom su u pravu.

Druga opcija su firme koje pronalaze finansijere da kupe vaš biznis ili da ga dokapitaliziraju. Postoje fondovi koji podržavaju i start up opcije kao i dokapitalizacije postojećih biznisa. Zadaj se po netu i sigurno ćeš nešto naći. Treća opcija ti je da čekaš onaj forum što organzuje BBI i tamo potražiš potencijalnog partnera. Kako god neka ti je sa srećom....
nejra2007

#6 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by nejra2007 »

Ridjobrki wrote:Jel' za razvoj poslovne ideje od starta ili je zapelo oko equityja?
I jedno i drugo...Naime imam tri reprezentativna objekta u centru grada sa odličnim prometima i željeli smo da širimo biznis čitavom zemljom, takođe imam problem što sam žirant firmi, koja propada i nema nikakav prihod, pa sam povukla njihove obaveze.Tržišna situacija je takva da imam priliku potopiti sve konkurente, ali ne mogu da to isfinansiram :sad:
nejra2007

#7 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by nejra2007 »

MHAB wrote:Predpostavljam da ste već probali u bankama. Ako niste napravite biznis plan i od banke do banke. Ovo što vama treba je za bih ozbiljan novac za BiH i za tai iznos morate imati ozbiljan kolateral. Ako ste već bili u bankama, a banke ne daju pare dobro razmislite da li trebate ulagati toliko veliki novac u vaš biznis, jer oni u većini slučajeva pravilno procijene potencijalni biznis. Nekada i pogriješe pa odbiju dobru biznis ideju, ali većinom su u pravu.

Druga opcija su firme koje pronalaze finansijere da kupe vaš biznis ili da ga dokapitaliziraju. Postoje fondovi koji podržavaju i start up opcije kao i dokapitalizacije postojećih biznisa. Zadaj se po netu i sigurno ćeš nešto naći. Treća opcija ti je da čekaš onaj forum što organzuje BBI i tamo potražiš potencijalnog partnera. Kako god neka ti je sa srećom....
Baš se i ne slažem sa vama u pogledu banaka :-D Kolateral nije problem imamo ga dovoljno, problem je i pored kolaterala ogromna kamatna stopa koja se penje i do dva puta od glavnice...Smatram da nije dovoljno gledati u excellove tabele i reći jeli neki biznis ok ili nije, sektor malog i srednjeg biznisa treba gledati prema tržišnim potencijalima, a manje više ljudi koji rade kao kreditni službenici imaju iskustvo uglavnom samo sa administracijom tako da se nerijetko desi da ne poznaju svjetske brendove...Od banaka sam odustala, jer mi se stvarno neda objašnjavati polupismenim ( čast izuzecima) službenicima šta i kako želim...A ova varijanta finansijera nam je idealna...U svakom slučaju hvala na savjetima :-D
Ridjobrki

#8 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by Ridjobrki »

Znači govorimo o uvozu i trgovini u maloprodaji i faktički je riječ o obrtnim sredstvima?
nejra2007

#9 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by nejra2007 »

Ridjobrki wrote:Znači govorimo o uvozu i trgovini u maloprodaji i faktički je riječ o obrtnim sredstvima?
Riječ je o maloprodaji i riječ je o obrtnim sredstvima za postojeće objekte, te širenje novih prodajnih objekata
Baby Jane

#10 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by Baby Jane »

https://gust.com/search/investor

Mreza poslovnih investitora..

btw ako je rijec o cistoj trgovini, ne vidim potencijala
Ridjobrki

#11 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by Ridjobrki »

...a ni zaključan pp ti ne pomaže.
iz dna duše

#12 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by iz dna duše »

Neko spomenu BBI Forum...Zanima me da li postoji podatak da li je iko pronašao investitora na ovom forumu...firma u kojoj sam radila je bila učesnik svih foruma, bilo je interesanata, ali ja lično nisam uočila da su bili posebno zainteresovani...NBaravno, može biti da firma nije dobro predstavila projekat, tj. projekte i niko nije zato imao interesa. Ali, nisam uspjela pročitati da je preko ovog foruma iko naša investitora za sebe...

Ima li neko saznanja da je ijedan projekat realiziran zahvaljujući BBI Forumu, tj. da li je iko našao investitora na BBI F.? Ja nemam ta saznanja, ali mi je možda promakla ta informacija?!

Inače, veoma često se održavaju B2B Forumi...najčešći slučaj je da su inostrani učesnici firme koje žele ovdje da plasiraju svoje proizvode i usluge, bez ulaganja u naše projekte ili ideje...
nejra2007

#13 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by nejra2007 »

Ridjobrki wrote:...a ni zaključan pp ti ne pomaže.
Sorry, sad je otključan :-D
nejra2007

#14 Re: KAKO PRONAĆI INVESTITORA ??????

Post by nejra2007 »

iz dna duše wrote:Neko spomenu BBI Forum...Zanima me da li postoji podatak da li je iko pronašao investitora na ovom forumu...firma u kojoj sam radila je bila učesnik svih foruma, bilo je interesanata, ali ja lično nisam uočila da su bili posebno zainteresovani...NBaravno, može biti da firma nije dobro predstavila projekat, tj. projekte i niko nije zato imao interesa. Ali, nisam uspjela pročitati da je preko ovog foruma iko naša investitora za sebe...

Ima li neko saznanja da je ijedan projekat realiziran zahvaljujući BBI Forumu, tj. da li je iko našao investitora na BBI F.? Ja nemam ta saznanja, ali mi je možda promakla ta informacija?!

Inače, veoma često se održavaju B2B Forumi...najčešći slučaj je da su inostrani učesnici firme koje žele ovdje da plasiraju svoje proizvode i usluge, bez ulaganja u naše projekte ili ideje...
Slažem se, mi smo za njih zaostali :sad:
Post Reply