Razumijem sta zelis reci, ja samo zelim reci da u lancu ljudi i institucija ukljucenih pitanje sigurnosti saobracaja tehnicki pregledi i kontrolori nisu nista ni bolji ni gori od ostalih karika, a na ukupnu sigirnost uticu shodno njihovoj ulozi u tom lancu. Drugim rijecima, kako ja kao vozac okrecem glavu od tehnicki neispravnog auta koji vozim, ne postujem soabr. propise ili pijem, kako drot okrece glavu od mene kad krsim propise ili vozim teh. neispravan auto tako i kontrolor okrece glavu kad treba da obori auto na pregledu. Naravno uticaj tih radnji u opstoj sitiaciji je razlicit, ali princip je isti.Bakir1 wrote:rekao sam ti vec kriminalce i ljude koji se bave kriminalom ne branim, ovdje se ukljucujem samo na temu profesije nista vise.
presao sam od ponedeljka do petka 2400 km, bio sam na makljenu kada policajci u prozoru okrecu glavu a kod spomenika kamiona, kombija i autobusa sa ljetnim gumama mali milion, bio sam u cetvrtak u konjicu kada su sklanjali autobus i gdje je covjek izgubio zivot a tome nije bio razlog neispravnost, u petak sam bio u ljusini kada su vadili mercedesa a inspektori izmedju sebe komentarisali da je kamera okinula u tom trenutku na 170.
ovo sam ti sve naveo samo kao prilog onome sto govorim a to je da ljudi koji su 24 sata na cesti punih 365 dana u godini prozvaniji da odgovaraju na temu sigurnosti na cestama pa i tehnickoj ispravnosti vozila od bilo kojeg kontrolora koji 1 dan i u tacno odredjeno vrijeme moze pregledati vozilo.
trenutni omjer vandrednih teh pregleda i redovnih za M1 je negdje oko 2% a procenat zabiljezenih neispravnih vozila na prvom pregledu oko 12% i za razliku od 2010 i 2011 raste
Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v