Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ahasoho
#1 Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Na vise mjesta su mi rekli da kod novijih auta s digitalnim satom, nije moguce da se preko dijagnostike sazna je li kilometar sat vracan ili nije (narodski receno "saznati je li sat diran"). Radi se o francuskim proizvodjacima auta.
Koje su mi tada opcije da to prokuzim? Pretpostavljam da ako racunam da je s autom prelazeno 50.000 km godisnje da tako mogu lako skuziti je li auto sumnjivo ili nije. Je li ovo ok?
Znam da ima caka da se gleda je li volan ili rucna izgrebani, ali to je uvijek skoro besprijekorno kod auta mladjih od 5 godina. Kod nekih auta rucka mjenjaca cesto zna biti izgrebana od prstena (vere), ali mogu li ovakve ogrebotine biti vidljive vec kod auta starih 2 godine?
Ima neka for s papucicom kvacila, ali ne znam koja je. Zna li iko?
Jos nesto?
Koje su mi tada opcije da to prokuzim? Pretpostavljam da ako racunam da je s autom prelazeno 50.000 km godisnje da tako mogu lako skuziti je li auto sumnjivo ili nije. Je li ovo ok?
Znam da ima caka da se gleda je li volan ili rucna izgrebani, ali to je uvijek skoro besprijekorno kod auta mladjih od 5 godina. Kod nekih auta rucka mjenjaca cesto zna biti izgrebana od prstena (vere), ali mogu li ovakve ogrebotine biti vidljive vec kod auta starih 2 godine?
Jos nesto?
-
sema911
#2 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
odes u ovlasteni servis das 50km za pregled(bar je toliko za vau vau vw) i kazu ti jel kilometraza ok
ato za istrosenost materijala folija cini cuda pa sakrije sve znakove upotrebe
ato za istrosenost materijala folija cini cuda pa sakrije sve znakove upotrebe
- Better Man
#3 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Ako je Francusko auto u pitanju, npr. Renault, nazoveš ili odeš kod Bunje izdiktiraš im broj šasije i oni će ti kazati stvarnu kilometražu auta, tj. dali je sat vračan.
-
preludezalude
#4 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Ja koliko znam moze se iscitati prava kilometraza iz centralnog kompa, ali za to treba poseban softver, ne moze klasicna dijagnostika.
-
ahasoho
#5 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
to sto vi govorite je iscitavanje iz centralnog registra AKO je bivsi vlasnik auto popravljao u ovlastenog servisu. ali ako nije, dobit cete info o posljednjem stanju brojila prilikom posljednje posjete ovlastenom servisu. ako je svercer bio glup, on nije trazio taj podatak i vi cete ga otkriti. ali ja nisam cuo da je iko ikoga ovako otkrio. nisu sverceri glupi. cini mi se da sam cuo dobre informacije o digitalnom satu 
mozes li mi pojasniti tu foru s folijom sto cini cuda? sta se s njoj radi? moze li se ona i kako otkriti?
mozes li mi pojasniti tu foru s folijom sto cini cuda? sta se s njoj radi? moze li se ona i kako otkriti?
-
Alfa159-1.7Turbo
#6 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Potpisujem ovo gore sto je neko rekao,moze se u ovlastenom servisu otkriti ako je samo redovno servisirano(sto se tice Renaulta,govorim iz iskustva jer sam nedavno uzimao jedan model)...
Ali,opet, cim spomenete provjeru,u nedavnoj kupovini automobila, svi po ovim placevima sto prodaju uvezena auto,obicno ako nesto nije uredu, krenu da izbjegavaju detaljnije provjere...
Moj prijedlog,kod kupovine polovnog SBK kanton i tu regiju posebno izbjegavaj...!!
Ali,opet, cim spomenete provjeru,u nedavnoj kupovini automobila, svi po ovim placevima sto prodaju uvezena auto,obicno ako nesto nije uredu, krenu da izbjegavaju detaljnije provjere...
Moj prijedlog,kod kupovine polovnog SBK kanton i tu regiju posebno izbjegavaj...!!
-
goran16v
#7 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Prije izvjesnog vremena sa citao specializovani clanak o tome, ne moze se na svakom autu provjeriti stvarna kilometraza, cak su dali i listu auta na kojima se moze i na kojima se dijagnostikom ne moze provaliti vracanje kilometraze u zavisnosti na koliko je mijesta ona pohranjena, ako se dobro sjecam na Toyoti se ne moze provaliti...
- Qler
#8 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Moj jaran je tako odveo lupa na pregled prije kupovine, u glavno, zadnji servis radjen na cca 250k km a na satu pise 160k km 
-
goran16v
#9 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Odvezo je moj jaran BMW-a na satu 170k km, zadnji servis 1/2 godine prije toga u Belgiji bio na 430k km.
-
Alfa159-1.7Turbo
#10 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Da je u nasoj zemlji sve kako treba i da se tehnickih pregledi se pridrzavaju zakona (kao sto se ne pridrzavaju), jednostavno bi oni mogli voditi evidenciju kilometraze i istu davati na uvid,odnosno da bude zakonska obaveza to vodjenje kilometraze u jednu jedinstvenu evidenciju, tako bi na neki nacin jako tesko bilo lazirati kilometrazu.Doduse,prije nego registruju vozilo,mogu vratiti kilometrazu pa onda ici na tehnicki...jedino kad bi se mogao ostvariti neki vid saradnje i izmedju tehnickih pregleda u BiH i inostranstvu,onda bi jako tesko bilo lazirati kilometrazu vozila..
-
goran16v
#11 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Od te ljubavi nema nista...Alfa159-1.7Turbo wrote:Da je u nasoj zemlji sve kako treba i da se tehnickih pregledi se pridrzavaju zakona (kao sto se ne pridrzavaju), jednostavno bi oni mogli voditi evidenciju kilometraze i istu davati na uvid,odnosno da bude zakonska obaveza to vodjenje kilometraze u jednu jedinstvenu evidenciju, tako bi na neki nacin jako tesko bilo lazirati kilometrazu.Doduse,prije nego registruju vozilo,mogu vratiti kilometrazu pa onda ici na tehnicki...jedino kad bi se mogao ostvariti neki vid saradnje i izmedju tehnickih pregleda u BiH i inostranstvu,onda bi jako tesko bilo lazirati kilometrazu vozila..
- shlauf
#12 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
ahasoho wrote:to sto vi govorite je iscitavanje iz centralnog registra AKO je bivsi vlasnik auto popravljao u ovlastenog servisu. ali ako nije, dobit cete info o posljednjem stanju brojila prilikom posljednje posjete ovlastenom servisu. ako je svercer bio glup, on nije trazio taj podatak i vi cete ga otkriti. ali ja nisam cuo da je iko ikoga ovako otkrio. nisu sverceri glupi. cini mi se da sam cuo dobre informacije o digitalnom satu
- shlauf
#13 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
ahasoho wrote:to sto vi govorite je iscitavanje iz centralnog registra AKO je bivsi vlasnik auto popravljao u ovlastenog servisu. ali ako nije, dobit cete info o posljednjem stanju brojila prilikom posljednje posjete ovlastenom servisu. ako je svercer bio glup, on nije trazio taj podatak i vi cete ga otkriti. ali ja nisam cuo da je iko ikoga ovako otkrio. nisu sverceri glupi. cini mi se da sam cuo dobre informacije o digitalnom satu :
-
Zux
#14 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Kad sam prodavao starog Megana (dvica) otisao sam sa kupcem kod Halilovica, kilometraza je provjerena i to samo na kartici paljenja. Rekose da tu nema greske i da je na kartici prava kilometraza...
- basicm
#15 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Meni su isto gledali kilometrazu na kartici.
-
preludezalude
#16 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Ja ne govorim o iscitavanju iz centralnog registra vec o iscitavanju iz ECU. Spoji se na dijagnostiku ali treba poseban softver..ahasoho wrote:to sto vi govorite je iscitavanje iz centralnog registra AKO je bivsi vlasnik auto popravljao u ovlastenog servisu. ali ako nije, dobit cete info o posljednjem stanju brojila prilikom posljednje posjete ovlastenom servisu. ako je svercer bio glup, on nije trazio taj podatak i vi cete ga otkriti. ali ja nisam cuo da je iko ikoga ovako otkrio. nisu sverceri glupi. cini mi se da sam cuo dobre informacije o digitalnom satu
-
Melami
#17 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
[quote="ahasoho"]Na vise mjesta su mi rekli da kod novijih auta s digitalnim satom, nije moguce da se preko dijagnostike sazna je li kilometar sat vracan ili nije (narodski receno "saznati je li sat diran"). Radi se o francuskim proizvodjacima auta.
Volan, mjenjac, kvacilo se moglo totalno potrositi i novi ubaciti tako da auto izgleda kao i fabrike ako te stvari gledas.
Volan, mjenjac, kvacilo se moglo totalno potrositi i novi ubaciti tako da auto izgleda kao i fabrike ako te stvari gledas.
- Bakir1
#18 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
tehnicki pregledi rade svoj posao, kao neko ko direktno odgovara za njih 17 to tvrdim i tvrditi cu i tebi i svakome.Alfa159-1.7Turbo wrote:Da je u nasoj zemlji sve kako treba i da se tehnickih pregledi se pridrzavaju zakona (kao sto se ne pridrzavaju), jednostavno bi oni mogli voditi evidenciju kilometraze i istu davati na uvid,odnosno da bude zakonska obaveza to vodjenje kilometraze u jednu jedinstvenu evidenciju, tako bi na neki nacin jako tesko bilo lazirati kilometrazu.Doduse,prije nego registruju vozilo,mogu vratiti kilometrazu pa onda ici na tehnicki...jedino kad bi se mogao ostvariti neki vid saradnje i izmedju tehnickih pregleda u BiH i inostranstvu,onda bi jako tesko bilo lazirati kilometrazu vozila..
obavezan dio zapisnika o tehnickom pregledu motornog vozila (sluzbene novine FBiH broj 63/07 prilog broj 6) je broj predjenih kilometara.
ta i takva evidencija se ne vodi nigdje sem u registrima tehnickih pregleda koje je svako u obavezi drzati 5 godina.
isti takav zapisnik dobiju uposlenici PU koji rade na sektoru registracije motornih vozila.
broj predjenih kilometara je jedan od osnovnih parametara koji se posmatraju prilikom homologacije vozila.
zasto se evidencija o predjenih kilometrima ne vodi mozes pitati nadlezne institucije koje direktno rukovode poslovima tehnickih pregleda i procesa homologacije motornih vozila, a to bi bila federalna i drzavna tijela iz oblasti prometa i komunikacija.
druga je stvar sto nama, bosancima i hercegovcima, zine guzica, pa kupujemo auto iz 2009 za 40% cijene novog auta, i tako je u 80% slucajeva ovih 20% su izuzeci.
za pokretaca teme, od 2005 godine na vozilima se zapisuje kilometraza na 2 mjesta, od proizvodjaca do proizvodjaca moguce je i vise, kompjuter motora, instrument tabla, kljucevi, mjenjaci.
laziranje kilometraze se obicno radi na instrument tabli tj kilometar satu dok je za kompjuter motora potrebno biti malo veci maher.
ocitanje kilometara ukoliko se neko nije potrbusio dodatno je vrlo lako moguce ocitati u ovlastenom servisu sa orginalnom dijagnostikom.
- Udri Miću po glaviću
#19 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Mozes kilometrazu(govorim ako je VW,Audi,Seat,Skoda)provjeriti sa svakom VCDS verzijom dijagnostike.U vecini slucajeva ako je sat vracan,ta ista kilometraza nije vracena iz procesora vozila,tako kad imas ocitanje kilometraze na satu i ocitanje pohranjene kilometraze preko dijagnostike u procesoru,maximalna dozvoljena tolerancija nepodudaranja je 5%. Znaci malo ko kad vraca kilometrazu,vrati je i u procesoru jer za to treba biti malo veci maher.
Druga stvar je da odes u ovlasteni servis i ako vozilo posjeduje servisnu knjigu i kilometraza se podudara sa kilometrazom na satu,to je to...
Treca stvar,npr. kod mene u auta(god proizvodnje 2012) odneses njegov kljuc u servis,oni ga stave u nekakvo cudo nalik na bravu i iscita kilometrazu na displeju(u ovlastenom servisu)
Znam da kilometri pregazeni cine svoje,ali bolje ti je gledaj da je auto kvalitetno odrzavano i fino vozeno pa makar sa 300 hiljada bio,nego sto ga je neki konj vozio i vec na 100 hiljada mu dusu uzeo.
Znaci gledaj izhabanost volana,rucica na vratima,tipki za podizanje/spustanje stakala,papucice gasa,kocnica i kvacila,stanje sjedista itd.Sve ono gledaj sto se vremenom i sa kilometrima pohaba
Druga stvar je da odes u ovlasteni servis i ako vozilo posjeduje servisnu knjigu i kilometraza se podudara sa kilometrazom na satu,to je to...
Treca stvar,npr. kod mene u auta(god proizvodnje 2012) odneses njegov kljuc u servis,oni ga stave u nekakvo cudo nalik na bravu i iscita kilometrazu na displeju(u ovlastenom servisu)
Znam da kilometri pregazeni cine svoje,ali bolje ti je gledaj da je auto kvalitetno odrzavano i fino vozeno pa makar sa 300 hiljada bio,nego sto ga je neki konj vozio i vec na 100 hiljada mu dusu uzeo.
Znaci gledaj izhabanost volana,rucica na vratima,tipki za podizanje/spustanje stakala,papucice gasa,kocnica i kvacila,stanje sjedista itd.Sve ono gledaj sto se vremenom i sa kilometrima pohaba
-
Alfa159-1.7Turbo
#20 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
@Bakir1-citam tovje postove, i vidi se da znas dosta o automobilima, i kako bih rekao,dajes dosta korisnih informacija,i vidi se da si strucnjak u svom poslu,sto je za pohvalu...
Samo po pitanju rada tehnickih po zakonu,nebih se bas slozio sa tobom, svjedok u Zenici gdje se na jednom tehnickom varaju i kamere..svjedok licno,nemam razloga lagati,sad necu javno pisati koji je tehnicki,jer su mi neki dobri prijatelji uposlenici istog...cak registrovao auto sa puknutom sajbom,(jer trenutno tad nisam za Alfu mogao naci po prihvaljivoj cjeni) itekako puknutom,eto licno ja..
Toliko o pridrzavanju propisa tehnickih pregleda...
Samo po pitanju rada tehnickih po zakonu,nebih se bas slozio sa tobom, svjedok u Zenici gdje se na jednom tehnickom varaju i kamere..svjedok licno,nemam razloga lagati,sad necu javno pisati koji je tehnicki,jer su mi neki dobri prijatelji uposlenici istog...cak registrovao auto sa puknutom sajbom,(jer trenutno tad nisam za Alfu mogao naci po prihvaljivoj cjeni) itekako puknutom,eto licno ja..
Toliko o pridrzavanju propisa tehnickih pregleda...
- Bakir1
#21 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
110 ljudi na stanicama tehnickog pregleda, 110 nacina da se napravi odluka kada je u pitanju tehnicka ispravnost vozila, firma u kojoj poslujem ima more certifikata, pored rasprostranjenosti na cijelom trzistu drzave sve i jedan tehnicki pregled radi u skladu sa poslovnom politikom drustva, koja je podrazumjeva postivanje pravilnika i propisa koje definiraju tu oblast.
pored institucija koje vrse strucni nadzor nad radom stanica tehnickog pregleda, tu je jos sijaset kontrola, inspekcija i svih ostalih budalastina koje vrse kontrolu nad radom stanice tehnickog pregleda motornih vozila.
ako kontrolori tehnicke ispravnosti hoce da nekome izadju u susret kao sto su tebi, ne treba biti licemjeran pa osudjivati njihov gest.
pored institucija koje vrse strucni nadzor nad radom stanica tehnickog pregleda, tu je jos sijaset kontrola, inspekcija i svih ostalih budalastina koje vrse kontrolu nad radom stanice tehnickog pregleda motornih vozila.
ako kontrolori tehnicke ispravnosti hoce da nekome izadju u susret kao sto su tebi, ne treba biti licemjeran pa osudjivati njihov gest.
- johntra
#22 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Mislim da je jedan od najpouzdanijih slučajeva provjera u servisu i da li je to auto bilo održavano u istom...Većina auta iz EU se održava u takvim servisima ili im je barem jednom otišao neki dio koji se može najbrže i najjednostavnije promijeniti u ovlaštenom servisu, koji opet tada upisuje trenutnu kilometražu...
evo jedan svjež primjer sa ofirnim vraćanjem kilometara, jer sebi tražim auto za kupovinu...juče gledam jednu Lybru sa lafo 150.000 na satu, 2,4 JTD motor...i po očuvanosti enterijera, volana i ostalog bi se moglo reći da je ta približna kilometraža, mada po sjedištima i veluru se odmah vidi da je to veća kilometraža...elem, pogledao ja auto, sve fino radi, auto ide ok, dobra limarija...sjednemo mi na kafu i izvadi meni čovjek papire i račune, plus servisna i ostalo...i krenem ja listati račune, na švapskom je sve, jer je odozgo auto, i kužnem na dva, tri računa iz Bosch servisa pravu kilometražu od 267.000 iz jula ove godine...haj što sam to kužnuo, nego što na servisnoj fali nekoliko listova i posljednji servisi svi upisani istom rukom i hemijskom...haj, sve da to i nekako prevarim, pečat servisa za Renaulte, ne za Lancie...i vidim ja da je on negdje to jeftino uzeo auto, a nije dobro sakrio sve tragove i fino mu kažem, te onda krenu ona jeftina izvlakuša i tako to...mislim, ja bi svakako provjeravao auto, jer nema šanse da auto staro deset godina i to dizel u Njemačkoj godišnje prelazi samo 15.000 kilometara, ne znam ko im u te šarene laže može povjerovati..ali, svega na dunjaluku...
evo jedan svjež primjer sa ofirnim vraćanjem kilometara, jer sebi tražim auto za kupovinu...juče gledam jednu Lybru sa lafo 150.000 na satu, 2,4 JTD motor...i po očuvanosti enterijera, volana i ostalog bi se moglo reći da je ta približna kilometraža, mada po sjedištima i veluru se odmah vidi da je to veća kilometraža...elem, pogledao ja auto, sve fino radi, auto ide ok, dobra limarija...sjednemo mi na kafu i izvadi meni čovjek papire i račune, plus servisna i ostalo...i krenem ja listati račune, na švapskom je sve, jer je odozgo auto, i kužnem na dva, tri računa iz Bosch servisa pravu kilometražu od 267.000 iz jula ove godine...haj što sam to kužnuo, nego što na servisnoj fali nekoliko listova i posljednji servisi svi upisani istom rukom i hemijskom...haj, sve da to i nekako prevarim, pečat servisa za Renaulte, ne za Lancie...i vidim ja da je on negdje to jeftino uzeo auto, a nije dobro sakrio sve tragove i fino mu kažem, te onda krenu ona jeftina izvlakuša i tako to...mislim, ja bi svakako provjeravao auto, jer nema šanse da auto staro deset godina i to dizel u Njemačkoj godišnje prelazi samo 15.000 kilometara, ne znam ko im u te šarene laže može povjerovati..ali, svega na dunjaluku...
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#23 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Šta kaže?johntra wrote:te onda krenu ona jeftina izvlakuša i tako to...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#24 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Johntra,i ja cekam da cujemEntropio wrote:Šta kaže?johntra wrote:te onda krenu ona jeftina izvlakuša i tako to...
-
Zux
#25 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
To je 150000 km u eurima, a u k. markama je skoro 300k