AdnanSA wrote:Uslikah neki dan ovu sliku u centru Sarajeva i pomislih da li ljudi koji rade u stanicama za tehnički pregled vozila imaju i trunke ponosa i lične odgovornosti.
Kako se usudjuju ovakva vozila pustiti u saobračaj? Da li se zapitaju da će biti odgovorni ukoliko neko izazove nesreću sa ovakvim vozilom i neko pogine ili teško strada. Naravno pred zakonom neće odgovarati ali pred samim sobom bi trebali. Očigledano je najbitnije uzeti 10-20 maraka od nekog jade koji nema ni za hljeba a kamoli za vožnju automobilom i poslati ga u smrt u ovakvoj Jetti.Fuj.
Čuo sam da je u Švedskoj bio slučaj kada je kraljevski Cadillac bio oboren na tehničkom pregledu i princeza nije mogla da ide na maturski ples u Cadillacu jer nije bio tehnički ispravan. Kada su kontorlora pitali kako se usudio da obori kraljevsko vozilo on je odgovorio "Nisam lud da ga pustim i ako se nešto loše dogodi ja ću biti kriv".
Ne znam za ovaj slucaj u Svedskoj, ali ... sasvim ispravna odluka kontrolora. Nece covjek da razmislja o svojoj krivici ako se nesto desi.
U Holandiji su isto tako jako strogi kriteriji kod tehnickog pregleda. Ako automobil nije potpuno tehnicki ispravan, sigurno nece proci.
Povrh toga, nakon tehnickog pregleda, serviser je obavezan da putem kompjutera posaljesalje raport RDW-u. Tek kada od RDW-a dobije potvrdu da je auto (na osnovu raporta) u stanju da moze na cestu, serviser potpisuje papire i procedura je zaokruzena.
RDW ima pravo, kad ocjeni da je to potrebno, narediti serviseru da vlasnik i automobil sacekaju dok dodje njihov kontrolor da izvrsi dodatnu provjeru.