Kako proći na tehničkom pregledu???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

AdnanSA

#1 Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by AdnanSA »

Uslikah neki dan ovu sliku u centru Sarajeva i pomislih da li ljudi koji rade u stanicama za tehnički pregled vozila imaju i trunke ponosa i lične odgovornosti.
Kako se usudjuju ovakva vozila pustiti u saobračaj? Da li se zapitaju da će biti odgovorni ukoliko neko izazove nesreću sa ovakvim vozilom i neko pogine ili teško strada. Naravno pred zakonom neće odgovarati ali pred samim sobom bi trebali. Očigledano je najbitnije uzeti 10-20 maraka od nekog jade koji nema ni za hljeba a kamoli za vožnju automobilom i poslati ga u smrt u ovakvoj Jetti.Fuj.
Čuo sam da je u Švedskoj bio slučaj kada je kraljevski Cadillac bio oboren na tehničkom pregledu i princeza nije mogla da ide na maturski ples u Cadillacu jer nije bio tehnički ispravan. Kada su kontorlora pitali kako se usudio da obori kraljevsko vozilo on je odgovorio "Nisam lud da ga pustim i ako se nešto loše dogodi ja ću biti kriv".
Image
ninja-san

#2 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by ninja-san »

U BIH nitko ne ide na tehnicki vec se da 30 KM na kavu i prolazi se.
U Njemackoj se to ne moze desiti zato jer nema, ne onog koji prima, nego nema onog tko ce dati... e to je svijest gradjanina.

Nije to samo odraz standarda. Svabe su takve bili i kad nisu imali ni kiflu po glavi stanovnika, i zato su sada 4-5 ekonomska sila u svijetu.
Kultura, svijest i postivanje zajednice.... to je ono sto fali u BIH

Ja sam uvijek govorio da ce korupcija i sitno sicardzijstvo uciniti da ova drzava nestane
elk

#3 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by elk »

ja znam da se daje cener,30km nikad cuo. vidjao sam daleko gorih auta od ovog, cak vozio nazalost tako nesto. stoji prica i o nijemcima i njihovoj svijesti, no kod nas ce ljudi radije voziti trulju, nego se maltretirati po vozilima grasa. u njemackoj,vec kada pokusavamo da poredimo neuporedivo, i ljudi bez auta imaju odlican, cist, siguran i tacan gradski prevoz. ja sam sa svojom kantom vozio polako i po propisima i nikada nisam bio ni blizu neke nesrece ili slicno. gori i daleko opasniji su ovi novi ili stari papanski napucani golfovi, koji maltretiraju sve zivo.
baustelac

#4 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by baustelac »

ne kontam u cemu je fol s ovom dzetom, jel to sto mu se "naguzio" zadnji desni tocak?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#5 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by pape »

AdnanSA wrote:Uslikah neki dan ovu sliku u centru Sarajeva i pomislih da li ljudi koji rade u stanicama za tehnički pregled vozila imaju i trunke ponosa i lične odgovornosti.
Kako se usudjuju ovakva vozila pustiti u saobračaj? Da li se zapitaju da će biti odgovorni ukoliko neko izazove nesreću sa ovakvim vozilom i neko pogine ili teško strada. Naravno pred zakonom neće odgovarati ali pred samim sobom bi trebali. Očigledano je najbitnije uzeti 10-20 maraka od nekog jade koji nema ni za hljeba a kamoli za vožnju automobilom i poslati ga u smrt u ovakvoj Jetti.Fuj.
Čuo sam da je u Švedskoj bio slučaj kada je kraljevski Cadillac bio oboren na tehničkom pregledu i princeza nije mogla da ide na maturski ples u Cadillacu jer nije bio tehnički ispravan. Kada su kontorlora pitali kako se usudio da obori kraljevsko vozilo on je odgovorio "Nisam lud da ga pustim i ako se nešto loše dogodi ja ću biti kriv".
Ne znam za ovaj slucaj u Svedskoj, ali ... sasvim ispravna odluka kontrolora. Nece covjek da razmislja o svojoj krivici ako se nesto desi.
U Holandiji su isto tako jako strogi kriteriji kod tehnickog pregleda. Ako automobil nije potpuno tehnicki ispravan, sigurno nece proci.
Povrh toga, nakon tehnickog pregleda, serviser je obavezan da putem kompjutera posaljesalje raport RDW-u. Tek kada od RDW-a dobije potvrdu da je auto (na osnovu raporta) u stanju da moze na cestu, serviser potpisuje papire i procedura je zaokruzena.
RDW ima pravo, kad ocjeni da je to potrebno, narediti serviseru da vlasnik i automobil sacekaju dok dodje njihov kontrolor da izvrsi dodatnu provjeru.
ninja-san

#6 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by ninja-san »

Pa zar ne vidis indijanac, da jeta stoji ukoso a ide pravo....
baustelac

#7 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by baustelac »

moze biti, a moze biti i do ugla kamere, nije bitno. Cinjenica ja da nasim putevima nije ni cudo da auto izgleda kako izgleda. Ako cemo pravo, barem 3/4 auta na nasim cestama ne bi mogla proci tehnicki pregled koji se radi na zapadu. Pitanje je da li i postavljac teme ima tehnicki ispravno auto po zapadnim standardima.

PS
Smiri malo hormone "kauboju"
VR6

#8 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by VR6 »

Fol je da pola ljudi kod nas ne vozi auto na tehnicki, to ni ne moras, odneses saobracajnu u osiguranje gdje registrujes auto, ona te pita hoces voziti auto na tehnicki, necu, samo das pare da ti tamo upise za tehnicki i vozi dalje. Zato mi je i smjesno kad neko opravdava silne kamere koje kao poboljsavaju sigurnost i tu su radi gradjana. Pa da se zeli nesto stvarno uraditi po pitanju sigurnosti na cestama, prvo bi se iz prometa eliminirali ovi opasni auti. Al hoce, kad na vrbi zasvrbi...
AdnanSA

#9 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by AdnanSA »

baustelac wrote:moze biti, a moze biti i do ugla kamere, nije bitno. Cinjenica ja da nasim putevima nije ni cudo da auto izgleda kako izgleda. Ako cemo pravo, barem 3/4 auta na nasim cestama ne bi mogla proci tehnicki pregled koji se radi na zapadu. Pitanje je da li i postavljac teme ima tehnicki ispravno auto po zapadnim standardima.

PS
Smiri malo hormone "kauboju"
Postavljač teme vozi tehnički ispravno auto ne radi zakona nego radi sebe i sigurnost svoje porodice.
Ova Jetta ide u koso tj. ušinuta je do bola plus što su joj zadnji točkovi razvaljeni skroz.
Neelix

#10 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by Neelix »

VR6 wrote:Fol je da pola ljudi kod nas ne vozi auto na tehnicki, to ni ne moras, odneses saobracajnu u osiguranje gdje registrujes auto, ona te pita hoces voziti auto na tehnicki, necu, samo das pare da ti tamo upise za tehnicki i vozi dalje. Zato mi je i smjesno kad neko opravdava silne kamere koje kao poboljsavaju sigurnost i tu su radi gradjana. Pa da se zeli nesto stvarno uraditi po pitanju sigurnosti na cestama, prvo bi se iz prometa eliminirali ovi opasni auti. Al hoce, kad na vrbi zasvrbi...
jel ovo onaj profesionalac sto se zalaze da ga drotovi ne ganjaju kad vozi joju po gradu jer on "zna" :lol:
kaubojstina

#11 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by kaubojstina »

Image

:lol: :lol: :D

I gdje neces volit' VW. Oni su rak ove planete. :D
za_sada_bez_dobrog_nicka

#12 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

ninja-san wrote:Pa zar ne vidis indijanac, da jeta stoji ukoso a ide pravo....
Sjećate li se onoga Moskviča u "Balkanskom špijunu"? :D
dottore

#13 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by dottore »

AdnanSA wrote:
Image

vjeruj mi nagledao sam se i goreg!!

jednom sa vidio keca skroz iskrivljen, ide u stranu i ponovo se vozi...

ovaj mu nije ni blizu...

moš mislit kad bi on odvuko auto na špuru... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ins

#14 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by ins »

AdnanSA wrote:Uslikah neki dan ovu sliku u centru Sarajeva i pomislih da li ljudi koji rade u stanicama za tehnički pregled vozila imaju i trunke ponosa i lične odgovornosti.
Image
Nazalost, u ovoj zemlji i, pogotovo, u ovom gradu sistem je napravljen da ide u korist ovakvih: raspadnuti Golf/Jetta/Passat/Kadett, zapusteni, primitivni i neobrazovani polusvijet unutra, koji se vozi do svoje nelegalno napravljene kuce na klizistu.... Glasacko tijelo u Lijepo je zivjeti ovdje
mayab

#15 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by mayab »

dottore wrote:
AdnanSA wrote:
Image

vjeruj mi nagledao sam se i goreg!!

jednom sa vidio keca skroz iskrivljen, ide u stranu i ponovo se vozi...

ovaj mu nije ni blizu...

moš mislit kad bi on odvuko auto na špuru... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ili onih Kadeta koje kao da je neki lav izgrizao po pragovima kojih više nema, zamislite kad taj opali od nesto, sklopiće se ko harmonika od papira :-)
walkabout

#16 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by walkabout »

evo jednog "neobicnog" prijedloga...(usput,kojeg se ja pridrzavam)...

samo dajte auto na tehnicki...bez ikakvih komentara/molbi/isprika...

cak trazite da vam auto sto detaljnije pregledaju...

sto god vam nadju da ne valja, odmah popravljajte...

mozhe vam zivot spasiti...i vama i vasim najmilijim... za nepovjerovati... :roll:
Judge_Dread

#17 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:58, edited 1 time in total.
Karabaja

#18 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by Karabaja »

Tehnički pregled kod nas još uvijek nije obavezan, ali bi trebao uskoro biti. Platiti ga moraš svakako pri registraciji, pa ja onda volim i da mi se pregleda auto kad već plaćam, samo problem je što se na našem tehničkom pregleda samo ispravnost kočnica i ako auto koči, prošao si. Ništa drugo se ne gleda..
Mislim da će od iduće godine takav jedan pregled biti obavezan za sva auta.
walkabout

#19 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by walkabout »

Ovdje (Australija) je tenicki obavezan ako je auto starije od 3 godine...
Nije skup, oko 30 KM...uglavnom su fer...sta god nadju ja prvo ocijenim i ako su u pravu, odmah popravljam...mada se zna desiti da te pokusaju zapaliti, kao meni skoro... :lol:
sabanss

#20 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by sabanss »

Karabaja wrote:Tehnički pregled kod nas još uvijek nije obavezan, ali bi trebao uskoro biti. Platiti ga moraš svakako pri registraciji, pa ja onda volim i da mi se pregleda auto kad već plaćam, samo problem je što se na našem tehničkom pregleda samo ispravnost kočnica i ako auto koči, prošao si. Ništa drugo se ne gleda..
Mislim da će od iduće godine takav jedan pregled biti obavezan za sva auta.
Mislim da je tehnicki i sada obavezan samo nema sistema kontrole da li si bio ili nisi. Osim kocnica imas i kontrolu ispusnih plinova i vizuelnu kontrolu trapa. Jeste malo, ali da je covjek makar pokusao ovu Jettu navuci na "kanal" skonto bi koliko je sati.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#21 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Trebalo je ovu sliku poslati policiji i pitati ih kako je ovo vozilo registrirano. Tamo su svi dokumenti pa i gdje je "bilo" na tehničkom.
sabanss

#22 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by sabanss »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Trebalo je ovu sliku poslati policiji i pitati ih kako je ovo vozilo registrirano. Tamo su svi dokumenti pa i gdje je "bilo" na tehničkom.
Autor ima originalnu sliku sa punim registarskim oznakama. Ja bih poslao iz zajebancije bas da vidim sta ce mi odgovoriti.
vjesticanametli

#23 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by vjesticanametli »

nece ni odgovoriti :D zaboli njih za to........sinoc oko pola 1 lola pretice mene pa kamion ispred mene drito pred baustelom a sve preko pune.........golf 1 u raspadu totalnom..........hebe se njemu hoce li se kome sta desiti :-x a meni kaznu za telefoniranje hahahahah i jos kaze murijas da nisi bila svezana ja ti ne bi pisao kaznu pa reko zasto biste kad nikad nisam vidjela da se murijas u bih veze..........kaze mi se ne mozemo svezati evo vidite ne fercera onaj klik........ma reko pisi covjece i gubi mi se s ociju..........fuj........
terapija

#24 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by terapija »

Nismo mi (BiH) jedini gdje se kupuje prolaz na tehnickom. I u Sloveniji (jos EU :P :P ) za 15€ dobijes prolaz. Provjereno ;)
bpsang

#25 Re: Kako proći na tehničkom pregledu???

Post by bpsang »

baustelac wrote:ne kontam u cemu je fol s ovom dzetom, jel to sto mu se "naguzio" zadnji desni tocak?
vidis ga kako ide ŠANTE KO CUKO
Post Reply